• Sonuç bulunamadı

Hazırlık soruları ve çalışmaları: YY esaslı Türk Edebiyatı 9 sınıf ders kitabındaki hazırlık bölümlerinde yer alan sorular, sosyal zekâsı gelişmiş öğrencilere

4. BULGULAR ve YORUMLAR

4.2. İncelenen Ders Kitaplarındaki Sosyal Zekâ Unsurlarına İlişkin Bulgu ve Yorumlar

4.2.2.1. Hazırlık soruları ve çalışmaları: YY esaslı Türk Edebiyatı 9 sınıf ders kitabındaki hazırlık bölümlerinde yer alan sorular, sosyal zekâsı gelişmiş öğrencilere

tam olarak uygun değildir. Sözel zekâyı temel alan ve bireysel çalışmaya elverişli olan hazırlık soruları, öğrencileri grup çalışmasına yönlendirmemektedir. Grupta lider olmayı seven, empati yetenekleri gelişmiş, işbirlikçi öğrenmeye yatkın sosyal

zekâsı gelişmiş öğrenciler, yalnız çalışmaktan hoşlanmazlar. Hazırlık çalışmaları grup oluşturmaya müsait ve öğrencilerin organizasyon düzenlemelerine fırsat veren nitelikte düzenlenmelidir. Öğretmenler ders içinde tüm öğrencilerin bir konu üzerinde tartışmalarını sağlayarak sosyal zekâ nispeten etkin hale getirilmiş olur. Hazırlık sorularının bazılarında öğrenciler tartışmaya yönlendirilmektedir. Bu tür sorular sosyal zekâyı doğrudan etkilemese de dolaylı olarak, öğrencilerin birbirleriyle ilişki kurmalarına ve sosyalleşmelerine fırsat vermektedir.

Güzel Sanatlar İçinde Edebiyatın Yeri konusunda, “Güzel, doğru , iyi ve faydalı kavramlarıyla insan etkinliklerinin ve bilgi alanlarının hangileri arasında ilişki kurabiliriz? Tartışınız.” sorusunda, öğrenciler düşüncelerini sözel olarak ifade ederken karşılıklı olarak fikir paylaşımında bulunmaktadırlar. Sosyal zekâ açısından fikir paylaşımı bir öğretim stratejisi olarak kabul edilebilir; ancak öğrencilerin grupla çalışmaya teşvik edilmesi daha uygundur.

“Derslerde konuyla ilgili birden fazla aracın kullanılması ve ders işlenişinde farklı yöntemlere başvurulması ele alınan konunun sürecini nasıl etkiler. Tartışınız.”, Edebiyatın Bilimlerle İlişkisi konusunda, öğrencileri sosyal etkileşime yönlendiren bir hazırlık çalışmasıdır.

Dilin İnsan ve Toplum Hayatındaki Yeri ve Önemi kazanımında, “Arılar ve kuşlar çağlar boyu hep aynı biçimde yaşadığı halde, insan her çağda kendini gerçekleştirebilmiştir. Bu gelişimi sağlayan araçlar neler olabilir? Tartışınız.” sorusu ile öğrencilerin insan ve toplum üzerinde düşünmeleri ve fikir paylaşım çiftleri oluşturmaları sağlanabilir. Aynı sırayı paylaşan öğrencilerin bu soru üzerinde tartışmaları ve sonuca birlikte ulaşmaları sağlanırsa, sosyal zekânın gelişimine katkıda bulunulmuş olur.

Edebî Metin konusunda, Orhan Veli’nin İstanbul’u Dinliyorum şiiri ile İstanbul’u konu alan bir gazete yazısını inceleyen öğrencilerin, birer iletişim aracı olarak benzer ve farklı yönlerini karşılaştırmaları ve düşüncelerini arkadaşlarıyla

paylaşmaları istenmektedir. Bu hazırlık sorusu öğrencilerin sosyal etkileşime girmelerine ve düşüncelerini paylaşarak özgüvenlerini kazanmalarına yardımcıdır.

“La Fontaine (La Fonten)’in bir fablını okuyunuz. Anlatılanların insan hayatıyla benzerlik gösterip göstermediğini tartışınız.” Edebiyat ve Gerçeklik konusunun hazırlık çalışmalarındandır. Tartışma aynı fikirde olan öğrencilerin bir grup oluşturmalarına yardımcıdır. Sosyal zekâsı gelişmiş öğrenciler, lider olma özellikleriyle gruplarının sözcüsü olabilirler. Şiirde Ahenk konusunun hazırlık bölümünde de öğrencilere tartışmaya yönlendiren sorulara yer verilmiştir.

Şiir Dili konusunda, öğrencilerin benzetme kullanmanın neyin göstergesi olduğunu tartışmaları istenmektedir. Bununla şiir dilindeki farklılığın sezdirilmesi amaçlanmaktadır. Farklı görüşlere sahip öğrencilerin, düşüncelerini paylaşmaları sonucu sosyalleşmeye yardımcı olunabilir.

Şiirde yapının oluşumunu tartışan öğrenciler, bu konuda mimarî eserlerin farklı olma sebeplerini ve hastanenin birimlere ayrılmasındaki amacı değerlendirerek, Şiirde yapının oluşumunu kavramaktadırlar. Öğretmenlerin tartışma grupları oluşturmaları hazırlık çalışmalarında sosyal zekâsı gelişmiş öğrenciler için daha uygun olacaktır.

“Okuduğunuz şiirlerden yola çıkarak günlük dil ile şiir dilinin gerçekliği yansıtmada birbirinden farklı yanlarını tartışınız.” Şiirde Gerçeklik ve Anlam konusunun hazırlık çalışmalarındandır. Burada da öğrencilerin tartışma yöntemiyle sosyalleşmeleri sağlanmaktadır.

Şiir ve Gelenek konusunun hazırlık bölümünde “gelenek” kavramının anlamını ve değişik alanlardaki kullanımını tartışan öğrenciler, tarih boyunca halı ve kilim motiflerinin gelişimini araştırarak elde ettikleri sonuçları arkadaşlarıyla paylaşmaktadırlar. Millî kültürlerine eğilen öğrenciler, bir topluma ait olma fikrini hissedebilecekleri gibi arkadaşlarıyla da ortak bir gruba dahil olduklarını

kavrayabilirler. Bu çalışma ile öğrencilere, sosyal bir varlık oldukları millî bir birlik içinde yer aldıkları düşündürülebilir.

Pablo Picasso resmine dair düşüncelerini tartışan öğrenciler, Şiirde Yorum konusunun hazırlık bölümünde görsel, sözel, sosyal, içsel zekâlarını kullanmaktadırlar. Bir resmin düşündürdüklerini arkadaşlarıyla paylaşan öğrenciler aynı fikirlerden oluşan gruplar meydana getirebilirler.

Olay Çevresinde Oluşan Edebî Metinlerde Yapı konusunda “Bildiğiniz bir Nasrettin Hoca fıkrasındaki olayı, kişileri, zamanı ve mekanı tespit ediniz. Bu unsurların bir bütün olarak gerçek hayatta aynen yaşanmasının mümkün olup olmadığını sebepleriyle birlikte tartışınız.” şeklinde verilen hazırlık çalışmasıyla öğrencilerin fıkra kahramanlarıyla empati kurmaları sağlanırken, sınıf içinde de grup oluşturmalarına imkan verilebilir.

Görsel malzemelerden hareketle görünümdeki farklılığı tartışan öğrenciler, farklı gazetelerden aynı olayı ele alan haber ve yorum yazılarındaki farklılığın sebeplerini de tartışmaktadırlar. Olay Çevresinde Gelişen Metinlerde Dil ve Anlatım konusuyla ilişkili olan yukarıdaki hazırlık çalışmaları, görsel zekâsı ve sözel zekâsı gelişmiş öğrencilere doğrudan etki ederken, dolaylı olarak sosyalleşemeye de yardımcı olabilmektedir.

Anlama ve Yorumlama konusunda “yorum” kavramını tartışan öğrenciler, aynı türkünün ya da şarkının başka kişiler tarafından söylendiğinde ortaya çıkan farklılıkların sebeplerini de tartışırlar. Öğrenci gruplarının tespit ettikleri türkü ve şarkıların farklı yorumlarını sınıfa getirerek tartışma ortamı oluşturmaları sosyal zekâ açısından daha etkileyici bir çalışma olabilir. Böylece bütün zekâ alanlarını kapsayan bir çalışma yaptırılabilir.

“Okuduğumuz kitapların yazarlarının hayat hikâyelerini ve kişiliklerini niçin merak ederiz. Tartışınız.” “Ahmet Hamdi Tanpınar rolünü üstlenen öğrenci , röportaj yapılmak üzere kürsüye gelir ve A.H.Tanpınar’ın sanat hayatında

etkilendiği kişiler ve romancılığı çerçevesinde sorulan soruları cevaplar.” Bu iki hazırlık çalışması Metin ve Yazar konusunda yer almaktadır. Birinci çalışma öğrencilerin sınıf içi sosyalleşmelerine olanak sağlarken, ikinci çalışma ile öğrencilerin empati yeteneği geliştirilmektedir. Burada ikinci çalışma oldukça dikkat çekicidir. Çünkü sosyal zekâsı gelişmiş öğrenciler empati kurarak öğrenmekten zevk alırlar.

Anlatmaya Bağlı Edebi Metin Örneklerini İnceleme ve Göstermeye Bağlı Edebi Metinleri Tanımı Konularında da öğrencileri tartışmaya yönlendiren hazırlık çalışmalarına yer verilmiştir. Konu başlıkları, öğrencilerin empati kurmalarına fırsat verecek hazırlık çalışmaları düzenlemek için elverişlidir. Ancak bu hususa dikkat edilmemiştir.

Öğretici Metin ve Zihniyet konusunda, ” Bir kitabın içinde gazeteden kesilmiş, tarihi belli olmayan bir köşe yazısı bulduğumuzda yazının hangi döneme ait olduğunu nasıl tespit ederiz? Tartışınız” sorusu ile öğrencilerin beyin fırtınası yapmaları istenmektedir. Sınıf içinde ortaya çıkan benzer ve farklı düşünceler gruplar oluşturulmasına yardımcı olduğu gibi, öğrencilerin farklı görüşlere karşı nasıl davranması gerektiğini öğretmek için de fırsat vermektedir.

Öğretici Metinlerde Yapı konusunda öğrencilerden bilimsel bir buluş yaptıklarını düşünmeleri istenmektedir. Kendisini daha önceden tanıdığı mucitlerin yerine koyan öğrenciler, empati yeteneklerini kullanırlar. Bu buluşu konu alan yazılarıyla doğum günlerinde yaşadıkları duyguları anlattıkları yazılarını karşılaştıran öğrenciler, iki yazı arasındaki amaç farklılıklarını tartışırlar. Böylece arkadaşlarıyla fikir çiftleri oluşturmalarına da fırsat verilerek, sosyal zekâsı gelişmiş öğrencilerin öğrenmeleri kolaylaştırılmış olabilir. Ana Düşünce konusunda yazarın okuyucuya vermek istediği mesajın bir kelime ya da kelime grubuyla ifade edilip edilemeyeceği öğrenciler tarafından tartışılmaktadır. Bu hazırlık çalışmasıyla sınıf içinde her öğrencinin söz hakkı alması sağlanarak sosyal zekânın gelişimine katkı sağlanabilir. Dil ve Anlatım konusunun hazırlık çalışmasında da gazete yazılarından hareketle

anlatım farklılığını hissettirmek amaçlanmakta ve öğrenciler tartışmaya yönlendirilmektedir.

Öğretici metinlerin gelenekle olan ilişkisini öğrencilere kavratmak amacıyla verilen hazırlık sorularında, iletişim araçlarıyla öğretici metin türleri arasındaki ilişkiyi tartışan öğrenciler, Tanzimat Dönemi’ndeki öğretici metinlerden hareketle gelenek ve metin kavramlarını değerlendirirler. Sınıf içinde tartışma ortamı oluşturarak sosyal zekânın gelişimine yardımcı olmak, öğretmenlerin ders işleme teknikleri ile doğrudan ilişkilidir. Salt bu sorularla sosyal zekâyı geliştirmek tam olarak mümkün değildir. Sorular daha eğlenceli ve sosyal zekâsı gelişmiş olan öğrencilerin dikkatlerini çekecek şekilde etkinliklerle süslenebilir. Örneğin; Tanzimat Dönemi öğretici metinlere ilişkin bir çalışma, sınıf gruplara ayrılarak yaptırılabilir, grup sözcüleri de sosyal zekâsı gelişmiş öğrencilerden tercih edilebilir.

“Okuyucu, zaman ve mekân faktörlerinin öğretici metinlerin anlamını etkileyip etkilemediğini tartışınız.” Öğretici metinlerde Anlam konusunun hazırlık çalışmalarından olan bu tartışma sorusu da öğrenciler arası ilişkilerin ve ifade kabiliyetinin gelişimine katkı sağlayabilir. Yorum konusunda yer alan “Aynı filmi ikinci kez seyrettiğinizde filmin üzerinizdeki etkisi ve filmle ilgili düşünceleriniz ilk seyrettiğiniz gibi mi oldu? Tartışınız. Ulaştığınız sonuçları defterinize yazınız.” Hazırlık çalışması görsel, sosyal ve sözel zekâyı kapsamaktadır. Temelde sözel zekâsı gelişmiş öğrencilere hitap eden bu çalışma dolaylı olarak da sosyal zekâyı etkilemektedir.

Atatürk’ün her alanda yaptığı inkılapların hangi temele dayandığını tartışan öğrenciler, Öğretici Metin Örneklerini İnceleme ve Karşılaştırma konusuna hazırlık yapmaktadırlar. Bu çalışmada öğrencilerin sosyal bir ortam oluşturmalarına dolaylı olarak hizmet etmektedir.

ÇZK’nın esas alınmadığı, DK merkezli 9. sınıf TDE ders kitaplarında bulunan hazırlık çalışmalarında kimi zaman öğrencilerin sosyal zekâsına hitap eden sorulara yer verilmiştir. Genellikle sorular sözel zekâ esaslı ve bireysel çalışmaya

yöneliktir. Ancak tartışmaya ve fikir paylaşımına dayalı hazırlık çalışmaları da bulunmaktadır.

MEB tarafından yayınlanan ders kitabının Manzum Eserler ünitesinde; “Uzun yolculuklara çıktıysanız yolların sürekliliğinin, iklim farklılıklarının, duygularınızda ne gibi değişmelere neden olduğunu arkadaşlarınıza anlatınız.” şeklinde verilen hazırlık çalışmasında sözel zekâsı gelişmiş öğrenciler dikkate alınmıştır; fakat öğrencilerin karşılıklı fikir alışverişinde bulunmalarına, sınıf içi etkinlikler geliştirilerek yardımcı olunabilir. Aynı şekilde İstanbul için yazılan şiirlerden örnekler bularak sınıfta arkadaşlarıyla paylaşan öğrencilerin de sosyalleşmelerine fırsat verilebilir.

Koşma konusu işlenirken öğrencilerin, “türkü söylemek” anlamında kullanılan “Karacaoğlan çağırmak” söz grubundan anladıklarına ve halk şiirimizi gelecek kuşaklara tanıtıp sevdirmek için neler yapabileceklerini tartışmaları istenmektedir. Sınıfta öğrenci grupları oluşturarak bu konular üzerine tartışmalarını sağlamak sosyal zekâ açısından çok daha faydalı olabilir.

“ Herhangi bir müzik aleti çalabiliyor musunuz? Bu niteliğiniz size sosyal olarak neler kazandırıyor?” sorusu Koşma konusunun hazırlık çalışmalarındandır. Öğrencilerin sosyal olmanın yolları üzerine fikirlerini sunmalarını sağlayabilecek olan bu soru; organizasyon düzenlemek için de elverişlidir. Müzik aleti çalabilen öğrencilerin müzik dinletisi düzenlemeleri istenirse, sosyal zekâsı gelişmiş öğrencilerin zevk alacağı sınıf içi etkinliklere imkan verilmiş olur.

Hikâyede Zaman ve Mekan konusunda; görsel, sözel, içsel ve sosyal zekâyı kapsayan, “Bugün evinize, okulunuza giderken çevrenizi gözlemleyiniz. Daha önce görmediğiniz güzellikleri yakalayınız, sonra bunların biran tümüyle kaybettiğinizi hayal ediniz. Duygularınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.” şeklindeki hazırlık çalışmasında öğrenciler duygularını arkadaşlarına ifade ederken özgüvenlerini kazanabilirler. Hikâyede Kişi, kişiler, Dil ve İfade Çeşitleri konusunun çalışmalarından olan Atatürk’ün “Türk dili zengin, geniş bir dildir. Her mefhumu

ifadeye kabiliyeti vardır. Yalnız onun bütün varlıklarını aramak, bulmak, toplamak, onların üzerinde işlemek lazımdır.” sözünün tartışılması, sınıf içinde grupların oluşturulmasına ve öğrencilerin bir gruba dahil olarak fikirlerini savunmalarına imkan vermektedir.

Öğrencilerin zamanı dolu dolu yaşamaktan ne anladıklarını tartışmalarının istendiği hazırlık çalışması, Modern hikâye konusunda verilmiştir. Tartışma tekniği öğrencilerin aynı fikri paylaşanlardan gruplar oluşturmalarına ve bir gruba dahil olmalarına yardımcı olmaktadır.

“İnsana, ‘ Dur hele, nelerin noksan, nelere yaramazsın’ şeklinde değil, ‘Gel hele, nelerin var, nelere yararsın?’ şeklinde yaklaşmanın, topluma neler kazandırabileceğini tartışınız.” şeklindeki hazırlık çalışması Tiyatro Unsurları konusunda verilmiştir. Bu tartışma konusu öğrencilerin insan ve toplum psikolojisine eğilmelerine fırsat veren dikkat çekici bir örnektir. Öğrenci gruplarının toplumsan bir mesele üzerinde tartışmaları sosyal zekâları üzerinden oldukça önemlidir.

Tiyatroda Dil ve İfade Çeşitleri konusunda, öğrencilerden geçmişte yaşanan olayların, çekilen acıların unutulmamasının milletimize ne gibi yararları olduğunun tartışılması istenmektedir. Bu tartışma konusu, milli şuurun oluşturulması ve öğrencilerin bir millete ait olma fikrini kazanımlarına yardımcı olan bu çalışma sosyal zekânın gelişimi içinde dikkate değerdir.

Karagöz oyununun halkımız ve çocuklar tarafından hala ilgi görüyor olmasının nedenlerini tartışan öğrenciler, Gölge Oyunu konusunda hazırlık yapmaktadırlar. Öğrencilerin bir karagöz oyununu organize etmelerini sağlamak, bu çalışmanın sosyal zekâ açısından daha etkili olmasına yardımcı olabilir. Orta Oyunu konusunda da öğrencilerden, yazılı bir metne dayanmayan bir tiyatro oyununda oyuncuların başarısının sırrını tartışmaları istenmektedir. Öğrenci gruplarına doğaçlama yaptırılarak bu etkinlik ÇZK’ya uygulanabilir. Özellikle sosyal zekâsı gelişmiş öğrencilerin lider seçilmesiyle oluşturulan grupların yapacakları organizasyonlar zekâ alanlarının pek çoğunun gelişimine katkıda bulunacaktır.

Köy Seyirlik Oyunu konusunda, öğrencilerden doğaçlama bir oyun sergilemeleri istenmektedir. Bu yukarıda da bahsettiğimiz gibi, ÇZK açısından önemli bir etkinliktir ve sosyal zekâ ile birlikte pek çok zekânın gelişimine katkı sağlamaktadır.

“Anlattıklarıyla dinleyenleri duygularından, coşturan ya da ağlatan, üzüntü ve merak uyandıran insanlar vardır. Bu kimselerin insanları etkileyebilme başarılarının sırrı ne olabilir? Düşündüklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.” şeklindeki hazırlık çalışması meddah konusunda verilmiştir ve tartışma yöntemi ile öğrencilerin sosyalleşmesine yardımcı olmaktadır.

Deneme türü konusunun hazırlık çalışmalarından olan yeni şiir yazıldıktan yıllar sonra da yeni olan şiirdir tezinin tartışılması grupla çalışma tekniklerine uygundur ve bu özelliği ile sosyal zekâya hitap etmektedir. Deneme Türünün Diğer Unsurları başlığı altında verilen hazırlık çalışmalarında da uygarlığın gelişmesinde ellerin rolü üzerine öğrencilerin tartışması istenmektedir.

Şimşek Yay. TDE 1 ders kitabına, Sözlü ve Yazılı İfade konusunda, öğrencilerin hazırlık çalışmasında hayatımızda konuşmanın mı yoksa yazılı ifadenin mi daha çok yer tuttuğunu tartışmaktadırlar. Aynı zamanda yazının bilinmediği çağlarda insanların hangi yolla iletişim kurduklarını tartışan öğrenciler, sınıfça sözlü ve yazılı anlatım konusunda bir sonuca varmaya çalışırlar. Bu etkinlikte fikir çiftleri oluşturulabileceği gibi grupla çalışma yöntemlerine de başvurulabilir. Böylece sosyal zekânın gelişimine katkı sağlanabilir.

Klasik Edebiyatta Belli Başlı Türler konusunda Kaside işlenirken, hazırlık çalışmasında öğrencilerden bir şiirin belli bir maksatla yazılması konusunda neler düşündüklerini, edebiyat ve şiir konusunda öğrendiklerini göz önünde bulundurarak tartışmaları istenmektedir. Kaside konusu işlenmeden önce bu tür bir tartışmanın yapılması öğrencilerin konuyu bir grup içinde değerlendirmelerinde yardımcı olmaktadır.

Gerçekleşmeyecek hayallerin insana yararı ve zararını tartışma çalışması, Hikâyenin Unsurları konusunda verilmiştir. Öğrencilerin bir gruba dahil olma isteğini dolaylı olarak sağlayan bu çalışma sosyal zekânın gelişimine yardımcıdır. Romanın Unsurları konusunda da öğrenciler, Kurtuluş Savaşı’ndan önce Türk aydınının Anadolu’yu ve Anadolu insanını tanımaması üzerine tartışmaktadırlar. Bu konuya ilişkin oluşturulacak öğrenci gruplarının tartışarak bilgi edinebilecekleri gibi sosyal zekâlarını da geliştireceklerdir.

Gezi Yazısının Tanımı, Unsurları konusunda “İnsanların bir kenti, bir yöreyi, bir ülkeyi görme isteği duyduğunu hepimiz biliriz. Siz kendi içinizi gözleyerek bu isteği niçin duyduğunuzu ayrı ayrı anlatınız ve bu anlattıklarınızı birleştirerek insanların niçin gezip görme isteği duyduklarını sınıfça belirlemeye çalışınız.” ve “Evcil olmayan hayvanların ve doğanın korunması insan ve toplum hayatı açısından nasıl bir önem taşıyor? Tartışınız.” şeklinde verilen hazırlık çalışmalarında öğrenciler tartışma tekniği ile sosyalleştirilmeye çalışılmaktadırlar.

İnsanların birbirlerini, doğayı, sanatı, Tanrı’yı, başka varlıkları sevme nedenlerini tartışma çalışması Denemenin Tanımı, Unsurları konusunda verilmiştir. Sözel zekâ merkezli olan bu çalışma, tartışma tekniği ile sosyal zekânın gelişimine de olumlu etkide bulunmaktadır.

Ders kitabında yer elen tartışma bölümlerinde, öğrencilerin bir fikir etrafında tartışmaları ve yorum yapmaları amaçlanmaktadır. Bu etkinliler ile öğrencilerin grup oluşturarak sosyalleşmeleri sağlanabilir.

Serhat Yay. TDE 1 ders kitabında, Dil, Kültür, Edebiyat İlişkisi konusunun hazırlık çalışması olarak, kültürdeki değişmelerin dile, dolayısıyla edebiyata yansıması hususunda tartışma ön görülmüştür. Bu konu üzerinde tartışan öğrenci grupları ortak noktalara varabilir ve böylece sosyalleşmeye fırsat verilmiş olur.

“Sanat, ulusal olmadan evrensel olabilir mi? Tartışınız.” Nazım, Manzume, Manzum Yapıt konusunda verilen hazırlık çalışmalarındandır. Öğrencilerin

münazara yapmasına fırsat veren bu çalışma sosyal zekânın gelişimine etkide bulunur.

Meddah konusunu hazırlık çalışmasında öğrencileri, günümüzde meddahlık geleneğinin yerini tutan etkinliklerini tartışmaktadırlar. Gezi Yazısının Tanımı konusunda da öğrencilerden gezi yazısının hangi ihtiyaçlardan doğmuş olabileceğini tartışmaları istenmektedir. Tartışma yöntemiyle sosyal zekâyı geliştirme çalışmalarına bir diğer örnek de Denemenin Ögeleri konusunun hazırlık çalışmasında karşımıza çıkmaktadır. “Yazarak düşünmek” sözünden, düşünceyi daha planlı, daha disiplinli bir düzeye yükseltme anlamı çıkıp çıkmayacağını tartışan öğrenciler, gruplar oluşturarak sosyal zekânın gelişimine yardımcı olunabilir.

İnkılâp Yay. Edebiyat 1 ders kitabının hazırlık çalışmalarında sosyal zekâyı geliştirici, grupla çalışmaya fırsat veren sorulara yer verilmemiştir. Öğrenciler daha ziyade bireysel araştırmaya ve yazılı olarak kendilerini ifade etmeye yönlendirilmiştir.

4.2.2.2. Ara sorular ve anlama-yorumlama soruları: ÇZK esaslı olarak hazırlanan

Outline

Benzer Belgeler