• Sonuç bulunamadı

Güvenli Elektronik Zaman Damgası

2.3. FSEK Ek Madde 4 Hükmü

2.4.11. Güvenli Elektronik Zaman Damgası

Güvenilir elektronik zaman damgası, elektronik imza altyapısına dayanır. Bir zaman damgası sunucusu, elektronik bir belgeyle tarih ve saat bilgisi içeren zaman mührünü kriptografik bir yöntemle birbirine eşler. Zaman damgası, daha sonra bu belgenin zaman damgasında belirtilen tarih ve saatte var olduğunu kanıtlamakta kullanılır. Zaman damgası E-imza Kanunu’nda “bir elektronik verinin üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı ve/veya kaydedildiği zamanın tespit edilmesi amacıyla, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından elektronik imzayla doğrulanan kayıt” olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’de zaman damgası sunucu hizmetini Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları (ESHS) vermektedir. Güvenilir zaman damgası, Kanuna göre kurulmuş ESHS’lerden alındığı takdirde, belgenin sahibi de dahil olmak üzere, hiç kimse tarafından değiştirilemez. Bu altyapının en temel unsurlarından biri de, zamanı uluslararası standartlara uygun olarak tutan güvenilir bir zaman damgası sunucusudur725

.

723BAYAMLIOĞLU, s.315.

724BAYAMLIOĞLU, s.315.

725ACUN, Ramazan, “Elektronik İmza, Elektronik Zaman Damgası ve Eser Sahipliği”, Legal Fikri ve

159

Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları ve onlara aracılık eden web servisleri kullanılarak alınan güvenilir elektronik zaman damgaları ile eserin oluşturulma anı kanıtlanabilecek nitelikte yasal delil elde edilebilmektedir. Bu işlem sırasında, aynı amaca yönelik diğer yöntemlerden farklı olarak eserin içeriğini sahibinden başka kimsenin görme ihtimali de kural olarak bulunmamaktadır726

.

726

160

SONUÇ

Tarihi süreç içerisinde, özellikle matbaanın icadından sonra, eserlerin basımı ve çoğaltılması kolaylaşmış ve eserler daha hızlı bir şekilde geniş kitlelere ulaşmaya başlamıştır. Bu durumun doğal bir sonucu olarak fikri hak kavramı gündeme gelmiş ve eser sahiplerinin fikri haklarının ihlal edilme potansiyeli artmıştır. Eser sahiplerinin fikri haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmek için de hukuki düzenlemeler yapılmıştır. Matbaanın icadından, içinde bulunduğumuz bilgi çağına geliş sürecinde, iletişim teknolojisi hayal edilemeyecek kadar hızlı gelişmiş ve bu gelişmelerin en önemlisi, şüphesiz, hayatımızın her alanında yer edinen internet olmuştur. Gelişen ve gelişmeye devam eden teknoloji sayesinde hem bilgilerin yayılması ve bilgiye ulaşılması hem de yeni eser türlerinin meydana getirilmesi olanakları artmış ve insanlığa yeni ufuklar açılmıştır. Ancak teknolojik gelişmelerin her ne kadar saymakla tükenmeyecek faydaları olsa da, bu gelişmeler çözümü zor yeni hak ihlallerine sebebiyet vermektedir. Bu ihlaller özellikle de internet ortamında veya internet aracılığı ile eser sahiplerinin mali ve manevi fikri haklarına yönelik olmaktadır.

Kısaca, birtakım gayrı maddi mallar üzerindeki mutlak haklar olarak tanımlayabileceğimiz fikri haklar,yaratıcı insan zihninin ürünleri olmaları sebebi ile hukuk düzeni tarafından korunmaya en fazla layık hakların başında gelmektedir.Bu sebeple birçok devlet tarafından klasik anlamda fikri hakların korunması için önemli hukuki düzenlemeler yapılmıştır. 1990’lı yıllarda internetin kullanılmaya başlanması ile dünya hızla küreselleşme sürecine girmiştir, hatta küresel köy olarak anılmaya başlanmıştır. Çünkü internet sayesinde dijitalleşme de beraberinde gelişmiş ve eserler sanal ortama dijital halde verildiğinden eserlerin fiziki varlıklarına duyulan ihtiyaç ortadan kalkmıştır. Bu sayede de sanal ortama verilen eserlerin hem iletimi hem de kopyalanması kolaylaşmıştır ve insanlar nerede yaşarlarsa yaşasınlar dünyanın her yerinden bu eserlere bir klavye ile veya mausu klikleyerek kolayca ulaşabilir hale gelmişlerdir. Ayrıca son 20 yıldaki gelişmeler sayesinde, fikri hukukta eserlerin dijitalleşmesi, multimedya eserler, MP3 olarak adlandırılan müzik değişim

161

programları, elektronik kitaplar, web sitelerinin hukuki niteliği gibi yeni kavramlar gündeme gelmiştir.

Fikir ve sanat eserlerinin internet üzerinden iletilmeye başlanması ile birlikte, klasik anlamda koruma yöntemleri yetersiz hale gelmiştir. WIPO gibi birçok uluslararası kuruluş, fikri hakların korunması için uluslararası bir sistemin kurulması amacı ile ciddi boyutta çalışmalar yapmıştır. Çünkü fikri haklar, doğası gereği uluslararası karakterlidir. Son yıllarda da dünya ticaretindeki gelişmeler anılan hakların uluslararası düzeyde korunmasını gerekli kılmaktadır. Yasal düzenlemelerin ulusal sınırlar içinde geçerli olması, sınır tanımaz nitelikteki fikri mülkiyet haklarının yeterli düzeyde korunmadığı anlamına gelir. Eser sahiplerinin haklarının korunması amacıyla ulusal hukuk düzenlemelerinin yanı sıra uluslararası düzenlemelere de gidilmesinin nedeni, bu hakların günümüzün teknolojik imkânlarıyla kolaylıkla ihlal edilebilir hale gelmiş olmasıdır.

İnternet ortamında fikri hakların iletilmesi ile, eser sahibinin mali haklarından olan yayma hakkı (FSEK m. 23), temsil hakkı (FSEK m. 24), çoğaltma hakkı (FSEK m. 22), işleme hakkı (FSEK m. 21) ve bizzat özel olarak düzenleme altına alınan internet ile umuma iletim hakkı (FSEK m. 25) ciddi oranda ihlale maruz kalmaktadır. Eser sahibinin internet aracılığı ile ihlal edilme potansiyeli yüksek olan manevi hakları ise, özellikle, kamuya sunma hakkı (FSEK m. 14), eser sahibi olarak tanıtılma hakkı (FSEK m. 15) ile eserde değişiklik yapılmasını engelleme hakkıdır (FSEK m. 16). Kamuya sunma hakkı internetin ortaya çıkması ile birlikte farklı bir boyut kazanmıştır; çünkü internetin yayılma hızı dikkate alındığında, bir eser, eser sahibinin rızası dışında internet üzerinden umuma iletilirse çok kısa bir sürede dünyanın her yerinden buna erişilebilecektir. FSEK m. 25’te düzenlenen dijital iletim, yani internet aracılığı ile yapılan kamuya iletim, eser sahibinin korunması gereken münhasır hakları kapsamında kabul edilmiştir. AB’nin 9 Nisan 2001 tarihinde onayladığı, AB Bilgi Toplumu Yönergesi’nin 3/1. maddesinde, internet aracılığı ile umuma iletim hakkı FSEK’in düzenlemesine paralel olarak yer almıştır.

Geleneksel fikir ve sanat ürünleri dediğimiz eserlerin dijital ortama aktarılması veya yeni teknolojiler kullanılarak ortaya çıkarılan fikir ürünlerinin hak sahiplerinin fikri haklarını internet aracılığı ile ihlal eden davranış şekilleri çok çeşitlidir. Ancak dürüst kullanım ilkesi, FSEK m. 38’de düzenlenen şahsi amaçlı

162

çoğaltmanın fikri hak ihlali teşkil etmemesi, zımni onay gibi kurumlar fikri hak ihlali teşkil eden davranışlara istisna olabilmektedir.

İnternetin sınır tanımaz bir karakterinin olması, internet ortamını sonsuz özgürlükler alanı yapmaz. İnternet erişimi için altyapı hazırlayan, internette yer alan verilerin içeriğini hazırlayan, bu verileri yayınlayan, depolayan, kullanıcının kullanımına sunan kişi ve kuruluşlar ile interneti kullanan kişi ve kuruluşlar gibi unsurlar, sanal ortamda gerçekleşen fikri hak ihlallerinden internetin süjeleri olarak sorumlu tutulabilmektedirler.

Kanaatimizce, internette gerçekleşen fikrî hak sunumlarından kaynaklanan fikrî hak ihlâlleri konusunda milletlerarası yeknesaklaştırma çalışmaları hızla sonuçlandırılmalıdır. Sanal ortamın tüm aktörlerinin durumları göz önüne alınarak hak sahipleri ve dolayısıyla, fikrî hakların korunması açısından etkili ve gerçekçi bir sistem kurulmalıdır. İnternette fikri hakların sunulmaya başlanmasıyla klasik koruma sistemleri yetersiz gelmeye başlamıştır. İnternetin sınır tanımayan niteliğinden dolayı, etkili bir fikrî hak koruma sisteminin kurulması, devletlerin tek başına yapacakları düzenlemeler oldukça zordur. Kanaatimizce yapılması gereken, devletlerin tek başlarına yapacakları düzenlemeler yerine, fikrî hakların korunması ve ihlallerin etkili bir biçimde takibi için uluslararası bir sistemin kurulmasıdır. İnternette fikrî hakların sunulmasıyla birlikte, bu alanın başlıca aktörleri olan, kullanıcılar, servis sağlayıcılar, eser sahipleri, içerik sağlayıcılar açısından dengeli, yeterli, etkili bir sistemin kurulmalıdır. Bu sistem kurulurken, internetin sınır tanımayan niteliğinden dolayı, ihlâllerin dünya çapında etkili bir şekilde takibi için uluslarüstü bir fikrî hukuk sistemi getirilmelidir.

163

KAYNAKÇA

ACUN, Ramazan, “Elektronik İmza, Elektronik Zaman Damgası ve Eser Sahipliği”, Legal Fikri ve Sınai Haklar Dergisi, S: 12/2007, C: 4.

AKİPEK, Şebnem, DARDAĞAN, Esra, “Sanal Ortamda Gerçekleşen Telif Hakkı İhlallerine Uygulanacak Hukuk”, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C:50 S:3, Erişim Adresi: http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/38/289/2630.pdf , Erişim Tarihi: 13.02.2015.

ARKAN, Azra, Eser Sahibinin Haklarına Bağlantılı Haklar, Vedat Kitapçılık, İstanbul 2005.

ARIKAN, Ayşe Saadet, “Bilgisayar Programlarının Korunması AB ve Türkiye”, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, 1996/4, Erişim Adresi: http://tbbdergisi.barobirlik.org.tr/arama?d1=0&d2=0&s=0&k=27&w=, Erişim Tarihi: 08.03.2015.

ARIKAN, Mustafa, Fikri Mülkiyet Hukukunda Televizyon Program Formatlarının Korunması, XII Levha Yayıncılık, İstanbul 2012.

ATEŞ, Mustafa, Fikir ve Sanat Eserleri Üzerindeki Hakların Kapsamı ve Sınırlandırılması, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2003. (Fikir ve Sanat Eserleri)

ATEŞ, Mustafa, “Eser Sahibinin Umuma İletim Hakkı ya da ‘E-haklar’: FSEK’in 25. Maddesine Dair Genel Bir Değerlendirme”, Fikri Mülkiyet Hukuku Yıllığı 2012, Editör: Tekin MEMİŞ, Yetkin Yayınları, Ankara 2013. (Umuma İletim)

ATEŞ, Mustafa, “Fikri Haklar ve Bağlantılı Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmeler ve Türkiye”, Ankara Barosu Fikri Mülkiyet ve Rekabet Hukuku Dergisi,

S:2006/1,C:6 Erişim Adresi:

http://www.ankarabarosu.org.tr/siteler/ankarabarosu/frmmakale/2006-1/1.pdf , Erişim Tarihi: 22.03.2015.

164

AYDOĞAN, Derya, “Türk Romanında Dijitalleşme: E-kitap”, İstanbul Kültür Üniversitesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2014.

AYHAN İZMİRLİ, Lâle, Avrupa Birliği ve Türk Hukuklarına Göre İnternet Ortamında Fikri Mülkiyet Haklarının İhlali ve Korunması, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2012.

AYİTER, Nurşin, Hukukta Fikir ve San’at Ürünleri, Sevinç Matbaası, Ankara 1981. BAŞPINAR, Veysel, KOCABEY, Doğan, İnternette Fikri Hakların Korunması, Yetkin Yayınları, Ankara 2007.

BAYAMLIOĞLU, İbrahim Emre, Fikir ve Sanat Eserleri Hukukunda Teknolojik Koruma, XII Levha Yayıncılık, İstanbul 2008.

BAYINDIR, Sinan, “Eser Sahibinin İzni Olmaksızın Eseri Umuma İletim Suçu”, Türkiye Barolar Birliği Dergisi 2014/113, Erişim Adresi: http://tbbdergisi.barobirlik.org.tr/ViewPDF-eser-sahibinin-izni-olmaksizin-eseri- umuma-iletim-sucu-1404, Erişim Tarihi: 08.03.2015.

BAYRAM, Selçuk, “Teknolojik Gelişmeler Işığında Müzik Eserlerinde Umuma İletim Hakkı ve Tüm Yönleriyle Mobil Haklar Kavramı (II)”, Legal Fikri ve Sınai Haklar Dergisi, S: 20/2010, C: 4.

BEŞİROĞLU, Akın, Fikir Hukuku Dersleri, Arıkan Yayıncılık, Ankara 2006. BİLGEN, Ozan Eren, “Telif Haklarının Korunması”, Erişim Adresi: http://web.itu.edu.tr/orencik/TelifHakkininKorunmasi.doc , Erişim Tarihi: 10.04.2015.

BOZBEL, Savaş, Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku, XII Levha Yayıncılık, İstanbul 2012.

BOZGEYİK, Hayri, BOZGEYİK, Ahmet, “Yazılımlar İçin Telif Hakkı Korumasında Güncel Sorunlar”, Fikri Mülkiyet Hukuku Yıllığı 2012, Editör: Tekin MEMİŞ, Yetkin Yayınları, Ankara 2013.

CERİTOĞLU SENGEL, Filiz, Fikir ve Sanat Eserleri Hukukunda İntihal ve Esinlenme, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2009.

165

ÇANGA, Tarık Mete, İnternette Fikir ve Sanat Eserleri Üzerindeki Hakların Korunması, İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü, Aralık 2007. DÜLGER, Murat Volkan, Bilişim Suçları ve İnternet İletişim Hukuku, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2013.

ERDEM, Bahadır, “Fikri Hakların Korunmasına Uygulanacak Hukuk”, I. İstanbul Fikri Mülkiyet Hukuku Sempozyumu, İstanbul Ticaret Üniversitesi Yayınları, 05-06 Mayıs 2005.

ERDİL, Engin, Fikir ve Sanat Eserleri Hukukunda İşlenme Eserler, Beta Yayıncılık, İstanbul 2003.

EREL, Şafak N., Türk Fikir ve Sanat Hukuku, İmaj Yayıncılık, Ankara 1998.

EREL, Şafak N., “Fikri Hukuk Açısından Müzik Klipleri”, Ankara Barosu Fikri Mülkiyet ve Rekabet Hukuku Dergisi, 2006/1 C:6, Erişim Adresi: http://www.ankarabarosu.org.tr/siteler/ankarabarosu/frmmakale/2006-1/2.pdf ,Erişim Tarihi:07.03.2015.

EREN, Fikret, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, Yetkin Yayınları, Ankara 2014. GÖNEN, Coşkun, “Eser, Eserin Korunma Koşulları ve Bilgisayar Programlarının Eser Niteliği”, Legal Fikri ve Sınai Haklar Dergisi, S: 21/2010, C: 4.

GÜLPINAR, Kaan Mert, “İnternet Servis Sağlayıcılarının Telif Hakkı İhlallerinden Kaynaklanan Sorumluluğu – ABD, AB ve Türk Hukuku Kapsamında İnceleme-”, Legal Fikri ve Sınai Haklar Dergisi, S: 37/2014, C:10.

GÜLTEKİNER, Esra, “Bilişim Hukuku ve Alan Adları”, İstanbul Barosu Dergisi, Cilt: 87, Sayı: 2013/2, Mart-Nisan 2013.

GÜNEŞ, İlhami, Uygulamada Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2008.

HİRSCH, Ernst E., Hukuki Bakımdan Fikri Sây, C:2, İktisadi Yürüyüş Matbaası ve Neşriyat Yurdu, İstanbul 1943.

İNANICI, Haluk, “Web (HTML) Dokümanının (Sayfasının) Fikri Haklar ve Basın Hukuku Açısından Değerlendirilmesi”, Erişim Adresi: http://www.inanici-

166

tekcan.av.tr/makaleler/detay/Web-Html-Dokumaninin-Fikri-Haklar-Ve-Basin- Hukuku-Acisindan-Degerlendirilmesi/5/68/0 , Erişim Tarihi: 10.04.2015.

KAPLAN, Yavuz, İnternet Ortamında Fikri Hakların Korunmasına Uygulanacak Hukuk, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2004.

KARAHAN, Sami, SULUK, Cahit, SARAÇ, Tahir, NAL, Temel, Fikri Mülkiyet Hukukunun Esasları, 3.Baskı, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2013.

KENDİGELEN, Abuzer, BOZBEL, Savaş, “Telif Hakları Açısından İnternette Veri Paylaşımı (Peer-to-Peer File Sharing)”, Derleyen: Yeşim ATAMER, İNTERNET VE HUKUK, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2004.

KERVANKIRAN, Emrullah, “Reklam Sloganları ve Hukuken Korunması”, Fikri Mülkiyet Hukuku Yıllığı 2012, Editör: Tekin MEMİŞ, Yetkin Yayınları, Ankara 2013.

KESERBERBER, Leyla, “E-Sözleşme Bağlamında Dijital İmza ve ETKK Yasa Taslağı Açısından Türkiye’de Durum”, Derleyen: Yeşim ATAMER, İNTERNET VE HUKUK, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2004.

KİKKİS, Ioannis, “Bilgi Toplumunda Eser Sahibinin Manevi Hakkının Geleceği”, Legal Fikri ve Sınai Haklar Dergisi, S: 12/2007, C: 4, Çeviren: İbrahim Kelağa AHMET.

KÖSEOĞLU, Emine Nergiz, “İnternet Ortamındaki Yayınlarda Telif Hakları”, Legal Fikri ve Sınai Haklar Dergisi, S: 8/2006, C: 2.

KURU, Baki, ARSLAN, Ramazan, YILMAZ, Ejder, Medeni Usul Hukuku, Yetkin Yayınları, Ankara 2013.

MEMİŞ, Tekin, Fikri Hukuk Bakımından İnternet Ortamında Müzik Sunumu, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2002.

MEMİŞ, Tekin, “Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile İnternet Ortamında Fikri Hak İhlallerinin Engellenmesi İçin Getirilen Usul ve Bu Usulün Değerlendirilmesi”, Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi, S: 2/2006.

167

OĞUZ, Habip, İnternet Ortamında Kişilik Haklarının İhlali ve Korunması, Adalet Yayınevi, Ankara 2010.

OĞUZMAN, M. Kemal, ÖZ, Turgut, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, Filiz Kitabevi, İstanbul 2006.

ÖZDERYOL, Teknail, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda Düzenlenen Suçlar, Vedat Kitapçılık, İstanbul 2006.

ÖZDİLEK, Ali Osman, İnternet ve Hukuk, Papatya Yayıncılık, İstanbul 2002. ÖZTAN, Fırat, Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku, Turhan Kitabevi, Ankara 2008. ÖZTRAK, İlhan, Fikir ve Sanat Eserleri Üzerindeki Haklar, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları, Ankara 1971.

PEKŞİRİN, Hülya, AKGÜN, Kemal, IŞIKLI, Hasibe, İNCİ, Murat, “İnternet Yayıncılığı ve İnternet Servis Sağlayıcılarının Sorumlulukları, Genel Politikalar ve

Düzenleme Önerileri”, Erişim Adresi:

http://www.teknoturk.org/docking/yazilar/tt000086-yazi.htm , Erişim Tarihi: 11.03.2015.

PİROĞLU, Ünsal, “İletişim Çağında Sanatın ve Telif Haklarının Yeni Konumu”, Ankara Barosu Fikri Mülkiyet ve Rekabet Hukuku Dergisi, S: 2001/2, C: 1, Erişim Adresi: http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/38/289/2630.pdf , Erişim Tarihi: 24.03.2015.

REİSOĞLU, Safa, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, Beta Yayıncılık, İstanbul 2008.

SOYSAL, Tamer, “İnternet Servis Sağlayıcılarının Hukuki Sorumlulukları”, TBB Dergisi, S.61, 2005, Erişim Adresi: http://tbbdergisi.barobirlik.org.tr/m2005-61-187 Erişim Tarihi: 12.2.2015.

SULUK, Cahit, ORHAN, Ali, Uygulamalı Fikri Mülkiyet Hukuku, Cilt II, Arıkan Yayıncılık, İstanbul 2005.

168

ŞEKER, Sadi Evren, “Caching Mekanizmaları”, Erişim Adresi: http://bilgisayarkavramlari.sadievrenseker.com/2012/11/07/caching-mekanizmalari/ , Erişim Tarihi: 11.03.2015.

TEKİNALP, Ünal, Fikri Mülkiyet Hukuku, Beşinci Bası, Vedat Kitapçılık, İstanbul 2012.

TOPALOĞLU, Mustafa, Bilgisayar Programları Üzerindeki Haklar ve Bu Hakların Korunması, Türkiye Bilişim Vakfı, İstanbul 1997.

TOSUN, Yalçın, “Caching ve Hukuksal Çözüm Önerileri”, Derleyen: Yeşim ATAMER, İNTERNET VE HUKUK, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2004.

TÖRE, Nazlı, “Sanal Ortamda Telif Haklarına Uygulanacak Hukuk”, TBB Dergisi, S: 2007/72, Erişim Adresi: http://tbbdergisi.barobirlik.org.tr/m2007-72-362, Erişim Tarihi: 24.03.2015.

TÜRKEKUL, Erdem, “İnternet Ortamında Fikir ve Sanat Eserlerinin Korunmasına İlişkin Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, Derleyen: Yeşim ATAMER, İNTERNET VE HUKUK, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2004.

TÜRKEKUL, Erdem, SEVİM, Tuğrul, “İnternet Ortamında Müzik Eserlerinin Kullanımı”, Legal Fikri ve Sınai Haklar Dergisi, S: 3/2005, C: 1.

USLU, Ramazan, Türk Fikir ve Sanat Eserleri Hukukunda Eser Kavramı, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2003.

ÜSTÜN, Gürsel, Fikri Hukukta İşleme Eserler, BESAM Yayınları, İstanbul 2001. YARSUVAT, Duygun, Türk Hukukunda Eser Sahibi ve Hakları, Sulhi Garan Matbaası, İstanbul 1977.

YASAMAN, Hamdi, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku, Vedat Kitapçılık, İstanbul 2006.

YAŞA, Yasemin, Hukuk Terimleri Sözlüğü, Beta Yayınları, İstanbul 2012.

YAVUZ, Levent, ALICA, Türkay, MERDİVAN, Fethi, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Yorumu, C: I, B: 2, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2014.

169

YAVUZ, Levent, ALICA, Türkay, MERDİVAN, Fethi, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Yorumu, C: II, B: 2, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2014.

ONLINE KAYNAKLAR www.eticaretsozlugu.com http://tr.wikipedia.org/wiki/Steganografi http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Ia4wMAT0lj0J:e- bergi.com/y/Veri-Gizleme-Bilimi+&cd=2&hl=tr&ct=clnk&gl=tr http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ZRqnx7irHi4J:web.firat.edu .tr/mbaykara/stego.ppt+&cd=6&hl=tr&ct=clnk&gl=tr