• Sonuç bulunamadı

7. ALMANCA ÖĞRETİM PROGRAMLARI

7.1 İlköğretim 4.–8 Sınıflar Almanca Dersi Öğretim Programı

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 14.02.2011 tarih ve 14 sayılı teklifi doğrultusunda hazırlanan İlköğretim Almanca (4.-8. Sınıflar) Dersi Öğretim Programı Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin AKTAŞ öncülüğünde, oluşturulan komisyon tarafında yazılmıştır. İlköğretim 4.-8. sınıflar Almanca öğretim programı, Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni kıstasları doğrultusunda ülkemizde yabancı dil öğretiminin niteliğini arttırmak, öğrencilerin Almancayı bir iletişim aracı olarak kullanarak kendi ihtiyaçlarını karşılamalarını, öğrenmeyi öğrenerek sürekli olarak ilerlemelerini ve düşünme becerilerini kullanarak problem çözebilmelerini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

Program, dört temel dil becerisini (dinleme, konuşma, okuma, yazma) öğrenme alanlarını temel almış ve öğrenci merkezli bir yaklaşıma sahiptir. Bu programda, Almanca öğrenmeye yönelik bilgi, beceri ve tutum geliştirmeyi hedefleyen, bilişsel, duyuşsal, psikomotor kazanımlar öncelikli olarak dikkat çekmektedir.

Ayrıca bu program, yaklaşık 648 ders saatine göre düzenlenmiş ve dil düzeyi olarak da 8. sınıf sonunda A2.2 olarak belirlemiştir.

Tablo 13: ADÖP Düzey Tablosu

İlköğretim 4.–8. Sınıflar Almanca Dersi Öğretim Programı çerçevesinde bir öğretim yılında ele alınacak tema sayısı altı olarak belirlendiği görülmektedir. Eğitim planlayıcılarının, öğretmenlerin ve kitap yazarlarının önerilen dokuz tema içinden eğitim materyallerine uygun en az altı tanesi seçerek bir öğretim yılında işlenmesi istenmiştir.

SINIF DÜZEY SAAT

ARALIĞI TOPLAM 4 A1.1 108 108 5 A1.2 108-216 108 6 A1.3 216-360 144 7 A2.1 360-504 144 8 A2.2 504-648 144 GENEL TOPLAM 648

Tablo14: ADÖP Temalar ve İçerik Önerileri

TEMALAR İÇERİK ÖNERİLERİ

KİŞİSEL BİLGİLER

Ad-soyadı (isim kodlama / imza), hitap, adres (açık adres / Şehir /ülke), iletişim (telefon / faks/ e-posta), yaş, doğum yeri-tarihi, cinsiyet (kadın / erkek), medeni durum (evli / bekâr), uyruk, Memleket (şehir / ülke), meslek, fiziksel görünüm kişilik özel ilişkileri, ilgiler (merak / ilgi alanı/ hobi / tercih / antipati / model kişi / idol / kahraman), aile ( çekirdek aile / akrabalar / aile hayatı), kimlik belgeleri (nüfus cüzdanı/ ehliyet/ pasaport) vb.

SOSYAL İLİŞKİLER

Selamlaşma, tanışma, vedalaşma, çatışma, ilişki biçimleri (akrabalık/arkadaşlık/ komşuluk), özel günler, kutlamalar, davetler, randevulaşma, ziyaret, sosyal tutum ve iletişim, yazışma (mektup/e-posta/posta kartı / SMS) sosyal kulüpler vb.

OKUL VE EĞİTİM

Okul türleri, okul eşyaları, dersler ve etkinlikler, ders programı, yönergeler, okul etkinlikleri, okuldaki kişi ve mekânlar, zaman dilimleri (haftanın günleri / günün bölümleri / saatler / aylar),kurslar, test ve sınavlar, notlar, eğitim ve gelecek planları, meslekler, yabancı dil vb.

YAŞADIĞIMIZ YER

İkamet, konut türleri, evin bölümleri, mobilya ve mefruşat, ev araç gereç., ev işleri, ikamet biçimleri (kiracı vb), yaşam alanı tasviri, çevre, şehir, kasaba, kırsal alan, bitkiler, hayvanlar, iklim, hava durumu vb.

SEYAHAT VE ULAŞIM

Yer - yön bulma, yol tarifi, güzergâh, seyahat ve seyahat tercihleri, tatil ve tatil hazırlıkları, konaklama ve konaklama türleri, rezervasyon, seyahat acentesi, turizm (tarihî eser / turistik yer / doğal güzellik), ulaşım (bireysel ve toplu taşıma/ hareket ve varış / ulaşım tarifesi / bilet / bagaj / yol durumu / otobüs terminali / tren garı / hava alanı), trafik vb.

ALIŞVERİŞ Alışveriş mekânları, ürün çeşitleri, fiyatları ve ödeme işlemleri, para birimi, alışveriş alışkanlığı, ölçü, ağırlık, sipariş işlemleri, reklam, giyim kuşam ve moda, giyim kuşam tercihleri vb.

YİYECEK VE İÇECEKLER

Öğünler, yeme içme tercihleri ve alışkanlıkları, açlık / tokluk, gıda maddeleri (yiyecek içecek türleri /özellikleri / tatları ve hazırlanışı), yeme içme mekânları ve çalışanları vb.

BEDEN VE SAĞLIK

Vücudun bölümleri, günlük bakım ve beden temizliği, sağlık, hastalık, kaza ve tedavi, sağlık birimleri ve çalışanları, sağlıklı yaşam önerileri, bedenin duruşu ve beden hareketleri, fiziksel ihtiyaçlar vb.

BOŞ ZAMAN ETKİNLİKLERİ

İlgiler, hobiler, kültür ve sanat etkinlikleri (tiyatro / sinema / müze/sergi / konser …), spor (bireysel ve takım sporları/ spor karşılaşmaları ve sonuçları), dans, radyo, televizyon, elektronik oyunlar, edebiyat ve basın, bireysel ve kolektif oyunlar, eğlence vb.

Öğretmen açısından incelenecek olursa, Öğretim Programı hangi konuyu hangi içerikle öğretilebileceği, hedeflenen kazanımlara ne şekilde ulaşılabileceği konusunda geniş bilgi ve örnekler bütünü sunmaktadır. Öğrenme öğretme sürecini zenginleştirmek amacıyla dört dil becerisi için etkinlik örnekleri, ölçme ve değerlendirmeye yönelik performans görevi ve proje örnekleri de bulunmaktadır.

Şekil 10: ADÖP Dinleme Etkinliği Örneği

Şekil 11: ADÖP Okuma Etkinliği Örneği

Şekil 12: ADÖP Yazma Etkinliği Örneği

Şekil 13: ADÖP Konuşma Etkinliği Örneği

Şekil 14: ADÖP Performans Görevi Örneği

Şekil 15: ADÖP Proje Örneği

Almanca Öğretim Programı öğretmene yabancı dil öğretim ve teknikleri konusunda iyi bir rehber niteliğindedir. Özellikle ölçme ve değerlendirme bölümlerinde karşılaşılabilecek durumlara dikkat çekilmiştir. Programın sonunda, etkili ve verimli işlenmiş bir öğrenme süreci sonunda ve kazanımların öğrenci tarafından edinilip edinilmediği, edinildiyse derecesini, edinilmediyse nedenlerini belirlemek amacıyla öğretmenlere yol gösteren ölçme ve değerlendirme bölümleri bulunmaktadır.

Kazanımlar, temalar ve içerik önerileri, dil bilgisi ve programda yer alan Atatürkçülükle ilgili konular tablolaştırılarak verilmiştir.

Şekil 16: ADÖP Kazanımlar Değerlendirme Örneği

Şekil 17: ADÖP Atatürkçülük Konuları Tablosu

(ADÖP: 2011) (ADÖP: 2011)

ADÖP’de konular üst düzeylere doğru gidildikçe basitten karmaşığa, kolaydan zora, somuttan soyuta, yakından uzağa, genişleyerek ve derinleşerek ilerlemektedir. Bu durumdan dolayı programdaki açıklamalar sütununda belirtilen sınırlılıklara mutlaka uyulması gerektiği vurgulamaktadır. Program; öğrenci odaklı ve çok yönlü öğrenme ortamlarına uygun esneklikte düzenlenmiştir. Program, öğrencilerin iş birliği yaparak ve birlikte sorumluluğu paylaşarak çalışabilecekleri öğrenme ortamlarına olanak sağlayacak şekilde oluşturulmuştur. Ancak, öğretmenlerin etkili bir uygulama yapması için; öğrencilerin ilgisi, yetenekleri doğrultusunda ve bireysel farklılıkları gözeterek öğrenme ortamlarını çeşitli araç gereçler kullanarak zenginleştirme yolu mutlaka sağlanmalıdır.

ADÖP özellikle 10 - 11 yaş grubu çocukların, olayları anlamak ve nesneleri tanımak için mantıklarını kullanmaya, olay ve olgulara farklı açıdan bakmaya başlamalarına, bu dönemde daha çok grupla çalışmayı tercih etmelerine, sebep sonuç ilişkisi kurmaya, sorunlara çözüm bulmaya ve sonuçları hakkında düşünmeye başlamalarına vurgu yapmaktadır. 12 - 14 yaş grubundaki öğrencilerin ilgi alanları önceki yaşlarındaki düşünme biçimleriyle farklılık gösterdiğine mantık ve algılamaya dayalı, soyut kavramları merak etme, bu kavramlar üzerinde düşünme ve değişiklikler yaparak kavramları kendi düşünce biçimi haline getirme çabasında oldukları belirtilmiştir.

Bu hususlar dikkate alınarak hazırlanan Öğretim Programı’nın Almanca öğretmenlerine dil öğretiminde etkin ve etkileşimli sınıf ortamları oluşturmaları, öğrencilere ise Almanca öğrenmenin kişisel, sosyal ve kültürel bakımdan gelişmeleri için gerekliliğini ve önemini benimsetme, birlikte öğrenmekten zevk alma ve kendini ifade etme becerilerini geliştirme bakımından kılavuz olacağı düşünülmektedir.