• Sonuç bulunamadı

kuzuyu Tanrı kendisi sağlayacak” der (Ayet 7-8).

• Tanrı, oğlu İsa’yı sunar “Sevgili Oğlum budur, O’ndan hoşnudum”

(Matta 3:17). İsa Yeruşalim’de çarmıha gerilmiştir. İsa kendi çarmıhını taşımıştır (Yuhanna 19:17); İsa için şöyle denmiştir: “İşte, dünyanın günahını ortadan kaldıran Tanrı Kuzusu!” (Yuhanna 1:29).

İshak’ın sunulması ile İsa’nın çarmıha gerilmesi arasında başka koşutluklar da vardır. Bu olay Yeni Ahit’te özellikle iki bölümde açıklanmaktadır.

• “İbrahim sınandığı zaman imanla İshak’ı kurban olarak sundu”

(İbraniler 11:17-19). Pavlus, İbrahim’in imanı ve güveni ile Tanrı’nın

“Soyun İshak’la sürecek” demesi (Ayet 18) ile İshak’ı dirilteceğine inandığını vurgular. İbrahim bilir ki, Tanrı Sara’nın rahmine yaşam verebiliyor ve İshak’ın doğumunu sağlayabiliyorsa, o zaman

vaatlerinin gerçekleşmesi için İshak’ı ölümden de geri getirebilecektir.

Hatta Pavlus İshak’ın, simgesel şekilde ölümden geri alındığını da anlatır.

Benzer şekilde bizim de imanımız kuvvetli olmalıdır. “Soy” Rabb İsa Mesih, Tanrı’nın biricik oğlu, ölümden diriltilmiştir ve onun aracılığıyla Tanrı’nın vaatleri gerçekleştirilecektir (Romalılar 4:24-25).

• “Atamız İbrahim, oğlu İshak’ı sunağın üzerinde Tanrı’ya adama eylemiyle aklanmadı mı?” (Yakup 2:20-24) Tanrı, İbrahim’e gökteki yıldızları gösterip, “İşte, soyun o kadar çok olacak” dediğinde İbrahim, Tanrı’ya inanmıştır ve böylece aklanmıştır (Dokuzuncu Ders’te Yaradılış 15 notlarına bakınız). Benzer şekilde Tanrı’nın Sözü’ne inanırız, Rabb İsa Mesih’in yaptıklarını takdir ederiz ve İsa Mesih’te vaftiz oluruz, günahlarımız bağışlanır ve Tanrı huzurunda aklanırız.

Tanrı o zaman, eylemlerimizin böylesine kuvvetli bir iman ile harekete geçip geçmediğini görmek için bizi sınar. İbrahim’in durumunda bu sınav, biricik oğlu İshak’a odaklanmıştır. İbrahim, tereddütsüz iman ile Tanrı’nın İshak’ı kurban etmesi emrine uyar ve imanını kanıtlar. Yakup der ki, “Görüyorsun, onun imanı eylemleriyle birlikte etkindi; imanı eylemleriyle tamamlandı” (Ayet 22).

Benzer şekilde, vaftiz olanların imanı, yabancı olarak bulundukları ve Mesih’in dönüşünü bekledikleri bu kötü dönemde çok çeşitli şekilde sınanır.

“Soyunun aracılığıyla yeryüzündeki bütün uluslar kutsanacak” (Yaradılış 22:15-19).

Şimdi de Tanrı’nın İbrahim’e söylediği son sözlere geliyoruz. İbrahim’in hayatının, 75 yaşında Haran’dan ayrıldığından (Yaradılış 12:1-3) Yaradılış 22’de bahsedilen olayların yaşandığı ve yaşının 120 olarak hesaplandığı döneme kadarki 45 yılını izlemiş bulunuyoruz. Bu dönemde İbrahim’in kuvvetli imanı görülmüştür ve oğlunu sunduğu büyük ve nihai sınavda kanıtlanmıştır. Tanrı, İbrahim’in inancını kabul edişini şu kelimelerle ifade eder:

Ayet 16

· “Rabb diyor ki, kendi üzerime ant içiyorum” Pavlus bu sözleri, gerçekleşeceklerinin kesinliğiyle anmaktadır, çünkü yeryüzünün ve göklerin Tanrısı kendi üzerine ant içmiştir (İbraniler 6:13-17). Böylece İbrahim’e sözü verilen vaatler yerine getirilecektir.

· “Bunu yaptığın için...” Yakup’un da belirttiği gibi, İbrahim’in imanı, eylemlerindeki itaat ile kanıtlanmıştır (Yakup 2:21-23).

Ayet 17

· “Soyun düşmanlarının kentlerini mülk edinecek.” Burada bahsi edilen soyun yine tekil olarak kullanıldığına dikkat etmeliyiz. Burada bahsi edilen kişi, İsa Mesih’tir (Galatyalılar 3:16, 26-29).

Ayet 18

· “Soyunun aracılığıyla yeryüzündeki bütün uluslar kutsanacak.” İbrahim’in Ur’dan çağrıldığında “Yeryüzündeki bütün halklar senin aracılığınla kutsanacak” (Yaradılış 12:3) dendiğini hatırlayalım. Şimdi de bu kutsamaların, soyu aracılığıyla tüm insanlığa uzatıldığını görmekteyiz.

Bu kutsama, Rabb İsa Mesih’te vaftiz olduğumuzda bize bahşedilir (Galatyalılar 3:26-29). Kutsama, günahlarımızın bağışlanmasını da dahil eder (Elçilerin İşleri 3:25-26).

İbrahim Eşi Sara’yı gömer (Yaradılış 23)

Bu bölüm, Sara’nın 127 yaşında üzüntü verici ölümünden bahseder. İshak artık 37 yaşındadır. Bu bölümü okudukça İbrahim’in Kenan’da bir “konuk ve yabancı”

kaldığını (Ayet 4) görürüz. Dolayısıyla ailesinin, ölülerini gömebilecekleri bir toprak almaları şart olmuştur.

İbrahim Hevron’a yakın bir yerde “Makpela Mağarası” olarak bilinen bir miktar

toprak satın almak için ricada bulunur (Ayet 9). Burası; İbrahim ile Sara, İshak ile Rebeka ve Yakup ile Lea’nın gömüldüğü yer olmuştur (Yaradılış 49:29-33).

Tanrı’nın İbrahim’e vaat ettiği toprağa sahip olmadığına dikkat etmek gerekir.

Bu vaat, İsa Mesih döndüğünde ve ölüleri dirilttiğinde yerine getirilecektir. O zaman İbrahim ve soyu bu toprakları sonsuza dek miras alacaktır (Elçilerin İşleri 7:5; İbraniler 11:13-16 ile karşılaştırınız).

İshak İçin Bir Eş (Yaradılış 24)

Bu bölümde İbrahim’in oğlu İshak için eş seçerken gösterdiği itina dikkat çeker.

Bu konuyu Tanrı’ya havale etmiştir (Ayet 7). Kız bulma göreviyle yola çıkan uşağının da benzer şekilde sürekli Tanrı’nın yardımı için dua ettiğini görürüz (Ayetler 12-14, 26-27, 52).

Burada Tanrı’nın tevekkül kabul edip, O’na sığınanların hayatlarına yön verdiğini ve meleklerin bu kişileri korumak üzere ödevlendirildiği bilgisinde teselli bulu-ruz (İbraniler 1:14; Mezmur 34:7). Bunun sonucunda Rebeka, İbrahim’in uşağı ile İshak’ın eşi olmak üzere yola çıkar.

İshak ve Rebeka’nın Oğulları Esav ile Yakup (Yaradılış 25-36)

İshak ile Rebeka’nın ikiz oğulları olur. İlk doğanı Esav, ikinci doğanı Yakup’tur. Bu iki oğul iki farklı ulusun atalarıdır. Esav Edomlular’ın babası olur. İsmi daha sonra İsrail olarak değiştirilen Yakup da İsrail’in atası olur (Yaradılış 32:28; 35:10). İshak ile Yakup’un hayat hikayesini okuyarak İbrahim’e toprak ve aracılığıyla bütün halkların kutsanacağı soy konusunda verilen vaatlerin bu iki ata ile yeniden dile getirildiğini görürüz.

Tanrı Vaatleri İshak’a Tekrar Eder (Yaradılış 26:3-5)

“Orada bir süre kal. Ben seninle olacak, seni kutsayacağım: Bütün bu toprakları sana ve soyuna vereceğim. Baban İbrahim’e ant içerek verdiğim sözü (Yaradılış 22:16-18) yerine getireceğim. Soyunu gökteki yıldızlar kadar çoğaltacağım. Bu ülkelerin tümünü onlara vereceğim. Yeryüzündeki bütün uluslar senin soyun aracılığıyla kutsanacak” (Yaradılış 12:3; 22:18 ile kıyaslayınız).

Tanrı Bu Sözü Yakup’a Da Tekrar Eder (Yaradılış 28:13-14)

“Atan İbrahim’in, İshak’ın Tanrısı Rabb benim. Üzerinde yattığın toprakları sana ve soyuna vereceğim. Yeryüzünün tozu kadar sayısız bir soya sahip olacaksın.

Doğuya, batıya, kuzeye, güneye doğru yayılacaksınız. Yeryüzündeki bütün halklar sen ve soyun aracılığıyla kutsanacak” (Yaradılış 12:3; 22:18;26:3-5 ile

karşılaştırınız).

Dolayısıyla İbrahim’e sözü verilen “soy,” İshak veya Yakup’ta gerçekleşmemiştir ancak Yeni Ahit’te, bahsi edilen kişinin Rabb İsa Mesih olduğunu görürüz.

O’nun aracılığıyla bütün uluslar İbrahim, İshak ve Yakup’a verilen kutsamalara paydaş olabilir.

İsrail’in On İki Oymağının Atası Yakup (Yaradılış 28-30)

Yakup, annesinin ailesinden bir eş seçmek üzere Paddan-Aram’a gönderilir.

Orada Lea ve Rahel adında iki eş alır. Bu iki eşi ile onların cariyelerinden İsrail’in on iki kavminin ataları olacak oğulları olur. İbrahim ile Yakup ve oğullarını kapsayan soy ağacı şöyledir:

Yusuf’un iki oğlu Efraim ile Manaşşe’nin, Yakup’un (İsrail’in) oğulları sayıldığını (Yaradılış 5-6) ve Levi’nin oymağının, Tanrı’ya ibadetle ilgilenmeleri için seçildiğini (Sayılar 18:1-6) görürüz.

Özet

· İbrahim’in İshak’ı kurban olarak sunması, Tanrı’ya olan imanının kanıtıdır (Yakup 2:21-24; İbraniler 11:17-19).

· Tüm ulusların İbrahim’in soyu aracılığıyla kutsanacağı sözü (Yaradılış 22:16-18), İshak’a (Yaradılış 26:3-5) ve de Yakup’a da (Yaradılış 28:13-14) verilmiştir.

On Birinci Ders Soruları

1. İbrahim İshak’ı Tanrı’ya kurban olarak sununca bu, verilecek daha büyük bir vaadin habercisi olmuştur. Bu vaat nedir?

2. İbrahim’i Tanrı’ya uyup İshak’ı sunmaya teşvik eden güç nedir?

3. Tanrı’nın İbrahim’e içtiği ant nedir?

4. Yeryüzünün bütün uluslarının, aracılığıyla kutsanacağı “soy” kimdir?

5. İsa Mesih’te vaftiz olanların alacağı kutsama nedir?

6. Tanrı, İbrahim’e verdiği sözü iki kişiye daha tekrar etmiştir. Bunlar kimlerdir?

7. Yakup’un oğulları İsrail’in oymaklarının ataları olmuştur. Yakup’un kaç oğlu olmuştur?

Abraham

Isaac

Joseph

147 years

110 years

2008 2183

2108 2288

2168

2259 2369

2433 2553

2473

Wilderness Wanderings 40 years

Israel in Egypt 215 years

2513 2553

180 years 175 years

110 years

Joshua 2583

Moses

120 years

Jacob (Israel)2315

430 yrs from Abraham in captivity to wanderings