• Sonuç bulunamadı

İzmit BBŞT Genel Sanat Yönetmenliği

1. BÖLÜM

1.8. İzmit BBŞT Genel Sanat Yönetmenliği

2002 yılı Yücel Erten için bir diğer dönüm noktasıdır. Erten, 1997 yılında kurulan ve Genel Sanat Yönetmenliğini Işıl Kasapoğlu'nun yaptığı İzmit BBŞT'de Genel Sanat Yönetmeni olarak göreve başlar.

Yücel Erten'in rejisörlük dışında yürüttüğü çalışmalardan biri de ödenekli tiyatrolar için öngördüğü, üzerinde çeşitli platformlarda çalıştığı ve bir yasa tasarısı halini alan; ana hatlarıyla ödenekli tiyatrolara yerinden yönetim ve özerklik kazandırma yoluyla akılcı, çağın gereklerine uygun sanat üretimine imkan veren bir yapı kazandırmak olmuştur. Bu bakımdan İzmit BBŞT, bu düşüncelerini bir yere kadar da olsa uygulama imkanı yakaladığı bir fırsat olmuştur.

Erten göreve geldiği 2002 yazından itibaren İzmit BBŞT'de yaptığı çalışmaların başında akılcı bir yönetmelik oluşturmaktır. İzmit BBŞT, statüsü gereği yerel yönetimlere bağlı bir kurumdur. Belediye Meclisi tarafından onaylanan bir yönetmelikle yönetilmektedir. Erten ve ekibi diğer benzer kuruluşlara örnek oluşturabilecek bir yönetmelik oluştururlar. Bunun dışında bütün bir sezonun çalışma takviminin oluşturulması, repertuvarının belirlenmesi, rol dağılımının yapılması gibi hazırlıklar yapılır. Kurum içinde halihazırda varolan Sanat Teknik Direktörlüğü ve Sahne Direktörlüğü birimlerine ilave olarak Sanat İletişim Direktörlüğü kurulur.

Erten ve ekibinin yeni yönetmeliğin esasını, özerklik oluşturmaktadır. Belirli bir süre için göreve gelen Genel Sanat Yönetmeni'ni, Şehir Tiyatrosu Yönetim Kurulu'nun belirleyeceği üç aday arasından Belediye Başkanı atayacaktır. Böylelikle göreve gelen Sanat Yönetmeni bir güvence altında sanat politikasını oluşturacak, süresi bittiğinde de görevini bir başkasına devredecektir.

Yapılan düzenlemeler ilk sezonda meyvelerini vermeye başlar. Şehir Tiyatrosu'nun seyirci sayısı %70 oranında artmış ve %85 doluluk oranı yakalanmıştır. Şehir Tiyatrosu 2003 yılında, Yücel Erten'in sahnelediği Barış adlı oyunla Makedonya'da düzenlenen Uluslararası Stobi Antik Oyunlar Festivali'nde En Başarılı Oyun Ödülü'ne layık bulunur.

değişiklik olur. Kocaeli'de seçimi kazanan AKP adayı İbrahim Karaosmanoğlu Belediye Başkanı olarak göreve başlar. Bu tarihten sonra Büyük Şehir Belediyesi ile Şehir Tiyatrosu arasında sıkıntılar başgösterir. Yücel Erten sıkıntılarını açıklayan bir mektubu Belediye Başkanlığına iletir.

Erten’in yazısında sözünü ettiği sorunlar kısaca şöyle:

1. Kurum bir süredir ciddi bir maddi zorluk içinde. 2003- 2004 sezonundan kalan borçları henüz ödenmedi.

2. Sahne çalışanlarının Ocak, Nisan ve Haziran ikramiyeleri yatırılmadı.

3. Sanatçı ve sahne uygulatıcıları hizmet sözleşmeleri henüz imzalanmadı.

4. Yıllardır tiyatronun hizmetinde olan makam aracı ‘tasarruf’ gerekçesiyle çekildi.

5. Sanatsal yönetimle uyum içinde çalışması gereken Müdür ve İdari Amir, danışılmaksızın ve haber verilmeksizin değiştirildi.64

Erten mektubunda bu şartlar altında görevini sürdürmesinin mümkün olmadığını ifade eder. Bu olaydan sonra 1 Temmuz tarihinde, İzmit Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı'ndan gelen bir çağrıyla, Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten’den görevi bırakması istenir. Zira Belediye yetkilileri kendi seçtikleri bir Genel Sanat Yönetmeni'ni göreve getirmeye hazırlanmaktadır. Ancak Şehir Tiyatrosu'nun yönetmeliğinde ''Genel Sanat Yönetmeni, Şehir Tiyatrosu Yönetim Kurulu'nun belirleyeceği üç aday arasından Belediye Başkanı tarafından atanır.'' maddesi bulunmaktadır. Erten'in istifasının istenmesinin ardından Şehir Tiyatrosu sanatçıları bir bildiri yayınlayarak; tiyatronun içine düşürüldüğü durumdan rahatsız olduklarını, yerel siyasetin her değişiminde tiyatroya müdahale edilmesinin kurumu istikrarsızlığa sürükleyeceğinden endişelendiklerini ifade ederler. Bildiri sanat çevrelerinde ve kamuoyunda geniş yankı bulur. 14 Sanat ve tiyatro örgütü ortak bir bildiriyle Büyükşehir Belediyesi'nin uygulamalarını kınar.

Ancak bu girişimler sonucu değiştirmez. Erten 9 Temmuz 2004'te gerekçe gösterilmeksizin görevinden alınır ve yrine Ragıp Savaş atanır. Büyükşehir 64 ''Cadı Kazanı Şimdi De İzmit Şehir Tiyatrosu'nda'' Hürriyet, 5 Temmuz 2004.

Belediyesi bir açıklamayla değişimin ''kan değişikliği'' amacıyla yapıldığını ifade eder.

AKP'li İzmit Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın İzmit Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten'den istifasını istemesine tepki gösteren sanat dünyasına belediyeden cevap geldi. Önceki gün birçok meslek örgütünün İzmit'e giderek Erten'e destek vermesi üzerine İzmit Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gülser Ustaoğlu bir açıklama yaptı. Ustaoğlu kamu hizmetlerinde sürekliliğin esas olduğunu belirterek, hiçbir projenin yarım kalmayacağını söyledi. "Her hizmette olduğu gibi sanatın da bir bayrak yarışı olduğunu düşünüyoruz. Sayın Erten'in görevden alınması da bayrağın devridir ve yapılan sadece kan değişimidir" diyen Ustaoğlu, amaçlarının yepyeni bir sanat anlayışını filizlendirmek olduğunu söyledi.65

Bununla birlikte Şehir Tiyatrosu Yönetim Kurulu yürülükteki yönetmelik uyarınca toplanıp Genel Sanat Yönetmenliği için üç aday belirleme kararı alır. Bunun için başvurular alınır. Başvurular arasında halen Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Genel Sanat Yönetmenliği'ne atanmış olan Ragıp Savaş'ta bulunmaktadır. 21 Temmuz 2004 tarihinde adayları görüşmek üzere toplanan Yönetim Kurulu'nda üç isim belirlenir. Bunlar Ayşenil Şamlıoğlu, Prof. Mehmet Birkiye ve Ahmet Mümtaz Taylan'dır ve bu isimler Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na bildirilir. Ancak sonuçta bir değişiklik olmaz.

Erten bu görevinden sonra tekrar serbest rejisör olarak çalışmaya devam eder. 2005 yılında Üsküp Türk Tiyatrosu'nda Azizname ve Özgürlük Oyunu oyunlarını sahneler. 2006'da İstanbul B.B.Ş.T.'de Keşanlı Ali Destanı ve Ankara D.T.'de Yaşamak mı, Yoksa Ölmek mi? adlı oyunları sahneye koyar. Erten, İstanbul D.T.'de 2007-2008 sezonu için halen provaları devam etmekte olan Savaş İkinci

Perdede Çıkacak adlı oyunu sahnelemektedir.

Erten'in sahneye koyduğu eserler arasında operalar da bulunmaktadır. W. A. Mozart'tan Sihirli Flüt ve Don Giovanni; Turgut Özakman/M. Sun eseri

Delioğlan. Erten, Don Giovanni'yi 1992 yılında Ankara Devlet Operası'nda ve 1997

yılında Mersin Devlet Operası'nda; 1996'da Sihirli Flüt'ü ve 2004'te Delioğlan'ı 65 Radikal, 9 Temmuz 2004.

İzmir Devlet Operası'nda sahnelemiştir.

Yücel Erten yurt içinde ve yurt dışında sahnelediği oyunlarla sekizi yurt dışında olmak üzere toplam otuz bir ödül kazanmıştır.