• Sonuç bulunamadı

Ör güt sel çiz gi ye gel me yen ler öz gür iliş ki ye de gel mi yor lar

Belgede ABDULLAH ÖCALAN NASIL YAŞAMALI? (sayfa 142-145)

P.Ö: Benim uy gu la ma la rı mı na sıl gö rü yor sun? So ru nu ge le

ce ğe er te le me mi dir, yok sa sa va şın kız gın lı ğı or ta mın da bi le ce -sur ca bir yak la şım mı dır?

Z.: Ben ce güç lü bir yak la şım. Bu ra da ken di açım dan en azın dan kav ra ma ya ça lış tı ğım nok ta lar var. Her şey den ön ce ön der -lik dü ze yin de yü rü tü len sa vaş...

P.Ö: Ön der lik de yip ilah laş tır ma ya ge rek yok; ay nı za man da par ti dü ze yi, ya ni mi li tan dü ze yi söz ko nu su dur.

Z.: Parti dü ze yi çok fark lı bir olay, ön der lik dü ze yi çok güç lü bir ta rih çö züm le me si üze rin de ger çek le şi yor. Ge rek ba yan ve ge rek se er kek ar ka daş la rın çö züm le me dü ze yi ise çok za yıf. Ken -di ger çe ği miz açı sın dan bu nu ele al dı ğı mız da, ger çek leş ti ril mek is te nen sa va şın içi ne çe kil di ği miz de bi le as lın da na sıl bir sa va şın içi ne çe kil di ği mi zi far ke de mi yo ruz; şaş kı na dö nü yo ruz, sav -ru lu yo -ruz sa ğa so la. Esas so -run o nok ta da ya şa nı yor. Ya ni bu ra da ki bü yük çe liş ki nin gö rül me si ge rek ti ği ni dü şü nü yo rum.

P.Ö: Ya ni ör güt sel olay da içi ne gir di ği niz bir du ru mun ben ze ri ile kar şı kar şı ya yız. Bi rey ola rak ör güt len me ye doğ ru ge le me -yen ler, bu iliş ki sa ha sın da da doğ ru ya, par ti ye ge le mi yor lar. Bu nu ken di ne gö re çok çe şit li bi çim le re bü rün dü re rek en gel le me ko -nu mu na, tu tu cu lu ğa yol alı yor lar.

Z.: Bir de şu nok ta ya de ğin mek is ti yo rum: Çe liş ki le rin çö züm gü cü ön der lik dü ze yin de çok bü yük. Biz ler de ise he nüz çe liş ki le rin kav ra nı şı bi le yok. O ka dar üst dü zey de bir çö züm da ya tı lı -yor ki, ken di çe liş ki le riy le he nüz ta nış ma mış in san lar bu nun al tın da ezi li yor lar, kav ra ya mı yor lar.

P.Ö.: O za man sa vaş ta da ezi lir si niz.

Z.: Bu açı dan özel lik le ön der lik dü ze yin de yü rü tü len sa va şın, (ben da ha ön ce de be lirt miş tim) ben ce ken di için de ta şı dı ğı bir-çok risk var. Me se la ben o nok ta yı faz la an la mı yo rum, ya ni zor la nı yo rum. Çün kü o, bel ki de ge liş me kay de de bi le cek ar ka -daş la rın ağır bir yük al tın da ezil me le ri ni be ra be rin de ge ti ri yor ve sap ma la ra yol aça bi li yor.

P.Ö.: San mam. Si zin ki, “be nim ken di me gö re bir par ti an la yı -şım var, bir ör güt an la yı -şım var; bu nu di le di ğim gi bi ya şa mak ta

öz gür ol ma lı yım” şek lin de dir.

Z.: Hayır, onu de mek is te mi yo rum.

P.Ö.: Ol duk ça ben zi yor. Sırf ka dın ola rak ya şa ma is te ği niz var.

Ben, ta bii ka dın ola rak he pi ni zin is te di ği niz gi bi ya şa ma nı zı ba -zen to pa da tu tu yo rum. Cu ma ar ka daş da bel ki bu nu fark edi yor.

Aca ba bu nun an la mı nı bi li yor mu su nuz? Ada mın sa kat bir ni şan lı lık an la yı şı var; bu nu ha va ya uçu ru yo rum. Ken di ne gö re bir ka -dın lık an la yı şı var, bu nun la alay edi yo rum. Bü tün bun lar si ze gö re bir da yak tan da ha şid det li dir. Ba zen si zin söy le di ği ni zin çok ter si ni söy lü yo rum. “Se nin sev me ye hak kın yok tur, yak laş ma ya bi -le hak kın yok tur” di yo rum. Bun lar özel lik -le ön der lik dü ze yin de çok ge rek li dir. Bu yak la şım, Kürt in sa nı nı ter bi ye et me de, Kürt ka dı nı nı ken di ne ge tir me de ön cü lük dü ze yin de ye ri ne ge ti ril me si ge re ken bir du rum dur. Siz ise bu ko nu yu her han gi bir bi rey gi -bi ele al ma yı esas alı yor su nuz. Ti pik -bir kü çük-bur ju va eşit lik an la yı şıy la kar şı kar şı ya yız. Ön der lik dü ze yi ulu sal dü zey dir.

Bu nu bir tür lü gör mek is te me yi şi ni zi an la mı yo rum. Ör güt ola yın da da böy le si niz. Kü çükbur ju va eşit lik an la yı şı sa nı rım bir -çok ar ka da şı mız da ki dü zey dir. Say gı yı da yi ti ri yor su nuz. Şim di ulu sal dü ze yi as la gö re me miş ola rak, be nim böy le bi rey sel yo rum lan ma ya, ka dı nın da bi rey sel yo rum lan ma ya bu ka dar ta bi tu -tul ma sı asıl teh li ke dir. Tüm bu kız la rın hep si ni az çok biz bi raz ken di ne ge ti ri yo ruz. Me se la be nim gö re bil di ğim bir çok ar ka daş ta (kız ol sun, er kek ol sun) ba zı ta bu lar var. Bir kı za il gi duy muş -sa, o onun ol ma lı! Bir kı zın yak la şı mın da da bu na ben zer bir du rum var. Bı rak onu de yin ce bu, ba zı la rı na gö re sal dı rı dır; onun çok kut sal de ğer le ri ne, öz lem le ri ne sal dı rı dır. De ğil as lın da; ter -si ne onu bir çe liş ki ye kal dır mak tır. Bir mü ca de le ye çek mek tir.

Bel ki de ya pa bi le ce ğim en bü yük iyi lik bu dur. Bu ra da ti pik bir si ne ma oyu nu de me ye ce ğim ama ona ben zer bir oyun la kar şı kar -şı ya sı nız ve bi raz da bu oyun ge rek li dir. Baş ka tür lü ev len dir kı zı-er ke ği ve ya söz len dir kı zı-zı-er ke ği, aca ba o in san dan bir haf ta son ra eser ka lır mı? Çok ge ri ci tut ku la ra sa rı lır san, aca ba sen de ül ke sev gi si, hat ta öz gür iliş ki im ka nı ka lır mı?

Belgede ABDULLAH ÖCALAN NASIL YAŞAMALI? (sayfa 142-145)