• Sonuç bulunamadı

6.2. Öneriler

6.2.2. Gelecekte Yapılacak AraĢtırmalara Yönelik Öneriler

1. Bu araĢtırma Ankara il merkezinde ve merkez ilçelerindeki üniversitelerde öğrenim gören devlet üniversitesine devam eden öğrenciler üzerinde yapılmıĢtır. Gelecekte yapılacak araĢtırmalarda Türkiye’deki devlet üniversiteleri ve özel üniversitelerde öğrenim

89

gören öğrencilerden oluĢan bir evren ve bu evrenden küme örnekleme yoluyla oluĢturulan bir örneklem üzerinde bu araĢtırmada önerilen modeli test edecek araĢtırmaların yapılması önerilmektedir. Böyle araĢtırmaların sonuçları hem Yatırım Modelinin farklı eğitim ve yaĢam koĢullarından gelen Türk üniversite öğrencileri için örneklem test edilmesini hem de önerilen aldatma modelinin Türkiye’deki devlet üniversiteleri ve özel üniversitelerde öğrenim gören öğrenciler için geçerli olduğunun tekrar ortaya koyulmasını sağlayacaktır. 2. Bu araĢtırmada romantik iliĢkilerde aldatmayı ölçmek için Drigotas ve diğerleri (1999) tarafından geliĢtirilen tek faktörlü aldatma ölçeği Türkçe’ye uyarlanarak kullanılmıĢtır. Gelecekte aldatma konusunu inceleyen araĢtırmalarda bu ölçeğin yapısına iliĢkin Drigotas’ın görüĢleri de dikkate alınarak Türk toplumuna özgü, özgün Türkçe bir aldatma ölçeğinin geliĢtirilmesi önerilmektedir. Böyle bir ölçek Türkiye’de aldatma kavramının araĢtırılmasında çok daha geçerli ve güvenilir sonuçların bulunmasına yarar sağlayacaktır. 3. Bu araĢtırmada Rusbult (1980, 1983) tarafından geliĢtirilen romantik iliĢkilerde Yatırım Modelinin Türk üniversite öğrencileri için de geçerli olduğu bulunmuĢtur. Daha açık bir anlatımla Türk üniversite öğrencilerinin romantik iliĢkilerini inceleyen gelecek araĢtırmalarda iliĢki bağlanımının iliĢki doyumu, iliĢki yatırımı ve seçeneklerin niteliği ile açıklandığı bulgusundan yola çıkılarak yeni kuramsal araĢtırmalar yapılabilir. Örneğin, romantik iliĢkilerde affetmeyi açıklamayı amaçlayan bir modeli sınarken de iliĢki bağlanımı aracı değiĢken olarak kullanılabilir. Dolayısıyla böyle bir araĢtırmada romantik iliĢkilerde affetme modelinin kuramsal temeli oluĢturulurken romantik iliĢkilerde Yatırım Modelinden yararlanılmıĢ olur.

4. Bu araĢtırmada kiĢisel faktörler olarak kiĢilik özellikleri ve bağlanma boyutları, iliĢkisel faktörler olarak iliĢki doyumu, iliĢki yatırımı ve iliĢki bağlanımı, çevresel faktör olarak ise sadece seçeneklerin niteliği incelenmiĢtir. Romantik iliĢkileri ve aldatmayı inceleyecek gelecek araĢtırmalarda kiĢisel faktörler olarak aĢk stillerini ve çevresel faktörler olarak da seçeneklerin niteliğinin yanı sıra romantik iliĢkiye ve aldatmaya verilen sosyal destek değiĢkenleri de incelenebilir.

5. Özellikle son yıllarda internetin kiĢilerarası iliĢkilerde giderek daha fazla kullanılması ve bu teknolojik geliĢmelerin aldatmayı kolaylaĢtırması nedeniyle gelecekte yapılacak araĢtırmalarda aldatmanın sıklığı ve türleri araĢtırılabilir.

90

6. Ġlgili literatürde duygusal ve cinsel/fiziksel aldatmanın ayrı ayrı incelendiği dikkati çekmektedir. Duygusal ve cinsel aldatmayı ayrı ayrı inceleyen; özellikle de bunların iliĢkili olduğu değiĢkenleri belirleyen araĢtırmaların Türkiye’de de yapılması önerilmektedir. 7. Üniversiteye devam eden öğrenciler üzerinde yapılan bu araĢtırmanın evli çiftler üzerinde de tekrarlanması önerilmektedir. Özellikle günümüzde aile ve evlilik danıĢmanlığına oldukça fazla ihtiyaç olduğunun gözlendiği ülkemizde böyle araĢtırmaların sonuçları, aile rehberliği ve danıĢmanlığına yönelik kuramsal ve uygulamalı çalıĢmalara iliĢkin önemli doğurgular sunacaktır.

8. Aldatmayı inceleyen gelecek araĢtırmalarda bu araĢtırmada sınanan aldatma modeli kadın ve erkekler için ayrı ayrı test edilebilir. Böyle araĢtırmaların sonuçları aile rehberliği ve danıĢmanlığına yönelik uygulamalı çalıĢmalarda kadın ve erkeklere yönelik farklı müdahale yöntemlerinin geliĢtirilmesine yönelik önemli doğurgular sağlayabilir.

9. Romantik iliĢki ve aldatmanın uzun dönemli izlendiği ve farklı yöntemlerin (günlük tutma, hikâyeleĢtirme vb.) kullanıldığı boylamsal araĢtırmaların yapılması önerilmektedir. 10. Bu araĢtırmada veriler araĢtırmacının kendisi tarafından ve anonim olarak toplanmıĢtır. Bu yaĢantıya dayanılarak, aldatma konusunda gelecekte yapılacak araĢtırmalarda bilgilerin anonim olarak toplanmasına özen gösterilmelidir. Bunun yapılamadığı niteliksel araĢtırmalarda bilgilerin gizliliği konusunda katılımcıların güveni sağlanmalıdır. Yapılacak olan araĢtırmalarda katılımcılardan ölçekleri cevaplamaları istendiğinde katılımcıların birbirlerinin cevaplarını görmeyecekleri Ģekilde, çok yakın olmayacak Ģekilde oturmaları önemlidir. AraĢtırmanın önemi ve sonuçların gerçekçi olmasının önemi açıklanmalıdır. Bu araĢtırmada yapıldığı gibi veriler ikinci elden toplanmamalı, daima araĢtırmacı tarafından toplanmıĢ ve gerekli açıklamalar yapılmıĢ olmalıdır. AraĢtırmada kullanılacak ölçeğe “Aldatma ölçeği” adını vermek sosyal istenirlik faktörü açısından sakıncalı olabilir; bu araĢtırmada olduğu böyle bir ölçeğe “Yakın ĠliĢkiler Ölçeği” adının verilmesi önerilmektedir.

11. Aldatma ölçeği ve ĠliĢki Ġstikrarı Ölçeği’nin bir arada kullanılacağı gelecek araĢtırmalarda, bu araĢtırmada uygulandığı gibi katılımcıların ölçekleri cevaplarken, aynı iliĢki üçgenini (aldatılan/iliĢkideki partner, aldatan partner ve iliĢki dıĢındaki partner) değerlendirmeleri için gerekli yönergeler yazılmalı ya da bu duruma dikkat edilmesi gerektiği katılımcılara açıklanmalıdır. Aksi halde bir katılımcı Aldatma Ölçeği’ni cevaplandırırken aldatma yaĢantısının olduğu eski bir iliĢkisini düĢünerek, ĠliĢki Ġstikrarı

91

Ölçeği’ni cevaplarken de aldatma yaĢantısının olmadığı ya da az olduğu Ģu anki iliĢkisini düĢünerek cevaplandırabilir. Böyle bir durum, araĢtırmada gerçek sonuçların ortaya çıkmasını engelleyecektir.

92

KAYNAKÇA

Allen, E. S. & Atkins, D. C. (2005). The multidimensional and developmental nature of infidelity: Practical applications. Journal of Clinical Psychology, 61(11), 1371–1382. Allen, E. S. & Baucom, D. H. (2004). Adult attachment and patterns of extradyadic

involvement. Family Process, 43(4), 467-488.

Allen, E. S., Atkins, D. C., Baucom, D. H., Snyder, D. K., Gordon, K. C.& Glass, S. P. (2005). Intrapersonal, interpersonal, and contextual factors in engaging in and responding to extramarital involvement. Clinical Psychology: Science and Practice, 12(2), 101-130.

Allen, E. S. & Rhoades, G. K. (2008). Not all affairs are created equal: Emotional involvement with an extradyadic partner. Journal of Sex & Marital Therapy, 34, 51– 65.

Amato, P. R., & Rogers, S. J. (1997). A longitudinal study of marital problems and subsequent divorce. Journal of Marriage and the Family, 59, 612-624.

Atkins, D. C., Baucom D. H., & Jacobson, N. S. (2001). Understanding infidelity: correlates in a national random sample. Journal of Family Psychology, 15(4), 735- 749.

Atwood, J. D. , & Seifer, M. (1997). Extramarital affairs and constructed meanings: A social constructionist therapeutic approach. The American Journal of Family Therapy, 25(1), 55–74.

Bacanlı, H., Ġlhan, T., & Aslan, S. (2009). BeĢ faktör kiĢilik kuramına dayalı bir kiĢilik ölçeğinin geliĢtirilmesi: Sıfatlara dayalı kiĢilik testi (SDKT). Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7(2), 261-279.

Bachman, G., & Guerrero, L. (2006). Forgiveness, apology, and communicative responses to hurtful events. Communication Reports, 19, 45–56.

Bartholomew, K. (1990). Avoidance of intimacy: An attachment perspective. Journal of Social and Personal Relationships, 7, 147-178.

Bartholomew, K., & Horowitz, L.M. (1991). Attachment styles among young adults: A test of four category model. Journal of Personal Social Psychology, 61(2), 44- 226. Barta, W. D. & Kiene, S. M. (2005). Motivations for infidelity in heterosexual dating

couples: The roles of gender, personality differences, and sociosexual orientation. Journal of Social and Personal Relationships, 22(3), 339-360.

93

Baucom, D. H., Gordon, K. C., Snyder, D. K.,Atkins, D. C. Christensen, A. (2006). Treating affair couples: Clinical considerations and initial findings. Journal of Cognitive Psychotherapy: An International Quarterly, 20(4), 375-392.

Beard, T. L. (1996). The jealousy grieving process: Response to infidelity. Master’s Thesis, California State University.

Beaulieu-Pelletiera, G., Philippeb, F. L., Lecoursa, S., & Couture, S. (2011). The role of attachment avoidance in extradyadic sex. Attachment & Human Development, 13(3), 293–313.

Berman, S. A. (1985). Men and romantic relationships: A qualitative study of men and intimacy. Doctoral’s Thesis, University of Massachusetts Amherst.

BeĢtav, F. G. (2007). Romantik ilişki doyumu ile cinsiyet, bağlanma stilleri, rasyonel olmayan inançlar ve aşka ilişkin tutumlar arasındaki ilişkilerin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Birnie, C. , McClure, M. C. , Lydon, J. E., & Holmberg, D. (2009). Attachment avoidance and commitment aversion: A script for relationship failure. Personal Relationships, 16, 79–97.

Blow, A. J. & Hartnett, K. (2005). Infidelity in committed relationships II: A substantive review. Journal of Marital and Family Therapy, 31(2), 217-233.

Bowlby, J. (1969). Attachment and loss: Vol. I. attachment. New York: Basic Books. Bowlby, J. (1973). Attachment and loss: Vol. II. separation: Anxiety and anger. New

York: Basic Books.

Boekhout, B. A., Hendrick, S. S., & Hendrick, C. (2003). Exploring infidelity: Developing the relationship issues scale. Journal of Loss & Trauma, 8(4), 283-306.

Brennan, K. A., Clark, C. L., & Shaver, P.R. (1998). Self-report measurement of adult attachment: An integrative overview. In J. A. Simpson and W. S. Rholes (Eds.). Attachment Theory and Close relationships (pp. 46-76). New York: Guilford Press Brown, E. M. (2001). Patterns of infidelity and their treatment. (Second Edition).

Philadelphia: Brunner-Routledge.

Buunk, B. P., & Bakker, A. B. (1997). Commitment to the relationship, extradyadic sex, and AIDS prevention behavior. Journal of Applied Social Psychology, 27, 1241 – 1257.

Burger, J. M. (2006). Kişilik (Ġ.D. Erguvan Sarıoğlu, Çev.) (1. Basım). Ankara: Kaknüs Yayınları.

94

Buss, D. M. (1994). The Evolution of Desire: Strategies of Human Mating. New York: BasicBooks.

Buss, D. M. (1998). Sexual strategies theory: Historical origins and current status. The Journal of Sex Research, 35(1), 19-31.

Buss, D. M., Larsen, R. J., Westen, D., & Semmelroth, J. (1992). Sex differences in jealousy: Evolution, physiology, and psychology. Psychological Science, 3, 251– 255.

Buss, D. M., & Shackelford, T. K. (1997). Susceptibility to infidelity in the first year of marriage. Journal of Research in Personality, 31, 193 – 221.

Buss, D. M., Shackelford, T. K., Kirkpatrick, L. A., Choe, J. C., Lim, H. K., Hasegawa, M., et al. (1999). Jealousy and the nature of beliefs about infidelity: Tests of competing hypotheses about sex differences in the United States, Korea, and Japan. Personal Relationships, 6, 125–150.

Büyüköztürk, ġ. (2006). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı (6. Baskı). Ankara: PegemA Yayıncılık.

BüyükĢahin, A., Hasta,D. & Hovardaoğlu, S. (2005). ĠliĢki istikrarı ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalıĢması. Türk Psikoloji Yazıları, 8(16),25-37.

BüyükĢahin, A. & Hovardaoğlu, S. (2007).Yatırım modelinin bazı değiĢkenler yönünden incelenmesi. Türk Psikoloji Dergisi, 22(59), 69-86.

Byrne, B. M. (1998). Structural equation modeling with LISREL, PRELIS, and SIMPLIS: Basic concepts, applicaitons, and programming. Mahwah, NJ:Erlbaum.

Caldwell, K. (2008). Rival attractiveness, extradyadic behavior and behavior setting: their effects on reactions to jealousy arousing situations. Master’s Thesis, California State University.

Cann, A. & Baucom, T. R. (2004). Former partners and new rivals as threats to a relationship: Infidelity type, gender, and commitment as factors related to distress and forgiveness. Personal Relationships, 11(3), 305-318.

Campbell, A. M. (2009). How selected personality factors affect the relationships between marital satisfaction, sexual satisfaction, and infidelity. Doctoral’s Thesis, Louisiana Tech University.

Cann, A., Magnum, J. L. & Wells, M. (2001). Distress in response to relationship infidelity: the roles of gender and attitudes about relationships. Journal of Sex Research, 38(3), 185-190.

95

Cassidy, J. (1994). Emotion regulation: Influences of attachment relationships. Monographs of the Society for Research in Child Development, 59 (2/3), 228-283. Chuick, C.D. (2009). Gender and infidelity: A study of the relationship between

conformity to masculine norms and extrarelational involvement. Doctoral’s Thesis, The University of Iowa.

Chibnall, J. T., Blaskiewicz, R. J. & Detrick, P. (2009). Are medical students agreeable? An exploration of personality in relation to clinical skills training. Medical Teacher, 31(7), 311-315.

Costa, P. T. & McCrea, R. R. (2011). The five-factor model, five factor theory, and interpersonal psychology. In L. M. Horowitz & S. Strack (Eds). Handbook of Interpersonal Psychology: Theory, Research, Assessment, and Therapeutic Interventions. (pp 91-103). New Jersey: John Wiley & Sons.

Costa, P. T. & McCrea, R. R. (1992). Four ways five factors are basic. Personality and Individual Differences, 13, 653-665.

Cox, F. D. (2006). Human intimacy: marriage, the family, and its meaning. Belmont, CA: Thomson Wadsworth (1-27).

ÇavuĢoğlu, Z. ġ. (2011). Bağlanma stilleri, evlilik uyumu ve aldatma eğilimi arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü: Ġstanbul.

Dabrowski, C. (2010). Sex, sexual satisfaction, relationship satisfaction, and infidelity. Master’s Thesis, Kean University.

DemirtaĢ-Madran, H. A. (2008). Duygusal ve cinsel kıskançlık açısından temel cinsiyet farklılıkları: Evrimsel yaklaĢım ve süregelen tartıĢmalar. Türk Psikiyatri Dergisi, 19(3), 300-309.

Dewall, C. N., Lambert, N. M., Slotter, E. B., Ponds, R. S., Deckman, T., Finkel, E. J., Luchies, L. B., & Fincham, F. D. (2011). So far away from one’s partner, yet so close to romantic alternatives: avoidant attachment, interest in alternatives, and infidelity. Journal of Personality and Social Psychology, 101(6), 1302–1316.

Dillow, M. R., Malachowski, C. C., Brann, M. & Weber, K. D. (2011). An experimental examination of the effects of communicative infidelity motives on communication and relational outcomes in romantic relationships. Western Journal of Communication, 75(5), 473-499.

96

Drigotas, S. M., & Barta, W. (2001). The cheating heart: Scientific explorations of infidelity. Current Directions in Psychological Science, 10, 177.

Drigotas, S. M., Safstrom, C. A., & Gentilia, T. (1999). An investment model prediction of dating infidelity. Journal of Personality & Social Psychology, 77, 509-524.

Egan, V. & Angus, S. (2004). Is social dominance a sex-specific strategy for infidelity? Personality and Individual Differences, 36, 575-586.

Emmers-Sommer, T. M., Warber, K. & Halford, J. (2010). Reasons for (non)engagement in infidelity. Marriage & Family Review, 46 (6-7), 420-444.

Etcheverry, P. E., Le, B., Wu, T.F. and Wei, M. (2013) Attachment and the investment model: Predictors of relationship commitment, maintenance, and persistence. Personal Relationships. 20(3), 546-567.

Feldman, S.S., & Cauffman, E. (1999). Your cheatin’ heart: Sexual betrayal attitudes and behaviours and their correlates. Journal of Research on Adolescence, 9, 227–257. Fernandez, A. M., Vera-Villarroel, P., Sierra, J. C. & Zubeidat, I. (2007). Distress in

response to emotional and sexual infidelity: Evidence of evolved gender differences in spanish students. The Journal of Psychology, 141(1), 17-24.

Fincham, F. D. & Cui, M. (2011). Emerging adulthood and romantic relationships: An introduction. In F. D. Fincham, M. Cui (Eds), Romantic Relationships in Emerging Adulthood (pp. 3-12). New York: Cambridge University Press.

Fish, J. N., Pavkov, T. W., Wetchler, J. L. & Bercik, J. (2012). Characteristics of those who participate in infidelity: The role of adult attachment and differentiation in extradyadic experiences. The American Journal of Family Therapy, 40, 214–229. Fraley, R. C., Waller, N. G. & Brennan, K. A. (2000). An item response theory analysis of

self-report measures of adult attachment. Journal of Personality and Social Psychology, 78, 350-365.

Fricker, J. (2006). Predicting infidelity: The role of attachment styles, lovestyles, and the investment model. Doctoral’s Thesis, Swinburne University of Technology.

Friedman, H. S. & Schustack, M. W. (2012). Personality: Classic theories and modern

research.(Fifth Edition). Boston, MA : Allyn & Bacon.

Glass, S. P. & Wright, T. L. (1977). The relationship of extramarital sex, length of marriage, and sex differences on marital satisfaction and romanticism: athanasiou’s data reanalyzed. Journal of Marriage and The Family, November, 691-703.

97

Glass, S. P. & Wright, T. L. (1985). Sex differences in type of extramarital involvement and marital dissatisfaction. Sex Roles, 12 (9/10), 1101-1119.

Glass, S.P., & Wright, T.L. (1992). Justifications for extramarital relationships: The association between attitudes, behaviors, and gender. Journal of Sex Research, 29, 361–387.

Goldberg, L. R. (1990). An alternative “description of personality”: The big-five structure. Personality Processes And Individual Differences, 59(6), 1216-1229.

Gordon, K. C., Baucom, D. H., & Snyder, D. K. (2004). An integrative intervention for promoting recovery from extramarital affairs. Journal of Marital and Family Therapy, 61(11), 1393-1405.

Greeley, A. (1994). Marital infidelity. Society, 31, 9-13.

Guerrero, L. K. & Bachman, G. F. (2008). Communication following relational transgressions in dating relationships: An investment-model explanation. Southern Communication Journal. 73(1),4-23.

Gülgöz, S. (2002). “Five-factor model and NEO-PI-R in Turkey,” A. J. Marsella (Series Ed.), R. R. McCrae ve J, Allik (Eds.), The five-factor model across cultures, Kluwer Academis/PlenumPublishers: USA, 1-23.

Hackathorn, J. & Harvey, R. (2011). Sexual double standards: Bias in perceptions of Cyber-Infidelity. Sexuality & Culture, 15, 100-113.

Halat, M. I. (2009). Yatırım kuramı bağlamında evli çiftlerde uyum, nedensel ve sorumluluk yüklemeleri ile yalnızlık arasındaki bağlantılar. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Hall, J. H. & Fincham, F. D. (2006). Relationship dissolution following infidelity: The roles of attributions and forgiveness. Journal of Social & Clinical Psychology, 25(5), 508-522.

Hansen, G. L. (1987). Extradyadic relations during courtship. Journal of Sex Research, 23, 382-390.

Hazan, C., & Shaver, P. R. (1994). Attachment as an organizational framework for research on close relationships. Psychological Inquiry, 5, 1-22.

Hendrick, S. S. (2009). Understanding Close Relationships. (1. Basım) ( A. Dönmez, Çev. Ed.) Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

98

Ho, M. Y. , Chen, S. X. , Bond, M. H. , Hui, C. M., Chan, C. & Friedman, M. (2012). Linking adult attachment styles to relationship satisfaction in hong kong and the united states: The mediating role of personal and structural commitment. Journal of Happiness Studies, 13, 565-578.

Holmes, J. G. & Rempel, J. K. (1989). Trust in close relationships. In C. Hendrick (Ed), Close relationships (pp. 187-220). Newbury Park, CA: Sage.

Hovardaoğlu, S. (1996). Sosyal mübadele: Evlilikle ilgili değerlendirmelere etkisi. Türk Psikoloji Dergisi, 11(36), 12-24.

Hunyady, O. , Josephs, L. & Jost, J. T. (2008). Priming the primal scene: Betrayal trauma, narcissism, and attitudes toward sexual infidelity. Self & Identity, 7(3), 278-294. Impett, E. A., Beals, K.P. & Peplau, L. A.(2001). Testing the investment model of

relationship commitment and stability in a longitudinal study of married couples. Current Psychology, 20(4). 312-326.

Impett, E. A., & Peplau, L.A. (2002). Why some women consent to unwanted sex with a dating partner: Insights from attachment theory. Psychology of Women Quarterly, 26, 360–370.

John, O. P. & Srivastava, S. (1999). The big five trait taxonomy: History, measurement, and theoretical perspectives. In L. A. Pervin, O. P. John (Eds). Handbook of personality: Theory and research, 102-138.

Josephs, L. (2006). The impulse to infidelity and oedipal splitting. The International Journal of Psychoanalysis, 87, 423–37.

KağıtbaĢı, Ç. (1998). Kültürel psikoloji: Kültür bağlamında insan ve aile (1. Baskı). Ġstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık.

Kantarcı, D. (2009). Evli bireylerin bağlanma stillerine göre aldatma eğilimleri ve çatışma yönetim biçimlerinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul.

Karasar, N. (2007). Bilimsel araştırma yöntemi. (17. Baskı.) Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kelley, H. H., Berscheid, E., Christensen, A., Harvey, J. H., Levinger, G., McClintock, E., et al. (1983). Analyzing close relationships. In H. H. Kelley, E. Berscheid, A. Christensen, J. H. Harvey, T. L. Huston, G. Levinger, E. McClintock, L. A. Peplau & D. R. Peterson (Eds.), Close relationships (pp. 20-67). New York: Freeman.

99

Kelley, H. H., Holmes, J. G., Kerr N. L., Reis, H. T., Rusbult, C. E. & Van Lange, P. A. M. (2003). An atlas of interpersonal situations. UK: Cambridge University Press. 1-19. Kinney, D. (1999). Cultural variability in perceptions of cheating. Doctoral’s Thesis,

University of Southern California.

Klacsmann, A. N. (2008). Recovering from infidelity: Attachment, trust, shattered assumptions, and forgiveness from a betrayed partner's perspective. Doctoral’s Thesis, Fuller Theological Seminary, School of Psychology.

Janus, S. & Janus, C. (1993). The Janus report on sexual behavior. New York: John Wiley & Sons.

Lambe, C. J. ; Wittmann, C. M. & Spekman, R. E. (2001). Social exchange theory and research on business to business relational exchange. Journal of Business-to- Business Marketing, 8(3), 1-36.

Lambert, N. M., Slotter, E. B., Pond, R. S., Deckman, T., Finkel, E. J., Luchies, L. B. and Finchamn, F. D. (2011).So far away from one's partner, yet so close to romantic alternatives: Avoidant attachment, interest in alternatives, and infidelity. Journal of Personality and Social Psychology, 101 (6), 1302-1316.

Larsen, R. J. & Buss, D. M. (2005). Personality Psychology (Second edition). NY: McGraw Hill.

Laurenceau, J. P.; Barrett, L. F. & Pietromonaco, P. R. . (2004). Intimacy as an interpersonal process: The importance of self-disclosure, partner disclosure, and perceived partner responsiveness in interpersonal exchanges . In H. T. Reis & C. E. Rusbult(Eds), Close relationships: Key readings (pp. 199-211). New York: Psychology Press.

Le, B., & Agnew, C. R. (2003). Commitment and its theorized determinants: A meta- analysis of the investment model. Personal Relationships, 10, 37–57.

Le, B. ; Korn, M. S.; Crockett, E. E. & Loving, T. J. (2010). Missing you maintains us: Missing a romantic partner, commitment, relationship maintenance, and physical infidelity. Journal of Social and Personal Relationships, 28(5) 653–667.

Lusterman, D. D. (1998). Infidelity: A survival guide. Oakland, CA : New Harbinger Publications.

Mark, K. P. ; Janssen, E. & Milhausen, R. R. (2011). Infidelity in heterosexual couples: Demographic, interpersonal, and personality-related predictors of extradyadic sex. Archives of Sexual Behavior, 4, 971–982.

100

Mattingly, B. A.; Wilson, K.; Clark, E. M.; Bequette, A. W. & Weidler, D. J. (2010). Foggy faithfulness: Relationship quality, religiosity, and the perceptions of dating infidelity scale in an adult sample. Journal of Family Issues, OnlineFirst, published on February 24.

Mattingly, B. A.; Clark, E. M.; Weidler, D. J.; Bullock, M.; Hackathorn, J. & Blankmeyer, K. (2011). Sociosexual orientation, commitment, and infidelity: A mediation analysis. The Journal of Social Psychology, 151(3), 222–226.

McAlister, A. R., Pachana, N., & Jackson, C. J. (2005). Predictors of young dating adults’ inclination to engage in extradyadic sexual activities: A multi-perspective study. British Journal of Psychology, 96, 331–350.

McAnulty, R. D. & Brineman, J. M. (2007). Infidelity in dating relationships. Annual Review of Sex Research, 18, 94-114.

McCrea, R. R. & John, O. P. (1992). An introduction to the five-factor model and its applications. Journal of Personality, 60, 175-215.

McCrea, R. R. & Costa, P. T. (1997). Personality trait structure as a human universal. American Psychologist, 52(5), 509-516.

Mikulincer, M., & Erev, I. (1991). Attachment style and the structure of romantic love. British Journal of Social Psychology, 30, 273–291.

Mikulincer, M., & Shaver, P. R.(2007). Attachment in adulthood: Structure, dynamics, and change. New York: The Guilford Press.

Miller, S. L. & Maner, J. K. (2009). Sex differences in response to sexual versus emotional infidelity: the moderating role of individual differences. Personality and Individual Differences, 46, 287–291.

Miller, S. L. & Maner, J. K. (2008). Coping with romantic betrayal: Sex differences in responses to partner infidelity. Evolutionary Psychology, 6(3), 413-426.

Morgan, H. J., & Shaver, P. R. (1999). Attachment processes and commitment to romantic relationships. In J. M. Adams & W. H. Jones (Eds.), Handbook of interpersonal commitment and relationship stability (pp. 109–124). New York: Plenum Press. Norment, L. (1998a). Infidelity: Why men cheat. Ebony, 54(1), 116-123.

101

Orzeck, T. & Lung, E. (2005). Big-five personality differences of cheaters and non- cheaters. Current Psychology: Developmental • Learning • Personality • Social, 24(4), 274-286.

Özgün, S. (2010). The predictors of the traumatic effect of extramarital infidelity on married women: coping strategies, resources, and forgiveness. Doktora Tezi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Pesulo, P. R. & Spina, P. (2008). Understanding infidelity: Pitfalls and lessons for couples counselors. The Family Journal: Counseling And Therapy For Couples And Families, 16(4), 324-327.

Pistole, M. C. & Clark, E. M. (1995). Love relationships: Attachment style and the investment model. Journal of Mental Health Counseling, 17(2) 199-209.

Pistole, M. C. & Vocaturo, L. C. (1999). Attachment and commitment in college students' romantic relationships. Journal of College Student Development, 40(6), 710-720. Polat, D. (2006). Evli bireylerin evlilik uyumları, aldatma eğilimleri ve çatışma eğilimleri

arasındaki ilişkilerin bazı değişkenler açısından incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Prager, K. J. (1995). The psychology of intimacy. New York: The Guilford Press. 1-7. Previti, D. & Amato, P. R. (2004). Is infidelity a cause or a consequence of poor marital

quality? Journal of Social and Personal Relationships, 21(2), 217–230. Psychology Today. (May/Jun93). Myths of infidelity. 26(3), p35. 3p.

Püsküllüoğlu, A. (1997). Arkadaş Türkçe sözlük (2. Baskı). Ankara: ArkadaĢ Yayıncılık.