• Sonuç bulunamadı

Biz de aşk bü yük si ya sal bir lik tir

Belgede ABDULLAH ÖCALAN NASIL YAŞAMALI? (sayfa 168-176)

Şim di tüm bun lar ha len so run ola rak de vam edi yor. Ba na gö -re yi ne de ka dın işin için de ol ma lı. He men ka dı nı bir ta ra fa atıp böy le ucuz bir bağ lan ma şek li ye ri ne, onun ger çe ği ni açı ğa çı kar mak, cins ler ara sı çe liş ki yi çöz mek, yi ne ucuz cin sel tat min ve ya eş- dost tat mi ni ye ri ne, doğ ru ve güç lü ola nı bul mak ge re ki yor. Cin sel li ğin gü cü nü, ka dı nın gü cü nü or ta ya çı ka ra lım. Çün kü cin sel li ğe, öz gür lük is te ni yor. Bu ko nu da bas -tır ma cı ola ma yız. Ma dem il ke böy le dir, he le ba ka lım ne ka dar öz gür le şi yor lar. De dim ya, ye ni ya şam fel se fe miz eşit-öz gür iliş ki le re da ya lı.

İlk gün ken di ni kam pı mız da ve ya sa vaş bi ri mi miz de iliş ki ye

böy le be la eden bir aş kı na sıl onay la ya bi li rim? Bu duy gu yu, bu iliş ki yi na sıl nor mal gö re bi li rim? He le düş man da ha ba şın dan be ri ajan lı ğıy la dev re ye gir me yi esas al mış sa bu na kar şı tav rı mız çok açık tır.

Bu du rum da pra tik te kim ken di ni ka nıt lar ve ya on dan da öte -ye sa vaş pra ti ği ne na sıl hiz met eder? Ta mam, ka dın sız dev rim ol maz ve ya ka dın sız er kek de ol maz, ama kur tu lu şa hiz met eden ka dın-er kek iliş ki si na sıl olur? Bu nu en azın dan tar tı şa lım.

Ace le et me ye lim ve ya du ru mu ta nı ya lım. Bir bi ri miz le sev gi yi, aş kı, ye me yiiç me yi, ko nuş ma yı na sıl pay la şa ca ğı mı zı bil me li -yiz. “Ka ba bir cin sel lik le ta nı şı rız” der sen, bu nu in san olan böy le ele al maz. Biz in san top lu mu kur mak is ti yo ruz. Hem de en öz gür lük çü ola nı nı.

Da ha ken di ni ta nı ya ma mış san, gü dü le ri nin esi ri olur san çok kı sa bir sü re içe ri sin de bı ra ka lım sos ya liz mi kur ma yı, aca ba il -kel klan top lum dan son ra ki top lu mu ku ra bi lir mi yiz? “Ben bun la rı dü şü ne mi yo rum” di ye mez sin. Sen dev rim ci sin, bun la rı dü şü ne cek sin. Ye ni top lu mu ku ra ca ğız, hem de öz gür lük te me -lin de. “Be nim duy gu la rım ga le be ça lı yor, be nim gü dü le rim ayak la nı yor, man tık din le mem” di yor san, dev rim sa bo te ol du.

“Ben gö zü ka ra sev da lı yım” di yor san, sev dan yak tı, bi tir di, düş -ma na yem et tir di. “Ka fam ka rı şık, da ya na mı yo rum” di yor san, sen dev rim yap ma ya de ğil, baş be la sı ol ma ya gel miş sin. Tu -tum lar ob jek tif ola rak böy le dir. Ge ri si, aşk zor bir olay. Aşk çok in ce bir olay, bü yük tut ku dur. Aşk sa nat tır. Aşk ör güt tür. Aşk eği tim dir. Aşk iliş ki dir. İliş ki gü cü dür, ira de dir, açık lık tır. Ara ki bun la rı biz de bu la sın. Mum la ara ki bu la sın. “Ben bun lar dan an la mam, ben bu aş kı bil mem, be nim ara dı ğım aşk şöy le dir böy le dir” di yen aş kın bi zi ne ha le ge tir di ği ni gör dük.

Mem û Zîn ola yı nın ni ye o ka dar zor ge liş ti ği ni da ha ön ce söy le miş tim. Ora da bir aşk de ne me si var. Bi raz fe o dal ku ral la rı zor lu yor. As lın da bu, ulu salde mok ra tik dev rim öz le mi dir. Bel -ki de Ciz re bey lik le rin de öy le bir olay hiç geç me miş tir. Ama Ahmedê Xanê bir lik is ti yor. Fe o dal-aris tok rat la rın ara sın da

bir li ğin ol ma yı şı, iş te Acem, Arap, bil mem Bi zans hü küm dar la rı na is ti la, iş gal im ka nı nı ve ri yor. Kürt le rin 1600 -'lerde bir dev let ol ma, ya ni bir ulus laş ma ya baş lan gıç yap ma du ru mu var. Bu nun önün de fe o dal aris tok rat lar, bey ler bü yük ih ti mal le en gel dir. Bu nun çö zü mü nü Mem û Zîn ede bi ya tın da gös ter me ye ça lı şı yor. Yok sa bir bey oğ lu ile bir bey kı zı ra hat -lık la bir bir le ri ni bu lup ev len di ri le bi lir ler. Bu zor de ğil dir. O yüz yıl lar da za ten bü tü nüy le bey lik ler ara sı ev li lik ler de böy le -dir. Bü tün üst ta ba ka nın ev li li ği bey oğ lu ile bey kı zı ev li li ği dir ve zor luk da yok. Bir bir le ri ni güç len dir me te me lin de ha len de ya pı yor lar. Bu ra da ku ral dı şı du rum; bey le ri bir üst bir li ğe, bu dö ne me gö re as lın da bir dev let ol ma ya (bir kral lık ol ma ya da di ye bi li riz) zor la ma is te ği nin ol ma yı şı dır. Bu ge liş me nin önün de iş te o bey lik ler en gel dir. Bu Mem û Zîn des ta nıy la so mut laş -tı rıl mak is te ni yor.

Zor bir aşk. Ne den zor bir aşk? Bir lik çok zor, dev let ol mak çok zor. Bu nun ger çek leş ti ril me si için bu aş kın o bey li ği yık ma sı, fe o dal çit le ri yırt ma sı ge re ki yor. Bir bir lik is te mi ol du ğu, ki tap oku nur sa gö rü lür. Bir çok es ki ku ra lın yı kıl ma sı ge re -kir. Bir çok fit ne-fe sat var; on la rın or ta dan kal dı rıl ma sı, bi raz öz gür lük ge re kir. Bun la rın ol ma sı de mek, ulu sal de mok ra tik dev ri min ger çek leş me si de mek tir. Ulu sal de mok ra tik dev rim ol ma dı ğı için Mem û Zîn'de ba şa rı lı bir lik te lik sağ la na mı yor.

Ya ni bir yer de Kürt le rin ba şa rı lı bir li ği ni sağ la ya ma ma sı ve ya bir le şe me me si an la mı na ge li yor.

Bi zim de bü yük bir si ya sal ola yı ger çek leş tir me gö re vi miz var. Si ya sal bir lik, bü yük bir olay ve bu na biz bü yük aşk da di ye bi li riz. Çün kü bü tün kü çük aşk la rın an lam ifa de ede bil me si için bu bir li ğin ger çek leş me si ge re kir. Ken di ni zi Mem û Zîn'in ye ri ne ko yun; aş kı nı zı ba şar ma nız için bir si ya sal bir li ğe ge rek var ve TC'ye kar şı bir kü çük ala nı kur tar ma ya ih ti ya cı nız var.

Teh li ke den uzak ka lın. Ak si hal de cin sel lik ara yı şı na ben zer du rum lar iha net tir. Çün kü ira de siz li ğe dü şer. İra de siz li ğe düş tü -ğü için bi ri mi yö ne te mez. Bi ri mi yö ne te me di ği için dar be yer.

Dar be ye di mi, bu iha net su çu olur. Sa nı yo rum bu nu uy gu la yan lar da var. Ba zı la rı hak et tik le ri tarz da ce za lan dı rıl dı.

İra de si kı rıl mış ve da ya na ma mış! Ta bii da ya na maz. Onun için aşk çok zor. Ba zı la rı na gö re, bu luş tun mu he men işi ni bi ti rir sin;

yüz yü ze ve ya göz gö ze gel din mi, aş kı nı is te di ğin gi bi ya şa ya -bi lir sin! Aşk kar şı sın da sen ken di ni al da ta -bi lir mi sin? Düş man ger çe ği kar şı sın da sen ken di ni al da ta bi lir mi sin? Al dat tı ğın da sen ona aşk di ye bi lir mi sin? Bu gaf let tir. Ta bii bun la rı ben icat et mi yo rum. Düş ma nın ege men li ği al tın da ki aşk böy le dir. Ör ne -ğin Botan'da bir kız var dı. Bir kaç ba şa rı lı ey le me gir miş ti;

ol duk ça yet kin, ne ka dar da gü zel ey lem ci di yor dum. Bir er kek var dı, o da Bo tan lı, Bo zan mıy dı ney di, al çak tı. Zor bir dö nem -de fır sat bu lup kaç mış lar. Bun lar Di yar ba kır zin da nı na düş tü ler.

Kı zı bir ge ne lev ka dı nı gi bi kul la nı yor lar, di ğer al çak da bir iti -raf çı ola rak ha len kul la nı lı yor. İş te çok gü zel ge li şe bi le cek bir kı zın içi ne düş tü ğü du rum. Söz de o da bir mi li tan dı.

Bü tün bun lar çok çar pı cı so nuç lar ge tir di ve ba zı la rı ce za lan -dı rıl -dı. Ucuz aşk kur ban la rı! Ki mi git ti iti raf çı ol du, ki mi le ri ca nıy la öde di. Ben uzun sü re den be ri işe kor kunç bir aşk dü ze yiy le baş la dım. Be nim tan rı aş kım da var dı, si ze an lat tım.

Tan rı ara yı şım kor kunç tu. İş te bi lim aş kım, fel se fe aş kım var.

Bü tün bun lar sız aşk olu na maz. On dan son ra si ya si tut kum var.

Dik kat edin ben si ya si bir ka ri ye rist de ği lim. Ken di mi si ya set le bu da la da et miş de ği lim, ama bü yük bir si ya sal sa va şım ver di -ğim or ta da. Bü yük bir si ya si bir lik, bü yük bir si ya sal sa va şım ge re ki yor. O açı dan mu az zam bir po li tik gö rev le ken di mi bağ lı his se de ce ğim ve ya pa ca ğım.

Özgürlük sa vaş la ya ra tı lır

Sa va şa kor kunç yak la şım lar var. Bu ra da da sa va şı te mel len dir dik. Çün kü her şey onun la çö züm le ne bi lir. Sa vaş bir tan rı gi -bi. Tan rı ya ne ka dar ta pı nır san sa va şa da o ka dar ta pı na cak sın,

hat ta bir sa vaş tan rı sı, sa vaş tan rı ça sı gi bi ola cak sın. Şu an da bi zim en bü yük tan rı la rı mız sa vaş tan rı ve tan rı ça la rı dır. Kim dir bun lar? Sa va şı za fer le ka pa ta cak olan ki şi lik ler, ön der lik ler dir.

Sa vaş tan rı sı ol mak ne de mek tir? Bü tün bun la rı dü şün mez se -niz, siz ya şa mı na sıl kur ta ra cak sı nız? Ba şı nı za her gün düş man uçak la rı gül le yağ dı rı yor. Bü yük sa vaş kah ra man lı ğı nız ol maz -sa, aş kı nı zı na sıl kur ta ra cak sı nız? Ta ri he ba kın, ga fil kra li çe ler, ga fil kral lar na sıl git miş! Si zin bı ra ka lım kra li çe ve kral ol ma nı zı sı ra dan bir as ker ol ma gü cü nüz bi le yok.

Şim di ben bun la rı söy le dim di ye ken di ni zi öl dü re cek mi si -niz, “vay gu ru ru ma do kun du” mu di ye cek si niz? Acı ger çek böy le. Tan rı ça ol ma nız için çok bü yük sa vaş ver me niz ge re ki yor. Fe o dal ent ri ka cı tan rı ça ol ma mak için mü ca de le et me niz ge re ki yor. İş te be nim kar şım da ki ka dın bi raz da böy -ley di. San ki ben kra lım ve ya kral ol ma ya gi di yo rum bir kra li çe ek sik. Kral la rı ya ra tan ki şi! Kal dı ki iş böy le de ele alın mı yor -du. Hat ta (sa nı yo rum böy le bir de ğer len dir me de ol du) Fransa'da bir hi ka ye var mış; bir kral var, bir de kral la rı ya ra tan ki şi... Bir bak tım ki be nim ar kam da gü ya be ni ya ra tan ki şi ro -lün de! Bu ki şi nin bı ra ka lım kral ya rat ma sı nı, sı cak su dan so ğuk su ya eli ni değ dir mez di. Be ni bir köy lü ye ri ne ko ya lım. Ör ne ğin çok ça lı şan, mu az zam emek sar fe den bir köy lü. Gü ya o ar ka dan be nim ipi mi elin de tu tan bir ağa, bun dan da ha da kö tü bir ka dın ya naş ma sı. Bü tün er kek li ği mi ze bu te mel de ya na şı yor. Ma ha re ti ne dir? Ze kiy miş, kur naz mış, ka dın mış! Ta bii bu top lum da ol -duk ça da et ki li ol muş bir yak la şım. Bir çok ki şi yi sö mür ge ci ler böy le yö net miş. Ağa lar köy lü le ri böy le yö net miş. Ka dın ent ri ka cı lı ğı er ke ği böy le yö net miş. İş te bü tün bu hü ner le ri bir leş ti -re -rek be ni de ye ne cek! Be nim ne ol du ğu mu son ra gös ter dik.

Be ni na sıl yö ne tir ler? TC be ni na sıl yö ne tir? Dev let ha len be ni kont rol al tı na al ma ya ça lı şı yor. Ba ka lım kim ki mi kont rol al tı na alı yor.

Gö rü yor su nuz ki, hay li dal lı-bu dak lı fa kat çok önem li ha yat hi ka ye mi di le ge ti ri yo rum. Ma dem öz gür lük, ma dem gü zel lik

is ti yor su nuz işin do ğa sın da bu ger çek ler ya tı yor. Ki mi en di şe le ni yor, ki mi tı ka nı yor. Kız la rı mız-er kek le ri miz her gün ken di le ri ni or ta ya ko yu yor lar. Bu yü rek ler acı sı. İyi ki bi raz yo -lu yor da mı be lir le mi şiz. Si zi faz la ağ lat mı yo ruz. Yok sa ha li niz ağ la na cak ka dar za val lı ca.

Sa vaş tan rı la rı böy le olur mu hiç? Bü yük ko mu tan lar böy le olur mu hiç? Mi li tan lar böy le olur mu hiç? Ben bi le bu ha lim le ha len “aca ba du rum la rı kur tar dım mı, kur tar ma dım mı” di ye ken di me so ru yo rum. Kız lar var me se la, “on la rın ar ka daş lı ğı nı la yı kıy la ya pı yor mu yum, yap mı yor mu yum” di ye so ru so ru yo rum. Ken di mi sü rek li ayar lı yo rum: “Bir ka dın la iliş ki den tu ta -lım gü zel lik le, sa vaş la, geç miş le ve gün lük ola rak ya şa mın her şe yiy le bağ lan tı sı na sıl ola bi lir” di ye dü şü nü yo rum. Ak si hal de ken di mi yi ti ri rim. Yi ti rir sem ufak bir açık ver sem, ira de nok san lı ğı gös ter sem, bu, ör gü te ve hal ka mal olur, za ra rı ora da or ta ya çı kar. Ya ni çek me sem bir tür lü, at sam bir tür lü; bir ağa gi bi da yan sam bir tür lü, bir kö le ruh lu gi bi da yan sam bir tür lü.

Bun lar bü yük so run lar dır. Dü şü nün ben de çok et ki li bir ki şi du ru mun da yım. Ol duk ça da ken di ni öz gür gö tü ren, id di a lı bir tu tum sa hi bi olan bi ri yim.

Her gün ko mu tan la rı mız dan ha ber ge li yor; “kız la rı hiz met -çi gi bi kul la nı yor, bi ri si nin em ri ne gir miş, gü dü le ri ne tes lim ol muş, yoz iliş ki ge liş ti ri yor” di ye ra por üs tü ne ra por ge li yor.

Öy le mi dir de ğil mi dir, bu ay rı bir du rum ama es ki ye bo yun eğ dik le ri açık. Şim di siz dü şü nün bi raz. Be nim du ru mum bi raz da ha fark lı. Ba na gö re, ka dın la il gi li bir eği lim ge liş tir mek is ti yor san bu öz gür lük le bağ lan tı lı ol ma lı dır. Bu ki şi lik -le rin öz gür lük sa va şı mı na ne ver din, ne is ti yor sun on lar dan?

Kö le bir ka dı nı mal gi bi al mış sın ya nı na, “utan mı yor mu sun”

der ler ada ma. Par ti nin bir kı zı nı doğ ru-dü rüst ör güt le me den, bi linç len dir me den, onu ken di ne alet eder sen utan maz mı sın bun dan? Bi zim yö ne ti ci le re so ru yu böy le sor ma lı yım. Onu kö le gi bi ya nın da tut san da utan maz adam sın; çün kü onu bir öz gür lük sa vaş çı sı ola rak biz çek tik ya nı mı za, ala nı mı za.

Şim di kız için de, ka dın için de bu ge çer li dir. Ya nı mı za öz gür lük sa vaş çı sı ol ma ya gel di. Fa kat di şi li ğiy le bi zi dü şür -me ye ve ya bi zi böy le et ki le -me ye gel di mi, o da çok çir kin bir du rum dur. Mut lak an lam da öz gür lük için ken di si ne bir im kan ya rat mak, par ti den güç al mak için gel di. O za man bu nun için

Şim di kız için de, ka dın için de bu ge çer li dir. Ya nı mı za öz gür lük sa vaş çı sı ol ma ya gel di. Fa kat di şi li ğiy le bi zi dü şür -me ye ve ya bi zi böy le et ki le -me ye gel di mi, o da çok çir kin bir du rum dur. Mut lak an lam da öz gür lük için ken di si ne bir im kan ya rat mak, par ti den güç al mak için gel di. O za man bu nun için

Belgede ABDULLAH ÖCALAN NASIL YAŞAMALI? (sayfa 168-176)