• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM 1 Yeni Medya ve QR Kodlar

1.8 Bölümün Özeti

Dijital Medya dünyasındaki tüm tartışmaları ve bunun reklam tablosundaki önemi ile kilit rolünü göz önünde bulundurursak üç ülke, yani Türkiye, Çin ve Pakistan ayrı bir yerde değildir. QR Kodların desteklediği reklam kampanyalarının etkisi ve önemi, gençlerin günlük yaşamında görülebilir ve gözlenebilir. Bu ülkelerde QR Kodların gençler tarafından kullanımı farklıdır. Geçmişteki ilgili hipotezler, yalnızca gelişmiş ülkelerde yapılan araştırmalar göz önüne alınarak oluşturulmuştur. Gelişmekte olan ülkelerden de bir miktar bilgi sahibi olmak aynı derecede önemlidir ve çok gereklidir. Kültürün (bu örnekte, Türkiye, Çin ve Pakistan kültürünün) veya QR Kodlar gibi teknolojinin kendisinin reklam kampanyalarında yeni ve dijital medyanın tüketimini etkileyip etkilemediğine dair bir araştırma sorusu ortaya koymak önemlidir.

toplumların, medya ile ve onun gençlik üzerindeki etkisiyle farklı ilişki biçimlerinin olduğunu göstermektedir. Buna karşılık, gençler QR Kodları kullandıktan sonra farklı bir kültür, ilişki ve etki türü sergilemektedir. Araştırmaların büyük çoğunluğu ve mevcut veriler yalnızca gelişmiş ülkelerden gelmektedir; bu nedenle herhangi bir ülkedeki durumlar ve şartlar hakkında yapılabilecek olan sadece varsayıma dayalı tahminlerdir.

Başka bir ihtimal daha var: Türkiye, Çin ve Pakistan gibi hızlı gelişen gelişmekte olan ülkelerde, QR Kodların öneminin yanı sıra satın alma davranışında rol oynayan birçok başka faktör de bulunabilir. Bu boyutlar, Dijital Medya ile bağlantılı olan davranışsal ve tutumsal değişikliklerin araştırılması için hiçbir zaman merkezi bir nokta olmamıştı. Bu olgunun çeşitli reklam pazarlaması ve iş modellerinden tartışılıp araştırılması gerekiyordu.

Yukarıdaki tartışmadan, QR Kodları tartışmanın merkezine koyan internet çağının çevrimdışından çevrimiçine geçiş sürecinin araştırılması için uygun bir zamanda olduğumuz anlaşılabilir. Sosyal medya, dijital çağ, medya okuryazarlığı Türkiye, Pakistan ve Çin'de evrimleşme aşamasındadır. Bir zaman araştırması sonuçları birleştirecek ve bir kampanyadaki QR Kodlardan ilgili reklam ve pazarlama şirketleri tarafından birçok ders alınacak ve benimsenecektir.

Bir sonraki bölümde, reklam kampanyaları için melez bir medya olarak QR Kodlar hakkında bir sentez sunulacaktır. KAB modelinin teorik perspektifi üzerine bir bağlantı kurulmaya çalışılacaktır. Bu model, Bilgi'nin olumlu bir Tutumsal değişime yol açtığını ve bunun da sonuç olarak tüketicilerin davranışsal değişimini sağladığını belirtmektedir. Davranışın psikoloji perspektifinden ölçülmesi zordur, ancak İş Araştırmalarında, araştırmacılar davranış yerine yanıt verenlerin Niyetlerini ve Eylemlerini bulmaya çalışmaktadırlar. Bir sonraki bölümde, belirli bir ülkede etkili bir reklam kampanyası yapmak için QR Kodların (1) teknolojik bağımlı, (2) Kültürel Bağımlı veya (3) KAB bağımlı olması gibi konular etrafında tartışmalar yapılacaktır.

2 BÖLÜM 2 – Dijitalleşme ve Yeni Gelişmeler

Bu bölümün temel amacı, geçmiş araştırmalar arasındaki eksik bağlantıyı bulmak ve bir literatür taraması sunmak olacaktır. Bu bölümde, ana tartışma, reklam kampanyalarındaki QR Kodların araştırılması ve gençlerin farklı ülkelerdeki QR Kodları taraması için motivasyonu ile ilgili olacaktır. Farklı kültürlerde çeşitli konulara göre QR Kodların taranma farklılıklarıyla ilgili karar verilmesine eşit derecede önem verilecektir. QR Kodları araştırması etrafında dönen pek çok tartışma vardır: Dünyadaki hangi faktörler gençleri farklı QR Kodları kültür etkileşimlerini benimsemeye yönlendirmiştir? QR Kodların dünyanın bazı bölgelerinde evrimleşmesine sebep olan şeyler nelerdir ve dünyanın diğer bölgelerinde QR Kodlar neden o kadar çok tanınmamaktadır? QR Kodların kullanımı gelişmiş ekonomilerde ve dijital olarak gelişmekte olan toplumlarda eşit olarak gözlenebiliyor mu? QR Kod taraması tüm reklam kampanyalarında aynı mıdır, yoksa bir hipotezin geçerli olması için belirli koşullar var mıdır? Bu bölümün amacı ve hedefleri, geçmiş araştırmalar ve mevcut araştırma arasında belirlenen boşluğu araştırmak için farklı yaklaşımlar bulmaktır. Araştırmanın önemini ve yeniliğini göstermek için bazı mantıksal ipuçları simetrik bir şekilde ortaya konacaktır. İlerleyen sayfalarda hangi yeni boyutların ve uygulamaların kabul edildiği ve hangi yönlerin bilerek terk edildiği tartışılacaktır.

Mobil Pazarlama Derneği (2009), mobil pazarlamayı “kuruluşların izleyicileriyle etkileşimli ve uygun bir şekilde herhangi bir mobil cihaz veya ağ üzerinden iletişim kurmasını ve etkileşim kurmasını sağlayan bir dizi uygulama” olarak tanımlamaktadır. Akıllı telefon satışları artmaktadır ve kişisel bilgisayar satışlarını geçmiş durumdadır. Dünya çapında insanlar akıllı telefon kullanırken diğer bilgisayar cihazlarından daha fazla rahatlık hissederler; gençler herhangi bir akıllı cihaz türünü kullanarak parmak uçlarının kolaylığı ile neredeyse her türlü işi yapmaktadırlar Keller, (2009). Bu nedenle tüm pazarlamacılar ve reklamcılar gençlerin akıllı telefon kullanımlarına ve memnuniyetlerine odaklanmışlardır.

Diğer bazı araştırmalara göre, mobil pazarlama “karşılıklı avantajlı alışveriş veya ürün aktarımı için alıcıları ve satıcıları bir araya getirmeye yönelik çeşitli iş faaliyetlerinin sistematik planlaması, uygulanması ve kontrolü” olarak tanımlanmaktadır (Carter, 2008). Birincil odağın, herhangi bir tür akıllı telefon veya akıllı cihaz kullanılarak bağlantı kurmak olduğuna dikkat

edilmelidir. Akıllı telefonlarda desteklenen pek çok özellik vardır: geniş çaplı erişim, mobilite, doğrudan pazarlama kabiliyeti, etkileşim, iki yönlü iletişim, marka fırsatları, viral pazarlama potansiyeli, dakiklik ve kişiselleştirme (Salo, ve Karjaluoto, 2007). Bu nedenle, reklam şirketleri tüketicilerin ilgisini çekecek yeni araçlar ve yollar bulmaya çalışmaktadır. QR Kodların kökeni, pazarlamacıların basılı ve elektronik medya arasındaki boşluğu kapatmasına yardımcı olmuştur. QR Kodlar iki boyutludur, kare şeklindedir ve sadece bir kamera kullanılarak herhangi bir yönden okunabilir. Bu kodlar, web siteleri, sosyal medya siteleri, bloglar, belgeler, videolar ve iletişim bilgileri de dahil olmak üzere çeşitli içeriğe yönlendirilebilir (Shepard, Rahmati, Tossell, Zhong, ve Kortum, 2011). Bununla birlikte, edebi bağlamda QR Kodlarla ilgili çok az araştırma vardır. Jain, ve Roy, (2015)‟a göre, video tabanlı QR Kodlar, müşteriler ürün hakkında daha fazla bilgi almaya çalıştıkları sırada müşterilere etkileşim ve kolaylık sunarak, en iyi şekilde basılı reklamlarla çalışır. Pazarlamacılar, tüketici tarafından sitede harcanan ortalama süreyi, taranan QR Kodların sıklığını ve tüketicinin coğrafi konumunu izleyebildiğinden, bu kodlar (uygun şekilde ayarlandığında), reklamın genel etkinliğini ölçmek için bir kriter işlevi görebilir (Jain, & Roy, 2011). Emek (2012) QR Kodlar, diğer medya platformlarıyla da iyi bir şekilde bütünleşebilecekleri için tüketici katılımını arttırmada çok etkilidir. Ayrıca, içeriği ve değerli bilgileri güvenle tüketicilere aktarır. Bununla birlikte, tüketicilerin kafasında QR Kodların kullanımıyla ilgili farkındalığı arttırmaya ihtiyaç vardır. QR Kodların mobil pazarlama alanında kullanılabilecek çeşitli faydaları vardır. Bu QR Kodlar statik bir basılı reklamı dinamik bir görsel-işitsel etkileşime çevirebilir.

QR Kodlar, pazarlamacılar tarafından, reklamcılıkta (örneğin dergiler, el ilanları, kataloglar, gazeteler), dış reklamcılıkta, ürün paketlerinde, ürün hakkında hızlı bir şekilde daha fazla bilgi sağlamak gibi çeşitli şekillerde reklam yapmak için kullanılmaktadır. QR Kodlar, tüketicilerin “reklamcılar tarafından tüketicilerin doğrudan talebi üzerine mobil cihazlar aracılığıyla gönderilen iletişimi ifade eden” anlamına gelen mobil talep reklamcılığına girmelerini kolaylaştırır. (Sheehan, & Atkinson, 2012) Akıllı telefonlarda küçük bir klavye olduğundan, tüketicilerin bir web sitesi URL‟si veya arama terimi yazmaları çok kolay değildir (Atkinson, 2013). Bu nedenle, tüketicilerin mobil talep reklamcılığıyla ilgilenme konusundaki motivasyonları yakın zamana kadar yüksek değildi (Li, Dou, Wang, & Zhou, 2008). QR Kodların kullanılmaya başlamasıyla, bir web sitesine veya başka herhangi bir bilgiye erişmek o

kadar basitleşti ki, mobil talep reklamcılığı çok çekici hale geldi Meydanoğlu and Bayrak (2016). Tüm dünyada QR Kodların artan popülaritesi ile kullanımı (Shin, Huh, & Faber, 2012) ve onların mobil reklamcılığa verdiği katkı, pazarlamacıların reklam kampanyalarında QR Kodları kullanma konusundaki ilgisini arttırdı (Khang, Ki, & Ye, 2012). Etkili bir QR Kod reklam kampanyası için, tüketicilerin QR kod reklamlarını taramasına neden olan faktörleri bilmek önemlidir. Mobil reklam literatüründe birkaç çalışma vardır; bunlarda genel olarak QR kodlu reklamların kullanımını etkileyen faktörler ve kısmen onların tüketicilerin davranışsal niyetleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır (örneğin, Atkinson, 2013; Jung vd.)