• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM 1 Yeni Medya ve QR Kodlar

3.7 Araştırma Tasarımı

analiz, alandaki mevcut eğilimlerle ilgili ilk iki soruyu yanıtlamak için anketi uygulamanın temelini oluşturacaktır. Geçmiş çalışmalar, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gençler arasında çeşitli alışveriş biçimlerinin ve bunların QR Kodlar ile bağlantılarının ve ilişkilerinin analiz edilmesine yardımcı olacaktır. Farklı kültürlerde ve topluluklarda ve QR Kodlar taramasının farklı sosyo-demografik değişkenleri arasında gerçekleşen değişimlerin analizi, yukarıda ortaya konan hipotezi cevaplandırmak için anketin yürütülmesinin temelini oluşturacaktır.

Kullanılacak olan temel araştırma yöntemleri, çeşitli akademik dergilerin literatür taraması, haber makaleleri ve önceki araştırma çalışmalarıdır. Konuyla ilgili veri toplama Türkiye, Pakistan ve Çin'den genç yaş grubundaki tüketicilerin anketleri ile yapılacaktır. Markham (2009, 2013) tarafından tanımlanan karma niteliksel araştırma araçları kullanılacaktır. Bu yöntemler benimsenmiştir çünkü araştırma kalitesi ancak bu şekilde tanımlanabilmektedir. QR Kodlar destekli reklamcılığın tüketici satın alma kararı üzerindeki etkilerini belirleme sürecinde, önerilen çalışma nicel bir araştırma tasarımı kullanacaktır. Nicel kavramların kullanılması, bu çalışmanın sayısal gerçeklerini ve rakamlarını sağlayacaktır. Veriler, QR Kodların desteklediği reklamların gençleri mal ve hizmetleri satın alma konusunda nasıl etkilediğini açıklamak amacıyla araştırma gözlemlerinden sunulacaktır. Bu araştırma, nicel tasarım vasıtasıyla, araştırma hipotezini test etmek için rakam ve değerlendirmeler ile deneysel yöntem ve ifadeler kullanacaktır; böylece araştırma sorularına geçerli ve güvenilir cevaplar sağlayacaktır.

Yapısal eşitlik modellemesi (SEM), kavramsal veya teorik bir modeli test etmek için tasarlanmış istatistiksel yöntem ailesini tanımlamada kullanılan genel bir terimdir. Bazı yaygın SEM yöntemleri, doğrulayıcı faktör analizi, yol analizi ve gizli büyüme modellemesini içerir. "Yapısal eşitlik modellemesi" terimi en yaygın olarak iki şeyin bir kombinasyonunu ifade eder: bir veya daha fazla gözlenen değişken kullanarak gizli değişkenleri tanımlayan bir "ölçüm modeli" ve gizli değişkenleri bir araya getiren "yapısal regresyon modeli". Yapısal eşitlik modelinin parçaları, eşzamanlı regresyon denklemleri sistemi kullanılarak birbirine bağlanır.

edilen sonuçların, araştırma hipotezine uygun olarak varsayılan oranlarla aralarında herhangi bir farklılık olup olmadığını test etmek için kullanılacaktır. Öte yandan t-testi, QR Kodların reklamının ardından tüketici satın alma davranışları arasındaki ilişkiyi test edecektir. Önerilen sonuçlar, etkili QR Kodların desteklediği reklamcılığın, reklamı yapılan ürünleri satın alma yönünde gençliği etkilediğini göstermektedir. Bu, organizasyonel bir bakış açısıyla, QR Kod destekli reklamların tüketicilerin satın alma kararlarını olumlu yönde etkilediği sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Sonuçlar, etkili reklamcılık stratejileri uygulama açısından pazarlamacılar için oldukça önemli olacaktır.

Literatür incelemesi çok yönlü bir araştırma metodolojileri yelpazesi önermiştir; ancak, birçok araştırmacı anket metodolojisine bağlı görünmektedir. Anket metodolojisi en uygun gibi görünmektedir. Bu metot, karmaşık istatistik araçlarını kullanarak veri toplayabilir ve çıkarımlarda bulunabilir. Amaç, yalnızca gençliğin QR Kodlar ve sosyal medya ile olan ilişkisini araştırmak ve dolayısıyla satın alma davranışlarına yol açmak değildir. Araştırmanın ilk adımında, gençlerin belirli ürünleri satın alma ve bazılarını diğerlerine tercih etme konusundaki tutum formülasyonunu destekleyen dijital medya okuryazarlığının, dijital medya anlayışı ve QR Kodlar hakkında bilgi birikiminin formüle edilmesine yardımcı olduğu bulunmaya çalışılacaktır. Karar verme ve satın alma davranışı güdüsü, gençliğin üç farklı boyutta birleşmesine dayanarak değerlendirilecektir.

3.7.1 Bilgi Olarak Adlandırılan Enformasyon ve Eğitim

İlk hipotez, uzun bir süre boyunca edinilen bilgi birikimi ile ilgilidir. Deneysel tasarım yoktur ve deney gruplarından “önce ve sonra” diye bir şey yoktur. Bu nedenle, katılımcıların doğal ortamlarında anket yapılacaktır. Malumat ve eğitim yoluyla bilginin ölçülmesi, okuryazarlığın ölçülmesi anlamına gelir. Gençlerin dijital medya ve dijital cihazlarla ilgili özellikle QR Kodlar hakkında sahip olduğu bilgilerin türünün analiz edilmesi için Likert Ölçeğinde on beş soru sorulacaktır; bilgi ve eğitim, dijital okuryazarlık, dijital bilgi, medya okuryazarlığı ve dijital medya bilgileri gibi. Bu tür cihazların önemi ve işlevleri sorgulanacak ve sosyal medya ile dijital cihazların gençlerin günlük yaşamlarında oynadıkları rol ve çevrimiçi etkinlikleri ile ilgili sorular Likert Ölçeğinde 'Kesinlikle Katılıyorum'dan 'Kesinlikle

Katılmıyorum'a kadar olan seçeneklerle birlikte sorulacaktır.

Hipotezde, daha fazla bilgi ve eğitime sahip gençlerin dijital cihazları ve QR Kodları kullanma konusunda daha fazla deneyime ve güvene sahip olduğu varsayılmaktadır. Bu nedenle, gençlerin QR Kodları, dijital cihazları ve dijital medyayı kullanmaları arttıkça günlük yaşamlarında bu araçları kullanmaya meyillerinin de arttığı ve dolayısıyla alışveriş ve tutumların formülasyonunda QR Kodların artacağı varsayılmaktadır.

3.7.2 Tutum Formülasyonu

Belirli bir ülkenin kültürü, inançları, alışkanlıkları ve gelenekleri, QR Kodlarla etkileşimin belirlenmesinde bir neslin bazı tutumları oluşturmasına yol açar. Bunlar yeniliklerin yayılması8 teorisinde bulunan açıklamalardır. Bu teorik çerçeve, insanların hakkında bilgi sahibi

oldukları fikir veya ürüne zaman içinde alışmaya başladığını açıklar. Bu sadece gençliğin alışkanlıklarının bir atmosferden diğerine nasıl dönüştüğünü tartışmak ve belirlemek için uygulanır. Araştırmada, QR Kodlar gibi yenilikleri benimseme konusunda daha ileri düzeyde olan kullanıcıların, ürün satın almak için bu tür cihaz ve hizmet kullanma ve bunların kullanımından memnun olma olasılığı yüksektir. Genellikle U&G olarak adlandırılan kullanımlar ve memnuniyet teorileri9, insanların medyayı ve içeriğini tüketirken ne tür bir memnuniyet elde

ettiğini açıklayan teorilerdir. Tüketiciler, belirli bir süre boyunca sosyal medya, çağdaş medya veya QR Kodlar gibi hangi medyayı kullanacağına, ne zaman kullanacağına ve hangi medya içeriğini kullanacağına karar verir. Araştırma, Gençlerin QR Kodları taradıktan sonra kendi seçtikleri belirli ürünleri serbest piyasa tüketicisi olarak satın alırken memnun olduklarını gösteriyor.

3.7.3 Eylemler ve Amaçlar (Davranış)

8 1962'de E.M. Rogers tarafından geliştirilen Yeniliklerin Yaygınlaşması (DOI) Teorisi en eski sosyal bilim teorilerinden biridir. Bu teori, bir fikir veya ürünün zaman içinde belirli bir popülasyon veya sosyal sistem

aracılığıyla nasıl ivme kazandığını ve yaygınlaştığını (veya yayıldığını) açıklamak için iletişimde kullanılmaktadır. 9 Kullanımlar ve memnuniyet teorisi, insanların belirli ihtiyaçları karşılamak için neden ve nasıl belirli medyayı aktif olarak aradıklarını anlamak için kullanılan bir yaklaşımdır. UGT kitle iletişimini anlamak için izleyici merkezli bir yaklaşımdır.

Son olarak, ankette sorulan sorular kümesi, QR Kodları kullandıktan sonra gençlerin satın alma ve alışverişlerini hangi eylemlerin belirlediği ile ilgilidir. Bu tür eylemler dijital cihazlar ve QR Kodlar kullanılarak tetiklenebilir. Eylemler ve Amaçlar, işletme ve pazarlama disiplininde sıklıkla tartışılır. Ancak, psikolojide çoğunlukla tutum ve davranış değişikliği tartışılmaktadır. Bazı bilim insanlarına göre, tutum ve davranışı ölçmek neredeyse imkânsızdır. Bu nedenle, tutum ve davranış ölçüm araçlarını uygulamak yerine, katılımcıların “eylemlerini ve amaçlarını” ölçmek üzere bir soru kümesi tasarlanmıştır. Amaç ve eylemlerden, tutum ve davranıştaki spesifik değişimin uzun bir süre boyunca mı elde edildiği yoksa QR Kodların taranmasından mı kaynaklandığı tespit edilecektir.