• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM 1 Yeni Medya ve QR Kodlar

2.2 Akıllı Cihazlar ve QR Kodlar

İnsanların çevrelerinden, kültürlerinden ve etrafındakilerden öğrenmeleri doğalarının bir gereğidir. Günümüzde haber medyası, insanı çevresindeki diğer şeylerin hepsinden daha fazla etkilemektedir. Kiousis, ve McCombs, (2004) medya gündeminin uzun vadede kamu gündemi haline gelme olasılığının bulunduğunu ve bu nedenle medyanın kitlelerin tutum ve davranışlarını daha sorunsuz bir şekilde formüle ettiğini belirtmektedir. Kişilerarası iletişim, insanların tutum ve davranışlarının bu şekilde oluşmasında hayati bir rol oynar. Ito, Horst, Bittanti, Stephenson, Lange, Pascoe, ve Martínez, (2009) ve Gray, (2005) gençler yeni medya araçlarına yoğun bir şekilde bağlı olduğu için, sosyal medya ve bu tür bağlanmalar, davranışların formülasyonu için hayati bir rol oynayabilir diye ilave ediyor. QR Kod kullanımı siber kültürün bir uzantısıdır ve dünya çapında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu araştırmanın ilk değişkeni, QR Kodların kullanımıyla ilgili uzun bir süre boyunca edinilen bilgi birikimi ile ilgilidir. KAB modeli, bilgi birikiminin bazı ürünlerin daha fazla kullanılmasına yol açacağını belirtiyor. Tichenor, Donohue ve Olien (1970) kitlesel medya akışlarında ve bilgideki farklı büyümelerde, “bir konudaki haber akışını arttırmanın, bu konu hakkında toplumun daha eğitimli kesimleri arasında daha fazla bilgi edinilmesine yol açtığını” belirtiyor. Bilgi, Tutumların oluşumuna yol açar ve Tutumlar da daha sonra bireylerin Davranışına dönüştürülür.

Sosyal medya ve dijital cihazlar, gençliğin belirli yönlere doğru olan tutum ve davranışlarını şekillendirmede ve formüle etmede çok daha önemli faktörlerdir. Reklam kampanyalarının farklı medya platformlarında genç kitleleri hedeflemesi oldukça kolaydır. Bu nedenle gençler arasında tutum oluşturma ve sosyal medyaya maruz kalma arasında güçlü bir korelasyonun bulunduğuna inanılmaktadır (Morris, (2007) ve Ortiz, & Harwood, (2007)). Bununla birlikte, bu tür tutumların formülasyonu değişebilir ve bu, gençliğin sosyoekonomik ve sosyo-demografik değişkenlerine bağlı olabilir. QR Kodlar için bilgi birikimi tartışılırken, bu boyutun, mevcut araştırmalarda dikkate alınması gereklidir. Dijital olarak gelişmiş toplumlarda, QR Kodların taranması ile gençlerin satın alma davranışları arasında güçlü bir pozitif ilişki vardır. QR Kodlar ve dijital cihazlar bir sınıf haline gelmiştir ve her reklam kampanyası için bir zorunluluktur.

Bu gibi aktivitelerin artması, çevrimiçilik ve özellikle gençlerin sosyal medyaya ve QR Kodların kullanımına dahil olmaları nedeniyle, tüm büyük pazarlama ve reklam kampanyalarının odağı bu yöne kaydırılmaktadır. Kitlelerin tutumunu değiştirmek ve davranışını formüle etmek için yayılan milyonlarca mesaj vardır. Mesajlar, farklı çekiciliklerle örtülmüş satış cazibesini veya iş endüstrisinin ideolojisini içerir. İş dünyası kurumları, özellikle gençler olmak üzere farklı yaş gruplarına odaklanan aynı kitle pazarını hedeflemektedir.

Medyanın sürekli değişen ortamı nedeniyle, reklam kampanyacıları daha fazla izleyici çekmek için stratejilerini değiştirmektedirler. Ryu, (2013) ve Chu, Chang, Lee, ve Mitra, (2013) onların gündeme daha fazla değer katmak veya daha fazla ilgi çekmek için QR Kodlar dahil tutum ve davranışlardaki değişimi etkilemeye yönelik farklı cazibeler eklediklerini belirtmektedirler. Okuryazarlık oranının artmasıyla, çevrimiçi alışverişe katılan nüfusun yüzdesi ve belirli ürünleri satın almak için karar verme ile diğer bazı ürünleri tercih etmeme davranışında artış yaşanmaktadır.

Reklam ajansları, gençleri dahil etmek ve onların ilgisini çekmek için her türlü stratejiyi kullanmaktadır; ve QR Kodlar onlara hızlı bir bağlantı sağlamaktadır. QR Kodlar tüm dinamik çevrimiçi ortamlara yaklaşmanın bir yolunu sunmaktadır; bu nedenle QR Kodlar ve reklam kampanyaları birbirleri için zorunludur. QR Kod destekli kampanyalar işletmeler için de zorunludur çünkü kampanyacıların mesajları aynı anda yaymaları onlar için çok daha elverişlidir. Literatürde Türk, Pakistanlı ve Çinli gençler arasında QR Kodların kullanımı ile satın alma davranışının ilişkilendirilmesiyle ayrıca, QR Kodların kullanılması nedeniyle karar verme faaliyetlerinin formülasyonuyla ilgili bir netlik yoktur. Türk, Pakistanlı ve Çinli gençler, çeşitli nedenlerle tarama yapan QR Kodlarla ilgilenmektedirler; bunlardan biri de satın almadır. Ancak, QR Kod destekli alışveriş, QR Kodların karar vermeyi kolaylaştırabileceği veya kolaylaştırmayacağı yeni kitlesel medya toplumunda ortaya çıkan ve gelişen bir boyuttur.

Yukarıda sözü edilen literatür tartışmasından mantıklı bir şekilde çıkarılabilecek ilk hipotez, gençlerin mevcut tüm dijital medyayı bilmesi ve QR Kodların seçeneklerden biriyle ilişkilendirilebilmesidir. QR Kodlar hakkında daha fazla bilgi, varsayımsal olarak tüm ülkelerde ankete cevap veren katılımcı sayısını arttıracaktır. Katılımcılar üç ülkeden seçildiğinden ve tüm

ülkelerin farklı dijital medya bilgilerine sahip olduğundan, Warschauer (2002, 2004) Neter ve Brainin (2012), dijital uçurumun gençlerin eğitim ve ekonomik durumlarında kolayca görülebileceğini ve ona bağlanabileceğini tartışmaktadır.

QR Kodların hızla büyümesi, aktif alışveriş yapan kişilerin ortaya çıkmasına neden olmuştur Sago, (2011). QR Kodların medyadaki tüm metinleri değiştirmesi ihtimali olabilir; çok kolay ve hızlı tarama, QR Kodların kısa sürede birkaç kat büyümesine yardımcı olmuştur. Bugünlerde gençler, ilk elden bilgi sağladığı için QR Kodların daha güvenilir olduğunu düşünmektedir.

Atkinson, (2013), QR Kodların artan popülerliği ve sayısından dolayı, satın alma ve alışveriş ile ilgili zaman geçtikçe daha fazla çevrimiçi etkinlik olacağının tahmin edildiğini belirtmektedir. Canadi, M., Höpken, ve Fuchs, (2010) Foran-Owens, Rose, Bell, Grendon, Toner, ve Stocke (2013) ve ayrıca Shin, Jung, ve Chang, (2012) QR Kod uygulamalarının gençlere bir sahne sağlamada oynadığı role daha fazla önem verileceğini eklemektedir. Narang, Jain, ve Roy, (2012) akademik çevrenin, QR Kodlar tarafından desteklenen orta sınıfın satın alma davranışını önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı olarak araştıracağı gerçeğine fark edilebilir bir ilgi gösterdiği görüşündedirler.

Van Deursen, van Dijk, ve Peter, (2015) çevrimiçi etkinliklerin arttırılması ve iyileştirilmesi için iki ihtimal olduğunu açıklamaktadır. Birincisi, bu yeni bir medyadır ve kitleler onu çok hızlı bir şekilde kabul edecektir. QR Kodların çevrimiçi etkinlikler için yeni izleyiciler çektiği spekülasyonları vardır. İkinci ihtimal, insanlar yalnızca çevrimdışı çabalarını çevrimiçi dünyaya aktarmaktadırlar ve QR Kodlar bu sürece yardımcı olmaktadır. QR Kodlar ile desteklenen geniş kapsamlı ortamların mevcudiyeti nedeniyle gençler, mevcut davranışlarının bir uzantısı olarak çevrimiçi aktivitelere atlamak için kendilerini daha rahat hissetmektedirler. Durum ne olursa olsun Kreiss, (2009), QR destekli reklam kampanyalarının internet kullanıcılarının Türkiye, Pakistan ve Çin'deki yönelim ve faaliyetlerini değiştirdiğine dair kanıtlar olduğuna inanmaktadır.

getirdiğini belirtmektedir. Fenton (2010), yeni medyanın çağdaş toplumunda “Normlar ve Çağdaş Gazeteciliğin Maddi Koşulları değişmiştir”, diye ekliyor. Ayrıca, Postill, ve Pink, (2012) “Temel metin üzerinden ağ oluşturmayı vurgulayan sosyal ağ oluşturma profillerine ağ oluşturma ile birlikte temel metin oluşturmanın, dijital kültürü blogun temel metin ve diyalogundan bir adım öteye yeni medya kültürü dünyasına götürdüğünü” söylemektedir. Yeni teknolojiler internet kullanıcılarının yaşam tarzında açıkça köklü değişiklikler meydana getirmiştir. Bizim işleri eskiden yapma şeklimiz artık bir norm değildir. Dijital yaşamın kolaylığı ve rahatlığı, toplumları çevrimiçi ortamda yepyeni bir etkinlik seviyesine götürecektir. Biriyle çıkma, ilişkilerimizi sürdürme ve iş yapma şeklimiz tüm dünyamız için anlamları değiştirmektedir. Böyle durumlarda, satın almanın, karar vermenin ve alışverişin gelecekte değişebileceğinin bir ihtimal olduğuna dair hiçbir şüphe yoktur. Chadwick‟e göre, medya sistemlerinin melezliği, reklamcıların değişen teknolojiye ve kitlelerin değişen davranış ve tutumlarına ayak uydurmalarına izin vermiş ve bunu sağlamıştır.