• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM 1 Yeni Medya ve QR Kodlar

3.9 Güvenirlilik ve Geçerlilik Ölçütleri

Ankette cevapların gereksizliğini ele almak için özel olarak tasarlanmış bazı sorular vardır. Katılımcıların dikkatsiz bir tavrını tahmin etmek ve cevapların doğru olup olmadığını belirlemek. Ankette olumsuz sorular sormaya büyük önem verilir; böylece daha sonra soruların dikkatsizce cevaplandırılmasının etkisini ortadan kaldırmak için bu sorular tersten kodlanabilir. Bu teknik, ankete katılanların, anketin farklı bölümlerinde farklı şekilde sorulduğunda bile, her iki soru için de doğru cevap verip vermediğini karşılaştırmaya yardımcı olur.

Ayrıca, KAB bileşeninin hiçbirine doğrudan cevap vermeyebilecek bir dizi soru vardır. Bu sorular, araştırmanın amaç ve hedeflerinde ortaya çıkan bazı özel boyutlara cevap vermek için eklenmiştir. Bu sorular sorma ve analiz etme bakımından çok önemliydi, çünkü araştırmalar bu ikincil hedefler olmadan eksik olacaktı. Bu tür sorular, 'kültürel boyutlar, kullanımlar ve

memnuniyet' gibi belirli soruları açıklamak için bir genelleştirilebilirliğin geliştirilmesine yardımcı olmuştur.

Saha gözlemlerine ve kişisel notlara da çok dikkat edildi. Türkiye, Pakistan ve Çin gibi geleneksel bir toplumda, bir araştırma anketi yoluyla doğru sonuçları bulmak nispeten zor bir iştir. Bu nedenle, bu tür araştırma metodolojisinde gözlemler destekleyici bir araç olarak güçlü bir şekilde uygulanmaktadır. Kişisel gözlemler ve alan notları, tartışma ve deneysel olarak toplanan verilerin sonuçlarını yorumlarken daha fazla yer sağlamaktadır.

3.10 Bölümün Özeti

Literatür incelemesinde tespit edildiği ve araştırmanın tanıtımı sırasında daha önce açıklandığı gibi, farklı disiplinlerden hipotezler ve kaynaklar kullanan benzer nitelikte bir çalışma yapılmamıştır. Metodolojiler, teorik çerçevenin kombinasyonu ve çalışma popülasyonunun hepsi yeni bir boyut oluşturmuştur. Ayrıca, olguları araştırmak için siyasal iletişim, sağlık iletişimi, sosyoloji, işletme, reklamcılık ve pazarlama gibi farklı yönler uygulanır. Benzer durumlarla ilgili, farklı boyutlar da göz önünde bulundurularak birçok çalışma yapılmıştır, ancak çalışmanın popülasyonu, gelişmiş ülkelerde dijital olarak daha az gelişmiş ekonomilerden her zaman farklı olmuştur.

Zamanlaması bu kadar yerinde olan bir araştırmayı haklı kılan diğer eşit derecede önemli ve can alıcı faktör, dijital medya ve QR Kodlar karşısında bu kadar kısa sürede çok şey yaşanmış olmasıdır. Birçok ülke, özellikle Türkiye, Pakistan ve Çin, dijital medya ve yeni teknolojiler alanında büyük bir ilerleme kaydetti. QR Kodlar tarafından tetiklenen belirli ürünler için satın alma, değişim ve tutumların ve davranışların formülasyonu üzerindeki etkiler geçmişte birçok çalışma için bir araştırma olarak kalmıştır. Üç ülkenin seçilmesi hata olasılığını ve gizli değişkenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. QR Kod taramasının sosyoekonomik sınıf, eğitim ve gençlerin ülkesiyle bir bağlantısı olduğunu söylersek, böyle karşılaştırmalı bir çalışma, daha anlaşılır ve daha güvenli olabilir. Sonuçlar, bunlardaki farklı nüfus katmanlarında genelleme yapma konusunda daha çekici ve daha ikna edici olacaktır. Aynı araştırma diğer şehirlerde ve topluluklarda da uygulanabilir.

Literatürün gözden geçirilmesi, bu tür bir araştırmayı yapmanın birçok yolu olduğunu göstermektedir, ancak anket kısa dönem için daha geleneksel ve uygun bir yol gibi görünmektedir. Sınırlı kaynaklarda ve çok daha odaklanmış araştırmalarla daha iyi bir çözüm, katılımcıları araştırmaktır. Kişisel gözlem, hedef grup tartışmaları ve konu alanı etrafında dönen formatsız görüşmeler, tartışma için verilerin temelini oluşturur. Daha sonra veriler etnografik tekniklerle yorumlanacaktır. Bazı istatistiksel çıkarımlar yapıldıktan sonra medya söylem analizi teknikleri kullanılacaktır. Çıkarımlar, yalnızca toplanan verilere veya yapılan tartışmaya dayanılarak yapılmamakta, sonuçta daha sistematik ve deneysel bir görüş ortaya çıkmaktadır. Ancak, bu kadar karmaşık bir durumda, daha çok miktarda veri veya daha fazla deneysel araştırma olmadan genelleştirilmiş bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Böyle bir genelleme için, kullanım ve memnuniyet ve QR Kodlara yönelik tutumların davranışındaki veya formülasyonundaki değişikliği etkileyen diğer faktörler gibi, diğer farklı veya bağlantılı boyutlar deneysel olarak incelenmelidir.

Bir araştırmanın doğru ve gerçek bir ruhu, onun neyle ilgili olup, neyle ilgili olmadığını açıklamaktır. Böylece, genelleştirilebilirlik tesis edilebilir ve okuyucular araştırmanın bileşenlerini hep birlikte değerlendirebilirler. Bu gibi eksikliklerden, önyargılardan veya sorunlardan söz etmeden, araştırma mükemmel görünebilir. Bunların, belirli konular nedeniyle üstesinden gelinebilecek veya gelinemeyecek problemler olduğunu açıklamanın bir zararı yoktur; bu, araştırma projesi hakkında net ve ayrıntılı bir tablo ortaya koyacaktır. Bu nedenle, veri toplama sürecinde bu tür sosyal, toplumsal ve kişisel etkileri açıklamak çok yararlı ve zorunludur; böylece bu tür yansımalardan bahsedilebilir. Veri toplama sürecinde herhangi bir sorundan kaynaklanan sorunlar ve engeller yukarıda kısaca ve kapsamlı bir şekilde açıklanmıştır. Güven eksikliği ve diğer birçok sosyal konu, norm ve kültür nedeniyle anketler araştırmanın tam yerine getirilmesi için doldurulmamıştır. Her zaman hata ve atlama ihtimali vardır; bu bazı durumlarda cevapların %5'ine yakındır veya daha azdır. Birçok katılımcı etnik kimliğini ifşa etmekten korkmaktadır. Her ne kadar yanıt verenler tam güven içinde olsalar da, çevrimiçi faaliyetleriyle ilgili tüm alışkanlıklarını göstermeye ya da ifşa etmeye istekli değildiler.

Bazı katılımcılar cinsiyetlerini, bazen yaşlarını ve sıklıkla da çalıştıkları disiplini söylemekten çekinmişlerdir. Bu tür bir davranış için katılımcılardan başka bir açıklama

istenmemiştir. Gençliğin bu şekilde davranmasının sebebinin benzer durumlarda benzer bir şekilde davranmanın, insanların standart bir normu veya kültürü olduğu tahmin edilmektedir. İnsanlar çeşitli nedenlerden dolayı yabancılarla çok fazla ayrıntı paylaşmamayı tercih etmektedirler. Dürüst gözlem şudur ki, gençler mevcut standartlar ve çevrimiçi pazarlamanın değerleri ile çok az ilgileniyorlar. Reklamların çokluğu gençliği duyarsızlaştırmıştır. Ayrıca, ankete katılanların çoğunun anketin dürüst doldurulması konusunda çok az sıkıntı çektiği de doğrudur ve bu, dürüst bir açıklamadır. Bazıları, bir araştırma anketini doldurmanın faydasız bir emek ve ücretsiz bir iş olduğunu belirtmiştir. “Toplam hane halkı geliri”, “aile üyeleri” ve “ebeveynlerin eğitimi”nin, gençlerin tutum ve davranışlarının oluşumunda önemli rol oynadığı literatürde birkaç kez tartışılmıştır. Sosyal-demografik değişkenler farklı literatürde farklı şekilde tartışılmış ve bu tür sorular eklenmiştir.

Veri toplama sırasında toplam 42 anket bulunamamış veya veri girişi sırasında atılmıştır. Ya anketler katılımcılar tarafından doldurulmamış veya tamamlandıktan sonra geri verilmemiştir. Bu nedenlerden dolayı SPSS'de analiz edilen toplam veri 868 kişidendir (n = 868). Genellikle bu ülkelerde baskın olan bazı meseleler, örneğin bir kişiye gelirini sormak bir tabudur. Benzer şekilde bir kadına yaşını sormak, birçok toplumda güzel bir soru olarak kabul edilmez. Bu tür sosyal ve toplumsal kaygılar nedeniyle, anketteki bazı sorular katılımcılar tarafından atlanmış veya yanlış anlaşılmış ve cevaplanmamıştır. Bu nedenle, veri girişi sırasında bu değişkenlerle ilgili birçok girdi eksiktir.

Bir sonraki bölümde, veriler çıkarımsal istatistikler için SPSS Amos 25 ve SMART PLS 2‟ye göre analiz edilecektir. Frekanslar sunulacak ve sosyo-demografik veriler arasındaki korelasyonun belirlenmesi için çapraz tablo oluşturulacaktır. Ekstra test analizi ekte verilecektir. Verileri desteklemek için gerektiğinde grafikler ve çizelgeler sunulacaktır.

4

BÖLÜM 4 – Veri Analizi

Bu bölümde kavramsal çerçeve sunulacaktır. Araştırmanın farklı bölümlerinde kullanılan istatistiksel testlerin sırası, gerekliliği ve önemi tartışılacaktır. İstatistiksel analiz için SPSS 22, Amos 25 ve SMART PLS 3 kullanılmıştır. Söylem analizi biçimindeki deneysel, nitel araştırma metodolojisinin bir parçası olan kişisel gözlemlere çok zaman ayrılmıştır. Bu tür söylemler yorumlama sırasında sonuçları formüle etmeye yardımcı olmuştur.

Teorik çerçeve bölümünde tartışıldığı gibi, mevcut modelin test edileceği üç aşama vardır. İlk aşamada, Mantıklı Eylemler Teorisi ve Planlı Davranış Teorisi (Ajzen, 1988-1991) de dahil olmak üzere Davranışsal Değişim teorileri, Bilgi Tutum ve Davranış modelinde analiz edilir ve sonuçlandırılır. İkinci aşamada, ılımlılaştırıcı etki, (1) sosyo demografik değişkenler (2) katılımcıların ait olduğu ülke olmak üzere iki düzeyde test edilir. Üçüncü adımda, Hipotezlerin her birinin bir model yerine konulduğu ve kuvvet, yön ve büyüklüklerinin yanı sıra olasılık değerinin (anlamlılık, p) test edildiği bir model sunulmaktadır.

KAB modeli Bilgi, Tutum ve Davranış ile ilgilidir. Planlı Davranış Teorisi bu modeli doğru şekilde açıklar. Bu teoriye göre insanların davranışları uygun planlamalarla değiştirilebilir. Bilginin yardımıyla, davranış olumlu ve olumsuz bir tutum üretebilir.

Bilgi Tutum Davranış

Yukarıda Şekil 5'te (KAB Modeli) belirtildiği gibi, bilgi tutuma götürecek ve bu da olumlu ve olumsuz davranışlar üretecektir. Aşağıdaki şekil mevcut çalışmanın temelini oluşturan kavramsal modeli göstermektedir. Model, Bilginin pazarlamadaki QR Kodlara ilişkin Tutumları etkilediğini göstermektedir. Ayrıca, pazarlamadaki QR Kodlara ilişkin tutumlar, QR Kod taramak için davranışsal amacı etkiler. KAB'ın bu ilişkisi, değişkenler yani ülkeler (Türkiye, Çin ve Pakistan) tarafından ılımlılaştırılır ve ayrıca, Sosyo-Demografik Değişkenlerin ılımlılaştırıcı

etkisi modelin en üstünde gösterilir.

Yukarıda bahsedilen kavramsal model coğrafi bilgi, bilgi, tutum ve davranış gibi diğer değişkenlerle ilgilidir. KAB modelinde belirtildiği gibi, insan davranışı ve insan bilgisinin nasıl tutum ve davranışa dönüştüğü planlama ile değiştirilebilir. İlk olarak, cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, internet kullanımı ve gelir düzeyi gibi demografik değişkenler, her düzeyde bilgi, tutum ve davranışa etki eder. Ilımlılaştırıcı değişken olarak ülke de, Bilgi, Tutum ve Davranışı etkiler. Belirli ülkeden insanlar diğer ülkelere göre farklı bilgi, tutum ve davranışlara sahiptir. Diğer değişkenler, kültür ve inançlar, KAB / KAP Modelini, tutum ve davranışı etkilemektedir. Kültür ve inanç sisteminin farklılığı da bilgi, tutum ve davranış farklılıklarını gösterir. Belirli kültür ve inançları olan kişilerin davranışları onların bilgi ve tutum düzeyleri ile planlanabilir.

Şekil 6. Bütün Hipotezlerin Kavramsal Modeli.

Ülke Gelir Yaş Eğitim Cinsiyet tt İnternet Use Disiplin Sosyal Medya

use

Bilgi H1 Tutum Davranış

H4

H2 H3