• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUM

11. Grup çalıĢmalarına öncelik

veririm.

2 3,3 21 35 26 43,3 7 11,7 4 6,7

Tablo 3‟e göre, coğrafya öğretmenlerinin sınıfı ilgilendiren kararları, rol ve görevleri öğrencilerle birlikte belirleme düzeylerini incelendiğinde; coğrafya

öğretmenlerinin % 25‟i her zaman, % 50‟si çoğu zaman, % 21,7‟si ara sıra, % 3,3‟ü çok seyrek öğrencilerle birlikte hareket ettiğini belirtmiĢtir, hiçbir zaman öğrencilerle birlikte hareket etmeyenlerin olmadığı görülmektedir. Elde edilen bulgulara göre; coğrafya öğretmenlerinin yarıdan fazlasının sınıftaki rol ve görevleri öğrencilerle birlikte belirleme bakımından demokratik eğilimli olduğu söylenebilir.

Tablo 3‟te coğrafya öğretmenlerinin sınıftaki kuralların niçin konulduğunu belirtme düzeylerine baktığımızda; % 55‟i her zaman, % 31,7‟si çoğu zaman, %11,7‟si ara sıra, % 1,7‟si ise çok seyrek sınıfta konulan kuralların gerekçesini açıkladığını belirtmiĢtir. Coğrafya öğretmenlerinin yarıdan fazlasının sınıfta konulan kuralların gerekçesini açıklaması, kural koyma yönünden demokratik eğilimli olduğunu göstermektedir.

Tablo 3‟e göre, coğrafya öğretmenlerinin istenmedik bir durum karşısında öğrencileri suçlamadan duygularını açıklama maddesindeki sonuçlar analiz edildiğinde; coğrafya öğretmenlerinin % 28,3‟ü her zaman, % 58,3‟ü çoğu zaman suçlamadan duygularını açıklayabildiğini, % 13,3‟ünün ara sıra açıklayabildiğini belirtmiĢtir. Elde edilen bulgulara göre; coğrafya öğretmenlerinin yarıdan fazlasının öğrencileri suçlamadan duygularını açıklayabilme açısından demokratik eğilimli olduğu söylenebilir.

Tablo 3‟te coğrafya öğretmenlerinin sınıfta yumuşak bir ses tonuyla bağırmadan konuşabilme düzeylerinin belirtildiği madde incelendiğinde; coğrafya öğretmenlerinin % 18,3‟ü her zaman, % 60‟ı çoğu zaman yumuĢak bir ses tonuyla konuĢabildiğini ifade etmektedir. Coğrafya öğretmenlerinin %13,3‟ü ara sıra, % 8,3‟ü çok seyrek yumuĢak bir ses tonuyla konuĢabildiğini ifade etmektedir. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde; coğrafya öğretmenlerinin yarıdan fazlasının yumuĢak bir ses tonuyla bağırmadan konuĢma yönünden demokratik eğilimli olduğu söylenebilir.

Tablo 3‟te, coğrafya öğretmenlerinin sınavları objektif olarak değerlendirme düzeyleri incelendiğinde; coğrafya öğretmenlerinin % 75‟inin her zaman, % 21,7‟sinin çoğu zaman sınavları objektif olarak değerlendirdiği sonucu ortaya çıkmıĢtır. Yine coğrafya öğretmenlerinin %1,7‟si ara sıra, %1,7‟sinin ise çok seyrek sınavları objektif olarak değerlendirdiğini belirtmiĢtir. Bulgulara göre; coğrafya öğretmenlerinin tamamına yakını sınavları değerlendirirken objektif davranmaktadır. Bu yönüyle

coğrafya öğretmenlerinin sınavları değerlendirme yönünden demokratik eğilimli olduğu görülmektedir.

Tablo 3‟e göre, coğrafya öğretmenlerinin eğitim ve öğretimde öğrenci ilgi ve gereksinimlerini temel alma düzeyleri incelendiğinde; coğrafya öğretmenlerinin %38,3‟ü her zaman, % 53,3‟ü çoğu zaman, %5‟i ara sıra, % 3,3‟ü çok seyrek olarak öğrenci ilgi ve gereksinimlerini temel aldığını belirtmektedir. Bulguların sonuçlarına göre; coğrafya öğretmenlerinin % 90‟ı eğitim ve öğretim faaliyetlerinde öğrenciyi önemsemekte ve çalıĢmalarını öğrenci ilgi ve gereksinimlerine göre düzenlemektedir. Bu yönüyle coğrafya öğretmenlerinin öğrenci ilgi ve gereksinimlerini temel alan davranıĢlar yönüyle demokratik eğilimli olduğu söylenebilir.

Tablo 3‟te öğrenciyi işe koşan ve onların katılımını sağlayan yöntemlerin kullanılma düzeyi incelendiğinde, coğrafya öğretmenlerinin % 30‟u her zaman, % 51,7‟si çoğu zaman öğrenciyi iĢe koĢan yöntemleri kullandığını belirtmekte, öğretmenlerin %15‟i ara sıra, % 3,3‟ü ise çok seyrek yöntemleri kullandığını belirtmektedir. Elde edilen bulgulara göre; coğrafya öğretmenlerinin yarıdan fazlasının öğrenciyi iĢe koĢan ve onlarını katılımını sağlayan yöntemleri kullanma açısından demokratik eğilimli olduğu söylenebilir. Derslerde öğrencinin sürece aktif olarak katılması, öğrencinin süreç içinde var olduğunu hissetmesi çok önemlidir.

Coğrafya öğretmenlerinin sınıf içinde çok yönlü iletişim sağlama düzeylerinin analizi incelendiğinde; coğrafya öğretmenlerinin % 40‟ı her zaman, % 48,3‟ü çoğu zaman çok yönlü iletiĢim sağladığını belirtmiĢtir. Coğrafya öğretmenlerinin % 11,7‟si ise ara sıra çok yönlü iletiĢim sağladığını ifade etmiĢtir. Elde edilen bulgulara göre; coğrafya öğretmenlerinin % 90‟ının sınıf içinde öğretmen-öğrenci, öğrenci-öğrenci iletiĢimini çok yönlü olarak sürdürdüğü görülmektedir.

Tablo 3‟e göre; coğrafya öğretmenlerinin demokratik yaşam kültürüne özen gösterme düzeylerinin analiz edildiğinde; coğrafya öğretmenlerinin % 58,3‟ü her zaman, % 33,3‟ü çoğu zaman demokratik yaĢam kültürüne önem verdiğini belirtmektedir. Coğrafya öğretmenlerinin % 6,7‟si ara sıra, %1,7‟si ise çok seyrek demokratik yaĢam oluĢturmaya önem verdiğini ifade etmektedir. Bulgulara göre; coğrafya öğretmenlerinin büyük çoğunluğunun demokratik yaĢam kültürünü benimsediği ve oluĢturmaya özen gösterdiği görülmüĢtür. Coğrafya öğretmenlerinin

demokratik yaĢam koĢullarını oluĢturma yönünden demokratik eğilimli olduğu söylenebilir.

Coğrafya öğretmenlerinin kesin seçenekler yerine öğrenciye alternatif sunabilme düzeyine bakıldığında; coğrafya öğretmenlerinin % 20‟sinin öğrencilerine her zaman, % 70‟inin çoğu zaman, % 6,7‟sinin ara sıra, % 3,3‟ünün çok seyrek olarak alternatif sunabildiğini ifade etmiĢtir. Elde edilen bulgulara göre coğrafya öğretmenlerinin kesin seçenekler sunma bakımından demokratik eğilimli olduğu söylenebilir.

Tablo 3‟e göre coğrafya öğretmenlerinin grup çalışmalarına öncelik verme düzeyleri incelendiğinde; coğrafya öğretmenlerinin % 3,3‟ünün her zaman, % 35‟inin çoğu zaman, % 43,3‟ünün ara sıra grup çalıĢmalarına öncelik verdiği görülmektedir. Coğrafya öğretmenlerinin % 11,7‟sinin çok seyrek grup çalıĢmasına öncelik verdiği, % 6,7‟sinin ise hiçbir zaman grup çalıĢmalarına öncelik vermediği sonucuna ulaĢılmaktadır. Elde edilen bulgulara göre; coğrafya öğretmenlerinin geneli (ara sıra hariç) grup çalıĢmalarına öncelik vermektedir. Bu yönüyle coğrafya öğretmenlerinin genelinin grup çalıĢmalarına öncelik verme bakımından demokratik olduğu söylenebilir.

4.3. Coğrafya Öğretmenlerinin Ġlgisiz Sınıf Yönetimi AnlayıĢına ĠliĢkin GörüĢleri

Coğrafya öğretmenlerinin sınıflarında gösterdikleri ilgisiz yönetim anlayıĢlarının ne seviyede olduğunu saptamak için; öğrencilere sadece istedikleri zaman yardım etme, sınıf yönetiminde baĢ edilemeyen sorunlarla karĢılaĢma, eğitim-öğretim etkinliklerini planlamayı zaman kaybı olarak görme, okul dıĢındaki özel ders- ticaret gibi etkinliklerin ilgi çekmesi, öğrencileri değerlendirirken o günkü psikolojiye göre davranma, okulun ve dersin genel amaçlarının dersi iĢlerken etkisi, öğrencilerin sınıfta olabildiğince serbest olması, öğrencilerin sınıfta toplum tarafından benimsenen davranıĢları göstermesi, öğrencilerin gözünde öğretmenin ulaĢılmaz olarak kabul edilmesi ve sınıfta yönetici-öğretmen rolü oynamaktan kaçınma gibi maddelere iliĢkin kendilerini değerlendirmeye yönelik görüĢleri saptanmıĢtır. Bu davranıĢlara ait görüĢler Tablo 4’te verilmiĢtir.

Tablo 4

Coğrafya Öğretmenlerinin İlgisiz Sınıf Yönetimi Anlayışlarına İlişkin Görüşleri

DavranıĢ Gösterme Düzeyi

Her Zaman

Çoğu Zaman

Ara Sıra Çok Seyrek

Hiçbir Zaman

Ġfadeler f % f % F % f % f %