• Sonuç bulunamadı

Ka ba cin sel lik tü ke niş tir

Belgede ABDULLAH ÖCALAN NASIL YAŞAMALI? (sayfa 157-161)

Cin sel li ğe iliş kin de ira de ola cak. Şu kü çük ha tır lat ma yı yap -sam bel ki bi raz da ha çar pı cı olur: Ne den çok ira de li yim? Biz de ka rı-ko ca ve ya ka dın-er kek cin sel lik te bir fel se fe ye sa hip tir, hat ta dün ya nın bü tün an la mı nı ba sit bir cin sel bir leş me de gö rür.

As lın da “mu ra dı na er me”, cin sel bir gü dü dür. Bu, hay van lar da da var, in san lar da da var. Do ğal bir du rum dur ay nı za man da;

gü dü var di ye de suç la mı yo ruz, nor mal dir. Ama bi zim ki le rin bun dan çı kar dı ğı si ya si so nu cun ne olup ol ma dı ğı çok önem li.

Er kek cin sel lik te tam bir ha ki mi ye ti arar. Cin sel lik te ba şa rı lı ola ma dı mı, er kek lik ten ol du ğu nu dü şü nür ve ken di ni in ti ha ra ka dar gö tü re bi lir. Bu ne den böy le dir? Bu ko nu da da doğ ru so -nuç la ra ulaş mak ge re ki yor. Er kek cin sel lik te ba şa rı lı ola ma dı mı ken di ni ya şan maz bu lu yor. Ka dın da bu du rum ken di ni de ği -şik gös te rir. Cin sel li ği, er ke ği elin de tut ma da, kont rol et me de en bü yük si lah ola rak kul la nır. Dü şü nün, bu ra da bir an la yış or -ta ya çık mış tır. Er kek cin sel lik te ba şa rın ca ken di ni -tam bir er kek ve ya bir dik ta tör gi bi gö rür ken; ka dın da bü tün za val lı lı ğı nı, za -yıf lı ğı nı gi der me te me lin de tam bir di şi ola rak gö rür. Bi raz da er ke ğin bu ko nu da ne ka dar düş kün ol du ğu nu göz önü ne ge ti re rek, onun la ya şa ma ya ken di ni kap tı rır. İş te cin sel lik bu ra da teh li ke li bir na mus an la yı şı na da yol açı yor. “Ben cin sel ola rak fi lan er ke ğin ma lı yım” de dik ten ve ar tık bu nun üze rin de bir na -mus an la yı şı bi na edil dik ten son ra (ki biz de te mel ah lak nor mu da bu dur) or ta ya çı kan, çok teh li ke li bir so nuç tur.

Va tan iş gal edi lir, va ta na bin de fa te ca vüz edi lir, in sa nın he men her tür lü sos yal leş me, si ya sal laş ma ger çe ği ne aman sız te -ca vüz edi lir, ama bu nun için kı lı nı kı pır dat maz, na mus ve onur di ye bir tek duy gu gö rül mez. Ör ne ğin ba na gö re bu ko nu da Af -ri ka yer li le -ri nin an la yış la rı na da ha nor mal bir ah la ki yak la şım ola rak de ğer ve ri le bi lir. Cin sel lik le ri ni as la bir kul la nıl ma ara cı ola rak dü şün mez ler. Bu nu na mu sa da da yan dır maz lar.

Biz de ne den bu böy le ol muş tur? Ta bii bu nun için de ta ri hi, top lum sal, di ni bir çok açı dan izah ge tir me ih ti ya cı var dır. Ya ni ken di so mu tu için de in ce le me miz ge re kir. Ama ilk çır pı da söy -le ne cek olan, bu nun teh li ke li ve ol duk ça tu tu cu, ol duk ça va tan sal laş mak tan tu ta lım her tür lü öz gür lük sel ge liş me ye ters düş müş bi tik bir ti pin ya şam tar zı ol du ğu dur.

Da ha da so mut laş tı rır sak; ira de yi siz yi ti ri yor su nuz. Cin sel bir leş me ço ğu nuz için bir tat min, bir tü ken me ara cı, bir ta raf tan adam ol ma, bir ta raf tan “mu ra dı na er me”, bir ta raf tan da

“dün ya sı nı bul ma” gi bi bir şey. Ve bu na ben zer bir sü rü so nuç.

Nor mal dir; cin sel bir leş me de tat min olu na bi lir. Nor mal bir olay dır; as lın da do ğal dır. Ama bi zim bu nun la ye tin me di ği miz çok önem li dir. Bu nun üze ri ne in şa et ti ği miz dün ya lar, an la yış -lar, çe liş ki ler çok önem li dir. San ki ada mın “mu ra dı na er me si”

her şe yi hal le di yor muş gi bi, bü tün çe liş ki le ri çö zü yor muş gi bi,

“al dım kı zı, bul dum ko ca yı” de ni li yor. Bir de on la rı ida re ede -cek ufak bir dün ya la rı, ma aş la rı ol du mu bit ti ya şam; bin de fa bu nu tek rar lar lar. Ka dı nın da er ke ğin de ken di le ri ne gö re bir ya şam fel se fe si ol muş tur. Za ten bi zim top lum bü tü nüy le böy le.

Çok ka ba, çok do ğal bir cin sel lik biz de bir tü ke niş tir. Düş ma nı gör mek, te mel si ya sal, top lum sal ge liş me le re an lam ver mek, ha ya tın da ha zen gin, da ha gü zel ola bi le ce ği ni gör mek yok, var -sa yok -sa ka ba bir cin sel lik tir.

Top lum yok sul, er kek yok sul, ka dın yok sul dur. Tek zevk ola rak cin sel lik ak la ge li yor. Di ğer bü tün ha yat de ğer le rin de, fel se fe de, si ya set te zevk yok, teh li ke var! Ör güt le ne cek her han gi bir şey yok! En ba sit zev ki cin sel zevk tir. Bi raz da

do ğal gü dü du ru mun da dır. Bu, teh li ke yi da ha da kar ma şık laş -tı rı yor.

Be nim bu ko nu da al dı ğım ted bir ve ya bu ko nu da pra ti ğim le ge liş tir mek is te di ğim bir şey ler var. Ta bii bu te mel de top lu ma ben bi raz hor bak tım, ya ni bun la rın bu tip cin sel li ği ben de çok er ken yaş lar da tep ki ye yol aç tı. Ni te kim ai le ger çe ği miz de, anam-ba bam da ben bu nu gör düm. Faz la bil mi yo rum ama cin sel lik ola yın da bü yük prob lem le ri ol du ğu ka nı sın da yım.

Kav ga la rı bi raz bu na da ya nır gi bi me ge li yor. Bu nun la ya şa mı böy le ta ham mül edi le mez bo yut la ra ge tir dik le ri ni dü şü nü yor -dum. Den ge siz bir ev li lik. Çok den ge siz, çok ya ban cı laş mış iliş ki ler ve so nuç Kürt ai le si nin içi ne düş tü ğü va him bir du rum.

Kürt ka dı nı nın, er ke ği nin ne ka dar ken di ni mah vet ti ği ni er ken den gör düm. Bü tün köy er kek le ri nin çok ba sit bir cin sel li -ğin ara yı şı için de ol duk la rı nı, bu nun için ka dın kav ga sı yap tık la rı nı, ne re de bir kız var sa er ken den onu bu te mel de ele ge çir mek is te dik le ri ni tes pit et tim. Hat ta bir ba ba nın oğ lu na kız alır ken bi le ken di si ni dü şün dü ğü olu yor. Köy or ta mın da bu du -rum lar da var dır. Oğ lu na al dı ğı kı za bi le göz dik me du ru mu yay gın dır, siz bil mi yor su nuz. Bu bir psi ko lo jik du rum dur. As -lın da faz la pra tik ya şam bul ma sa da böy le bir psi ko lo jik-sos yal ger çek lik var dır bi zim top lum da. İş te ka dı nın da bun dan çı kar dı ğı tek so nuç; “hiç bir şe yim yok tur, ka ba bir ka dın ol ma du ru -mum var; bu nu na mus di ye er ke ğe da ya tı rım ve ömür bo yu ya şar gi de rim” şek lin de dir. Ka dı nın ar tık bu du rum da bey ni ni ça lış tır ma sı, ru hu nu güç len dir me si müm kün de ğil. Ya ni 15 ya -şın dan iti ba ren öl müş tür. Baş ka bir gü zel ya şam ola bi lir mi, baş ka bir öz gür lük im ka nı müm kün mü? Bu nu dü şün mü yor. Fi -zi ğiy le düş müş tür, ru huy la git miş tir, dü şün ce siy le za ten hiç yok tur. İş te cin sel lik bu ra da çok teh li ke li rol oy nu yor. Hal bu ki cin sel lik, ter si ne bir rol oy na ma sı ge re kir ken, biz de böy le çar -pık ça ira de siz li ğe yol açı yor.

Ne den bu ola ya er ken den eleş ti ri sel yak laş tım ve ko lay et -ki si al tı na gir mek is te me dim? Ne den ira de yi el den bı rak mak

is te me dim? Bu çok önem li bir özel lik tir. Sa nı rım hiç bi ri niz de ko lay ge liş me yen ve gö rül me yen bir özel lik tir. Be nim kar -şım da ki ba yan (Fat ma-Ke si re Yıl dı rım) şu nu fark edi yor du:

Hiç bir Kürt er ke ğin de ol ma yan özel lik. Kla sik Kürt er ke ğin de var olan özel lik ise, ufak bir cin sel et ki len me ile şu ya da bu yön de eğ rilt me dir, eğik ha le ge ti ril me dir ve is ten di ği gi bi yön len di ril me dir. Bu nu çok iyi gör dü ğü için,

“ka dın lı ğı bi raz et ki li de ğer len dir, par ti için de bü tün er kek le -ri he men et ki le ye bi lir sin” tar zın da yak la şı yor du. Kürt er ke ği nin böy le de rin bir za a fı söz ko nu su dur. Bu ra sı çok il ginç ve ol duk ça da üze rin de du rul ma ya de ğer dir; önem li so -nuç lar çı ka rıl ma lı dır. Be nim özel li ğim, bu ra da çok il ginç tir.

Ör ne ğin baş ka bir ar ka daş ol sa, iş te bir Kemal PİR ar ka daş, der hal is yan eder, “böy le şey mi olur” şek lin de yak la şır.

Ben de ise, çok öf ke li de ol sam, böy le ol ma ma sı ge re kir ve as la doğ ru de ğil dir an la yı şın da da ol sam kar şım da ki ni he men vu rup, as ma, kes me, atıp bo şa ma ve ya kaç ma yön tem le ri ne baş vur ma dım. Be nim bu ra da ki po zis yo num da il ginç tir. Hiç -bir er kek as lın da ken di evin den kaç maz. Ben kaç tım ve 15 gün ba ya nın ol du ğu ye re git me dim. Hem de iş le rin en aman sız ol du ğu za man da. Ge nel lik le er kek ka dı nı ko var, ku ral bu -dur. Ben çok et ki li ol du ğum hal de ev den kaç tım.

Bu da bir tarz. Teh li ke li. He le ba ka lım ne olu yor? Ve ta bii kar şı ta ra fı kont rol edi yo ruz. Bu nu ge le nek sel bir er kek ola rak de ğer len dir me mek için, 10 sa at bi le ta ham mül edi le me ye cek du ru ma 10 yıl sa bır la ta ham mül et tim. Me se le, “cin sel iliş ki, ira de ne dir ne de ğil dir”den öte ye ola yı an la mak ge re ki yor du.

Bu ba yan iş bir lik çi bir ai le den ge li yor. Kürt ol du ğu nu, sos ya list ol du ğu nu, ka dın ol du ğu nu söy lü yor. Şim di bü tün bun -lar ne ola bi lir? Bir sos ya list böy le ola bi lir mi? Bir Kürt böy le ola bi lir mi? Bir ay dın-en tel lek tü el böy le ola bi lir mi? Di ğe ri kuş ku ge ti ren yan la rı dır. Ka dın lı ğı na sıl kul lan mak, sos ya list mas ke si al tın da ne yap mak is ti yor? Kürt lük mas ke si al tın da fe -o dal-k-omp ra d-or ki şi lik ne ye gö tür mek is ti y-or?

Kla sik Kürt er kek-ka dın ti pi

Belgede ABDULLAH ÖCALAN NASIL YAŞAMALI? (sayfa 157-161)