• Sonuç bulunamadı

7. Yeni başlayanlara yönelik kılavuz

7.2 Günlük dosyaları

7.3.1 Hyper-V taraması

Hyper-V antivirus taraması, belirli VM'de herhangi bir "Agent"a gerek olmadan Microsoft Hyper-V Server'daki disklerin taranmasına olanak tanır. Antivirus Hyper-V sunucusunun Yönetici hakları kullanılarak yüklenir.

Desteklenen Ana Bilgisayar İşletim Sistemleri

Windows Server 2008 R2 - Sanal Makineler yalnızca çevrimdışıyken taranabilir Windows Server 2012

Windows Server 2012 R2

Windows Server 2016 (ESET File Security 6.4.12004.0) Donanım gereklilikleri

Sunucuda, Sanal Makineleri çalıştırmakla ilgili herhangi bir performans sorunu olmamalıdır. Tarama etkinliği esas olarak CPU kaynaklarını kullanır.

Çevrimiçi VM'lerin taranması durumunda boş disk alanı gerekir. Boş (kullanılabilir) disk alanı, denetim noktaları/

sistem görüntüleri ve sanal diskler tarafından kullanılan alanın en az iki katı büyüklüğünde olmalıdır.

Belirli sınırlamalar

RAID depolaması, Dağıtılmış Birimler ve Dinamik Diskler üzerinde tarama, Dinamik Disklerin yapısı nedeniyle desteklenmemektedir. Bu nedenle, mümkünse VM'lerinizde Dinamik Disk türünü kullanmaktan kaçınmanızı öneririz.

Tarama, her zaman yalnızca geçerli Sanal Makine üzerinde gerçekleştirilir ve denetim noktalarını/sistem görüntülerini etkilemez.

Bir kümedeki ana bilgisayar üzerinde çalışan Hyper-V şu anda ESET File Security tarafından desteklenmemektedir.

Windows Server 2008 R2'de çalışan bir Hyper-V'deki Sanal Makineler, ThreatSense parametrelerinde seçilen Temizleme düzeyinden bağımsız olarak yalnızca salt okunur modda taranabilir (Temizleme işlemi yapılmaz).

NOT

Tarama etkinliği esas olarak CPU kaynaklarını kullanır. ESET Security sanal disk MBR'lerinin taranmasını desteklese de salt okunur tarama desteklenen tek yöntemdir. Bu ayar Gelişmiş Ayarlar > Antivirus > Hyper-V taraması >

ThreatSense parametreleri > Önyükleme kesimleri'nde değiştirilebilir.

Taranacak Sanal Makine "çevrimdışı" - Kapalı durumu

ESET File Security, sanal makineleri algılamak ve onlara bağlanmak için Hyper-V Yönetimi'ni kullanır. Bu şekilde, ESET File Security tıpkı herhangi bir genel sürücünün verilerine ve dosyalarına erişir gibi, sanal disklerin içeriklerine erişir.

Taranacak Sanal Makine "çevrimiçi" - Çalışıyor, Duraklatıldı, Kaydedildi durumu

ESET File Security, Sanal Makinelerin sanal disklerini algılamak için Hyper-V Yönetimi'ni kullanır. Bu disklere gerçek bağlantı mümkün değildir. Bu nedenle, ESET File Security Sanal Makine'nin denetim noktasını/sistem görüntüsünü oluşturur ve ardından denetim noktasına/sistem görüntüsüne bağlanır. Tarama tamamlandığında, denetim noktası/

sistem görüntüsü silinir. Bu, çalışan Sanal Makineler tarama etkinliği tarafından etkinlenmediğinden salt okunur taramanın gerçekleştirilebileceği anlamına gelir.

Denetim noktası/sistem görüntüsü oluşturmak yavaş bir işlemdir ve birkaç saniye ila bir dakika kadar sürebilir.

Hyper-V taramasını çok sayıda Sanal Makine üzerinde çalıştırmayı planlarken bunu göz önünde bulundurmalısınız.

Adlandırma kuralı

Hyper-V Tarama modülü şu adlandırma kuralına bağlıdır:

VirtualMachineName\DiskX\VolumeY

X disk sayısını, Y birim sayısını gösterir.

Örneğin, "Computer\Disk0\Volume1".

Sayı öneki, VM'in Disk Yöneticisi'nde görülen sıraya ve aynı algılama sırasına göre eklenir.

Bu adlandırma kuralı, taranacak hedeflerden oluşan ağaç yapılı listede, ilerleme çubuğunda ve günlük dosyalarında kullanılır.

Taramanın yürütülmesi Bir tarama 3 şekilde yürütülür:

İsteğe bağlı - ESET File Security menüsünde Hyper-V Taraması seçeneğini tıklatırsanız, taranacak Sanal Makinelerin (varsa) listesini görürsünüz. Bu, taranacak en düşük düzeydeki varlığın birim olduğu, ağaç yapısına sahip bir listedir.

Yani taramak için bir dizin veya dosya seçmek mümkün değildir, en az tüm birimin seçilmesi gerekir.

Kullanılabilir birimleri listelemek için, söz konusu sanal disklere bağlanmamız gerekir ve bu işlem, birkaç saniye sürebilir. Bu nedenle, taranacak olan Sanal Makine veya disklerini işaretlemenin daha hızlı bir yolu vardır.

İstenen Sanal Makineleri, diskleri veya birimleri işaretledikten sonra Tara düğmesini tıklatın.

Zamanlayıcı aracılığıyla

Sunucu Taraması adlı bir İstemci Görevi olarak ESET Remote Administrator üzerinden.

Birkaç Hyper-V taramasını eşzamanlı yürütmek mümkün değildir.

Potansiyel sorunlar

Çevrimiçi Sanal Makine'nin taraması yürütülürken, söz konusu Sanal Makine'nin denetim noktası/sistem görüntüsü oluşturulmalıdır ve denetim noktası/sistem görüntüsü oluşturma esnasında bazı genel Sanal Makine eylemleri sınırlandırılmış veya devre dışı bırakılmış olabilir.

Çevrimdışı Sanal Makine taranmaktaysa tarama işlemi bitene kadar açılamaz.

Hyper-V Yöneticisi iki farklı Sanal Makine'nin aynı şekilde adlandırılmasına olanak sağlar ve bu, tarama günlüklerini gözden geçirirken makineleri birbirinden ayırmakta güçlüklere neden olur.

7.4 Güncelleme

ESET File Security ürününün düzenli olarak güncellenmesi, bilgisayarınızda maksimum güvenlik düzeyini sağlamak için en iyi yöntemdir. Güncelleme modülü, şu iki yöntemle programın her zaman güncel olmasını sağlar: virüs imza veri tabanını ve sistem bileşenlerini güncelleyerek.

Ana program penceresinde Güncelle seçeneğini tıklatarak, son başarılı güncellemenin tarih ve saati ile güncelleme gerekip gerekmediği de dahil olmak üzere geçerli güncelleme durumunu bulabilirsiniz. Ana pencere aynı zamanda virüs imza veri tabanı sürümünü de içerir. Bu sayısal belirteç, ESET'in web sitesine giden ve söz konusu

güncellemeyle eklenen tüm imzaları listeleyen etkin bir bağlantıdır.

Güncellemeleri denetlemek için Şimdi güncelle'yi tıklatın. Virüs imza veri tabanının ve program bileşenlerinin güncellenmesi, kötü amaçlı koda karşı tam koruma sağlamanın önemli parçalarıdır.

Son başarılı güncelleme - Son güncelleme tarihi. Lütfen yakın bir tarih olduğundan emin olun. Bu, virüs imza veri tabanının güncel olduğunu gösterir.

Virüs imza veri tabanı sürümü - Aynı zamanda ESET web sitesine etkin bir bağlantı sağlayan virüs imza veri tabanı numarası. Belirli bir güncellemede eklenen tüm imzaların listesini görüntülemek için bunu tıklatın.

Güncelleme işlemi

Şimdi güncelle seçeneğini tıklattıktan sonra indirme işlemi başlar ve güncellemenin ilerleyişi gösterilir.

Güncellemeyi kesmek için Güncellemeyi iptal et seçeneğini tıklatın.

ÖNEMLİ

Normal şartlarda güncellemeler düzgün şekilde karşıdan yüklendiğinde Güncelleme penceresinde Güncelleme gerekli değil - virüs imza veri tabanı güncel iletisi görüntülenir. Bu ileti görüntülenmiyorsa program güncel değildir ve bu da virüsten etkilenme riskini artırır. Lütfen virüs imza veri tabanını en kısa zamanda güncelleyin.

Aksi takdirde, şu iletilerden biri görüntülenir:

Virüs imza veri tabanı güncel değil - Bu hata, virüs imza veri tabanını güncellemeye yönelik birkaç başarısız girişimden sonra görüntülenir. Güncelleme ayarlarını denetlemenizi öneririz. Bu hatanın en yaygın nedeni, yanlış girilmiş kimlik doğrulama verileri veya yanlış yapılandırılmış bağlantı ayarlarıdır.

Önceki bildirim, başarısız güncellemeler hakkındaki aşağıda bulunan iki Virüs imza veri tabanı güncellemesi başarısız iletisiyle ilgilidir:

Geçersiz lisans - Lisans anahtarı, güncelleme ayarlarına yanlış girilmiş. Kimlik doğrulama verilerinizi kontrol etmenizi öneririz. Gelişmiş ayarlar penceresi (klavyenizde F5 tuşuna basın) ek güncelleme seçenekleri içerir.

Yeni bir lisans anahtarı girmek için ana menüden Yardım ve Destek > Lisansı yönet seçeneğini tıklatın.

Güncelleme dosyaları indirilirken bir hata oluştu - Hatanın nedeni, yanlış İnternet bağlantısı ayarları olabilir.

İnternet bağlantınızı, web tarayıcınızda herhangi bir web sitesi açarak denetlemenizi öneririz. Web sitesi açılmazsa İnternet bağlantısının kurulmamış olması veya bilgisayarınızda bağlantı sorunları bulunması mümkündür. Etkin bir İnternet bağlantınız yoksa lütfen İnternet Hizmet Sağlayıcınız (ISP) ile iletişim kurun.

NOT

Daha fazla bilgi için lütfen bu ESET Bilgi Bankası makalesine bakın.