• Sonuç bulunamadı

İhale Sonrası Çıkan Uyuşmazlıklarda Yargısal Denetim

B. GÖREVLİ VE YETKİLİ YARGI YERİ

2. İhale Sonrası Çıkan Uyuşmazlıklarda Yargısal Denetim

Kamu özel ortaklığı sözleşmeleri niteliği gereği idarenin özel hukuk sözleşmelerinden olduğu için, bu sözleşmeler imzalandıktan sonra özel hukuk hükümleri uygulanır ve tahkim öngörülmeyen ortaklıklara ilişkin çıkan uyuşmazlıkları çözmekle görevli yargı yeri adli yargıdır. Eğitim hizmetine ilişkin kamu özel ortaklığı sözleşmelerinde, Eğitim Öğretim Tesislerinin Kiralama Karşılığı Yaptırılması İle Tesislerdeki Eğitim Öğretim Hizmet Alanları Dışındaki Hizmet ve Alanların İşletilmesi Karşılığında Yenilenmesine Dair Yönetmeliğin 4. maddesinin 25. fıkrasındaki "özel hukuk hükümlerine göre yapılan" ifadesi ile özel hukuk hükümlerinin uygulanacak ve bu bağlamda söz konusu kamu özel ortaklığı sözleşmelerine ilişkin uyuşmazlıkların adli yargıda çözümlenecektir.

Bir kamu hizmetinin kamu özel ortaklığı sözleşmesi ile özel hukuk kişilerine gördürülmesi, söz konusu hizmetin kamu hizmeti niteliğini değiştirmez. Dolayısıyla kamu hizmetinin kusurlu ifa edilmesi, geç ifa edilmesi veya hiç ifa edilmemesi durumlarında doğrudan doğruya idareye karşı tam yargı davası açılabilecektir. Bu bağlamda her ne kadar hizmetin yerine getirilmesi görevi özel hukuk kişisinde olsa da, hizmet kusurundan dolayı açılacak davalarda taraf idaredir. Bu davalarda görevli ve yetkili yargı yeri İYUK'un genel hükümlerine göre belirlenecektir100. Dolayıyla eğitim hizmetine ilişkin kamu özel ortaklığı sözleşmelerine göre ifa edilen kamu hizmetlerine ilişkin hizmet kusuru halinde açılacak tam yargı davalarında davalı sıfatı sözleşmeyi yapan idari makam olan Milli Eğitim Bakanlığıdır.

Kamu özel ortaklığı sözleşmelerinin tarafı olan özel hukuk kişisi ile üçüncü kişiler arasında çıkan uyuşmazlıklarda görevli yargı yeri adli mahkemelerdir ve bu

100

119 uyuşmazlıklarda özel hukuk hükümleri uygulanır. Çünkü bu uyuşmazlıkların her iki tarafı da özel hukuk kişisidir101.

101

120 SONUÇ

Kamu özel ortaklığını dar ve geniş anlamda tanımlamak mümkündür. Dar anlamda kamu özel ortaklığı; kamu hizmetinin sunumunda özel hukuk kişilerinin ortak edilmesidir. Geniş anlamda kamu özel ortaklığı ise; kamusal mal veya hizmetlerin inşasında veya ifasında kamu ile özel sektör arasında imzalanan bir sözleşme vasıtasıyla özel sektörün katılımını sağlayan ve böylece devletin sosyal devlet ilkesi önündeki finansal engelleri ortadan kaldıran idari sözleşmelerdir.

Ülkemizde genel nitelikte bir kamu özel ortaklığı kanunu çıkartılmamasından dolayı, kamu özel ortaklığı niteliğindeki sözleşmelere uygulanacak yeknesak bir düzenleme bulunmamaktadır. Her kamu hizmeti alanı için ayrı hukuki alt yapı oluşturulmaktadır. Bu durum ise, uygulamada karışıklıklara ve kamu özel ortaklığı karakteristiğine uygun olmayan sözleşmelere neden olmaktadır. Dolayısıyla kanun koyucunun genel bir kamu özel ortaklığı kanunu çıkarması uygulamada yeknesaklığı sağlayacak ve daha verimli ve etkin projelerin uygulanmasını sağlayacaktır.

Ülkemizde eğitim hizmetine ilişkin kamu özel ortaklığı sözleşmeleri eğitim öğretimi kapsamaması nedeniyle kamu özel ortaklığının asıl amacına uymayan salt bir eser sözleşmesi niteliğinde olduğu söylenebilir. Devletin kendisinin yapacağı alt yapı, özel müteşebbislerin kar amacı güttüğü alt yapı çalışmalardan daha az maliyetli olacağından dolayı, salt alt yapı hizmetinin esas alındığı kamu özel ortaklığı sözleşmeleri devlet bütçesine ayrı bir yük getirecektir. Bu nedenle ülkemizde eğitim hizmetine ilişkin kamu özel ortaklığının asıl amaca uygun olması için, bu ortaklıkların eğitim öğretim hizmetini de kapsaması gerekmektedir.

Eğitim hizmetine ilişkin kamu özel ortaklığı sözleşmeleri Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde İnşaat ve Emlak Grup Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Bu başkanlığın salt alt yapı hizmetlerine ilişkin faaliyetlerde bulunması nedeniyle, eğitim öğretim hizmetini kapsayan kamu özel ortaklığı sözleşmelerinin denetiminde yetersiz kalacağı açıktır. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı teşkilatında ayrı bir kamu özel ortaklığı örgütlenmesinin kurulması ve bu birime kurulan ortaklıkları denetleme yetkisi verilmesi ve bu denetim yetkisinin hiyerarşik denetime yakın bir niteliğe haiz olarak icra edilmesi gerekmektedir.

121 Kamu özel ortaklığı sözleşmelerinde kanun koyucunun uygulanacak hukuku belirlememesi durumlarında çıkan uyuşmazlıklarda idare hukuku hükümleri uygulanır ve bu uyuşmazlıklar idari yargının görev alanına girer. Kanun koyucunun uygulanacak hukuku belirlemesi durumunda dahi, sözleşme imzalanıncaya kadar idari yargı, sözleşme imzalandıktan sonra adli yargı görevli olacaktır.

Eğitim hizmetine ilişkin kamu özel ortaklığı sözleşmelerine ilişkin çıkan uyuşmazlıklarda uygulanacak hukuk Bakanlar Kurulu'nun çıkardığı Eğitim Öğretim Tesislerinin Kiralama Karşılığı Yaptırılması İle Tesislerdeki Eğitim Öğretim Hizmet Alanları Dışındaki Hizmet ve Alanların İşletilmesi Karşılığında Yenilenmesine Dair Yönetmelik ile adli yargı olarak düzenlenmiştir. Ancak hukuki uyuşmazlıklara, uygulanacak hukuku belirleme yetkisinin sadece kanun koyucuda olduğu açıktır. Dolayısıyla Bakanlar Kurulu'nun çıkardığı yönetmeliğin ilgili hükmü, yasama organının görevini gasp etmiştir ve bu düzenleme fonksiyon/görev gaspı niteliğinde olduğu söylenebilir.

Ülkemizde kamu hizmetine ilişkin kurulan kamu özel ortaklığı sözleşmelerinde adli yargının görevli kılınması yerinde olmayan bir düzenlemedir. Özellikle eğitim hizmeti gibi virtüel (sanal) özellik taşıyabilen (özel hukuk kişilerinin bu hizmet türlerini yerine getirmesi mümkündür) kamu hizmetlerinde çıkan uyuşmazlıklarda, çözüm merciinin idari yargı olması kamu menfaatinin bir gereğidir. Çünkü bu tür kamu hizmetlerinin gereği gibi ifa edilmemesinde dolayı telafisi imkansız zararların doğması kuvvetle muhtemeldir ve bu nedenle kamu kesiminin özel hukuku aşan yetkilerle donatıldığı kamu hukukunun uygulanması gerekmektedir.

Eğitim hizmetinin virtüel (sanal) kamu hizmeti niteliğinde olabilmesi nedeniyle kamu yararını gerektiren durumlarda, her ne kadar sözleşme özel hukuk hükümlerine göre kurulsa dahi, idareye kamu hukukundan kaynaklanan bazı yetkilerin verilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda idarenin hizmet yararına fesih yetkisi ve sözleşmenin edimini yerine getirmemesi durumunda bazı özel hukuk hükümlerini aşan yetkilerle donatılması kamu yararının bir gereğidir.

122 KAYNAKÇA

KİTAPLAR:

AKTAN, Coşkun Can :Türkiye'de Özelleştirme Uygulamaları, Ocak, İstanbul, 1992.

AKYILMAZ, Bahtiyar / SEZGİNER, Murat /

KAYA, Cemil :Türk İdare Hukuku, Ankara-İstanbul, 2012. ALFRED, C. Aman :Administrative Law and Process, Second

Adition, United States-Indiana-Bloomington, 2006.

ATAY, Ender Ethem :İdare Hukuku, B. 3, Ankara, 2012. BARRERA, H. A. P. F. /

GUAQUETA, O. Juliana :The Role and Impact of Public-Private Partnerships in Education, The Word Bank (TWB), Washington DC, 2009. BALTACI, Cahid :XV-XVI. Asırlarda Osmanlı Medreseleri

(Teşkilat, Tarih), İstanbul, 1976. BAYTAN, İlhan :Özelleştirme, Ankara, 1999.

BECKETT, Julia :Public Management and the Rule of Law, New York-London, 2010.

BİLGE, Mustafa :İlk Osmanlı Medreseleri, İstanbul, 1984. BUDÄUS, Dietrich /

BALTA, Tahsin Bekir :İdare Hukukuna Giriş I, Ankara, 1968/1970. BUCKLEY, Jack /

SCHNEİDER, Mark :Charter Schools (Hope or Hype), ABD-New Jersey, Oxford, 2007.

BULT-SPİERİNG, M. /

BUTTON, Maurice :A Pratctical Guide to PPP in Europe, Surrey / İngiltere, 2006.

BURCH, Patricia :Hidden Markets-The New Education Privatization, ABD-New York, 2009. CHESTER, E. Finn /

BRUNO, V. Manno /

GREGG, Vanourek :Charter Schools in Action (Renewing Public Education), ABD-New Jersey, 2000.

123 CRAIG, P.P. :Administrative Law, Fourth Edition, London,

Sweet & Maxwell, 1999.

COLE, S. :Applied Transport Econımics: Policy, Manegemant & Decision Making, London, 2005.

ÇALIŞKAN, Ahmet Ziya :İdari Sözleşmelerin Geçersizliği, Konya, 2012. DEWULF, Geert, :Strategic Issues in Public-Private Partnerships,

Blackwell Publishing, 2006.

DERBİL, Süheyp :İdare Hukuku, C. II (İdari Faaliyet), Ankara, Temmuz 1952.

DURAN, Lütfi :İdare Hukuku Ders Notları, İstanbul, 1982. EİCHHORN, Peter (drl.) :Public Private Partnership. Neue Formen

Offentlicher Aufgabenerfüllung,Nomos Verlagsgesellschaft, Baden-Baden, 1997. EMEK, Uğur :Alt Yapıda Kamu Özel İşbirliği Yöntemleri,

Nisan 2010. ERBAŞ, Özgür /

YAVUZ, Cavit Işık /

İLHAN, Beyazıt :Soru ve Yanıtlarla Kamu Özel Ortaklığı, B. 1, Aralık 2012, Ankara.

GRİMSEY ve GRAHAM :PFI in NHS, Engineering, Construction and Architectural Management, Vol. 4, 1997. GİRİTLİ, İsmet /

BİLGEN, Pertev / AKGÜNER, Tayfun /

BERK, Kahraman :İdare Hukuku, B. 5, İstanbul, 2012. GOOD, Thomas L./

BRADEN, Jennifer S. :The Great School Debate (Choice, Vouchers, and Charters), ABD-New Jersey, 2000. GÖZLER, Kemal :İdare Hukuku, C. II, B. 2, Bursa, 2009.

(İdare Hukuku, C II).

GÖZLER, Kemal :Anayasa Hukukunun Genel Teorisi, C. I, Bursa, Haziran 2011.

GÖZLER, Kemal /

KAPLAN, Gürsel :İdare Hukuku Dersleri, B.12, Ocak 2013. (İdare Hukuku Dersleri).

124 GÖNEN, Yakup :Türkiye'de Elektrik Kamu Hizmetinin

Yürütülmesi ve Lisans Usulü, Ankara, 2011. GÖZÜBÜYÜK, Şeref :Yönetim Hukuku, B. 31, Ankara, 2012. GÖZÜBÜYÜK, Şeref /

TAN, Turgut :İdare Hukuku, C. I, Ankara, 1998. GÜNDAY, Metin :İdare Hukuku, B. 10, Ankara, 2011. GÜMÜŞ, Ali Tarık :Sosyal Devlet Anlayışının Gelişimi ve

Dönüşümü, Aralık 2010. GÜRBÜZ, Reşit :İdare Hukuku, Ankara, 2011.

HARRİS, James :PPP Projects in the Education Sector - Key Principles, www.hoganlovells.com (e.t. 30.09.2013).

KALABALIK, Halil :İdare Hukukunun Temel Kavram ve Kuramları, B. 4, Konya, 2011.

KARATEPE, Şükrü :İdare Hukuku, İzmir, 1986.

KEŞLİ, Ahmet T., :(Kamu Özel Sektör İşbirliği) PPP Projelerinin Hukuki Rejimi, İstanbul, 2012. (Kamu Özel Sektör İşbirliği).

LATHAM, Michael :Public-Private Partnerships in Education, IFC (International Finance Corporation-Word BAnk Group), March 2009.

LEVY, S.M. :Build Operate Transfer, John Wiley and Sons, New York, 1996.

MERKL, Adolf :Umumi İdare Hukuku, Çev. Bedri Tahir ŞAMAN, Ankara, 1942.

MUMCU, Ahmet :Divan-ı Hümayun, Ankara, 2007. National Council for Public /

Private Partnerships-NCPPP:For the Good of the People: Using Public- Private Partnerships To Meet America’s Essential Needs, Washington DC, ABD, 2002. NOHUTÇU, Ahmet :İdare Hukuku, B. 10, İstanbul, 2013.

ODYAKMAZ, Zehra / KAYMAK, Ümit /

ERCAN, İsmail :Anayasa Hukuku-İdare Hukuku, B. 15, İstanbul, Ağustos 2012.

125 ORTAYLI, İlber :Türkiye Teşkilat ve İdare Tarihi, Ankara, 2008. ÖRSTEN ESİRGEN, Seda :Osmanlı Devleti'nde Yabancılara Verilen

Kamu Hizmeti İmtiyazları, Ankara, 2012. ÖZAY, İl Han :Günışığında Yönetim, İstanbul, 1986. ÖZBUDUN, Ergun /

KÖKER, Levent :Türkiye'de Özelleştirme (Araştırma Raporu), Türk Demokrasi Vakfı, Ankara, 1994.

PEKGÜÇLÜ K. Güzin :Türk Özel Hukukunda Yap-İşlet-Devret Sözleşmesi, Ankara, 2007.

POROY, Reha / TEKİNALP, Ünal /

ÇAMOĞLU, Ersin :Ortaklıklar ve Kooperatif Hukuku, B. 10, İstanbul, 2005.

ROGER, Neil :Recent Trends in Private Participation in Infrastructure, Public Policy for the Private Sector, Note No. 196, Word Bank, Washington DC, 1999.

ROLLAND, Louis :Hukuku İdare, Çev. İbrahim ALİ, İstanbul, 1933.

SANCAKTAR, Oğuz :İdare Hukuku (Teorik Çalışma Kitabı), B. 2,

Ankara, 2012.

SARISU, Ayhan :Kamu & Özel İşbirlikleri (Public Private Partnership-PPP), Ankara, 2009. (Kamu & Özel).

SAVAS, E.S. :Özelleştirme: Daha İyi Devlet Yönetiminin Anahtarı, Çev. Ergün Yener, Ankara, 1994. SAVAS, E. S. :Privatization and Public-Private Partnerships,

United States-New York, 2000.

SEZGİNER, Murat :İptal Davasının Uygulaması Bakımından Ayrılabilir İşlem Kuramı, Ankara, 2000. Simmons&Simmons

Grup Law Office :İngiltere ve Galler PPP Hukuku ve Sözleşmeleri / England and Wales PPP Law & Contracts, London & İstanbul, 2008. (Simmons & Simmons).

TAN, Turgut :Ekonomik Kamu Hukuku Dersleri, Ankara, 2010.

126 TAN, Turgut :İdare Hukuku, Ankara, 2011. (İdare

Hukuku). The Canadian Council for

Public-Private Partnerships :Public-Private Partnerships and Trade Agreements, Guidance for Municipalities, Kanada, 2003.

The Canadian Council for

Public-Private Partnerships :A Guide for Municipalities, Kanada, Kasım 2011.

TOBB :Türkiye Eğitim Meclisi Sektör Raporu 2011, Şubat 2012.

TUNCAY, Aydın H. :İdare Hukuku ve İdari Yargının Bazı Sorunları, Ankara, 1972.

TURGUTER, Necip /

TOKMAKLI, Cafer :Gerekçeli ve Açıklamalı Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, Ankara, 2003.

TÜRKER, Masum :Gelişmekte Olan Ülkelerde Kamu ve Özel Sektör İşbirliği, Özelleştirne ve Muhasebe Mesleği (Cooperation between Public and Private Sectors in Developing Countries, Privatization and the Accounting Profession, Ankara, 1998.

UZ, Abdullah :Kamu Hizmetlerinin Özel Kişilere

Gördürülmesi ve Devri Bakımından Anayasal Sınırlar, Ankara, 2011. (Kamu Hizmetlerinin Özel Kişilere Gördürülmesi).

VERGARİ, Sandra :The Charter School Landscape, ABD Pittsburgh, 2002.

YAYLA, Yıldızhan :İdare Hukuku, İstanbul, Eylül 2010.

YERLİKAYA, G. Kürşat :Yap-İşlet-Devret Modeli Hukuki Mahiyeti ve Vergilendirme, Ankara, 2012.

YESCOMBE, E. R. :Public-Private Partnerships (Principles of Policy and Finance), London UK, 2007.

127 YEŞİL KİTAP

(Green Paper) :Green Paper on Public Private Partnership and Community Law on Public Contracts and Concession, Brüksel, 30.04.2004, COM (2004), 327 Nihai, Çev. T.C. Maliye Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Avrupa

Komisyonu, Kamu Özel İşbirlikleri ve Topluluk Hukukunda Kamu İhaleleri ve İmtiyazlara İlişkin Yeşil Kitap.

YILDIRIM, Ramazan :İdare Hukuku Dersleri I, B. 4, Konya, 2012. (İdare Hukuku Dersleri I).

YILDIRIM, Ramazan :İdare Hukuku Dersleri II, Konya, Aralık 2012. (İdare Hukuku Dersleri II).

YILDIRIM, Ramazan :Açıklamalı Kaynakçalı İdare Hukuku Kavramları Sözlüğü, Konya, 2006. (İdare Hukuku Kavramları Sözlüğü).

YILMAZ, Ejder :Hukuk Sözlüğü, B. 10, Ankara, 2011. YILMAZ, Hakan :Beceriler, Yeterlilikler ve Meslek Eğitimi

(Finansman Yapısı ve Politika Önerileri), Nisan 2007, İstanbul.

ZABUNOĞLU, Y. Kazım :İdare Hukuku, C. 1, Ankara, 2012. (İdare Hukuku, C. 1).

ZANOBINI, Guido :İdare Hukuku, C. I (Umumiyet İtibariyle İdari Nizam), İstanbul, 1945.

MAKALELER:

ACARTÜRK, Ertuğrul /

KESKİN, Sabiha :"Türkiye'de Sağlık Sektöründe Kamu Özel Ortaklığı", SDÜİİBFD, Y. 2012, C. 17, S. 3, s. 25-51.

AKTAN, Coşkun Can/

VURAL, İstiklal Y. :"Kurumsal Sosyal Sorumluluk (Uluslararası Kuruluşlar ve Hükümet Dışı Organizasyonlar Tarafından Sürdürülen Başlıca Birimler", Çimento İşveren Dergisi, C. 21, S. 3, 2007, s. 4- 22.

AKSOY G., Pınar :"Türk Sağlık Örgütlenmesinde Kamu Özel Ortaklığı", Sağlık Hukuku Digestası, S. 2, 2012, s. 59-66.

128 ANDRADE, Alexandre /

SANTOS R., André :"Public Private Partnership in Portugal- The Legal Stracture of the Public-Private Partnership Contract and the Peripheral Contract", EPPL (European Procurement & Public Private Partnership), S. 1, 2010, s. 46-53.

ARIKAN, Mustafa :"Eser Sözleşmesinde İfa İmkansızlığı ve Sonuçları", SÜHFD, C. 16, S. 2, s. 265-289. ASLAN, Zehreddin /

ARAT, Nilay :"Kamu Hizmeti İmtiyaz Sözleşmelerinden Kaynaklanan Uyuşmazlıklarda Tahkim Usulü", İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Y. 4, S. 8, Güz 2005/2, s. 1-25. AZIZ, Davinia :"Global Public-Private Partnerships in

International Law", Asian Journal of

International Law, 3 July 2012, S. 2, s. 339-374. BAŞTÜRK, Faruk :"Finansal Kiralama Sözleşmelerinin Şekli ve

Tescili veya Şerhi", AÜHFD, Y. 2008, C. 57, S. 4, s. 99-133.

BECKER, Fred /

PATTERSON, Valerie :"Public-Private Partnerships (Balancing Financial Returns, Risks and Roles of the Partners)", M. E. Sharpe, Vol. 29, No.2, December 2005, p. 125-144.

BOZ, Selman Sacit :"Elektronik İhale (E-İhale)", KHukA, Y. 16, S. 1-32, 2013, s. 9-26.

CANAZ YILMAZ, Işıl :"Proje Finansmanı ve Kamu Özel Sektör Ortaklığı", www.fazliogluhukuk.com/Proje%20 Finansmanı%20ve%20 KÖSO .pdf (e.t.

09.09.2013).

CEBECİ, Ayşe :"Kamu Özel Ortaklığı ve Koordinasyonu Sağlayan Kurum Olarak YOİKK", Kamu-Özel Hukuk Sempozyumu, 6-7 Mayıs 2011, Türk Tabipler Birliği Yayınları, s. 84-100.

CORNER, David :"The United Kingdom Private Finance Initiative: The Challenge Of Allocating Risk", OECD Journal on Budgeting, Volume 5, Number 3, 2006.

129 ÇAL, Sedat :"İdari Sözleşmelerde Ölçüt Sorunu ve Farklı

Bir Yaklaşım Önerisi", GÜHFD, C. XIV, Y. 2010, S. 1, s. 223-274.

ÇALIŞKAN, Ahmet Ziya :"İdarenin Sözleşmelerinden Ayrılabilen İşlemler", Prof. Dr. Saim Üstündağ'a Armağan, Ankara, 2009, s. 179-199. (ÇALIŞKAN).

ÇELİK, F. Eda :"Hizmet Sunumuna Katılım ve Kamu Özel Ortaklıkları", www.yayed.org/uploads/yuklemel er/inceleme-21.pdf, (e.t. 27.08.2013).

DURAN, Lütfi :"Yap-İşlet-Devret Modeli", AÜSBFD, 1991, C. 46, S. 1-2, s. 47-170.

EKER, Ali Yıldırım :"Kamu Özel Sektör Ortaklıkları", Bütçe Dünyası Dergisi, Bahar 2007, C. 2, S. 25. EROL, Ahmet :"Finansal Kiralama (Leasing)", Mükellefin

Dergisi, S. 77, Mayıs 1999, s. 73-89. GEDİKOĞLU, Tokay :"Avrupa Birliği Sürecinde Türk Eğitim

Sistemi:Sorular ve Çözüm Önerileri", Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, C. 1, S. 1, Haziran 2005, s. 66-80.

GÖLBAŞI, Şükran :"Mahpus Toplum II: Yeni Liberalizmin Son Avlağı Olarak Hapishaneler", Ankara

Üniversitesi SBF Dergisi, S. 66/3, s. 423-429. GÜNEŞ, Ahmet M. :"Eıne Neue Entwıcklung Im Deutschen

Prıvatısıerungsrecht: Das ÖPP-

Beschleunıgungsgesetz", Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, İstanbul, 2010, s. 103- 122.

GÜNEŞ, Ahmet M. :"Kamu Hizmetlerinin Yürütülmesinde Yeni Bir Yöntem Kamu Özel Ortaklığı" Güncel Hukuk Dergisi, Şubat 2009, s. 58-62. (Kamu

Hizmetlerinin Yürütülmesi).

GÜZELSARI, Selime :"Kamu Özel Sektör Ortaklığı Üzerine Eleştirel Bir Değerlendirme", Kamu Yönetimi: Yapı İşleyiş Reform, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Yayın No: 598, s. 43-47.

130 HODGE, Graeme A. /

GREVE, Carsten :"Public-Private Partnerships: An International Performance Review", Public Administrative Review, Vol. 67, No. 3 (May-Jun., 2007), s. 545-558.

HOUSE, Gannete :"Public Private Partnerships and Insurance Regulation", Harvard Law Review, Vol. 121, No. 5, March-2008, s. 1367-1386.

JAMALI, Dima :"Success and Failure Mechanisms of Public Private Partnerships (PPPs) in Devoloping Countries", The İnternational Journal of Public Sector Management, Vol. 17, No. 5, 2004, s. 414-430.

JOYNER, Kate, :"Dynamics Evolution in Public-Private Partnerships, The Role of Key Actors in Managing Multiple Stakeholders", Managerial Law, Volume 49, No. 5/6, 2007.

KARASU, Koray :"Kamu Özel Ortaklığı: Sözleşme Sisteminin Genelleşmesi", Kamu Yönetimi: Yapı İşleyiş Reform, Ankara, 2009, s. 79-91. (Kamu Özel Ortaklığı).

KARAHANOĞULLARI,

Onur, :"Kamu Hizmetleri Piyasa İlişkisinde Dördüncü Tip: Eksik İmtiyaz (Kamu Özel Ortaklığı)", AÜSBFD., C. 66, No. 3, 2011, s. 177-215. KARAHANOĞULLARI,

Yiğit, :"Kamu Özel Ortaklığı Modelinin Mali

Değerlendirmesi", AÜSBFD., C. 67, No. 2012, s. 95-125.

KAPLAN, İbrahim :"Yap İşlet Devret ve Yap İşlet Finans

Modelleri ve Yatırım Sözleşmeleri", Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi, C. XIX, S. 4, 1998. KASAPOĞLU T., Mine :"Kamu Özel Ortaklığının Hukuksal

Niteliği", Sağlık Alanında Kamu Özel Ortaklığı Sempozyumu, 6-7 Mayıs 2011, Türk Tabipler Birliği Yayınları, s. 101-127.

KAVAK, Yüksel /

EKİNCİ, C. Engin :"Eğitim Finansmanı Sorunu ve Maliyetlerin Azaltılmasına İlişkin Alternatif Stratejiler", Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, S. 10, 1994, s. 65-72.

131 KAYES, Mayron S. /

MORANTO, Robert :A Guide to Charter Schools, Lanbam-New York-Toranto-Oxford, 2006.

KERMAN, Uysal / ALTAN, Yakup / AKTEL, Mehmet /

EKE, Erdal :"Sağlık Hizmetlerinde Kamu Özel Ortaklığı Uygulaması", SDÜİİBFD., Y. 2012, C. 17, S. 3, s. 1-23.

MAGEE, Maureen :"School Vouchers Upheld: Public Maney Can Be Used at Private, Religious Institutions", San Diego Union-Trib, June-2008.

MİNOW, Martha :"Public and Private Partnerships: Acconting for the New Religion", The Harvard Law Review, Vol. 116, No. 5, March-2003, s. 1229-1270. ODYAKMAZ, Zehra :"Genel Olarak İdarenin Sözleşmeleri",

GÜHFD, C. 2, S. 1-2, Haziran-Aralık 1998, s. 1-63.

PRICE, David :"Dünyada Sağlıkta Kamu-Özel Ortaklığı: Kavram ve Değişimler", Sağlık Alanında Kamu Özel Ortaklığı Sempozyumu, 6-7 Mayıs 2011, s. 13-29.

PİLETİC, Jana Habian :"The Public-Private Partnership Avt of the Republic of Slovenia", EPPPL, 2008, s. 171- 174.

SEVAİOĞLU, Osman :"Elektrik Enerji Sektörünün Yeniden Yapılanması Üzerine Bir Söyleşi", Rekabet Forumu, 2007, S. 31, s. 18-20, www.rekabet derneği.org/rk_bulten/sayi31.doc

(e.t 06.09.2013).

SÖNMEZ, Mustafa :"KÖO'nın Kamu Maliyesi Açısından

Değerlendirilmesi", Sağlık Alanında Kamu Özel Ortaklığı Sempozyumu, 6-7 Mayıs 2011, s. 232- 244.

ŞAHİN, Mehmet /

TALUS, Kim :"Enerji'de Kamu Özel Ortaklığı -Avrupa'da Kamu Hizmeti İmtiyazlarının ve İdari İşlemlerinin Sonlandırılması", Çev. Gözde CANTÜRK, TBB Dergisi, S. 84, 2009, s. 347- 374.

132 TAN, Turgut :"Anayasa Mahkemesi Kararlarında Kamu

Hizmeti Yaklaşımı", Anayasa Yargısı Dergisi, C.8, 1991, s. 233-252. (Kamu Hizmeti). TAN, Turgut :"Kamu Hizmeti İmtiyazından 'Yap- İşlet-

Devret' Modeline", AÜSBFD, C. 47, S. 3, 1992, s. 307-325.

TAN, Turgut :"İdari Sözleşme Kuramına İlişkin Gözlemler", s. 292, www.dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/42 /473/5475.pdf (e.t. 21.10.2013).

TANK, Mehmet :"Yargı Kararları Işığında İdari Sözleşme Kriterleri", TAAD, C. 2, Y. 2, S. 4, s. 509-542. TAYLOR, R. J. :"Contracting for Health Services", Private

Participation in Health Services Handbook, Washington DC, 2003, s. 195-204.

TEKİN, Ali Güner :"Kamu-Özel Sektör İşbirlikleri - Kamu Özel Ortaklıkları (Public Private Partnership Veya PPP Modelleri)", İdarecinin Sesi Dergisi, Mayıs-Haziran 2007, s. 1-6.

TEKİNSOY, Ayhan :"İdari Sözleşmelerde Ölçüt Sorunu", AÜHFD, Y. 2006, C. 55, S. 2, s. 181-227.

TORRES, Laurdes / PİNA, Vicente /

ACERETE, Basilio :Public-Private Partnerships in Spanish Local Government", Europen Business Organization Law Review 4, s. 429-451.

TUZCU, Gökhan :"Eğitim Finansman Gerekleri ve Boyutları", Milli Eğitim Dergisi, S. 63, Yaz 2004.

UNAN, Fahri :"Osmanlılarda Medrese Eğitimi", Yeni Türkiye Dergisi, C. 5, Ankara, 1999, s. 140-160.

URYAN, Yıldırım /

KAPTI, Alican :"Güvenlik Hizmetlerinde Devlet-Özel Sektör İşbirliği: Metodoloji ve Kriterler, Polis Bilimleri Dergisi, C. 13 (1), 2011, s. 155-178.

USTA, Songül :"Eser Sözleşmesinin Konusu, Özellikleri ve Tarafları", İstanbul Barosu Dergisi, S. 6, 2010, s. 3519-3571.

133 UYSAL, Özge :"Kamu Maliyesine Etkileri Açısından Kamu

Özel Sektör Ortaklıkları Üzerine", Maliye Dergisi, S. 162, Ocak-Haziran 2012, s. 155-174. UZ, Abdullah :"Kamu-Özel Ortaklığı / Public - Private

Partnership (PPP), (Kavram ve Hukuksal Çerçeve)", GÜHFD., C. XI, S. 1-2, Y. 2007, s. 1165-1182.

WİSS, Marcia /

FARİA, Teresa Maurea :"Public-Private Partnerships in Latin Amerika: Govermental Salvation or Deception?",

Business Law International, Vol. 8, No. 2, May 2007, s. 186-206.

YAŞAR, Nuri :"Kamu Hizmeti, Virtüel Kamu Hizmeti ve 1999 Anayasa Değişikliği", İdare Hukuku ve İlimleri Dergisi, C. 13, S. 1, 2000, s. 442-452. YERELİ, Ahmet Burçin /

KIZILTAN, Mustafa :"Kamu Özel İşbirliği Projeleri ve Kırgızistan Ekonomisi Açısından Önemi", International Conference on Eurasıan Economies,Session 3C: Orta Asya Ekonomileri, 2011.

YILMAZ, Ferimah Yusufi /

GÜLTEKİN K., Derya :"Sağlıkta Kamu Özel Ortaklığı'nın Yapısal/Konjonktürel ve Türkiye'ye Özgü Nedenleri", Sağlık Alanında Kamu Özel Ortaklığı Sempozyumu, 6-7 Mayıs 2011, s. 29- 83.

YÜCEL, Ali Rıza :"İdari Sözleşmeler ve İmtiyaz Sözleşmeleri", Türkiye Mühendislik Haberleri, S. 439-440, 2005/5-6, s. 73-78.

TEZLER:

AKYÜZ, Şafak :İş Ortaklıklarının Kurumlar Vergisi Kanunu Açısından Değerlendirilmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, 2008. ÇAKAN, Cemal :Finansal Kiralama (Leasing) ve Türkiye

Uygulamaları, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi, 2006.

134 ÇEKİRGE, Levent Halis :Dünyada ve Türkiye'de Kamu Özel

Sektör Ortaklığı Uygulamaları ve Örnek Bir Projede Modelinin Finansal ve Genel Avantajlarının İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans, İstanbul Teknik Üniversitesi, Haziran 2006.

EKMEKÇİ, Cengiz :Finansal Kiralama Sözleşmesi ve Vergi Uygulamasında Görülen Sorunlar,

Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi, 2000.

ERSÖZ, Melis :Avrupa Birliği ve Türk Hukuku Işığında Public Private Partnership Uygulamaları,

Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul, 2010.

GENÇOĞLU, Şeref :Türk İdare Hukukunda Yap-İşlet-Devret Modeli, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, 2008.

GÜLAN, Aydın :Kamu Hizmeti ve Görülüş Usulleri,