• Sonuç bulunamadı

Halkla İlişkiler Eğitimi Komisyonu (CPRE), 1999 ve 2012 yılları arasında bir dizi rapor yayınlamıştır. Bunlardan birincisi 1999 yılında yayınlanan "A Port of Entry" raporudur. Rapor, 12 yeterlik alanına ve lisans derecesini tamamlayan öğrencilerin sahip olması gereken 20 özel yeteneğe detaylı bir açıklama getirerek halkla ilişkiler müfredatının, geleneksel liberal sanat ve sosyal bilimler eğitimine dayandırılması gerektiğini vurgulamıştır. İkincisi 2006 yılında yayınlanan "The Professional Bond" raporudur. Komisyon raporda, halkla ilişkiler lisans öğrencilerinin neleri öğrenmeleri konusunda eğitimciler ve uygulayıcılar arasında işbirliği yapılması gerektiğinin altını çizerek yazma, problem çözme, eleştirel düşünme, pozitif davranma, etkili iletişim kurabilme, inisiyatif alma yeteneklerinin eğitim programlarında bulunması gereken beceriler olduğunu belirtmiştir. Ayrıca raporda, halkla ilişkiler eğitiminde stajın zorunlu olması konusunda da bir uzlaşmaya varılarak halkla ilişkiler müfredatında hem etik hem de çeşitliliğin yanı sıra öğrencilerin, iletişim teknolojileri kullanımının toplum üzerindeki etkilerini öğrenmesine özen gösterilmesi gerektiğine de dikkat çekmiştir (Jugo vd., 2017:999). Halkla ilişkiler alanında mesleki başarı doğru bilgi ve beceriyle elde edilebilir. Her branşta olduğu gibi halkla ilişkiler lisans mezunlarının da sorumluluk sahibi olması ve gelişmiş öz yönetim becerilerinin bulunması gerekmektedir. Çünkü halkla ilişkiler uygulayıcısı toplumun herhangi bir kesimiyle iletişime geçilmesi gerektiğinde bunu rahatça yapabilecek ve olası her durumda yada her sorunda olumlu karşılık verebilecek seviyede olmalıdır.

Öğrenciler her şeyden önce herkese karşı dürüst olmalıdırlar. Analitik ve kavramsal düşünmeli, eleştiriye açık olmalı mevcut veya daha sonradan oluşabilecek sorunları çözmede inisiyatif alabilmeli ve asla bencil davranışlar sergilememelidirler. Çevrelerine daima yaratıcı ve faydacı olmalı farklı görüş ve düşüncede olan insanlarla olan iletişimlerini saygı ve empati çerçevesinde yürütmeli, ayrımcılık yapılabilecek konularda örneğin din, mezhep, ırk, dil, kültür gibi tamamen uzak durmalıdırlar.

Bu gereklilikleri sağlayabilmek için halkla ilişkiler eğitimi disiplinler arası ve geniş kapsamlı olmalıdır. Bundan dolayı öğrencilerin lisans eğitimleri sürecinde bilgi ve becerilerini geliştirmelerine katkı sağlayacak halkla ilişkiler alanıyla yakından ilgili olan bir yan dal veya çift ana dal programına kaydolmaları önerilmektedir (CPRE, 2006:42-43).

2.8.1.Halkla İlişkiler Lisans Müfredatı

Halkla ilişkiler lisans müfredatı beşeri ve sosyal bilimler dersleri üzerine kurulmalı ve bu dersler davranış bilimleri, teknoloji, işletme gibi disiplinlerle iç içe olmalıdır. Halkla ilişkiler alanında ki değişimler, bilginin bütünleşmesini gerektirmiştir. Çağımızın koşullarını göz önüne aldığımızda halkla ilişkiler eğitimine çok daha fazla özen gösterilmesi gerektiği görülmektedir. Küresel odaklı dersler verilmesi kendi başına yetersiz kalacaktır. Küresel kavramlar müfredatla birleştirilmelidir. Çünkü öğrenciler iş hayatına girdiklerinde çok kültürlü bir yapıyla karşı karşıya kalacaklardır. Bu sebepten dolayı akıcı bir İngilizceye sahip olmaları mümkünse ikinci bir yabancı dili akıcı düzeyde bilmeleri istenmektedir. Son yıllarda yaşanan örgütsel krizlere baktığımızda, halkla ilişkiler müfredatında, etik ve örgütsel şeffaflık derslerine daha fazla önem verilmesi gerektiği anlaşılmaktadır. İlişki kurma becerisi halkla ilişkilerde çok kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, öğrencilerin toplumları açık bir şekilde anlayacak ve karşılıklı güven ortamı sağlayacak ilişkinin nasıl kurulması gerektiğini öğrenmeleri önerilmektedir (CPRE, 2006:44).

Teknoloji kullanımı, halkla ilişkiler eğitiminde üzerinde durulması gereken bir konudur. Öğrencilerin şu anki mevcut teknolojik sistemleri kullanmaktan çok, teknolojinin hızlı gelişmelerine karşı nasıl uyum sağlayacaklarını öğrenmeleri gerekmektedir. Öğrenciler yeni teknolojiler çıktıkça bunları anlayabilmeli ve bunlarla ilgili stratejiler geliştirebilmelidir. İş hayatında karşılaşılabilecek değişim ve yeniliklere hazırlanmanın tek etkili yolu, eğitim süresince her dersi teknolojiyle birlikte vermektir. Halkla ilişkiler eğitiminde bir diğer önemli konu ise araştırma yöntemleridir. Öğrencinin, yöntemi seçme, seçilen yöntemi doğru biçimde uygulama, sonrasında sonuçları analiz etme yeteneğinin geliştirilmesi gerekir. Hedef kitle analizinin nasıl yapılması gerektiğini öğrenen öğrenci beklenti ve isteklere nasıl

cevap vereceğini anlayacaktır. Son olarak, halkla ilişkiler eğitiminde üzerinde durulması gereken konulardan biri de kurum içi iletişim dersidir. Her ne kadar bir çok insan tarafından kurum içi iletişimin insan kaynakları tarafından sağlandığı düşünülse de bu halkla ilişkiler biriminin görevidir. Bu bilinci önce öğrenciye öğrencinin de kurumuna vermesi gerekir (CPRE, 2006:45).

2.8.2.Halkla İlişkiler Lisans Eğitiminin Ders İçerikleri

Komisyon raporuna göre verimli bir halkla ilişkiler lisans müfredatının oluşturulmasında öğrencilere verilmesi gereken dersler aşağıdaki şekilde olmalıdır (CPRE, 2006:46-47).

-Halkla ilişkilerin teorileri, temelleri, ilkeleri ve uygulamaları dersleri: Bu alanda yer alan dersler, halkla ilişkilerin gelişimini, tarihini, rolünü, kuramlarını, ilkelerini kapsamaktadır. Bu dersler sayesinde öğrenciler halkla ilişkilerin işleyişini, sorumluluklarını ve görev alanını kavramış olacaklardır. Halkla ilişkilerin faaliyetleriyle doğrudan bağlantılı olan medya ilişkileri, çalışan ilişkileri, müşteri ilişkileri, yatırımcı ilişkileri, kamusal ilişkiler, lobicilik, uluslararası halkla ilişkiler dersleri de bu kategoride bulunmaktadır.

-Halkla ilişkiler etiği ve hukuk dersleri: Bu alanda yer alan dersler halkla ilişkiler ve diğer mesleklerdeki etik kodlar da dahil olmak üzere; örgütsel şeffaflık, toplumsal değerler, gizlilik, iftira, telif hakkı, ürün sorumluluğu ve mali ifşa gibi konuları kapsayan kurum içi ve kurum dışında uyulması gereken hukuk dersleri bu kategoride bulunmaktadır.

-Halkla ilişkilerde araştırma, ölçme ve performans değerlendirmesi dersleri: Bu alanda yer alan dersler nicel ve nitel araştırma tasarımlarıyla ilgilidir. Yapılandırılmış gözlem, anket tekniği, yapılandırılmış görüşme, derinlemesine görüşme, odak grup görüşmesi, yaşam öyküsü, içerik analizi gibi konuları kapsayan dersler bu kategoride bulunmaktadır.

-Halkla ilişkiler yazarlığı ve içerik üretimi: Bu alanda yer alan dersler, yazılı iletişim becerilerinin geliştirilmesine yönelik derslerdir. Bu dersler sadece metin

oluşturma dersleri olarak görülmemeli aynı zamanda hitabet, grafik tasarım, dijital medya, web yayıncılığı konularını da içeren kurumsal kimlik tasarımı, itibar yönetimi, temel fotoğrafçılık, film yapımı, ikna edici iletişim, propaganda ve sözlü iletişim dersleri de bu kategoride bulunmaktadır.

-Halkla ilişkiler faaliyet ve uygulamaları: İç ve dış hedef kitleye uygulanan halkla ilişkiler çalışmaları, etkinlik yönetimi, sosyal sorumluluk faaliyetleri, medyayla ilişkileri geliştirmeye yönelik dersler bu kategoride bulunmaktadır.

-Halkla ilişkilerde gözetimli iş tecrübesi dersleri: Bu alanda yer alan dersler, staja başlamadan önceki süreçte yer almalıdır. Öğrencilerin derslerde öğrendikleri teorik bilgileri okulda uygulamarı ve dersi veren öğretim elemanı tarafından sürekli kontrol edilmeleri önemlidir. Bu derslerin ödev zorunluluğu olmalı ve staja başlamak için başarılı olma ön koşulu bulunması gerekmektedir.

-Halkla ilişkilerle bağlantılı diğer dersler: Lisans eğitim programına uygun iletişim dersleriyle eğitim müfredatı güçlendirilmelidir. Kültürlerarası iletişim, uluslararası iletişim, siyasi iletişim, örgütsel iletişim, kişilerarası iletişim dersleri bu kategoride bulunmaktadır. Bunlara ek olarak öğrencilerin gazetecilik, radyo ve televizyon, reklamcılık, fotoğraf, film yapımı, grafik tasarımı, bilişim sistemleri, psikoloji, sosyoloji, pazarlama, örgütsel davranış, iktisat, işletme alanlarında çift ana dal veya yan dal yapmaları teşvik edilmelidir.

-Halkla ilişkilerde seçmeli dersler: Bu alanda yer alan dersler, halkla ilişkilerle bağlantılı diğer derslerin eğitim kapsamını genişletmeye yardımcı olması için seçilebilir. İşletme yönetimi, uluslararası işletmecilik pazarlama, muhasebe, ekonomi, tüketici davranışları, siyaset bilimi ve siyasi ideolojiler, kamu yönetimi, sosyal psikoloji, kültürel antropoloji, İngilizce sözlü ve yazılı anlatım, siyasal kampanyalar, kültürler arası iletişim, etnik ve feminist çalışmalar ve iletişim dersleri bu kategoride bulunmaktadır.

2.9.HALKLA İLİŞKİLER LİSANS EĞİTİMİ MÜFREDAT