• Sonuç bulunamadı

Kadın ve erkek öğretmenlerce sınıf yönetiminde en çok tercih edilen değerler

DEĞERLER EĞİTİMİ TEKNİKLERİ

1. Bilişsel ve duyuşsal olarak normlara yüksek referansa karşı düşük otorite: Bu gruptaki öğretmenler öğrencilerinden başkalarının bakış açılarıyla bakmalarını isterler;

4.2. Sınıf Yönetiminde Öğretmenlerce Tercih Edilen Değerlere İlişkin Bulgular ve Yorumlamaları

4.2.3. Cinsiyet Değişkeni Açısından Sınıf Yönetiminde Tercih Edilen Değerlere İlişkin Çözümleme

4.2.3.1. Kadın ve erkek öğretmenlerce sınıf yönetiminde en çok tercih edilen değerler

ulaşılmıştır. İfade edilen tercih sıralamalarındaki farklılıklar ise, ayrı bir tablo halinde sunulmuştur.

4.2.3.1. Kadın ve erkek öğretmenlerce sınıf yönetiminde en çok tercih edilen değerler

Öğretmenlerin sınıflarını yönetirken tercih ettikleri değerler, cinsiyet açısından karşılaştırıldığında, sıralamada yer alan 10’ar değerden 8’inin iki cins için de ortak olduğu görülmüştür (Tablo 13). Farklı yüzde oranları ile tercih edilmeleriyle birlikte, sınıf yönetiminde en çok tercih edilen değerler cinsiyet bakımından, ağırlıkla benzer özellik taşımaktadır.

Tablo 13. Kadın ve Erkek Öğretmenlerce Sınıf Yönetiminde En Çok Tercih Edilen 10’ar Değer

Kadın öğretmenlerce en çok tercih edilen değerlerin 6’sını araçsal değerler olan dürüstlük, sorumluluk, öz kontrol, azimlilik, temizlik ve yardımseverlik; 4’ünü ise amaçsal değerler oluşturmaktadır. Sıralama sonuçları, araçsal değerlerin ilk 5 sırayı oluşturduğunu; amaçsal değerlerin ise daha düşük oranlarda tercih edildiğini

Kadın Erkek

Değer Sıra No Yüzde f Değer Sıra No Yüzde f

Dürüstlük 1 %87 59 Sorumluluk 1 %76 51 Sorumluluk 2 %83 55 Dürüstlük 2 %70 47 Öz kontrol 3 %64 42 Azim 3 %57 38 Azim 4 %50 34 Temizlik 4 %48 32 Temizlik 4 %50 34 Eşitlik 4 %48 32 İç huzur 4 %50 34 Öz kontrol 5 %46 31 Yardımseverlik 5 %41 27 Öz saygı 6 %40 26 Eşitlik 6 %36 24 İç huzur 7 %37 25

Mutluluk 6 %36 24 Başarı hissi 7 %37 25

göstermektedir. Bu durum, sınıf yönetiminde değerlerin ağırlıklı olarak araç biçiminde kullanıldığı şeklinde yorumlanmıştır.

Dürüstlük değerinin kadın öğretmenlerin %87’si tarafından tercih edilmesi, bu değere verilen büyük önemi ifade etmektedir. İkinci sırada yer alan sorumluluk değeri de %83 oranı ile dürüstlüğe yakın bir oranda tercih edilmiştir. Üçüncü sıradaki öz kontrol değeri, ilk iki sırada yer alan değerlere göre çok daha az bir oranla, %64 ile sıralamada yer almaktadır. Bu durum kadın öğretmenlerin öncelikli olarak sınıf yönetiminde dürüstlük ve sorumluluk değerlerini tercih ettiklerini göstermektedir. Sıralamada yer alan diğer değerler incelendiğinde azim, temizlik, iç huzur ve yardımseverlik değerlerinin geldiği ve bu değerlerin yüzdelerinin birbirlerine çok yakın oldukları görülmektedir.

Erkek öğretmenlerce sınıf yönetiminde en çok tercih edilen değerler incelendiğinde araçsal ve amaçsal değerlerin eşit olarak seçildiği görülmektedir. Kadın öğretmenlerin yaptıkları sıralamaya benzer biçimde ilk sıralarda sorumluk, dürüstlük, azim ve temizlik gibi araçsal değerler yer almaktadır. Erkek öğretmenlere ait sıralamadaki ilk değer, %76 oranı ile sorumluluk olmuştur. İkinci sırada yer alan değer ise %70 oranı ile dürüstlük değeridir. Bu değer, kadın öğretmenlerce ilk sırada tercih edilen değer olup, erkek öğretmenlerden % 18 gibi dikkat çekici bir oranda daha çok tercih edilmiştir.

3. ve 4. sıralarda yer alan azim ve temizlik değerleri, kadın öğretmenlerce de benzer yüzdeler ile tercih edilmiştir. Eşitlik değeri ise, bu değerlerden farklı olarak, kadın öğretmenlerce %11 daha az oranla tercih edilerek 6. sırada yer almaktadır. Bu durum, erkek öğretmenlerin sınıf yönetimlerinde daha eşitlikçi bir tutum sergiledikleri şeklinde yorumlanmıştır.

Sıralamadaki en büyük farkını, erkek öğretmenlerce %46 oranda tercih edilerek 5. sırada yer alan öz kontrol değeri oluşturmaktadır. Bu değer, kadın öğretmenlerce %64 oranı ile 3. sırada önem verilen değer olurken, iki değerin arasındaki %18 oranı, sıralamanın en büyük farkını oluşturmaktadır. Bu fark, kadın öğretmenlerin sınıf yönetiminde öz kontrol değerini daha çok öne çıkardıklarını göstermektedir.

İç huzur değeri, erkek öğretmenlerin %37’si tarafından sınıf yönetiminde tercih edilen değerlerdendir. Kadın öğretmenlerin %50’sinin tercih ettiklerini ifade ettikleri bu değer, iki cinsin tercihleri arasındaki farklardan birini oluşturmuştur. Mutluluk değeri ise, erkekler için %35, kadınlar için %36 oranları ile benzer ölçülerde seçilen değerlerden olmuştur.

Tablo 14. Kadın ve Erkek Öğretmenlerin En Çok Tercih Ettikleri Değerler Arasındaki Farklı Değerler

Kadın ve erkek öğretmenlerin sınıf yönetimlerinde tercih ettikleri ilk 10’ar değerde bulunan farklı değerler Tablo 14’te belirtilmiştir. Tablo incelendiğinde, yardımseverlik ve aile gizliliği değerlerinin kadın öğretmenler tarafından en çok tercih edilen değerler arasında 5. ve 6. sıralarda yer aldığı; fakat bu değerlerin erkek öğretmenlerin sınıf yönetiminde benimsedikleri ilk 10 değerden olmadıkları görülmektedir. Aile gizliliği değeri, sınıf yönetiminde en çok tercih edilen değerleri gösteren tabloda yer almayan değerlerdendir. Bu değerin kadın öğretmenler tarafından özellikle tercih edilmesi, sınıflarını yönetirken öğrencilerinin kişisel ve ailevi itibarlarına zarar verebilecek tepkilerden kaçındıklarını; öğrencilerine ailevi hayatın önemini ifade eden açıklamalarda bulunduklarını veya öğrencilerinin sınıf arkadaşlarını ve öğretmenlerini aile gibi görmelerini teşvik ettiklerini akla getirmektedir.

Öz saygı ve başarı hissi değerleri ise, erkek öğretmenlerin en çok tercih ettikleri ilk 10 değer arasında 6. ve 7. sırada yer alırken; bu değerlerin kadın öğretmenlerce tercih edilen öncelikli değerler arasında gösterilmediği, tablodan çıkarılan sonuçlar arasındadır. Bu durum, erkek öğretmenlerin sınıflarını yönetirken öğrencilerinin başarılı olmalarını sağlamak konusunda daha büyük bir güdülenmişlik içinde olduklarını; sınıf yönetimi aracılığıyla kendilerine karşı duydukları saygıyı pekiştirmeye çalıştıklarına

Kadın Erkek

Değer Sıra No Yüzde f Değer Sıra No Yüzde f

Yardımseverlik 5 %41 27 Öz saygı 6 %39 27

işaret etmektedir. Erkek öğretmenlerin sınıflarını yönetim biçimlerinin kendilerini başarıya ve öz saygıya ulaştıracağını, kadın öğretmenlere oranla daha büyük bir yüzdeyle düşündükleri, ulaşılan sonuçlardandır.

4.2.3.2. Kadın ve erkek öğretmenlerce sınıf yönetiminde en az tercih edilen

Benzer Belgeler