• Sonuç bulunamadı

2. SİNEMATOGRAFİK BİR UNSUR OLARAK AYDINLATMA TEKNİĞİ

3.2. Önem

3.6.3. İtirazım Var: Filmin Künyesi ve Filme Ait Genel Bilgiler

Senaryo: Onur Ünlü

Sanat Yönetmeni: Nadide Argun, Yiğit Abik Yapımcı: Onur Ünlü

Oyuncular: Serkan Keskin, Hazal Kaya, Büşra Pekin, Öner Erkan, Osman

Sonant, Serdar Orçin, Umut Kurt, Özgür Çevik

Müzik: Okan Kaya, Taner Yücel, Ahmet Bilgiç Görüntü Yönetmeni: Vedat Özdemir

Kurgu: Emre Boyraz Işık Şefi: Gökhan Özgül Tür: Polisiye

Yapım Tarihi: 2014

Gösterim Tarihi: 18 Nisan 2014 Süre: 110 dakika

Selman Bulut karakterini canlandıran ve filmin başrolünü sergileyen Serkan Keskin, İstanbul’da bir camide imam olarak görev yapmaktadır. Selman, vakit namazını kıldırmak için camiye gitmektedir. Selman Bulut namazı kıldırdığı esnada caminin içerisinde iki el silah sesi duyulmaktadır. Açılan ateş sonucunda, Selman Bulut’un arkasındaki cemaatte yer alan Salih Kalyoncu vefat etmektedir. Camide gönüllü olarak müezzinlik yapan Efrahim karakteri ise cinayet öncesi ve sonrasında ortalıklarda gözükmemektedir. Olay yerini incelemeye gelen polis ekipleri camide çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Selman, biraz hava almak için dışarı çıktığında ise caminin bahçesinin dışında çocuklardan oluşan bir grup görmektedir. Superman karakteriyle izleyici karşısına çıkan Erkan Kolçak Köstendil ise bu gruba liderlik etmektedir. Polis araştırmalarına devam ederken Salih Kalyoncu’nun tefeci olduğunu öğrenmektedir. Selman’ın ise bunu öğrenmesi pek fazla gecikmemektedir. Müezzin Efrahim ise Tefeci Salih öldürülmeden önce ondan borç para almaktadır. Efrahim’den dahi şüphelenen Selman, onun odasına girerek özel eşyalarını karıştırmaktadır. Efrahim’in borcunu ödemek isteyen Selman, bankadan kredi çekmeye karar verir ve kredi başvurusu yapmak için bankaya gider. Bankada hesabında yüklü miktarda para olduğunu öğrenen Selman, sonrasında bu paranın Salih Kalyoncu’nun hesabından kendi hesabına aktarıldığını öğrenir. Parayı her ne kadar iade etmek istese de bu çabaları boşa çıkar.

Selman’ın Mimar Sinan Üniversitesi’nde okuyan bir kızı bulunmaktadır. Heykeltıraş olan Zeynep, imam nikahlı olduğu dini kocasını babasıyla tanıştırmak istemektedir. Selman bu durumu pek sıcak karşılamasa da hiç beklemediği bir anda müstakbel damadıyla tanışmaktadır. Polisler ise Salih Kalyoncu’nun hesabından Selman’a aktarılan para dolayısıyla katilin Selman Bulut olduğunu düşünmektedir. Selman, bu noktadan sonra cinayetin failini bulmak adına kendisi araştırmalarını yapmaktadır. Araştırmalarını yaparken müstakbel damadı olan Gökhan’ı bir anda yanında yardımcısı olarak bulmaktadır. Selman’a araştırmalarını yaptığı esnada bir çiçek gelir ve çiçekte kızının kaçırıldığı haberini alır. Kağıtta yazan notta ise Salih Kalyoncu’nun dükkan kepenklerinde gördüğü Superman işareti bulunmaktadır.

Selman, araştırmalarını yaparken cami içerisindeki şadırvanın su giderinde saklanmış bir silah bulmaktadır. Bu silahın kime ait olduğunu bulmak için eskiden askeri bir personel olan Binbaşı lakaplı tanıdığının yanına gitmektedir. Selman ve Binbaşı’nın araştırmaları sonucunda Selman kendisini elektrikçilik yapan Ferdi Temir’i takip ederken bulmaktadır. Ferdi Temir’le yaptığı konuşması sonrasında Ferdi’nin tefeciyi vurmak üzere camiye geldiğini ancak birisinin ondan önce davranıp tefeciyi vurduğunu söylemektedir. İşler daha karmaşıklaşırken bir taraftan da kızını kurtarmak isteyen Selman, kaçıranların vermiş olduğu adrese gitmektedir. Verilen adrese giden Selman, zor şartlar altında Gökhan’la birlikte Zeynep’i kurtarmaktadır.

Araştırmalarına Superman’le devam etmek isteyen Selman, onun spor salonuna gitmektedir. Görüşme öncesinde yaptığı araştırmalarında Efrahim ve Gökhan’ın özel eşyaları arasında yer alan fotoğraflı çerçeveyi görmektedir. Bahsi geçen 3 kişinin ortak bir geçmişe sahip olduğunu öğrenen Selman, bu kişilerin cinayetle olan bağlantılarını çözmeye çalışmaktadır. Aklında cinayeti çözümleyen Selman, Gökhan’la birlikte Salih Kalyoncu’nun cesedini yıkadığı sırada Gökhan’ı konuşturmaya çalışmaktadır. Gökhan ise Selman’ın çabalarını karşılıksız bırakmaz ve geçmişte Salih Kalyoncu tarafından uğradıkları istismarlar doğrultusunda intikam alma amacıyla cinayeti işlediğini kabul eder.

Giriş Sekans

Şekil 67 Sahne 5

Çerçeveleme: Genel plan Aydnlt. Niteliği: Normal

Kamera Açısı: Alt açı Aydnlt. Yoğunluğu: Normal

Atmosfer: Uhrevi Aydnlt. Tonu: Sıcak

Komp. Öğeleri: Dikey formlar Aydnlt. Tekniği: Düz aydınlatma

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Sağ - Sol

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Nesnel

Tablo 48

Filmin konusunu oluşturacak cinayetin işlendiği çekimde (Şekil 67) Selman, cemaate namaz kıldırmaktadır. Namaz esnasında arkadan iki el ateş edilmesi sonucunda cemaatin sağ tarafından bulunan Salih Kalyoncu yaşamını yitirmektedir. Yapılan aydınlatma her ne kadar düz bir aydınlatma tasarımı olsa da sağ köşeden gelen güçlü aydınlatma sayesinde izleyicinin dikkatinin oraya toplanması amaçlanmıştır.

Şekil 68 Sahne 7

Çerçeveleme: Genel plan Aydnlt. Niteliği: Yumuşak

Kamera Açısı: Üst açı Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Gizemli Aydnlt. Tonu: Sıcak

Komp. Öğeleri: Kontrast Aydnlt. Tekniği: Rembrandt

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Noktasal

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Nesnel

Tablo 49

Cinayetin işlenmesinin ardından olay yerine intikal eden ekipler cinayet hakkında bilgi toplamaktadır. Bu esnada Selman karakteri de şekil 68’de göründüğü üzere polislere eşlik etmektedir. Yapılan aydınlatma tasarımında kademeli bir şekilde gölge geçişlerinin sağlandığı fark edilmektedir. Aynı zamanda var olan aydınlatmaya polis siren lambalarının da eşlik ettiği tasarımda, anlatımın kuvvetlenmesi de amaçlanmıştır.

Şekil 69 Sahne 8

Çerçeveleme: Bel plan Aydnlt. Niteliği: Sert

Kamera Açısı: Göz hizası Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Gizemli Aydnlt. Tonu: Soğuk

Komp. Öğeleri: Kontrast Aydnlt. Tekniği: Rembrandt

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Sağ

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Nesnel

Tablo 50

Selman Bulut’un hava almak amacıyla dışarıya çıktığı çekimde (Şekil 69), yalnızca istenilen yerlerin aydınlatılması dikkat çekmektedir. Selman haricinde diğer kişilerin gölgede kaldığı aydınlatma da aynı zamanda caminin içinde işlenen cinayetin araştırmasının devam edildiğine de dikkat çekilmektedir. Rembrandt aydınlatma unsurlarını barındıran aydınlatma tasarımında kaynaksal ışıkların yer aldığı arka plan dikkatlerin o yönde toplanmasına imkân vermektedir.

Şekil 70 Sahne 8

Çerçeveleme: Bel plan Aydnlt. Niteliği: Sert

Kamera Açısı: Göz hizası Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Gizemli Aydnlt. Tonu: Soğuk

Komp. Öğeleri: Kontrast Aydnlt. Tekniği: Rembrandt

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Üst

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Öznel

Tablo 51

Selman’ın dışarı çıktığı esnada caminin dışında fark ettiği çoğunluğu çocuklardan oluşan grup, Selman üzerinde bazı şüphelerin uyanmasına neden olmaktadır. Yapılan aydınlatma tasarımı ve kostüm sayesinde, Selman’ın karşılaştığı grubun pek de tekin olmadığı anlaşılmaktadır. Üst açıdan yapılan aydınlatma tasarımında gruptaki kişilerin yüzleri farklı derecede aydınlanmış ve karşı taraf açısından farklı anlamlar anlaşılmasına yol açmıştır. Yapılan aydınlatma tasarımında çocuklardan oluşan grubun lideri olduğu anlaşılan ve gruptaki çocuklardan yaşça

büyük olduğu gözlemlenen Superman lakaplı karakter, aydınlatma tasarımı içerisinde çocuklardan daha fazla aydınlatılmış ve dikkatlerin onda toplanması amaçlanmıştır.

Şekil 71 Sahne 9

Çerçeveleme: Genel plan Aydnlt. Niteliği: Sert

Kamera Açısı: Üst açı Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Gizemli Aydnlt. Tonu: Soğuk

Komp. Öğeleri: Kontrast Aydnlt. Tekniği: Cameo

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Noktasal

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Nesnel

Tablo 52

Şekil 71’de polis merkezi veya polis karakolu yapı itibari ile gözükmese de aydınlatma sayesinde bulunulan ortamın bahsi geçen kurumlardan birini ait olduğu izlenimi sağlanmıştır. Bina dışındaki polis arabası ve polis siren lambaları yardımıyla

izleyicinin mekân hakkında bilgi edinmesi amaçlanmıştır. Yine binada tek bir odanın ışığının yanması da dikkatlerin o oda üzerinde toplanmasını gerektirmektedir.

Şekil 72 Sahne 10

Çerçeveleme: Genel plan Aydnlt. Niteliği: Sert

Kamera Açısı: Üst açı Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Gergin Aydnlt. Tonu: Soğuk

Komp. Öğeleri: Kontrast Aydnlt. Tekniği: Cameo

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Üst

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Nesnel

Tablo 53

Polisiye türünün olmazsa olmazı sorgu ışığı şekil 63’de görünen çekimde ifade alınırken kullanılmıştır. Sorgu odası içinde olunmamasına rağmen yapılan aydınlatma tasarımında sanki sorgu yapılıyormuş gibi bir atmosfer oluşturmaktadır. Cinayet esnasında görevini yerine getiren ve en ön safta imam olarak namaz kıldıran Selman, polis amirinin sorularını yanıtlamaktadır. Polis amirinin, cinayetle ilgili

sorduğu soruların ortamı germesi, yapılan sorgu ışığı tasarımıyla da desteklenmiştir. Cameo aydınlatma tekniği kapsamına giren tasarım ışığın üst açıdan gelmesi ve geldiği obje, nesne ya da konuların şeklini değiştirmesi itibariyle bu aydınlatma sayesinde anlatımın desteklendiği gözlemlenmektedir.

Gelişme Sekans

Şekil 73 Sahne 11

Çerçeveleme: Omuz plan Aydnlt. Niteliği: Normal

Kamera Açısı: Göz hizası Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Gizemli Aydnlt. Tonu: Soğuk

Komp. Öğeleri: Kontrast Aydnlt. Tekniği: Cameo

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Noktasal

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Nesnel

Selman, görev yaptığı esnada işlenen cinayeti aydınlatmak adına kendisi araştırma yapmaya koyulmaktadır. Sherlock Holmes vari bir dedektiflik örneğiyle olayları bir bir takip etmekte ve öğrendikleriyle alakalı fikirler yürütmektedir. Selman, bu sebepten dolayı olayla ilgili ilk bilgiyi bulmayı hedeflediği yere yani Salih Kalyoncu’nun dükkânına gelmektedir. Polis amirinden aldığı bilgi doğrultusunda Salih Kalyoncu’nun tefeci olduğunu öğrenmiştir. Selman’ın cinayetle ilgili ilk bilgiyi bulma amacıyla Kalyoncu’nun dükkanına gittiği görülmektedir (Şekil 73). Dükkân ise yapılan aydınlatma sayesinde soğuk ve pek tekin olmayan bir izlenim bırakmaktadır.

Şekil 74 Sahne 11

Çerçeveleme: Bel plan Aydnlt. Niteliği: Yumuşak

Kamera Açısı: Göz hizası Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Gizemli Aydnlt. Tonu: Soğuk

Komp. Öğeleri: Kontrast Aydnlt. Tekniği: Siluet

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Öznel

Tablo 55

Kalyoncu’nun dükkanının önünde incelmelerde bulunan Selman, şekil 74’de gerçekleşen çekimde arka plana göre daha düşük yoğunlukta aydınlatılmıştır. Filtre veya dağıtıcılarla yumuşatıldığı görülen ışığın, arka plana göre daha zayıf kalmasının amaçlandığını söylemek mümkündür. Bu sayede yapılan ışık tasarımında dikkatler arka planda odaklanmakta ve Selman’ın mesleğiyle ilgili bilgiler vermektedir. Arka planda flu bir şekilde görülen caminin daha kuvvetli bir aydınlatmaya sahip olması, Selman’ın mesleğinin bir kez daha hatırlatmaktadır.

Şekil 75 Sahne 12

Çerçeveleme: Genel plan Aydnlt. Niteliği: Sert

Kamera Açısı: Göz hizası Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Tehlikeli Aydnlt. Tonu: Soğuk

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Sol-Üst

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Öznel

Tablo 56

Selman’ın, dükkanı araştırmaları esnasında cami avlusunda gördüğü çocuklardan birini takip etmesi sonucunda Selman, yine polisiye türünün en önemli karakteristik özelliklerinden biri olan tekin, ıssız ve karanlık sokaklara çıkmaktadır (Şekil 75). Sokak içerisindeki gerilim ve tehlike aydınlatma tasarımıyla desteklenmektedir. Yapılan aydınlatma tasarımı sonrasında belirgin olan tek yüzün Superman lakaplı karaktere ait olması onun grup lideri olma özelliklerini kuvvetlendirmektedir. Sokağın aydınlatmasının da karanlık ve gölge alanlardan oluşmasından dolayı, buradaki tehlikeli ortam mizansenle birlikte daha da etkili bir faktör haline getirilmiştir.

Şekil 76 Şekil 77

Sahne 13

Çerçeveleme: Genel plan Aydnlt. Niteliği: Sert

Kamera Açısı: Göz hizası Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Gizemli Aydnlt. Tonu: Soğuk

Komp. Öğeleri: Kontrast Aydnlt. Tekniği: Siluet

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Öznel

Tablo 57

Selman, çocuklar tarafından taşlanmasının ardından görev yaptığı camiye araştırmalarını yapmak üzere geri dönmektedir. Selman, olaylar sonrasında kapıldığı karamsarlık, şekil 76’daki çekimde aydınlatma tasarımıyla desteklenmektedir. Konunun arka tarafından yapılan aydınlatma sayesinde öndeki nesne ya da objelerin dış hatlarının belirginleştiği ayrıntıların gözden kaybolduğu görülmektedir. Bu tarz aydınlatmanın olduğu diğer çekim ise Selman’ın cami müezzini olan Efrahim’i gördüğü çekimdir (Şekil 77). Bu çekimde de aynı tarzda aydınlatma tekniği kullanılmış, Efrahim’in gizemli yanı ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Şekil 78 Sahne 14

Çerçeveleme: Bel plan Aydnlt. Niteliği: Yumuşak

Kamera Açısı: Göz hizası Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Gizemli Aydnlt. Tonu: Sıcak

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Noktasal

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Öznel

Tablo 58

Selman, Efrahim’le ilgili araştırmalarını yapmak üzere onun kaldığı odaya girmektedir. Normalde gönüllü olarak camide müezzinlik yapan Efrahim’in odasındaki özel eşyaları arasında Hristiyanlık dinine ait eşyaların bulunması Selman’ın dikkatini çekmektedir. Masa lambası sayesinde ise masa üzerinde duran objelere de dikkat çekilmesi amaçlanmıştır. Özellikle duvara yaslı olan fotoğraf ve çerçeve ilerleyen sahnelerde de farklı bir şekilde izleyici karşısına sunulacaktır.

Şekil 79 Sahne 16

Çerçeveleme: Genel plan Aydnlt. Niteliği: Sert

Kamera Açısı: Üst açı Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Gizemli Aydnlt. Tonu: Soğuk

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Arka

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Öznel

Tablo 59

Selman’ın yaptığı araştırmalar onun aklında bazı fikirlerin gelişmesini sağlamaktadır. Bu fikirler cinayetin aydınlatılması adına ilerleyen zamanlarda daha da önemli hale gelecektir. Yapılan aydınlatma tasarımında ise Selman görüntüde görünmese bile Selman’ın yüceltilmesi söz konusu olmaktadır (Şekil 79). Selman’ın gölgesinin uzamış görüntüsü, onun görünenden daha fazlasına sahip olduğunu işaret etmektedir. Selman’ın elindeki su kovası ise onun yalnızca cami halılarının temizliğinde değil aynı zamanda cinayetin açığa çıkmasında da etkin rol oynayacağının işareti olarak görülmektedir.

Şekil 80 Sahne 23

Çerçeveleme: Genel plan Aydnlt. Niteliği: Yumuşak

Kamera Açısı: Göz hizası Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Komp. Öğeleri: Kontrast Aydnlt. Tekniği: Rembrandt

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Sol-Üst

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Nesnel

Tablo 60

Selman’ın cami avlusundaki araştırmaları sonucunda bulduğu silahı, eski bir tanıdığını soruşturması amacıyla götürdüğü çekimde (Şekil 80), mekanın akvaryumcudan oluştuğu gözlemlenmektedir. Ancak mekan içerisindeki aydınlatma tasarımı oranın sıradan bir akvaryumcu dükkanı olmadığını kanıtlar niteliktedir. Soğuk tonların kullanıldığı aydınlatma tasarımında düşük yoğunlukta ışıklandırmalar tercih edilmiştir. Oyuncuların bireysel aydınlatılmasındaki fark ise ikisi arasındaki önem derecesini etkileyen faktörlerden biri olarak karşılaşılmaktadır. Binbaşı lakaplı karakter silahı incelerken yanındaki masa lambası tarafından aydınlatılmakta ve Selman’a göre daha yoğun bir şekilde ışıklandırılmaktadır. Selman ise Binbaşı’ya göre daha düşük aydınlatma tasarımı aracılığıyla daha az dikkat çekmektedir.

Sahne 25

Çerçeveleme: Bel plan Aydnlt. Niteliği: Sert

Kamera Açısı: Göz hizası Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Gizemli Aydnlt. Tonu: Soğuk

Komp. Öğeleri: Kontrast Aydnlt. Tekniği: Siluet

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Sol-Arka

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Öznel

Tablo 61

Salih Kalyoncu’nun dükkanına gelen Efrahim’in kilidi açarak içeri girdiği çekimde (Şekil 81) aydınlatma, Siluet bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Elindeki fener ise onun bir şeyler aramak ve bulmak amacıyla oraya gittiğini kanıtlar şekildedir. Yapılan aydınlatma tasarımı yine Efrahim’in gizemli yanını destekler niteliktedir.

Sahne 25

Çerçeveleme: Omuz plan Aydnlt. Niteliği: Sert

Kamera Açısı: Göz hizası Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Gizemli Aydnlt. Tonu: Soğuk

Komp. Öğeleri: Kontrast Aydnlt. Tekniği: Rembrandt

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Sağ-Alt

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Nesnel

Tablo 62

Dükkanın içine giren Efrahim, kasaya doğru yönelmektedir. Selman ise bir dedektif edasıyla Efrahim’i takip etmekte onun hakkında aklında oluşan sorulara bir yanıt bulma peşindedir. Bu doğrultuda Efrahim’in kasadan ne alacağını merak eder ve takibini sürdürür. Tüm bunların yaşandığı çekimde (Şekil 82) ise yapılan aydınlatma tasarımı Selman’ın da fark edilmesini amaçlamaktadır. Ö planda flu bir şekilde görülen Efrahim’in yanı sıra hemen arkasındaki merdivenlerde düşük tonlarda aydınlatılan Selman’da bu tasarım içerisinde dikkat çekmektedir.

Sahne 25

Çerçeveleme: Genel plan Aydnlt. Niteliği: Yumuşak

Kamera Açısı: Göz hizası Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Gizemli Aydnlt. Tonu: Soğuk

Komp. Öğeleri: Kontrast Aydnlt. Tekniği: Rembrandt

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Üst-Sağ

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Nesnel

Tablo 63

Efrahim’in dükkandan çıkmasının ardından tekrar dükkanın içerisine giren Selman birilerinin gelmesi üzerine yakalanmamak adına bir çıkış yolu aramaktadır. Çatı katına doğru çıkan Selman’ı takip eden çekimde (Şekil 63), oyuncak bir atın varlığı dikkat çekmektedir. Bu at,ilerleyen aşamalarda cinayetin aydınlatılması adına önemli bir rol oynayacaktır. Bu çekim esnasında pek fark edilmese de atın önemi yapılan aydınlatma tasarımı sayesinde bir nevi gözler önüne serilmek istenmiştir. Dikkatlice bakıldığı zaman at, Selman’dan daha farklı bir şekilde aydınlatılmış ve algının onda toplanmasına olanak sağlayacak bir aydınlatma tasarımına sahip olmuştur. Diğer ayrıntılar gölge alanlar içerisinde bırakılarak yalnızca önemli olan nesne, obje ya da konu ortaya çıkartılmak istenmiştir.

Şekil 84 Sahne 27

Çerçeveleme: Genel plan Aydnlt. Niteliği: Sert

Kamera Açısı: Göz hizası Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Gizemli Aydnlt. Tonu: Soğuk

Komp. Öğeleri: Kontrast Aydnlt. Tekniği: Siluet

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Sol-Üst

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Öznel

Tablo 64

Selman, uzun bir koşuşturmacanın ardından caminin yolunu tutmaktadır. Önceleri silahı bulduğu şadırvanın önünde bir şeyler arayan birini görmektedir. Selman, silahı aradığını düşünen bu kişiyi durdurmak istemekte ve o doğrultuda hareket etmektedir. Silahı arayan kişinin gizemi ortamdaki aydınlatma tasarımıyla daha da kuvvetlendirilmektedir. Sert bir şekilde yapılan ışıklandırmanın yanı sıra karanlık alanların daha yoğunlukta olduğu bu çekimde (Şekil 84) silahı arayan

kişinin kimliği seçilememektedir. Bu doğrultuda var olan gerilim ve gizem daha da desteklenerek anlatıma katkı sağlanmaktadır.

Şekil 85 Sahne 31

Çerçeveleme: Göğüs plan Aydnlt. Niteliği: Sert

Kamera Açısı: Göz hizası Aydnlt. Yoğunluğu: Yüksek

Atmosfer: Gizemli Aydnlt. Tonu: Sıcak

Komp. Öğeleri: Alan derinliği Aydnlt. Tekniği: Düz aydınlatma

Aydnlt. Kaynağı: Doğal Aydnlt. Yönü: Sağ-Üst

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Nesnel

Tablo 65

Selman, şadırvanda bulduğu silahın sahibinin kim olduğunu Binbaşı araçlığıyla öğrenmektedir. Silahın sahibinin sahilde balıkçılık yaptığını öğrenen Selman, araştırmalarına bu doğrultuda devam etmektedir. Balıkçıdaki kızı gözüne kestiren Selman yine bir dedektif edasıyla kızı gittiği yere kadar takip etmektedir. Doğal gün ışığının kullanıldığı bu çekimde (Şekil 85), Selman yapılan konumlandırmalarla yine

dikkat çekmektedir. Bir avcı edasıyla sürekli avının etrafında ve onun takibinde olduğu izlenimi, Selman’ın arka planlarda sık sık görünmesiyle sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu anlatımı destekleyecek en önemli unsur ise aydınlatma tasarımı olarak dikkat çekmektedir.

Şekil 86 Sahne 35

Çerçeveleme: Boy plan Aydnlt. Niteliği: Yumuşak

Kamera Açısı: Göz hizası Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Gizemli Aydnlt. Tonu: Sıcak

Komp. Öğeleri: Alan derinliği Aydnlt. Tekniği: Siluet

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Üst

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Öznel

Tablo 66

Balıkçıdaki kızı takip eden Selman sonrasında balıkçıdaki kızın silahın sahibiyle buluştuğunu görmektedir. Daha sonrasında silahın sahibini takip etmeye başlayan Selman, bir dedektif edasıyla araştırmasına devam etmektedir. Takip

sırasında da kimsesiz sokaklar, karanlık mekanlar Selman’a eşlik etmektedir (Şekil 86). Sokaklardaki aydınlatma tasarımları da Selman’ın takibindeki dikkat ve gerilime eşlik etmekte, filmin anlatımına destek olmaktadır.

Şekil 87 Sahne 36

Çerçeveleme: Genel plan Aydnlt. Niteliği: Yumuşak

Kamera Açısı: Göz hizası Aydnlt. Yoğunluğu: Düşük

Atmosfer: Rahat Aydnlt. Tonu: Sıcak

Komp. Öğeleri: Kontrast Aydnlt. Tekniği: Düz aydınlatma

Aydnlt. Kaynağı: Yapay Aydnlt. Yönü: Ortamsal

Aydınlatmanın Dramatik Etkisi: Nesnel

Tablo 67