• Sonuç bulunamadı

2.5. Üniversite Müzeciliği

2.5.6. Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi

04 Ekim 2005 tarihinde, yaklaĢık 25 yıldır Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi Sanat Galerisi‟nde sergilenen ve 70 sanatçının 76 yapıtından oluĢan “Koleksiyon 1” adlı sergiyle açılmıĢ ve ilk kez sanatseverlerle buluĢmuĢtur.

Sıhhiye Kampusu içinde 850 metrekarelik bir alanda kurulmuĢ olan müze, öncelikle ÇağdaĢ Türk Sanatı örneklerine ağırlık vermekte ve belli bir konsepte dayalı proje sergileriyle, disiplinlerarası bir yelpazede farklı sergilerin sanatseverlere sunulmasını amaçlamaktadır (sanatmuzesi.hacettepe, 2014).

68 Üniversitenin Tarihçesi

Hacettepe Tıp Fakültesi‟nin baĢlangıcı sayılan Çocuk Sağlığı Kürsüsü, 2 ġubat 1954 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine bağlı olarak Prof. Dr. Ġhsan Doğramacı tarafından kurulmuĢtur.

1958 yılında eğitim, öğretim, araĢtırma çalıĢmaları ve kamu hizmetine geçmiĢtir. Daha sonra örgütlenen ve geliĢen çekirdek kuruluĢlar, 8 Temmuz 1967 tarih ve 892 sayılı kanunla Hacettepe Üniversitesi hâline getirilmiĢ ve Tıp, Sağlık Bilimleri, Fen ve Sosyal Bilimler Fakülteleri ile eğitime baĢlamıĢtır. Daha sonraki yıllarda kurulan yeni bölümler ve fakültelerle büyüyen Hacettepe Üniversitesi, ikinci yerleĢkesini merkez yerleĢkesine 20 km uzaklıkta Beytepe mevkiinde 1500 hektarlık alanda kurmuĢtur. Hacettepe Üniversitesi, 1982 yılında kabul edilen 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları TeĢkilatı Kanunu kapsamında, 14 Fakülte, 14 Enstitü, 2 Yüksekokul, 1 Konservatuvar, 6 Meslek Yüksekokulu, 45 AraĢtırma ve Uygulama Merkezi ile çalıĢmalarını sürdürmektedir.

Hacettepe Üniversitesi ülkemizin önde gelen üniversitelerden biri olarak bilim, teknoloji ve sanat alanlarında toplumsal kalkınmaya ve evrensel değerlere katkılarını sürdürmektedir.

Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Tarihçesi

Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, 2809 sayı ile kanunlaĢan 20.7.1982 tarih ve 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname‟nin, 28.3.1983 tarihinde yürürlüğe girmesiyle kurulmuĢ ve 1983-1984 eğitim-öğretim yılında Resim, Heykel Bölümleri ile Uygulamalı Sanatlar Bölümünün Grafik, Seramik ve Cam Ana Sanat Dalları‟nda eğitim ve öğretime baĢlamıĢtır.

Ġlk mezunlarını Haziran 1987‟de veren fakültenin Uygulamalı Sanatlar Bölümü‟ne bağlı Ġç Mimari ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı, Yükseköğretim Kurulunun 25.7.1984 tarihli toplantısında alınan karar gereğince kurulmuĢ ve 1985-1986 ders yılında eğitim-öğretime baĢlamıĢtır. Ayrıca fakültenin bünyesinde Seçmeli Dersler Koordinatörlüğü kurulmuĢ ve diğer fakülte öğrencilerine seçmeli Plastik Sanatlar, Fotoğraf, Sinema-TV dersleri verilmektedir (hacettepe.hakkinda/tarihce 2014).

69 2.5.6.1. Oluşum Süreci

Hacettepe Sanat Müzesi, ÇağdaĢTürk Sanatı örneklerine ağırlık vermiĢ, özellikle dönemsel olarak düzenlenecek sergilerle yaĢayan, değiĢen ve geliĢen müze olmayı hedeflemiĢ ve bu nedenle, öncelikle üniversite koleksiyonunun tanıtılması için sergiler düzenlemiĢtir. Belli bir konsepte dayalı proje sergileriyle disiplinlerarası bir yelpazede farklı sergilerin sanatseverlere sunulmasını amaçlamıĢtır.

Hacettepe Sanat Müzesi‟nin, öncelikle sanatçıların destekleri, üniversite öğretim üyelerinin, baĢkentli sanatseverlerin pozitif enerjilerinden ve duygusal yaklaĢımlarından güç alarak büyüyen ve bugünlere kadar geliĢen bir projenin çekirdeğini oluĢturduğu söylenmektedir. Müze, geçmiĢle bugünü buluĢturup, geleceğin gerçek sanat belleğini oluĢturmaya baĢlamanın heyecanını yaĢamakta ve bu özel mekana tüm sanat dostlarını davet ederek paylaĢmaktadır.

Hacettepe Sanat Müzesi‟nin “Koleksiyon 1” sergisi, 70 sanatçının 76 yapıtıyla hazır hale getirilmiĢtir. Hacettepe Sanat Müzesi yönetimi tarafından müze koleksiyonunda toplam 650 yapıt olduğu bildirilmiĢtir

Koleksiyon 1 Sergisinde Yer Alan Sanatçılar

Adnan Turani, Ġhsan Cemal Karaburçak, Abidin Elderoğlu, NeĢet Günal, Nevzat Akoral, Hikmet Onat, Turan Erol, Sabri Berkel, Feyhaman Duran, Nurettin Ergüven, Pertev Boyar, ġeref Akdik, Veysel Günay, Ali Kotan, Burhan Doğançay, Ġbrahim Balaban, Zafer Gençaydın, Atilla Ġlkyaz, Zahit BüyükiĢleyen, MehmetGüler, Nazan Sönmez, Harun Antakyalı, Aydın Ayan, Onay AkbaĢ, Halil Akdeniz, Nadide Akdeniz, Mustafa Salim Aktuğ, Hasan Pekmezci, Tansel Türkdoğan, Canan Atalay, Ferhat Özgür, Mustafa Ayaz, Kayıhan Keskinok, Ġsmail AteĢ, Hüsnü Dokak, Nuri Abaç, Ġhsan Çakıcı, Habip Aydoğdu, Hüsamettin Koçan, Tunç TanıĢık, Hayri Esmer, Hayati Misman, Süleyman Saim Tekcan, Abdurrahman Kaplan, Atilla Atar, Emin Koç, Hasip PektaĢ, MürĢide Ġçmeli, Uğurcan Akyüz, AyĢegül Ġzer, Bilgehan Uzuner, Burhan Doğançay, Martin R. Baeyens, Aytaç Katı, Rahmi Atalay, Selçuk Yılmaz, Ayhan Yılmaz, M. Bora Türkkan, Mete DemirbaĢ, Turhan Çetin, ġinasi Tek, Remzi SavaĢ, Mümtaz Demirkalp, Burhan Alkar, Yunus TonkuĢ, Hamiye Çolakoğlu, H. Mutlu BaĢkaya, Hüseyin Özçelik, Füsun Kavalcı ve Zehra Çobanlı‟dır (Sanat Müzesi Hacettepe 2014 ).

70 Müzenin KuruluĢ Amacı

Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi Müdür Yardımcısı Dilek ġener, “Yeni Bir Sanat Müzesi Kurmak” baĢlıklı makalesinde müzenin kuruluĢ amacını anlatırken, öncelikle kent merkezi dıĢındaki yerleĢimlere de açık ve sanat hizmeti sunan bir mekan olmayı hedeflediklerini belirtmiĢtir. Bu amaçla kurulan müze, kapılarını 4 Ekim 2005 tarihinde hizmete açmıĢtır. Geleceğin sanatseverlerine nitelikli bir görsel bellek sunmak istediklerini vurgulayan ġener, Hacettepe Sanat Müzesi‟nin konuĢulan ve paylaĢılan hayallerin ötesine geçerek, kararlılıkla ilerlediğini belirtmekte ve sözlerini Ģöyle sürdürmektedir;

“Geçen süre içerisinde Hacettepe Sanat Müzesi sanatçılarımızın içten ve samimi desteğini aynı zamanda müzemizi ziyaret edenlerin duygusal ve anlamlı izlenimlerini de yanına alarak kesintisiz hizmetiyle müze tanımının içinde gizlenen anlamın sırrını kendi vizyonunun çehresine katarak bugünlere gelmiĢtir”.

Üniversiteler onu yaĢatan kente karĢı sorumluluğu olan ve bu sorumluluğu kent halkına, öğrencilerine, kısaca kentte yaĢayan herkese karĢı yerine getirmek zorunda olan eğitim kurumlarıdır. Hacettepe Üniversitesi de varlığını oluĢturduğu ve bünyesinde hizmete açtığı sanat müzesi ile bu sorumluluğunu yerine getirdiği görülmektedir.

Müzelerin hizmet verdiği kente ve o kentin görsel-kültürel yapısına farklı bir bakıĢ açısı kazandırma gibi bir hedefi ve sanat adına eksik olan ne varsa gidermek gibi bir görevi üstlendiği görülmektedir. Bu bakıĢ açısıyla müzelerin fiziki yapısı, konumu da önem kazanmaktadır. Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi‟nin kent merkezinde oluĢu, hedef kitle için çocuk ve gençlerin seçimi, Milli Eğitim Müdürlükleri ile iletiĢim içinde oluĢu hepsi müze eğitimi konusunda zemin hazırlayıcı olmuĢtur. ġener, bu konuda yaptıklarını anlatırken; yaklaĢık 1000‟i aĢkın anaokulu, ilköğretim, orta ve lise olmak üzere çocukları ve gençler, daha doğrusu Türkiye‟nin yarınlarını oluĢturacak genç kuĢakların müzelerini ziyaret ettiğini belirtmiĢtir. Ziyaret eden okulların onların hedeflediği, yani Ģehrin merkezinden değil daha sınıra yakın ve merkezden uzak ilçelerden olması ve ilginin oldukça yüksek olmasının da değinilecek bir diğer önemli konu olduğunu belirtmektedir.

ġener, Hacettepe Sanat Müzesi‟nin „yaĢayan müze‟ ilkesinin ıĢığında kurulduğunu, görev ve sorumluluk bilinciyle eyleme dönüĢen her düĢüncenin arkasında olduklarını,

71

öncelikle baĢkent sanat ortamına yeni bir soluk kazandırmak için „müzecilik‟ konusuna önem verdiklerini söylemektedir. „ÇağdaĢ Müze‟ kimliğinin oluĢması ve bunun altında yatan bugünün geleceğe aktarılması özünden beslenerek koleksiyonlarının gelecek adına oluĢturulduğunu belirtmektedir.

Türkiye‟deki müzelerin az sayıda oluĢu ve müze ziyaretlerinin eğitim amaçlı yapılıp yapılmadığı da ayrı bir üzüntü kaynağıdır. Bununla birlikte müzelerin iĢlevlerinin yerine getirilip getirilmediği, ne kadar izleyiciye/araĢtırmacıya ulaĢtıkları ve hepsinden önemlisi yeni kuĢakların ilgisini çekip çekmedikleri tartıĢma konusudur.

Akıp geçen zamanla birlikte yeni özel müzelerin açılması, üniversitelerin bünyesinde müzelerin kurulması, gelecek kuĢaklar için umut verici, yönlendirici ve sevindirici görülmektedir.

2.5.6.2. Eğitim Etkinlikleri

Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi Müdür Yardımcısı Dilek ġener‟le yapılan görüĢme sonucunda müzenin bir eğitim birimi olmadığı ancak belirli dönemlerde fakülte ve Milli Eğitim Bakanlığı‟na bağlı okullardan öğrenci gruplarının eğitim amaçlı müze ziyaretleri yapmakta oldukları bildirilmiĢtir.

Müdür Yardımcısı Dilek ġener, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin yanı sıra, Ankara Üniversitesi Müze Eğitimi Anabilim Dalı ve Ankara‟daki diğer üniversitelerin fakültelerinden öğrencilerin, müzelerini öğretmenleri rehberliğinde eğitimi amaçlı ziyaret ettiklerini bildirmiĢtir. Ayrıca üniversite öğrencilerinden baĢka MEB‟na bağlı Ankara içinden pek çok okulun ve halkın Hacettepe Müzesi‟ni sıklıkla ziyaret ettiği, ilgi gösterdiği bildirilmiĢtir.