• Sonuç bulunamadı

Artık günümüzde bir kütüphane ya da arşiv kurumunun web sitesi, çeşitli elektronik bilgi hizmetlerinin kullanıcılara sunulduğu bir tür ortam olmakla birlikte ayrıca, kütüphane ve arşivlerin her türlü etkinliklerini duyurup paylaştığı bir tür iletişim aracıdır. Bu tür bir iletişim aracının, kütüphaneciler ve arşivcilerle kullanıcılarının etkileşime girebilecekleri bir özelliğe sahip olması gerekir. Bu durumda kütüphane ve arşiv kurumlarının web siteleri, statik yerine dinamik olmak zorundadır. Böylece dinamik bir web sitesine sahip özellikle kütüphaneler, sunmuş oldukları danışma, kütüphaneler arası ödünç verme, dolaşım (sirkülasyon), materyalleri rezerve etme ve çevrimiçi katalog hizmetleri gibi çeşitli kütüphane hizmetlerine yönelik kullanıcıların yorumlarına/eleştirilerine sahip olabilir. Tüm bu işlemleri gerçekleştirecek etkileşimli (interaktif) bir kütüphane web sitesinin oluşturulması ve sürdürülmesi için gerek teknik uzmanlığa gerekse de zaman ve paraya gereksinim duyulacağı açıktır. Kütüphanecilerle arşivcilerin bu tür interaktif web siteleri hazırlamalarının en kolay yolu, web içerik yönetim sistemlerini kullanmalarıdır.

Web İçerik Yönetim Sistemleri: Tanımı

Web içerik yönetimi, web sitesinin içeriğini oluşturmak, kullanıcılara bu içeriği sunmak ve güncellemek için gerekli araçları ifade eder (Clark, 2008, s. 39). Genel anlamda içerik yönetim sistemi ise kolayca web sitesi oluşturmaya yarayan bir web sitesi uygulaması ya da uygulamalar setidir (Dobecki ve Zabierowski, 2010, s. 177). Bu tür bir sistem, web sitesinin içeriğini oluşturmaya, yönetmeye, düzenlemeye ve yayınlamaya yarayan bir bilgisayar yazılımı anlamına gelmektedir (Mooney ve Baenziger, 2007, s. 69). Söz konusu bu tür yazılımlar, kullanıcılarına bir web sitesindeki ilgili kurum için önemli olan metin, ses ve video gibi çeşitli formatlara sahip içerikleri yönetmelerine izin verir (Poremba, 2010, s. 30). Bu durumda web içerik yönetim sistemleriyle hazırlanacak bir kütüphane ya da arşiv kurumuna ait web sitesinin hiç kuşkusuz pek çok yararı olacaktır.

Web İçerik Yönetim Sistemleri: Yararları

Web içerik yönetim sistemi, kullanıcılarına kod yazmaksızın web tabanlı bilgiyi yönetme fırsatı sunar (Seadle, 2006, s. 5). Daha açık bir ifadeyle bu sistem sayesinde kullanıcılar, html etiketli bir dosya içine, söz konusu bilgileri yazmak zorunda kalmazlar. Bu da içeriğin dosya içinde olmaması anlamına gelmektedir. Dosya içinde yer almayan bilgiler, bir veri tabanının içinde belli bir alanda depolanmaktadır (Harrison, 2006, s. 5). Bu durumda çeşitli kodlar kullanmayıp teknik bilgilere sahip olmayan bir personelin, web içerik yönetim sistemi sayesinde metin, grafik, ses ve video gibi çeşitli türdeki içerikleri oluşturup düzenlemesi, yönetmesi ve sonunda da yayınlaması mümkündür (Nakwaski ve Zabierowski, 2010, s. 233).

Web içerik yönetim sistemi sayesinde profesyonel olmayan kullanıcılar, hızlı bir şekilde yüksek performanslı dinamik bir web sitesi geliştirip yönetebilirler (Zhao, 2010, s. 1). Dinamik bir web sitesi sayesinde söz konusu web sitesini ziyaret eden kullanıcılar web üzerindeki bilgileri düzenleyip yeni bilgiler de ekleyebilirler.

Web içerik yönetim sistemi, içeriğin tamamını bir yerde depolayabilmesinden dolayı bilgi ve belgenin bütünlüğünü ve güncelliğini sağlayarak bilginin kalitesini de geliştirmektedir (Han, 2004, s. 365). Web içerik yönetim sistemi sayesinde içeriğin bakımı kolaylaşmakta ve içerik yönetimine ilişkin masraflar azalmaktadır. Hatta bu tür bir sistemin Drupal gibi açık kaynak kodlu bir yazılım olması durumunda da ücret ödenmemekte ve farklı departmanlarda çalışan pek çok kütüphane personelinin içeriği geliştirme olanağı sağlanmaktadır (Fennell, 2007, s. 145).

Sonuç

Kullanıcılarının ihtiyaç duydukları bilgi hizmetlerini sağlamakla yükümlü olan kütüphaneciler ile arşivciler, bilgi ve belge merkezlerinde yaşanan teknolojik değişimlerle birlikte hem değişen kullanıcı isteklerine hızlı cevap verebilmek amacıyla yeni hizmetler oluşturma yoluna; hem de yeni kullanıcılara ulaşmak amacıyla hizmet tarzında bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı radikal değişimlere gitmişlerdir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinden kaynaklanan hizmet tarzına yönelik söz konusu bu değişimleri kütüphanelerine ve arşiv kurumlarına yansıtmak isteyen tüm bilgi profesyonelleri, Wiki, RSS, Blog, Sosyal Ağ Siteleri, Gelecek Nesil Kataloglar ve Web İçerik Yönetim Sistemleri'nden yararlanabilirler. Wiki teknolojileri, Bilgi kullanıcıları açısından bir tür çevrimiçi veri tabanlarıdır. Kütüphaneler için çevrimiçi kaynak kurmak amacıyla wikiler kullanılabilir. Kütüphane hizmetleri ve kütüphane dermesi konusunda bilgi sunmak amacıyla da wikilerden yararlanabilirler. Kütüphanede çalışan personelin ortak bir proje çalışması yürütmesinde wikiler kullanılabilir. E-posta ile gönderilen belgeler üzerinde eş zamanlı olarak çalışma yapılması oldukça zordur. Oysaki Kütüphanede çalışan personelin ortak bir proje çalışması yürütmesinde wikiler kullanılabilir. Wikiler sayesinde kütüphane personelinin tümünün bir şeyler yazarak mevcut bir projeye katkı sağlaması mümkün olabilir. Wikilerin bu özelliği sayesinde kütüphane personelinin tümünün katkı sağlaması göz önünde bulundurulduğunda, kurum içi demokrasinin iyi bir biçimde işlediği anlamı da ortaya çıkar. Kütüphane içinde wiki ile oluşturulan projeye web bağlantısı ile her hangi bir yerden kolayca erişilebilir. Mevcut içeriğin oluşturulması ve değiştirilmesi oldukça kolaydır. Ayrıca bilgiler, wiki sayesinde kategorilere ayrılarak düzenlenebilir. Wikiler, kütüphanelerde kullanıldığında, mesleki bilgi depoları haline dönüştürülebilir.

Dijital kütüphane, elektronik danışma hizmetleri, kütüphane kullanımı, bilgi okuryazarlığı, bilgi kaynaklarının seçimi ve sağlanması, kütüphane kullanıcıları için aradıkları bilgilere yönelik konu rehberleri oluşturma ile elektronik dergilerin/kaynakların yönetimi gibi birçok konuda wikilerden yararlanmak mümkündür.

RSS'nin ise bilgilerin gönderimine ve paylaşımına yarayan önemli bir araç olması, bu teknolojinin bilgi hizmetlerinde kullanılmasını gerekli kılmaktadır. Kütüphane hizmetleri açısından RSS'nin en önemli kullanım alanı hiç kuşkusuz güncel duyuru hizmetleridir. Bilgi kullanıcılarının ihtiyaç duydukları en uygun bilgiler, RSS ile gerçekleştirilecek güncel duyuru hizmetiyle bilgi kullanıcılarına iletilebilir. Böylece bilgi kullanıcıları, web üzerinden arama için zaman harcamaksızın arzu ettikleri bilgilere ulaşabilirler. Kütüphaneciler, kullanıcılarına sundukları kütüphane hizmetleri başta olmak üzere her türlü konuda bilgi kullanıcılarından geri bildirim almak ve çeşitli konularda kullanıcılarıyla iletişim kurmak durumundadırlar. Kütüphaneciler kullanıcılarından edineceği her türlü geri bildirimler için çeşitli yöntemlerden yararlanırlar. Kütüphane kullanıcılarıyla iletişim kurmanın ve onlardan geri bildirim almanın bir yolu da interaktif teknolojilerden biri olan bloglardan yararlanmaktır.

Bloglar, teknik bilgi gerektirmeden ya da kod yazmaksızın kütüphanecilerin içerik yaratmasına izin vererek sadece kullanıcılara değil kullanıcıların birbirleriyle de hızlı geri bildirimde bulunmalarını sağlarlar. Böylece kütüphaneciler, kuracakları bloglar sayesinde kütüphane kullanıcılarının yorum yazmalarına fırsat verecek ve bu yorumlar aracılığıyla kütüphane kullanıcılarının birbirlerine yardım etmeleri için de cesaretlendireceklerdir.

2000'lerin ortalarından itibaren Facebook gibi profile dayalı sosyal ağlarla; Flickr ve YouTube gibi içerik paylaşımına dayalı sosyal ağlar olmak üzere çeşitli sosyal medyaların kullanımındaki artış kütüphaneleri ve arşiv kurumlarını da etkilemiştir. Nitekim Michael Casey gibi bazı kütüphaneciler, bu tür araçların

kütüphanelere önemli bir etki yaptığını düşünerek web 2.0'ın kütüphane hizmetlerine uygulanışını ifade etmek amacıyla kütüphane 2.0 (library 2.0) terimini ortaya atmış ve bu terimi kütüphane ve bilgi bilimi literatürüne kazandırmışlardır.

Sosyal ağ uygulamaları ve web siteleri kişisel ilişkileri sürdürmeyi desteklese de özellikle de üniversite ve okul kütüphaneleri, kendi öğrencilerine ulaşmak ve onların bilgi ihtiyaçlarını keşfetmek için sosyal ağ sitelerinden yararlanmaktadırlar. Hatta kütüphaneler, kütüphane hizmetleriyle ilgili duyurular ile elektronik danışma hizmetlerini sosyal ağ sitelerinden de yapmaktadırlar. Ayrıca kütüphaneler, Facebook gibi sosyal ağ sitelerinin konforundan ayrılmaksızın öğrencilerin, kütüphane kaynaklarına erişmelerini mümkün kılmışlardır. Böylece öğrenciler, sosyal ağ sitelerinden kütüphanenin web sayfasına uğramadan çevrimiçi katalog taramaları yapabilmektedirler.

Kütüphane hizmetlerini etkileyen Twitter gibi sosyal ağ siteleri ise kütüphane kullanıcılarıyla kütüphanecilerin daha hızlı ve daha kolay bir biçimde iletişim kurmalarını sağlamıştır. Nitekim Twitter'dan yararlanan kütüphanelerin web sitelerinde artık "Bizimle İletişim Kurun/Contact us" yerine "Bizi Takip Edin/Follow us" yazan düğmelerle karşılaşmaktayız.

Kütüphaneler ve arşiv kurumları, çevrimiçi sosyal ağ siteleri kanalıyla duyuru ve danışma hizmetlerinden bilgi kaynaklarını tarama ve spesifik bilgi paylaşım hizmetlerine kadar çeşitli hizmetleri gerçekleştirerek kullanıcılarının isteklerini ve ihtiyaçlarını keşfedip karşılama olanağına sahip olabilirler.

Ayrıca kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kütüphaneciler, gelecek nesil katalog kullanımına da gidebilirler. Böylece bu tür kataloglarda tarama yapan kütüphane kullanıcıları, arayıp buldukları materyallere yönelik olarak kataloğa çeşitli yorumlar ekleyebilir ve söz konusu materyalleri elde etmek isteyen başka kütüphane kullanıcılarına ilgili materyal hakkında bir ön fikir verebilirler. Hatta söz konusu materyalin yazarının biyografisine bile ulaşabilirler. Gelecek nesil katalog kullanan kütüphane kullanıcısı, katalog taraması sonucunda beğenmiş olduğu materyaller için favori kitaplar listesi oluşturabilir. Ayrıca gelecek nesil katalog kullanan kütüphane kullanıcısı, katalog da arayıp bulduğu

kitap hakkında daha ayrıntılı bilgi elde etmek için Google Kitaplar'a

(http://books.google.com.tr/books?hl=tr ) sağlanan bir link aracılığıyla ilgili kitabın ön izlemesini dahi görebilme imkânına sahip olabilir.

Klasik yöntemlerle kütüphane ve arşiv kullanıcılarıyla etkileşimli bir ilişki kurmak için kütüphanelerin ve arşiv kurumlarının web sitelerini dinamik bir biçimde oluşturmak ve güncellemek hem programlama dillerine ilişkin çeşitli komutları bilmeyi hem de gerek resimleri düzenlemek için çeşitli grafik manipülasyon paketlerini gerekse de internet protokolleri ile veri tabanları gibi çeşitli konuları bilmeyi gerektirir. Kütüphane ve arşiv yöneticileri özellikle de veri tabanı aracılığıyla içerikleri kontrol edip yönetmek için teknik destek takımına da ihtiyaç duyabilirler. Bu da çok geniş içeriğe sahip kütüphane ve arşiv kurumlarına ait web sitelerinin etkin bir biçimde yönetimi için masrafların artması anlamına gelmektedir. Fakat çok fazla ya da çok geniş bir içeriği, kolay ve etkin bir şekilde oluşturmak, düzenlemek ve yayınlanmasını sağlamak için kütüphanelerde ve arşiv kurumlarında web içerik yönetim sistemleri tercih edilebilir. Örneğin basit bir metin ve resim içeriğinin web sitesinde nasıl görüntüleneceği, yazının tipi, yazının büyüklüğü, yazının rengi, resmin boyutu ve resmin sayfa içindeki konumunun ayarlanması, web içerik yönetim sistemlerinde bulunan yayın şablonları sayesinde otomatik olarak gerçekleşir. Ayrıca web sayfaları kolaylıkla çevrimiçi olarak eklenip silinebilir; grafik ve resim dosyaları otomatik olarak sıkıştırılır. Böylece web içerik yönetim sistemleri sayesinde kütüphaneciler ve arşivciler, web sitesinin düzenlenmesi yerine web sitesinin içeriğine yoğunlaşabilirler.

Kaynakça

Aharony, N. (2009a). Librarians and information scientists in the blogosphere: an exploratory analysis. Library & Information Science Research, 31, 174-181.

Aharony, N. (2009b). The influence of LIS students’ personality characteristics on their perceptions towards web 2.0 use. Journal of Librarianship and Information Science, 41(4), 227-242.

Aharony, N. (2010). Twitter use in libraries: an exploratory analysis. Journal of Web Librarianship, 4(4), 333-350.

Aharony, N. (2011). Web 2.0 in the professional LIS literature: an exploratory analysis. Journal of Librarianship and Information Science, 43(1), 3-13.

Allan, C. (2007). Using a wiki to manage a library instruction program: sharing knowledge to better serve patrons. College & Research Libraries News, 68(4), 242- 244.

Anttirioiko, A. ve Savolainen, R. (2011). Towards library 2.0: the adoption of web 2.0 technologies in public libraries. Libri, 61, 87-99.

Armstrong, K. (2007). Using RSS feeds to alert users to electronic resources. Serials Librarian, 53(3), 183-195.

Ayu, R. ve Abrizah, A. (2011). Do you Facebook?: Usage and applications of Facebook pages among academic libraries in Malaysia. The International Information & Library Review, 43(4), 239-249 Bansode, S., Dahibhate, N ve Ingale, K. (2009). RSS applications in libraries and information centers.

Library Philosophy and Practice, [Erişim tarihi]: 17 Eylül 2011. [Erişim adresi]: http://digitalcommons.unl.edu/libphilprac/251

Bar-Ilan, J. (2004). Blogarians-a new breed of librarians. Proceedings of the 17th ASIS&T Annual Meeting, 41, 119-128.

Belden, M. (2009). Archives and archivists in the blogosphere. Journal of the Society of North Carolina Archivists, 7(1), 43-71.

Berg, D. (2009). Collaborative approaches to resolving difficult ILL borrowing requests: using a working group and a wiki for knowledge sharing. Journal of Interlibrary Loan, Document Delivery & Electronic Reserve, 20, 337-345.

Bordeux, A. ve Boyd, M. (2007). Blogs, wikis, and podcasts: social software in the library. The Serials Librarians, 53(3/4), 263-269.

Brantley, J. (2010). Exploring library 2.0 on the social web. Journal of Web Librarianship, 4, 351-374. Caleb, J. ve Mason, E. (2008). A wiki way of working. Internet Reference Services Quarterly, 13(1), 113-

131.

Charnigo, L. ve Barnett-Ellis, P. (2007). Checking out Facebook.com: The impact of a digital trend on academic libraries, Information Technology and Libraries, 26(1), 23-34.

Chase, D. (2008). Using online social networks, podcasting, and a blog to enhance access to Stony Brook University Health Sciences library resources and services. Journal of Electronic Resources in Medical Libraries, 5(2), 123-132.

Chimato, M. (2007). It’s a wiki wiki World. Medical Reference Services Quarterly, 26, 167-190.

Clark, D. (2008). Content management and the separation of presentation and content. Technical Communication Quarterly, 17(1), 35-60.

Click, A. ve Petit, J. (2010). Social networking and web 2.0 in information literacy. The Information & Library Review, 42(2), 137-142.

Connor, E. (2007). Using wiki technology to build a faculty publications database. Journal of Electronic Resources in Medical Libraries, 4(4), 11-25.

Cooms, K. ve Hollister, A. (2010). Open source web application for libraries. Medford: Information Today.

Costello, K. ve Del Bosque, D. (2010). For better or worse: using wikis and blogs for staff communication in an academic library. Journal of Web Librarianship, 4, 143-160.

Cuddy, C., Graham, J. ve Morton-Owens, E. (2010). Implementing Twitter en a health sciences library. Medical Reference Services Quarterly, 29(4), 320-330.

Çelikbaş, Z. (2004). What is RSS and how can it serve libraries. [Erişim tarihi]: 13 Eylül 2011. [Erişim adresi]: http://eprints.rclis.org/5617/1/ RSS_and_libraries_EN3.pdf

Darwish, A. ve Lakhtaria, K. (2011). The impact of the new web 2.0 technologies in communication, development, and revolutions of societies. Journal of Advances in Information Technology, 2(4), 204- 216.

Dickson, A. ve Holley, R. (2010). Social networking in academic libraries: the possibilities and the concerns. New Library World, 111(11/12), 468-479.

Dobecki, M. ve Zabierowski, W. (2010). Web-base content management system. International Conference on Modern Problems of Radio Engineering, Telecommunications and Computer Science (TCSET), 23-27 Feb. 2010, 177-179.

Dunlop, J. ve Lowenthal, P. (2009). Tweeting the night away: Using Twitter to enhance social presence. Journal of Information Systems Education, 20(2), 129-136.

Evjen, B. (2007). Professional XML. Indiana Polis: Wiley.

Fennell, C. (2007). Content management and Web 2.0 with Drupal. Medical Reference Services Quarterly, 26(1), 143–167.

Finkelstein, E. (2005). Syndicating web sites with RSS feeds for dummies. Indiana Polis: Wiley. Fitch, D. (2007). Wherefore wikis? Journal of Technology in Human Services, 25(4), 79- 85.

Frumkin, J. (2005). The wiki and the digital library. OCLC Systems & Services: International Digital Library Perspectives, 21(1), 18-27.

Ginsberg, D. (2006). A wiki wiki (quick) introduction to the wide world of wikis: Learn how to use this powerful content management application for research and to organize project. AALL Spectrum, 10, 8-9.

Gunjal, B., Gaitanov, P. ve Yanin, S. (2012). Social networks and knowledge management: an explorative study in library systems. Knowledge Management 2.0: Organizational Models and Enterprise Strategies (içinde ss. 64-83) Hershey, PA : Information Science Reference.

Han, Y. (2004). Digital content management: The search for a content management system. Library Hi Tech, 22(4), 255-356.

Harrison, W. (2006). Content management systems. IEE Software, 23(1), 5-8.

Haupt, J. (2007). From zero to wiki: Proposing and implementing a library wiki. Journal of Web Librarianship, 1(1), 77-91.

Helling, B. (2008). RSS feeds. Indiana Libraries, 27(1), 46-54.

Hendrix, D., Hasman, L. ve Zafron, M. (2009). Use of Facebook in academic health sciences libraries. Journal of the Medical Library Association, 97(1), 43-47.

Holzer, S. (2006). Secrets of RSS. Berkeley: Peachpit Press.

Jenda, C. ve Kesselman, M. (2008). Innovative library 2.0 information technology applications in agriculture libraries. Agricultural Information Worldwide, 1(2), 52-60.

Johnson, S., Osmond, A. ve Holz, R. (2009). Developing a current awareness service using really simple syndication (RSS). Journal of the Medical Library Association, 97(1), 52-54.

Jones, M. ve Stephens, M. (2008). Conference report: Welcome to web 2.0: Rounding up new Technologies. The Serials Librarian, 53(4), 185-193.

Julette Meyer, T. (2007). Blogger: your thoughts here. Journal of Library Administration, 46(3/4), 119- 138.

Kim, S. ve Oh, S. (2009). Users’ relevance criteria for evaluating answers in a social Q&A site. Journal of the American Society for Information Science and Technology, 60(4), 716-727.

Kim, Y. ve Abbas, J. (2010). Adoption of library 2.0 functionalities by academic libraries and users: A knowledge management perspective. The Journal of Academic Librarianship, 36(3), 211-218. Kraft, M. (2010). Getting wiki with it: using a wiki as a web site for regional health system libraries.

Journal of Hospital Librarianship, 10(3), 265-278.

Kunke, R. ve Morton, A. (2006). Building Flickr applications with PHP. Berkeley: A Press.

Laughton, P. (2011). The use of wikis as alternatives to learning content management systems. The Electronic Library, 29(2), 225-235.

Mooney, S. ve Baenziger, P. (2008). Extensible open source content management systems and frameworks: A solution for many needs of a bioinformatics group. Brief Bioinform, 9(1), 69-74. Nadkarni, A. ve Hopmann, S. (2012). Why do people use Facebook? Personality and Individual

Differences, 5, 243-249.

Nakwaski, M. ve Zabierowski, W. (2010). Content management system for we portal. International Conference on Modern Problems of Radio Engineering, Telecommunications and Computer Science (TCSET), 23-27 Feb. 2010, 233-235.

Orlof, J. (2010). Mediawiki 1.1. Beginner’s Guide. Birmingham, U.K.: Packt Pub.

Poremba, S. (2010). Content management trends and innovations. EContent, 33(2), 30-34.

Ramos, M ve Piper, P. Letting the grass grow: grassroots information on blogs and wikis. Reference Services Review, 34(4), 570-574.

Sach, D., Eckel, E. ve Langan, K. (2011). Striking a balance: effective use of Facebook in an academic library. Internet Reference Services Quarterly, 16(1/2), 35- 54.

Schwartz, B. Ranlett, M. ve Draper, S. (2009). Social computing with Microsoft SharePoint 2007: implementing applications for SharePoint to enable collaboration and interaction in the enterprise. Indianapolis: Wiley.

Seadle, M. (2006). Content management systems. Library Hi Tech, 24(1), 5-7.

Secker, J. ve Price, G. (2007). Libraries, social software and distance learners: Blog it, tag it, share it. New Review of Information Networking, 13(1), 39-52.

Stephens, M. ve Collins, M. (2007). Web 2.0, library 2.0, and the hyperlinked library. Serials Review, 33(4), 253-256.

Ten ways libraries can use RSS. (2008). [Erişim tarihi]: 24 Haziran 2013. [Erişim adresi]: http://moxielibrarian.wordpress.com/2008/02/27/10-ways-libraries-can-use-rss/

Tonta, Y. (2009). Dijital yerliler, sosyal ağlar ve kütüphanelerin geleceği. Türk Kütüphaneciliği, 23(4), 742-768.

Tripathi, M. ve Kumar, S. (2010). Use of web 2.0 tools in academic libraries: A reconnaissance of the international landscape. The International Information & Library Review, 42, 195-207.

Walker, D. (2007). RSS creator: A journal table of contents alerting service. Hanson ve Cervone (Ed.), Using interactive technologies in libraries içinde (ss.1-13). New York: Library and Information Technology Association.

Wang, L. ve Beasley, W. (2008). The wiki as a 2.0 toolin education. International Journal of Technology in Teaching and Learning, 4(1), 78-85.

Weaver, A. (2010a). Blogging-it’s a journey! Access, 24(1), 28-31.

Weaver, A. (2010b). Facebook and other Pandora’s boxes. Access, 24(4), 24-32. Weaver, A. (2010c). Twitter for teachers, librarians and teacher librarians. Access, 24 Wusteman, J. (2004). RSS: The latest feed. Library Hi Tech, 22(4), 404-413.

Zanin-Yost, A. (2010). Library 2.0: Blogs, wikis, and rss to serve the library. Library Philosophy and Practice, [Erişim tarihi]: 17 Eylül 2011. [Erişim adresi]: http://unllib.unl.edu/LPP/zanin-yost2.htm Zazzau, V. (2009). Exploring wikis in a library credit course. Communication in Information Literacy,

3(1), 1-6.

Zhao, L. ve Du, S-F. (2010). Design and implementation of J2ee-based web website content management system. International Conference on E-Product E-Service and E-Entertainment (ICEEE), 7-9 Nov. 2010. 1-4.

140