• Sonuç bulunamadı

Biz de ka dın-er kek iliş ki si sa vaş iliş ki si dir

Bu an la tı mı bir ro ma na mal ze me ola cak bi çim de ver me ye ça lış tım. Si zin de bu grup ola rak ge liş tir mek is te di ği niz hu sus lar var mı? Tar tış ma ya kat kı ba kı mın dan ba zı so ru la rı nız var mı?

D: Baş ka nım, bu ko nuş ma nız da, ara la rın da bu ka dar çe liş ki olan iki bi rey yan ya na ge le bi li yor ve ya ya şa ya bi li yor. Bu ba yan la olan iliş ki de, ilk etap ta bir ara ya ge ti ren özel lik ler ne ler dir?

P.Ö: Gö rü nüş te dev ri me il gi du yu yor. Ke ma liz min iş bir lik çi

si bir ai le den gel di ği hal de, Kürt lü ğe il gi du yu yor ve gru ba ka -tıl ma ya ka rar ve ri yor. Ka dın ola rak öz gür ol du ğu nu (gö rü nüş te ta bii) his set ti re bi li yor. Her er kek le son de re ce öz gür ce tar tı şa bi -li yor. Bu özel -lik le riy le göz önü ne ge ti ril di ğin de, grup için ide al bir ele man ola bi le ce ği ta sar la na bi li yor, dü şü nü le bi li yor. Ta bii ki so ru işa ret le ri de az de ğil. Öz gür ha re ket tar zı nın ta ma men gö -rü nüş te ol du ğu, da ha son ra an la şıl dı. En ka tı bağ naz bir ai le ci ol du ğu, ke ma liz me sö zü mo na eleş ti ri si ol ma sı na rağ men en bağ naz ke ma list bir zih ni yet ta şı dı ğı, sol cu ge çi ni yor ama pek sol cu luk la ala ka sı nın bu lun ma dı ğı, çok ki reç len miş bir aris tok -rat tip ol du ğu or ta ya çık tı. Bu ko nu da o za man net ol ma dı ğı için ba zı la rı “kuş ku lu tip tir”, ba zı la rı “iyi tip tir” di ye bi li yor du.

O dö ne min yü zey sel li ği an la tıl mış tır. Sa de ce yü zey sel li ği de ğil, her tür lü ih ti ma li de göz önü ne ge ti re rek, bir iliş ki de ne me -si nin hem özel an lam da, hem ge nel an lam da sa kın ca lı ol ma ya ca ğı na hük me de bi li yor dum. Ai ley le iliş ki ler, par tiy le iliş ki ler ke ma list an la yış te me lin de ge li şi yor. Ken di ni ile ri ci, mo dern sa yı yor. Di ğer ta raf tan biz de mo dern bir Kür dis tan ya rat mak is ti yo ruz. “Ba ka lım bu na ne di ye cek” di ye dü şü nü yo -ruz. Aca ba ne ka dar böy le bir Kürdistan'a açık tır? Ken di si,

“açı ğım” di yor. De ne mek için çok bi re bir iliş ki. Sos ya list ol du ğu nu id dia edi yor, hem de mi li tan sos ya liz mi ka bul ede ce -ği ni gös te ri yor; onu da de ni yo ruz. Öz gür ka dı nı tem sil et ti -ği nin id di a sın da. Öz gür ka dın la iliş ki de ne yi mi ba kı mın dan ba ka lım ne ka dar öz gür yak la şı ma sa hip tir? Böy le yak laş tık.

As lın da bir kuş ku lu de ne me dir. Ni yet ih ti yat lı ol ma yı ge rek -ti rir. Çok uya nık olun maz sa bir çok şe yi gö tü re bi lir ve bir çok gü zel li ği de boğ du ru cu dur as lın da. Ka dın ola rak gö rü nüş te güç lü dür. Ka dın lı ğı nı kul la na rak boğ du ra bi lir. İş bir lik çi ön der lik ten gel me dir. Çok ent ri ka cı, çok komp lo cu özel lik le ri var. Sol -cu lu ğu kul la nı yor. İyi bir sol de ma go jiy le sos ya lizm ni yet le ri ni kul la na bi lir. Kürt çü lük ya pı yor. Kürt çü lük le çok iyi sa vaş tı ğı için, Kürt yurt se ver li ği ni boğ du ra bi lir.

Bu teh li ke ler var ama kar şı ta ra fın da eğer der li-top lu, plan lı

ha re ke ti var sa kur du ğu iliş ki ler, bir yer de önem li it ti fak iliş ki le -ri de olu yor. Çok za yıf bir ko num dan çı kış için, bu it ti fa kı kul la na bi lir. En azın dan MİT'in ya nıl tıl ma sı bu te mel de ol muş tur. Yi ne ka dın için öz gür lük yak la şı mı na sıl ola bi lir, so ru su na bir ce vap için bu tip de ne me ye ta bi tu tu la bi lir. Ya ni ka dın öz gür lü ğü için bir çı kış nok ta sı ter sin den de ol sa yap tı rı la bi lir. Ba şa rıl sa, ken di si öz gür bir ka dın ol sa iyi. Ol maz sa, tu zak la ra dü şür mez se da ha ile ri bir çı kı şın ze mi ni ha li ne ge -ti ri le bi lir. Ay nı şey sos ya lizm ve yurt se ver lik için de ge çer li dir.

Çok cü ret de is te se, tem kin li lik de is te se, bu iliş ki böy le ele alı -nıp, baş lan gıç böy le yap tı rıl dı.

Ta bii o za ma nın duy gu yan la rı da var. Bir ya nıy la ol duk ça gü ven me, de ğer li bir mi li tan ve bir ka dın ola bi lir inan cı var.

Ama kuş ku lar da yok de ğil. Han gi si bas kın çı kar, sü reç be lir ler.

Biz dev rim ci ey le mi sür dü rü rüz, doğ ru la rı ko ya rız, ol du ol du, ol maz sa da ted bi ri mi zi el den bı rak ma yız.

Ta bii kar şı ta ra fın da sa bit ol ma dı ğı son ra dan or ta ya çık tı.

Gö rün dü ğü bi çi miy le de ğil dir. Ha len net li ğe ka vuş ma mış tır.

Do la yı sıy la dav ra nış tarz la rıy la ken di ni giz le yen bir ajan mı, söy len di ği gi bi 8 ya şın dan be ri özel ye tiş ti ri len ön der bir ki şi lik mi dir? Fe o daliş bir lik çi ön der li ğin id di a sı ve yak la şım la rı bu -dur. Da ha iyi açı ğa çık ma mış bir ajan da ola bi lir. Bü tün bun la rı an cak pra tik ka nıt lar. Dev rim ci bir mi li tan de ğil, tam ter si ne öl -dü rü cü bir mi li tan. Öz gür bir ka dın de ğil, tam ter si ne fe o dal tarz da kul lan dı ğı ka dın lık, an cak sa ray ent ri ka la rın da gö rü le bi lir. Du ru mu çok us ta ca gö ren ama ay nı za man da ba ğım lı, kö le leş ti ri ci bir tip ol du ğu or ta ya çık tı. Mi mik ha re ket le rin den tu ta lım cin sel li ğe ka dar her şe yi bir mal, mül ki yet bi çi min de emek çi le re kar şı koz ola rak kul la nı yor. Dü şür mek is te di ği, çok ba -ğım lı, mül ki yet li ka dın tem sil ci si ol du ğu or ta ya çık tı.

Bun la rın bir kıs mı ro man tas la ğın da an la tıl ma ya ça lı şıl mış tır.

Bu ti pin her gü nü nü bir sal dı rı ara cı ola rak kul lan ma sı söz ko -nu su. Ka dın ki şi li ği ni, dü zen ki şi li ği ni, aris tok rat ki şi li ği ni her sa at, her sa ni ye sal dı rı gü cü ola rak kul la nı yor. Her ge çen gün

bu yak la şı mı da ha da yo ğun la şı yor. Ba zı mi li tan la rı mız onu bir gün bi le göz lem le dik le rin de, bü yük tep ki du yu yor lar, hat ta he -men im ha edil me si ge re ken bi ri ola rak de ğer len di ri yor lar.

Dö nem ler an la tıl mış tır, tek rar la mak is te mi yo rum. Mü him olan bu sü reç le rin ta sa rı, ha yal, ol gu dü zey le ri ni bi rey ler açı sın dan de ğil, dö nem ler açı sın dan ya ka la mak tır. Çün kü ora da bi rey le rin şah sın da ya şa nan, bir ulu sal uya nış tır, emek sa hip le ri nin bi linç len me si dir. Ya şa ma doğ ru göz açıl dı ğın da ve ya şa ma ce sa ret edil di ğin de kar şı ta raf tam ter si ne bu Kürt di re ni şi ni boğ mak ve mut la ka de ne ti min de tut mak is ti yor. Ne re ye gö tü re ce ği bel li de ğil ve ka dın lı ğı nı çok teh li ke li kul la nı -yor. Öz gür leş mek is te yen ka dı na özel lik le bü yük bir tep ki si var ve im ha ya ka dar gö tü rü yor. Tek bir öz gür ka dı nın çık ma ma sı için çe şit li ted bir ler alı yor. As lın da onun bu ted bi riy le ba şa rı ya ula şan tek bir öz gür ka dın or ta ya çık ma ya cak. Mut lak kö le ka -dın ti pi nin saf lar da ege men ol ma sı yö nün de ki is te mi ke sin dir.

Çok çar pık ola rak ka dın cin sel li ği ni ol duk ça kö tü tarz da kul la -nı yor. Yal -nız ken di si ni de ğil, bü tün ör güt sel ka dın tip le ri çok çar pık bir cin sel an la yış la es ki top lum ya pı sı nı sür dür me ye ça -lı şı yor. Çün kü o ke ma lizm dü ze ni ni Kürdistan'da da ha da yay gın laş tır ma ça ba sı nın çok güç lü bir tem sil ci si dir. Hiç ça lış -ma dan, ça ba har ca -ma dan, iş bir lik çi özel lik le ri kul la nı yor, Kürt er kek le ri ni kont rol al tı na al ma ya ça lı şı yor. Me se la ben bir tip ola rak ge liş tik çe üze rim de göz lem ler ya pı yor. Saf la rı mız da ki ba zı ar ka daş la rı mız için söy le dik le ri var dır. Ben o ar ka daş la rı mı zın isim le ri ni faz la kul lan mak is te mi yo rum; “fa lan ki şi köy lü dür, çok ra hat lık la avu cu ma ala bi li rim” di yor. Ön -der lik özel lik le ri var, onu kul la na rak; ka dın sı özel lik le ri var, onu kul la na rak, “ra hat lık la kont rol ede rim” di yor. Za ten öz gür lü ğü de böy le an lı yor. Bir öz gür ka dın ola rak, her han gi bir er ke ği et ki le mek is te di ğin de, ba sit ka dın iliş ki le riy le di ze ge ti re -cek dav ra nış lar la onu bo ğu yor, bağ lı yor, tu tu yor, im ha edi yor.

Fe o daliş bir lik çi ön der lik özel lik le ri söz ko nu suy sa en değ me ağa dır, en değ me aşi ret ön de ri dir. Sol özel lik le riy le ba zı la rı

-nı kont rol et mek is ter se, en po pü ler bir ağ za sa hip ol du ğun dan mü kem mel sos ya lizm ak sa nı nı kul la nır. En değ me sol cu dan da -ha iyi bir -ha tip tir, da -ha iyi bir ko nuş ma cı dır, et ki le yi ci dir. Bu et ki le rin al tın dan han gi er kek kur tu la bi lir? Özel lik le Kürdistan'ın o çok ge ri bı ra kıl mış ya pı sın dan, yok sul ke sim le rin den han gi si bu yak la şı ma da ya nık lı dır? He le Kürt er ke ği duy gu yö nün de kar şı la şır sa, çok ça bağ la nır. Eğer çok gü zel se, kuk la sı olur. Za ten ta ma men böy le bi ri si nin et ki si al tı na gir di mi, ne fes al ma sı müm kün de ğil dir. Et ki al tı na gir me di mi tep ki ge re kir; tep ki de bir gün de kav ga ya dö nü şür; o kav ga da çok di -ren gen ol du ğu için ölüm le so nuç la na bi lir. Ölüm, aca ba bu iliş ki söz ko nu su ol du ğun da ne an la ma ge lir? Fark lı da ğı lır, bü yük dar be alır, özel iliş ki nin bir an la mı kal maz. Bu da he def le re ters bir yak la şım dır. Bu an lam da vur mak, bo yun eğ mek ten da ha kö -tü. Onun is te me di ği bir iliş ki tar zı nı be nim se din mi, ölüm den da ha be ter çı kış tın mı, ta sa rı la rın su ya dü şer. Ne ya pa cak sın o za man? Or ta da de ği şik bir yol tut tu ra cak sın. Ama o da de ği şik bir yo la fır sat ver mi yor. Za ten bu ko nu da kar şı ta ra fı çok iyi an -lı yor. Şu söz le ri söy le ye bi li yor: “Sos ya lizm için, par ti için kat la na ma ya ca ğın hiç bir şey yok. Par ti çı ka rı söz ko nu su ol du -ğun da, her şe ye kat la nır sın. Ben sa na ne ka dar ha ka ret et sem, hiç bir er ke ğin as la ka bul et me ye ce ği bir dav ra nı şı gün de kırk de fa da sa na da yat sam, sen ka bul eder sin.” Evet bu söz le ri söy le miş tir. Sı ra dan bir köy lü er ke ği ol sa, bir tek dav ra nı şa bi le ra hat lık la bi li nen ta bi riy le kar şı lık ve rir. Ama ben ver me dim.

Ta bii bu nun bü yük so nuç la rı or ta ya çık mış tır.

Bu say dı ğım te mel özel lik ler de rin leş ti ri lip da ha da açı la bi lir.

Ama bi raz da şu önem li olu yor bu ra da: Duy gu adı na ta ham mül, si ya sal-ör güt sel ge liş me adı na ta ham mül var. Dö nem ler dik ka te alın mış tır. Me se la yurt dı şı na çı kar ken ona ve ri len iz le nim, ben ül ke için de yim. Eğer kuş ku duy ma sa, bü yük ih ti mal le üs te ve re ce ği bir ra por söz ko nu suy sa, “kont ro lüm al tın da dır” di ye cek. Ya ni bu bağ lar bir yer de düş ma nı ya nılt ma da kul la nım de -ğe ri ne sa hip tir. Bel ki bu nun için sab re di le bil miş tir. Ama

“dev rim ci ola bi lir” umu du da var. Bu nun için sab re dil miş ola bi lir. Bir de il ke li ve in sa nı de ğiş tir me ko nu sun da çok bü yük bir az mi miz var. Bu nu mut la ka de ğiş ti re ce ğiz di ye sab re di yo ruz. Ta ham mül edi le mez sı nır la ra gel di ği hal de bu sü reç uza tı lı yor. Ama öy le bir dö ne me ge li yor ki, ar tık iş komp lo ya var dı rı lı yor. Ya o se ni, ya da sen onu gö tü re cek sin. Ar tık kont ro le ala -cak sın. Öy le bir ça bay la yük le ni yor ki, 3. Kongre'de “bom ba mı pat la ta ca ğım” di yor. Pat lat mak tan kas tet ti ği, bir kaç ba yan la ve ya bir kaç er kek le kur du ğu iliş ki le ri kar şı ta ra fın ba şın da pat lat -mak tır. Ya ni ken di si ne gö re bir er ke ğin böy le ol ma ma sı ge re kir;

böy le bir er kek ve ya kar şı ta raf, red de dil me si ge re ken bir ta raf -tır; red det me yi ya komp loy la, ya da kong re de şan taj, skan dal lar ya ra ta rak sağ la na cak. 3. Kongre'yi bo şa çı kar mak de mek, 15 Ağus tos Atılımı'nı bo şa çı kar mak de mek tir.

Bü tün bun lar sa de ce iki li iliş ki ler dü ze yin de ki bir et kitep ki den iba ret de ğil, ko ca man bir ulu sal ha re ke tin bo şa çı ka rıl ma sı -nı da amaç la ya bi lir. Ta bii bu na kar şı ted bir ler alı -nı yor. Ya ni biz bü tün iç ten li ği miz le onu doğ ru ya çek mek is te di ği miz hal de, ken di si de bu nun ba şa rıl ma ma sı için ted bir alı yor. Za ten kar şı ta raf buz gi bi, yı lan so ğuk lu ğun da bir tip. Ba zen şu söz ler şa ka dan da ol sa söy le ni yor: “Şu ye me ğe ve ya şu şe ye ze hir ko nul -du ğu nu mu sa nı yor sun? Kork ma nı za ge rek yok” ve ya “Be ni ajan mı sa nı yor sun?” Ya ni bu tip söz le ri bi le söy le ye bi li yor.

Ger çi va zi ye tin ken di si de za ten bu dur. Çok yo ğun so ru lar la tah rik edi yor. Bu bir tak tik tir. İş te bir sa bır, bir tarz var bu ra da.

Doğ ru, bel ki bir da ki ka da açı ğa çı ka rır ve tep ki ni zi di le ge ti rir -si niz. Ama bu en son ge li nen nok ta olu yor.

Biz, bu ki şi li ği çöz mek le, ke ma liz mi, TC'yi ve bi raz da MİT'i çö züm le dik. Yi ne kar şı ta ra fın ai le si, bi zim için “biz bu

Biz, bu ki şi li ği çöz mek le, ke ma liz mi, TC'yi ve bi raz da MİT'i çö züm le dik. Yi ne kar şı ta ra fın ai le si, bi zim için “biz bu