• Sonuç bulunamadı

DEVAM EDEN

A) Uluslararası Anlaşmalar ve Sözleşmeler, B) Ulusal Mevzuat

3.3. ULUSAL MEVZUAT

3.4.3. Haşhaş Kapsülü ve Tohumu Destekleme Alımı ve Satışı Hakkında Bakanlar Kurulu ararları

Bakanlar Kurulu her yıl aldığı kararla, haşhaş kapsülü ve tohum destekleme alım ve satımına ilişkin esasları belirlemekte olup, bu kararlar Resmî Gazete’de yayınlanmaktadır.

3.5. DİĞER İLGİLİ MEVZUAT

Bu konu ile ilgili diğer mevzuat aşağıda sıralanmıştır:

3.5.1. 984 Sayılı Ecza Ticarethaneleriyle Sanat ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun

12.03.1927 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan bu Kanunda, ecza ticarethanelerin kimler tarafından ve nasıl açılabileceği belirtilmiş; bu yerlerde sadece eczanelere ilaç ve kimyasal madde satılabileceği öngörülmüş; ticarethane sahiplerinin uyması gereken kurallar gösterilmiştir.

3.5.1.1. Ecza Depoları ve Ecza Depolarında Bulundurulan Ürünler Hakkında Yönetmelik

20.10.1999 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelikte, başlıca aşağıdaki konular yer almaktadır:

1- Ecza deposu, mümessil ecza deposu, dağıtım, ürün, diagnostik ürün, ilaç, başlangıç maddeleri, kozmetik ürün, majistral ilaç, özel amaçlı tıbbî gıda, tıbbî malzeme gibi kavramların tanımları.

2- Ecza deposu açmanın biçimi ve koşulları; ruhsat verilmesi. 3- Ecza depolarının nitelikleri ile faaliyetlerinin kapsamı ve sınırları.

4- Ecza depolarında bulunabilecek ilaç, tıbbî madde ve malzemeler, tıbbî gıdalar, kan ürünleri, kozmetik madde ve malzemeler ile diğer maddelerin neler olduğu.

5- Ecza depolarının satışla ilgili uyacağı kurallar. 6- Ecza depolarının denetimi.

7- Satışı ve dağıtımı yasak ürünler ve alınacak önlemler.

3.5.2. 1402 Sayılı Sıkıyönetim Kanunu

Bu Kanun’un, uyuşturucu maddelerle ilgili hükümleri şunlardır:

a) Sıkıyönetim Komutanı, TCK’nın 188–191. maddelerinde yazılı uyuşturucu madde suçlarından hükümlü bulunan kişilerden gerekli görülenlerin sıkıyönetim bölgesi içinde yerlerini değiştirmeye, bölge içinde belirli yerlere girmelerini veya yerleşmelerini yasaklamaya, bölge içinde bulunmaları sakıncalı görülenleri sıkıyönetim bölgesi dışına çıkarmaya yetkilidir (m. 3/d).

b) Sıkıyönetim ilan edilen yerlerde TCK’nın 188–191. maddelerinde yazılı uyuşturucu madde suçlarını, sıkıyönetim ilanına ve faaliyetlerine ilişkin olarak işleyenler ve bunların suçlarına iştirak edenler sıkıyönetim askerî mahkemelerinde yargılanırlar. Ancak, sıkıyönetim komutanı bu suçlardan sıkıyönetim askerî mahkemelerinde bakılmasına gerek görmediklerini ilgili adlî makamlara göndermeye yetkilidir (m. 15).

c) Sıkıyönetim ilanından sonra, TCK’nın 188–191. maddelerinde düzenlenen uyuşturucu madde suçlarını, sıkıyönetim ilan ve faaliyetleriyle ilgili olarak işleyenlere verilecek hürriyeti bağlayıcı cezalar ile para cezaları, suç için öngörülen cezanın üçte birinden az olmamak üzere iki katına kadar artırılır; sanıklar hakkında duruşmadaki iyi halleri sebebine dayanılarak Türk Ceza Kanunu’nun 62. maddesi uygulanamaz (m. 17).

3.5.3. 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu

Bu Kanunun uyuşturucu maddeler ve bu maddelere ilişkin suçlar konusundaki hükümlerinin başlıcaları şunlardır:

a) Kesin delil bulunması durumunda, mevzuata aykırı bir şekilde uyuşturucu madde imal edilen, satılan, kullanılan, bulundurulan yerler, o yerin en büyük mahallin en büyük mülkî amiri tarafından otuz günü geçmemek üzere geçici süreyle faaliyetten men edilir.

Bu maddede yazılı fiiller sebebiyle bir yıl içinde üç defa faaliyetten men edilen işyerlerinde, bu fiiller tekrar işlendiği takdirde, işyeri açma ve çalışma ruhsatları, mahallin en büyük mülkî amirinin bildirimi üzerine, belediye veya il özel idaresi tarafından beş iş günü içinde iptal edilir (m. 8).

b) Polis, bir kurumda tedavi, eğitim ve ıslahı için kanunlarla ve bu Kanunun uygulanmasını gösteren tüzükte belirtilen esaslara uygun olarak alınan tedbirlerin yerine getirilmesi amacıyla, toplum için tehlike teşkil eden uyuşturucu madde bağımlısı kişileri yakalar ve gerekli kanunî işlemleri yapar (Yakalanması belirli bir usule bağlanmış kişilerle ilgili kanun hükümleri saklıdır) (4771 s. Kanunla değişik m. 13).

c) Uyuşturucu maddelerle ilgili önemli olayları takip etmek, gerekiyorsa müdahale ederek soruşturmasını yapmak üzere;

aa- İçişleri Bakanlığınca doğrudan veya ilgili valinin talebi üzerine, merkez personelinden ekipler (timler) görevlendirilebilir (Ek m. 5).

bb- Bir ilde soruşturması yapılan olayın aydınlatılması, delillerin toplanması, sanıkların yakalanması, başka illerde de araştırma ve soruşturma yapılmasını gerektiriyorsa iller arasında ilgili valiliklerce ekipler görevlendirilebilir (Ek m. 5).

cc- Genel ve özel kolluk makam ve memurları bu personele gereken her türlü yardımı yapmaya mecburdur (Ek m. 5).

3.5.4. 2803 Sayılı Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun

1- Jandarma, kendi sorumluluk alanlarında suç işlenmesini önlemek için gerekli tedbirleri almak ve uygulamak; işlenmiş suçlarla ilgili olarak kanunlarda belirtilen işlemleri yapmak ve bunlara ilişkin adlî hizmetleri yerine getirmek görevini yapar (m. 7).

2- Diğer kanun ve nizam hükümlerinin icrası ile bunlara dayalı emir ve kararlarla jandarmaya verilen görevleri yapmak (m. 7).

NOT: 2559 sayılı Kanunun 25. maddesinde “polis teşkilatı bulunmayan yerlerde il, ilçe ve bucak jandarma komutanları ile jandarma karakol komutanları bu Kanunda yazılı vazifeleri yapar ve yetkileri kullanırlar” hükmü yer almaktadır.

3.5.4.1. Jandarma Teşkilatı, Görev ve Yetkileri Yönetmeliği

17.12.1983 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelikte, Jandarmanın görev ve yetkilerine ilişkin ayrıntılı hükümler içermektedir.

3.5.5. 1262 Sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu

İspençiyari ve tıbbî müstahzar tanımlanmış; bunlardan ithali, ihracı ve satılması Sağlık Bakanlığı’nın iznine tabi olanlar belirtilmiş; bu maddelerin denetime ilişkin kurallar gösterilmiş; yasaklara ve kurallara aykırı eylemler için yaptırımlar öngörülmüştür.

3.5.6. 2692 Sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu

1- Deniz yolu ile yapılan her türlü kaçakçılık eylemlerini önlemek, izlemek, suçluları yakalamak, gerekli işlemleri yapmak, yakalanan kişileri ve suç araçlarını yetkili makamlara teslim etmek Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın görevidir (m. 4).

2- Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın, bu Kanunla öngörülen görevlerini, gerektiğinde ilgili Bakanlıklar, mülkî, adlî makamlar ile diğer güvenlik kuvvetleri ve ilgili kuruluşlarla işbirliği, karşılıklı yardım ve koordinasyon yapmak suretiyle yerine getirir (m. 11).

3.5.6.1. Sahil Güvenlik Komutanlığının İdarî ve Adlî Görevlerine İlişkin Tüzük

Uyuşturucu madde bulunduğundan kuşkulanılan deniz araçlarında veya araçlardaki denk ve sandıklarda arama yapmak, Sahil Güvenlik Komutanlığının idarî görevidir (m. 2/A–2).

3.5.7. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu

Bu Kanunun uyuşturucu maddelerle ilgili hükümleri şunlardır:

a) TCK’nın 188 ve 191. maddelerinde yazılı suçlardan hüküm giymiş olanlar sürücü belgesi alamazlar (m. 41/e).

b) Uyuşturucu ve keyif verici madde kullanmış olanların karayolunda araç sürmeleri yasaktır; bu yasağa uymayan sürücüler;

aa- Araç kullanmaktan men edilirler.

bb- Eylemleri başka bir suç oluştursa bile ayrıca altı ay hafif hapis ve 532.600.000 lira hafif para cezası44 ile cezalandırılırlar, ayrıca sürücü belgeleri süresiz geri alınır (m. 48).

44 Hafif hapis ve hafif para cezalarının idari para cezasına dönüştürülmesi

5252 s. Kanun Madde 7. — (Değişik: 11.05.2005 tarih ve 5349 s K.; RG: 18.05.2005- 25819) (1)

Kanunlarda, "hafif hapis" veya "hafif para" cezası olarak öngörülen yaptırımlar, idari para cezasına dönüştürülmüştür. İdari para cezasının hesaplanmasında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 52 nci maddesi hükümleri uygulanır. İlgili kanunda "hafif hapis" cezasının üst sınırının belirtilmediği hallerde, idari para cezasının hesaplanmasında esas alınacak gün sayısının üst sınırı, yediyüzotuzdur.

(2) Kanunlarda, "hafif hapis cezası" ile "hafif para cezası"nın seçimlik olarak veya birlikte öngörüldüğü hallerde, idari para cezası yaptırımının belirlenmesinde "hafif hapis cezası" esas alınır.

(3) Kanunlarda, sadece "hafif para cezası"nın öngörüldüğü ve cezanın alt veya üst sınırının belirtilmediği hallerde, idari para cezası, yüzyirmimilyon Türk Lirasından az, onsekizmilyar Türk Lirasından fazla olamaz.

c) TCK’nın 188 ve 191. maddelerinde yazılı suçlardan biri ile mahkûm olanların sürücü belgeleri süresiz geri alınır (m. 119/1).

3.5.8. 4208 Sayılı Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun

Bu Kanunun uyuşturucu maddelerle ilgili başlıca hükümleri şunlardır:

1- Kontrollü teslimatın tanımı yapılmış, uyuşturucu ve uyarıcı maddelere de bu tanımın kapsamında yer verilmiştir (m. 2).

2- Kontrollü teslimat uygulamasının koşulları ve yöntemi gösterilmiştir (m. 10, 11, 13).

3.5.8.1. Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair 4208 Sayılı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik

Uygulamaya ilişkin hükümler içermektedir. (Resmî Gazete: 02.07.1997; Değişiklik: 28.09.1997, 31.12.1997)

3.5.8.2. Mali Suçlarla Mücadele Koordinasyon Kurulunun Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik

Mali Suçlarla Mücadele Koordinasyon Kurulunun yönetim, toplanma ve çalışma esas ve usullerine ilişkin hükümler yer almaktadır. (Resmî Gazete: 02.07.1997)

3.5.8.3. Kontrollü Teslimat, Uygulama Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik

Yönetmelikte düzenlenen başlıca konular şunlardır:

Kontrollü teslimat, kontrollü giriş, kontrollü geçiş, kontrollü çıkış ve yurt içi kontrollü teslimat kavramlarının tanımı; kontrollü teslimat uygulamasının şartları; kontrollü teslimat talebi ve kararı; yabancı ülkelerin kontrollü teslimat talepleri; kontrollü teslimatın uygulanması ve uygulanmasına son verilmesi; kontrollü teslimat uygulamasında koordinasyon; görevlilerin yurt dışında görevlendirilmesi. (Resmî Gazete: 15.09.1998)

3.5.9. 4458 Sayılı Gümrük Kanunu

Madde 191 - İthali ve ihracı yasaklama veya kısıtlamaya tabi eşya için de 181 ila 185 ve 188

ila 190 ıncı maddelerde belirtilen gümrük yükümlülüğü doğar. Ancak, sahte paralar ile tıbbi ve bilimsel amaçlı kullanımları nedeniyle yetkili idareler tarafından sıkı bir şekilde denetlenen ekonomik dolaşıma girmeyen narkotik uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin Türkiye Gümrük Bölgesine kanuna aykırı olarak girmesi halinde, kaçakçılık ve diğer ceza koyan kanun hükümlerine göre işlem yapılacağından, gümrük yükümlülüğü doğmaz. Bununla birlikte, cezai hükümler koyan kanunlar gereğince, gümrük vergilerinin ceza tespitine esas olması veya cezai kovuşturmaların gümrük yükümlülüğünün varlığına bağlı olması hallerinde, gümrük yükümlülüğü doğmuş sayılır.

3.5.10. 2659 Sayılı Adlî Tıp Kurumu Kanunu