• Sonuç bulunamadı

FARKLARI 10.400.000.- 732 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ

5. KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETME KAVRAM

5.2. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Karşılaştıkları Sorunlar

KOBİ’lerin özelliklerinden kaynaklanan bir çok avantajlarına rağmen, ülkemizin ekonomik ve sosyal yapısında önemli yerleri olmasına rağmen birçok sorunları bulunmaktadır

(Vizyon, 2001:11). KOBİ’lerin en büyük ve öncelikli sorunlarından birisi finansal sorunlardır. KOBİ’lerin bütün sorunlarının temelinde finansal sorunlar yatmaktadır. (Yücel, 1998:30). Türkiye’de faaliyet gösteren ve KOBİ çerçevesi içinde değerlendirilen firmaların finansal yapılarının zayıf olduğu ve sorunlar sıralamasında finansal sorunların öncelikli olarak yer aldığı çeşitli uygulamalı araştırmalarda ortaya konulmuş bulunmaktadır (Çelik, Fettahlıoğlu, 1997:20). KOBİ’lerin özkaynaklarının yetersiz olması, yabancı kaynak kullanımını zorunlu hale getirmekte, ancak yabancı kaynak kullanımında ekonomik istikrarsızlık, kurumsallaşma eksikliği, bürokratik engeller, faiz ORAN (%)larının yüksekliği gibi nedenler sorun yaratmaktadırlar (Sarıaslan, 1996:33). Türkiye’de KOBİ’ler kredi konusunda çekimser davranmakta, kısa ve uzun vadeli finansman ihtiyaçlarını daha çok öz kaynakları ile karşılamaktadırlar. Ancak KOBİ’lerin yaratıcılık, büyüme ve varlıklarını devam ettirmeleri; piyasa paylarını koruma ve dışa açılmalarını sağlamaları kaynak sorununu çözmelerine bağlı bulunmaktadır. KOBİ’lerin finansman konusundaki en büyük sorunları kredi maliyetlerinin yüksekliğinden kaynaklanmaktadır (Küçükçolak, 1998:39). KOBİ’lerin toplam krediler içindeki payı sadece yüzde 3’tür (Sarıaslan, 1996:1). Bu durum ise Türkiye’deki KOBİ’lerin finansal sorunlarının da kaynağını oluşturmaktadır. Başta finansal sorunlar olmak üzere KOBİ’lerin sorunlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

5.2.1. KOBİ’lerin Finansal Sorunları

* T.Halk Bankası, KOBİ’lere tesis ve işletme kredisi sağlayan tek banka konumundadır. Ancak, bankaca kullandırılan kredilerin faiz ORAN (%)larının yüksek olması, KOBİ’leri güç duruma düşürmektedir. Ayrıca, enflasyondan kaynaklanan işletme sermayesini artırma ihtiyacı bu sorunu daha da büyütmektedir.

* KOBİ’lere sağlanan kredi olanaklarının sınırlı olması, kredi kullanabilecek KOBİ’leri de sınırlandırmaktadır. KOBİ’ler kredi bulma açısından büyük firmalara kıyasla büyük sorun yaşamaktadır. KOBİ’lerin toplam kredi hacminin ancak yüzde 4’ünden istifade edebilmesi bu olumsuz tabloyu ortaya koymaktadır (Akbulut,2000:14).

* Yatırım ve teçhizat kredilerinde ortalama vade ve geri ödeme süresinin kısa tutulması, kullanılan kredinin faydasını azaltmaktadır.

* Kredilere ilişkin formalitenin çokluğu nedeniyle, gerek duyulan zamanda kredi temin edilememektedir.

* KOBİ’ler bilgi eksikliği ve iletişim noksanlığı nedeniyle kredi sağlama konusunda bankalardan nasıl yararlanacaklarını bilememektedirler (Atik, 2001:49).

* KOBİ girişimcilerinin alternatif finansman kaynakları konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları da yabancı kaynak kullanımını sınırlandırmaktadır. Krediler için istenen teminatları birçok KOBİ girişimcisinin karşılaması olası değildir.

* KOBİ’lerin sermaye yapıları büyük işletmelere göre yetersizdir.

* KOBİ’ler sermaye piyasası araçlarından yararlanamamaktadırlar (Özgen, Doğan, 1997:24).

* Öz kaynakları, teminat vermeye yetmemektedir.

* Kıdem tazminatı birçok KOBİ için önemli bir sorun oluşturmaktadır (Sarıaslan, 1994:56).

5.2.2. KOBİ’lerin Vergi Sorunları

* Öncelikle, KOBİ’lerin muhatap oldukları vergi türleri sayı olarak oldukça fazladır. Bunun yanı sıra, bu vergilere ilişkin beyannamelerin verilmesi ve vergilerin ödenmesi için ilgili kurumlara gidilmesi zorunluluğu sınırlı zamanını iyi değerlendirmek zorunda olan KOBİ sahipleri yönünden önemli bir sorun oluşturmaktadır.

* KOBİ’ler açısından vergi konusunda karşılaşılan bir başka sorun, çoğunun işletme hesabı esasına göre defter tutmalarıdır. İşletme hesabına göre defter tutan KOBİ’ler;

Şüpheli alacaklar karşılığı ayıramamaktadırlar.

İşletmede çalışan aile bireylerinin yaptıkları ödemeler gider olarak gösterilememektedir.

* Bilanço esasına göre defter tutan KOBİ sahiplerinin çoğu ise gelir vergisi mükellefidirler. Bu nedenle, bilanço esasına göre defter tutsalar da;

Yeniden değerlemeye tabi tuttukları sabit varlıkların amortisman paylarını değerlemeden önceki ORAN (%)lar üzerinden ayırmak zorundadırlar.

Yeniden değerleme sonucu oluşan değerin sermayeye ilave edilmesi durumunda, yeniden değerlenen miktar üzerinden gelir vergisi ödemek durumundadırlar (Karabıyık, 1998:54).

* Seyyar satıcıların gelir vergisi ödememesi ticaret sektöründeki perakendeci KOBİ’ler açısından önemli bir haksız rekabet unsurudur.

5.2.3. KOBİ’lerin Yatırım ve Teşvik Sorunları

* Uygun yatırım alanlarının seçilmesi konusunda birçok girişimcinin yeterli bilgisi bulunmamaktadır. Bu durum, uygun olmayan alanlara yatırım yapılmasına neden olmaktadır. * Kuruluş aşamasında yapılması zorunlu bulunan fizibilite çalışmalarına gereken önemin verilmemesi çoğu kez KOBİ girişimcilerini başarısız kılan bir başka nedendir.

* Teşvikten yararlanmak için getirilen alt sınırın yüksek olması, KOBİ’lerin teşviklerden yararlanmalarını sınırlandırmaktadır.

* Mevcut durumu ile teşviklerin büyük işletmeler lehine olduğu bir gerçektir.

5.2.4. KOBİ’lerin Yönetim ve Organizasyon Sorunları

İşletme sahiplerinin aynı zamanda yönetici konumunda olmaları karar alma sürecini hızlandırması bakımından olumlu olmakla birlikte sürekli yenilenen piyasa koşulları, gelişen teknolojiler, mevcut değişiklikler karşısında firma sahipleri ve profesyonel yöneticilerin doğru ve zamanında karar alabilmeleri zamanında bilgi alabilmelerine bağlıdır. Bu durum KOBİ işletmelerinin zayıf yönlerinden biridir. Bu durum KOBİ’lerin verimlilik ve rekabet avantajını azaltan unsurlardan birisidir (Erkan, Kula, 2001:28).

* KOBİ’ler pazarlama bilgisini geleneksel yöntemlerle elde etmektedirler ve bu bilgiler çoğu kez yetersiz kalmaktadır.

* KOBİ’lerde istihdam edilen pazarlama elemanları istenilen niteliklere sahip değildirler.

* KOBİ’lerin gerçekleştirdikleri ihracatın geliştirilememesinde bürokratik engeller önemli bir rol oynamaktadır.

* Ürün standardizasyonunun ve kalitesinin yeterli düzeyde olmayışı pazarlama açısından da sorunlar çıkarmaktadır.

* Ulusal ve uluslar arası fuar organizasyonlarından yüksek maliyetler nedeniyle yeterince yararlanılamamaktadır (Şamiloğlu, Demirel, 2001:53).

* KOBİ’lerin girdi olarak kullandıkları yarı mamül ve mamül miktarının önemli bir bölümü KİT’lerden sağlanmaktadır. Bu konuda KOBİ’ler Kamu İktisadi Teşekkülleri tarafından getirilen avans ve peşin ödeme koşullarını yerine getirmede önemli sorunlarla karşılaşmakta ve daha pahalı olmasına rağmen aynı ürünleri ikinci veya üçüncü elden tedarik etme zorunda kalmaktadırlar.

5.2.6. KOBİ’lerin İş Gücü ve Meslekî Eğitim Sorunları

* KOBİ’ler istenilen niteliklere sahip iş gücü temininde önemli güçlüklerle karşılaşmaktadırlar.

* Mevcut iş gücünün bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi, yeni teknolojilere uyumlarının sağlanması ve iş gücü verimliliğinin artırılması konularında önemli sorunlar yaşanmaktadır. * Çalışma koşularının uygun olmaması nitelikli eleman teminini zorlaştırmaktadır. * Personel yönetimi alanında profesyonelleşmenin olmaması işe uygun adam seçimini güçleştirmektedir (Özgen, Doğan, 1997:51).

5.2.7. KOBİ’lerin İş yeri Sorunları

* KOBİ’lerin büyük bölümü alt yapıdan yoksun olarak çalışmalarını sürdürmektedirler. * İş yeri açma konusunda önemli bürokratik zorluklarla karşılaşılmaktadır.

Sonuç olarak KOBİ’lerin ülkemizin ekonomik ve sosyal yapısında çok önemli yerleri olmasına rağmen birçok sorunları bulunmaktadır.