• Sonuç bulunamadı

“Göklerin Tanrısı… bir krallık kuracak”

Göklerin Tanrısı Bir Krallık Kuracak (Daniel 2:44)

Bu taş güç ve yaptıkları, Ayet 44’te Daniel tarafından açıkça yorumlanmaktadır:

“Bu krallar döneminde Göklerin Tanrısı hiç yıkılmayacak, başka halkın eline geçmeyecek bir krallık kuracak. Bu krallık önceki krallıkları ezip yok edecek, kendisiyse sonsuza dek sürecek.”

NOT: Başka peygamberler, bu krallıkların “gelecekteki” ittifakını Atlantik Okyanusu’ndan İndüs Nehri’ne kadar uzanacak bir ittifak olarak betimler (örn.

Hezekiel 38).

Şu ilginç noktalara dikkat ediniz:

1. Tanrı bir krallık kuracaktır

2. Babil, Persler gibi imparatorlukların aksine bu krallık asla yıkılmayacaktır 3. Krallığın yönetimi insanlara bırakılmayacaktır. İsa Mesih ile ölümsüz

kutsalları bu krallığın yönetimi ile ilgilenecektir.

4. İsa Mesih’in yönettiği Tanrı Egemenliği’nde insanoğlunun her türlü siyasi etkisi yok edilecektir

5. Sonsuza dek sürecektir (2 Samuel 7:12-16; Luka 1:31-33)

Bu şaşırtıcı düş ile yorumunda bize, Nebukadnessar’ın gününden Tanrı’nın İsa’yı, Tanrı’nın Egemenliği’ni kurmak üzere göndereceği güne kadar dünya tarihi sunulmaktadır.

İsa’nın havarilerine öğrettiği duada konu olan krallık budur: “Egemenliğin gelsin.

Gökte olduğu gibi, yeryüzünde de senin istediğin olsun” (Matta 6:10). İsa’nın dünyayı yöneteceği zamanı da okuruz: “Dünyanın egemenliği Rabbimiz’in ve Mesihi’nin oldu. O sonsuzlara dek egemenlik sürecek” (Esinleme 11:15).

Peygamber Daniel, dünya tarihini M.Ö. 606’dan Tanrı’nın Egemeliği’nin kurulacağı zamana dek özetleyen başka düşler de görmüştür (Daniel 7:18, 22, 26-27 ile karşılaştırınız).

İnsan Krallığı’na Tanrı Hükmeder

Daniel’in kehanetlerinden öğreneceğimiz en temel ve önemli derslerden biri, dünya olaylarının Tanrı’nın kontrolünde olduğu ve olayların O’nun öngördüğü

Daniel Düşü Yorumlar

Bu, Nebukadnessar ile Babil Krallığı’nı simgeler. İmparatorluk Persler tarafından M.Ö. 538’de yıkılmıştır (Daniel 5:28) Pers İmparatorluğu bu metal ile simgelenir. Babil’i yıkmıştır ancak kendi de M.Ö. 334’te Büyük İskender tarafından yıkılmıştır İskender Persleri fethettiğinde krallığı Mısır’dan İndüs Nehri’ne kadar uzanır. Öldüğünde ise krallığı dört generali arasında bölünür. Roma lejyonları Grek İmparatorluğu’nun dört bölümünü düşürür ve batıdaki imparatorluğu Atlantik Okyanusu’na kadar genişletir. Bu imparatorluk Doğu ile Batı olarak ayrılır. Batısı M.S. 476 yılına kadar Roma’dan, Doğu ise M.S. 1453 yılına kadar Konstantinopolis’ten (İstanbul) yönetilmiştir. Roma İmparatorluğu parçalanıp kuzeyden ve doğudan gelen Vandallar, Gotlar, Hunlar gibi kimi güçler tarafından bölünür. Dolayısıyla önceki dünya imparatorluklarının arazilerini birleştirecek bir güç olmamıştır. Bu taş, heykele çarparak onu paramparça eder. Daniel, gelecekte bu eski imparatorlukların topraklarına hakim güçlerin birleşmesinin söz konusu olacağını ve Tanrı’nın bu ittifakı yok edip yerine kendi Egemenliği’ni yerleştireceğini izah eder. Taş ise o zaman büyük bir dağ olup dünyayı dolduracaktır (Ayet 35).

Altından baş Babil M.Ö. 606-538 Gümüşten Göğüs ve Kollar Persler M.Ö. 538- 334 TunçtanKarınile Kalçalar Yunanistan M.Ö. 334-67 Demirden Bacaklar Roma M.Ö. 67 – M.S. 476 Batı, M.S. 1453 Doğu Ayaklarının Bir Kesimi Demirden, Bir Kesimi - Kilden Bölünmüş Avrupa Taş – İsa Mesih ve Tanrı’nın Egemenliği

sonuca gittiğidir.

Daniel’in bu dersi, Nebukadnessar’ın aklında öyle bir izlenim bırakmıştır ki, Nebukadnessar şöyle demiştir: “Belirlenen sürenin sonunda ben Nebukadnes-sar gözlerimi göğe kaldırdım ve kendime geldim. Yüce Olan’ı övdüm. Sonsuza dek Diri Olan’ı onurlandırıp yücelttim. O’nun egemenliği ebedi egemenliktir, Krallığı kuşaklar boyu sürecek. Dünyada yaşayanlar bir hiç sayılır. O gökteki güçlere de dünyada yaşayanlara da dilediğini yapar. O’nun elini durduracak, O’na, ‘Ne yapıyorsun?’ diyecek kimse yoktur” (Daniel 4:34-35).

Bunu böyle söylemiştir çünkü Daniel’in ona söylediği gibi, “Her canlı Yüce Olan’ın insan krallıkları üzerinden egemenlik sürdüğünü ve onları dilediği kişiye, en hor görülen birine bile verebileceğini bilsin” (Daniel 4:17).

Daniel “Sonun Geldiği Zaman” Olacaklar Konusunda Kehanette Bulunur (Daniel 11:40-12:3)

Daniel dünya tarihinin dünyada Tanrı’nın Egemenliği’nin kurulmasıyla sonuçlanacağını anlatmakla kalmayıp bu krallığın kuruluşuna yol açacak olay-lardan da bahseder. Onun dediğine göre “son gelince” (Ayet 40), Kuzey Kralı Orta Doğu’da İsrail ile Mısır’ı istila edecektir. Bu kuzeyli güç, Hezekiel 38’de Rusya’nın önderlik ettiği bir ittifak olarak gösterilir. Daniel’in üzerinde durduğu ana noktalar şunlardır:

• Olaylar, “son gelince” gerçekleşecektir (Ayet 40)

• Bir Avrupa-Rusya ittifakına önderlik eden Rusya, İsrail ile Mısır’ı ele geçirmek amacıyla Orta Doğu’ya girecektir (Daniel 11:40-43)

• Rusya askeri güçleri İsrail’de yok edilecektir (Daniel 11:44-45)

• İsa Mesih döner ve ölüler dirilecektir (Daniel 12:1-2)

• Hayatını doğru yaşamış kişiler, İsa Mesih’le birlikte sonsuza dek egemen olmak için ölümsüz kılınacaktır (Daniel 12:3)

“Son Günlerde” Rusya ve İsrail

Bahsi edilen ve Rusya ile Orta Doğu’ya ilgilendiren bu “son günler” kehanetleri Hezekiel 38 ve Zekeriya 12 & 14’te verilmiştir.

Hezekiel 38’de bu kuzey gücü tanımlanır. Burada peygamber Hezekiel “son günlerde” İsrail’e giren bir güçler ittifakı görmektedir. İlgili güçlerin tanımı incelendiğinde Orta Doğu’ya yönlenen bu büyük askeri harekatın başında Rusya’nın olduğunu görürüz. Ancak hareketleri Britanya ve ittifaktaki diğer ülkeler tarafından kısıtlanacaktır. Böylece bütün uluslar İsrail’de askeri çatışma

içindeyken Tanrı İsa Mesih’i dünyaya geri gönderecektir. Bunun sonucunda Rusya’nın askeri gücü “İsrail dağlarında” yok edilecektir (Hezekiel 39:4) ve Tanrı

“birçok ulusun gözünde” tanınacaktır (Hezekiel 38:23).

Hezekiel 38’in Özeti

• Bahsedilen olaylar “son günlerde” gerçekleşecektir (Ayet 8, 16)

• Tahmini yapılan çatışmanın merkezi İsrail olacaktır (Ayet 8, 18)

• Yahudiler kısmen geri toplanmış ve topraklarına yeniden yerleşmiştir (Ayet 8, 12). Bu, yaklaşık 1900 yıllık sürgünden sonra 1948’de İsrail devletinin kurulmasıyla gerçekleşmiştir.

• Kuzey ordusu (Ayet 15); Roş (Rusya), Meşeç (Moskova) ve Tuval (Tobolski) prensi Magog’un ülkesinden Gog tarafından yönetilecektir (Ayet 3). (Bu güçleri incelemek için aşağıdaki haritaya bakınız.)

• Rusya’yle müttefik olarak Avrupa (Magog, Gomer) ve Batı Asya (İran ve Türkiye’nin kuzeyindeki Togarma bölgesi), Libya ve Etiyopya olacaktır (Ayet 5-6).

• Kuzeyden gelen istilaya, Tarşiş ve aslanları karşı koyar (Ayet 13). Bu;

Britanya, Milletler Topluluğu ve Amerika gibi ticari ortaklarından bahseder.

• Britanya ile müttefik olarak ayrıca Şeba ve Dedan (Suudi Arabistan ve Arap Yarımadası güçleri) olacaktır.

• Orta Doğu’daki çatışmanın doruğunda Tanrı gücünü gösterecek (Ayet 18-19) ve Rabb İsa Mesih geri dönecektir (Zekeriya 14:1-5; 12:9-11).

• Sonuçta Rusya’nın askeri gücü yok edilecektir (Hezekiel 39:3-5).

• Bütün uluslar, İsrail’in Tanrısı Yahve’nin bu galibiyeti sağlayan Rabb olduğunu anlayacaktır (Hezekiel 38:23; 39:7).

• İsrail Yahve’nin Tanrı olduğunu anlaycak ve kabul edecektir (Hezekiel 39:7, 27-29).

Özet

• Daniel, Tanrı’nın Nebukadnessar’a verdiği düşü yorumlar. Bu düşte, Göklerin Tanrısı’nın sonsuza dek sürecek bir Egemenlik kurması ile sonuçlanan dünya tarihinin özetini görür (Daniel 2:44).

• Daniel Nebukadnessar’a, “Yüce Olan’ın insan krallıkları üzerinde

egemenlik sürdüğünü ve onları dilediği kişiye… verebileceğini” söyler (Daniel 4:17).

• Daniel, “sonun geldiği zaman” gerçekleşecek ve İsa Mesih’in dönmesiyle Tanrı’nın Egemenliği’nin dünyada kurulmasıyla sonuçlanacak olayları anlatır (Daniel 11:40 - 12:3)

On Altıncı Ders Soruları

1. Nebukadnessar’ın görüp Daniel’in yorumladığı düş nedir?

2. Altından baş ne demektir?

3. Daniel 2:44 neyi öngörür?

4. Daniel 4:17’den anlayacağımız ana konu nedir?

5. Daniel, “sonun geldiği zaman” gerçekleşecek olayları anlatır. Bunlar nedir?

6. Hezekiel 38’de, “son günler” veya “gelecek yıllar”dan bahsedilir (Ayetler 8, 16). İsrail’e saldıracak ana “kuzey gücü” kimdir?

7. Bu kehanetin 1948’den önce gerçekleştirilmiş olamayacağını nereden biliriz?

Tubal Magog

Togarmah

Libya

Sheba Dedan

Ethiopia

Persia Rosh Meshech

Tarshish

Gomer

Israel

Hezekiel 38 – Tanımlanan Uluslar

On Yedinci Ders Okuma: Ezra 1

Gördüğümüz üzere Tanrı, Yahudilerin Babil’de 70 yıl esir olacağını belirtmiştir ve bu sürenin sonunda İsrailoğulları Yeruşalim ile Yahuda’ya geri dönecektir.

Bunun ayrıntılarını notlarınızda görürsünüz – “Yeremya’nın 70 Yıl Kehaneti”

(On Beşinci Ders).

Bu 70 yıllık zamanın tamamında Babil’de esir olan Daniel, Yeremya tarafından öngörülen sürenin dolduğunu fark eder ve Tanrı’ya, Yahudiler’in Yeruşalim ve topraklarına dönmesini mümkün kılabilmesi için içten dua eder. Bu dua Daniel 9’da verilmiştir. Özellikle dileklerine dikkat ediniz (Ayet 1-4 & 16-19).

Tanrı sözüne sadıktır ve kehanetinin yerine getirilmesi için uluslararası ilişkilere gölge salar. Bugün Tanrı, söz verdiği gibi Rabb İsa Mesih’in dönmesiyle ilgili isteğinin yerine gelmesi için halen uluslararası ilişkileri etkilemektedir (Daniel 4:17).

Koreş’un Duyurusu

Pers İmparatorluğu’nun kralı ve askeri lideri Koreş, Babil Krallığı’nı M.Ö. 538’de yıkar. Tahta geçtikten kısa süre sonra Koreş, Ezra 1:1-4’te kaydedilen bir duyuru yapar. Bu duyuruda ilginç şeyler okuruz.

Ayet 1

• “Rabb, Yeremya araclığıyla bildirdiği sözünü yerine getirmek amacıyla” Bu Yeremya’nın bahsini ettiği 70 yıl süren esarettir (Yeremya 25:8-12; 29:10-14).

• “Pers Kralı Koreş’i harekete geçirdi” Koreş’i bu duyuruyu yapma sebebi, olaydan 200 yıl önce Yeşaya tarafından verilen bir kehanetin gerçekleşmesini isteyen Tanrı’nın kendisi olmuştur. Yeşaya Koreş’in ismi de, Tapınak ile Yeruşalim’in yeniden inşa edilmesini mümkün kılacak buyruk hakkında da kehanette bulunmuştur (Yeşaya 44:28; 45:1-4).

Babil’de Sürgündekilerin Dönüşünden İsa