• Sonuç bulunamadı

3. GİRİŞİMCİLİK KAVRAMI VE GELİŞİMİ

3.3. Girişimciliğin Önemi ve Temel Fonksiyonları

3.3.2. Girişimciliğin Temel Fonksiyonları

Girişimci, her alanda yeniliği başlatan kişidir. Yeniliklerin sürdürülmesi ve geliştirilmesi kararlılığının uygulamaları sonucu gerçekleşir. Bu kararı ve uygulamaları yönlendiren girişimci kültür ve düşüncelerin oluşumunda büyük rol oynar. Bu kişilerin iş

56 adamı olmadan önceki uğraşıları, eğitim düzeyi, toplumsal ve ekonomik nitelikleri ile bireysel özellik ve davranış boyutları etkili olacaktır (Aktan, 1996: 242-244).

Girişimciler; ekonomik mal ve hizmet üretmek, bunları pazarlamak için üretim faktörlerini bir araya getiren, kâr amacı güden ve girişimlerinin sonucunda doğabilecek tüm risklere katlanan kişilerdir (Ürper, 2013: 5). Başarılı girişimci her yaştan, her gelir seviyesinden, her ırktan ve her cinsiyetten olabilir. Eğitim ve deneyimleri farklılık gösterebilir.

Başarılı bir girişimcinin temel özellikleri:

• İş kurmaya hevesli olmak,

• Kendine güven duymak,

• Yaptığı işlerde kararlılık örneği göstermek,

• Başarısızlığa rağmen hiçbir zaman vazgeçmemek,

• Her türlü riski üzerine alıp iyi bir şekilde yönetmek,

• Yenilikçi fikirlere açık olup yaratıcı düşünceler üretmek,

• Değişimleri fırsat olarak görme becerisine sahip olmak,

• Her türlü belirsizliğe karşı tedbirli olarak daima uyanık olabilmek,

• Planlı hareket ederek işlerin zamanında yapılmasını sağlamak,

• Yeni ihtiyaçları önceden görerek gerekli girişimlerde bulunmak,

• İşletmede çalışanlara önderlik yaparak kendisini ve çalışanlarını en iyi şekilde yetiştirmektir.

Bu geleneksel girişimci özelliklerine ilaveten 1987-2002 yılları arasında Harward Business School’dan Profesör Walter Kuemmer tarafından yirmi ülkede bütün iş kollarında elliyi aşkın girişimci üzerinde gerçekleştirilen araştırmada başarılı girişimcilerin önemli fonksiyonlarını ortaya çıkarmıştır (Luecke, 2010: 4-5). Bu araştırmanın sonucuna göre başarılı girişimcilerin özellikleri şu şekildedir:

Kuralları rahatça esnetebilmek: Başarılı girişimciler ihtiyaç duydukları şeylere ulaşabilmek için kuralları eğip bükmek isterler. Sermaye, tecrübeli işçiler, sözleşmeler veya amaçlarına ulaşmak için ne gerekiyorsa yaparlar. Kuemmer’in bir makalesinde bir miktar sermaye ile doğrudan pazarlama işine girişen iki kişi acilen iki düzine deneyimli pazarlamacıya ihtiyaç duyarlar. Bürosu bile olmayan bir şirkete hangi üst düzey eleman başvurabilir? Girişimciler bu sorunu çözmek için büyük bir gazeteye ilan verirler. İlanda

“Hızla büyüyen çok uluslu bir şirkete” diye tanıtan bir başlık koyarlar. Görüşme yeri olarak

57 büyük bir otelde bir günlüğüne ofis kiralarlar. Belirtilen günde binin üzerinde başvuru gerçekleşir. Böylelikle iş sahipleri gerçeği esneterek istediklerini elde ederler.

Güçlü düşmanlar kazanmaya hazır olmak: Güçlü bir rakiple pek çok kaynağa sahip büyük ve köklü bir şirketle rekabete girmenizi gerektirmeyecek fırsatların peşine düşmek daha akıllıca olur. Bu durum her zaman uygun şartlarda olmayabilir. Örneğin Michael Dell daha tüyü bitmemiş ilk şirketini kurarken IBM ile diğer büyük kişisel bilgisayar yapımcısı firmaların karşısına dikilmiştir. Bunu belli bir esneklikte yapmıştır. Wall-Mart ilk mağazasını açarken büyük marketçilerin şiddetli rekabetiyle karşılaşır. Bunun üzerine, mağazalarını dev marketlerin ulaşamadığı küçük kırsal yörelere açarak onlara meydan okumuştur. 2004 yılında 259 milyar dolarlık cirosuyla Fortuna 500 listesine girmiştir.

İşe ufaktan başlayacak kadar sabırlı olmak: Ne kadar iyi planlanmış olursa olsun, hemen her yeni girişim bir deneme niteliğindedir. Ufaktan başlamak, şirket kurucularına ticari anlayışlarını test etme olanağı verir. Ufaktan başlamak ayrıca müşterilerin bir ürüne, fiyatına ve sunum biçimine nasıl tepki gösterdiklerini anlama şansı verir (Luecka, 2010: 6). Borders Group kurucusu Lois Borders’ın aralarında bulunduğu Borders Group ulusal çapta bakkaliye ürünlerinin eve teslim satışını öngören Webvan’ı kurar. Webvan işe Californiya’da 30.000 metre kare büyüklüğünde otomatik depo inşa ederek işe başlarlar.

Ardından 850 milyon dolarlık sermaye ile ABD’nin çeşitli metropollerinde birbirinin aynısı yirmi altı tesisle birden piyasaya girer. Şirket hiçbir zaman kâra geçme noktasına ulaşamadan ve iki yıla kalmadan iflasa sürüklenir. Webvan’ın problemi, çok fazla şeyi çok kısa zamanda yapmaya kalkışmasıdır. Aynı şirket 2002 yılında yeni bir girişimle ortaya çıkar. İşlem başına ödeme esasıyla yüzlerce periyodik yayından yazıları indirme olanağı sağlayan bir internet uygulaması geliştirmiş, Keep media adlı bu girişimle işe yavaştan başlama konusunda dersini aldığından Webvandaki beş bin kişiye karşılık 32 kişiyle bu işi hâlâ sürdürmektedir. Çok yavaş büyüme temposuyla istenilen hedefi yakalamıştır(Lueck,2010: 7).

Hızla strateji değiştirmeye hazır olmak: Gelecek bizim beklediğimiz gibi olmayabilir. Müşteri ihtiyaçları zamanla değişecektir. Rakipler girişimcinin öngöremediği ürün ve teşviklerle fiyat değişikliği gibi yollara başvurabilirler. Ortaya hiç beklenmeyen yeni fırsatlar ve yeni ürün pazarları ortaya çıkabilir. Piyasaya yeni giren şirketler baştaki stratejiye bağlı kalırlarsa istenmeyen sonuçla karşılaşabilirler. Kuemmerle şöyle demektedir: Akıllı girişimciler, yeni iş atılımının orijinal stratejisine körü körüne bağlı durmaktansa yalnızca ayakta kalmayı seçmekle daha fazla saygınlık kazanacaklarını bilirler. Onlar ne zaman yön değiştireceklerini çabucak kavrar ve bunu yaparken kolay kolay kararsız kalmazlar.

Pazarlığın nasıl sonuçlandırılacağını bilmek: Başarılı girişimciler pazarlığın nasıl sonuçlanacağını iyi bilmeleri gerekir. Pazarlıkla baskı altında olmalarına rağmen tam olarak ne vereceğini, karşılığında ne alacağını çok iyi hesaplaması gerekir. Girişimci pazarlığa başlarken risk konusunda rahat davranarak bilgi eksikliğinden dolayı tedirgin olmamalıdır.

Girişimciler satış yaparken, bir sözleşmeyi sonuçlandırırken daima ayakta kalmak ile iflas arasında çizginin üzerinde bulunduklarını hissederler. Devamlı başarısızlığın kenarında bulunduklarından, her pazarlık sonucu çok önemlidir (Luecke, 2010: 9). Girişimci bir karar

58 vermeden önce daha fazla bilgi edinmelidir. Girişimci belirsizlik içinde en iyi kararın arkasında durması gerekir.

Girişimcinin başarılı olması için kendi yetenek ve özellikleri yeterli olmayabilir.

Girişim yerinin ve şartlarının uygunluğu önemlidir. Girişimcinin iş kurarken bazı becerilere sahip olması gerekir. Bu becerileri üçe ayırabiliriz. Kişisel girişim, teknik ve yönetim becerileridir. Bu beceriler Tablo 3.1’de belirtilmiştir.

Tablo 3.1.Girişimcinin Becerileri

Kişisel girişim becerileri Teknik becerileri Yönetim becerileri

Yenilikçi olmak Yazma Vizyon oluşturma

Disiplinli olmak Sözlü iletişim Planlama

Risk almak Çevreyi izleme Karar verme

Yenilikçi olmak Teknik yönetim İnsan ilişkileri Değişime dönük olmak Teknoloji Pazarlama Sabırlı ve azimli olmak Dinleme Finansman Vizyon sahibi lider olmak Örgütleme Muhasebe Değişimi yönetebilmek Ağ oluşturmak Yönetim Çalışanlarını iyi tanımak Yönetsel tarzlar Denetim Kendisi iş yapabilmesi Koçluk tipi

liderlik

Görüşme yapmak

İç denetimli olmak Takım oyuncusu olma

Büyümeyi yönetmek

Kişisel becerileri bünyesinde toplayan girişimci işine âşık birisidir. Kişisel becerileri her zaman değiştirerek uygulamalıdır. Değişim, kişisel becerileri artırır. Teknik becerilere yol gösterir. Bu özellikleri bünyesinde toplayan girişimciler sonradan bu becerileri kazanabilirler.

Sabır, cesaret ve eyleme geçme becerilerini tetikler. Becerilere sahip olan girişimciler için başarı arkadan gelecektir.