• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER

5.2. Nitel Bulgulara Ait Sonuç ve Tartışma

5.2.2. GÖEM’e Yönelik Öğrenci Görüşlerine İlişkin Sonuçlar ve Tartışma

öğrenci görüşlerine ilişkin bulgulara dayalı olarak elde edilen sonuçlar ve tartışmalar şunlardır:

 Araştırmada, öğrencilerin görüşlerine bakıldığında GÖEM’in en dikkat çeken yanıyla ilgili olarak büyük bir çoğunluğunun, kalıcı öğrenmeyi sağladığı ve aşamalı bir model olduğunu düşündükleri sonucuna varılmıştır. Ayrıca GÖEM’in kullanıldığı derslerde, öğrenilenlerin yaşama dönüştürülmesi, hedeflerin dersin başında bilinmesi, modelin bireysel farklılıkları dikkate alması, öğrenen merkezli olması, modelde etkili materyal ve öğrenci performanslarının değerlendirilmesi gibi durumların da modelin dikkat çeken yanlarından olduğu yönünde görüş bildirdikleri görülmüştür. Bu bağlamda çalışmada kullanılan modelin dikkat çeken yanı ile ilgili kalıcılığı sağlaması modellerin, etkili ve verimli öğrenmeyi ya da öğretimi sağlamak için öğrenme düzeyini ve öğretimi etkileyen değişkenleri ve değişkenler arasındaki ilişkileri temsil etmesiyle (Fidan, 1996) ilişkili olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca alanyazına bakıldığında GÖEM’in yararları olarak, bu modelin öğrenciyi merkeze almış olması ve öğretim süreci içinde ona kazandırılacak hedef davranışların açık olarak belirtilmiş olmasının önemi (Baş, 2012), çalışmada belirtilen görüşlerle paralellik göstermektedir.

 Araştırmada, öğrencilerin görüşlerine bakıldığında GÖEM’i meslek hayatlarında kullanıp kullanmayacakları ile ilgili olarak, büyük bir çoğunluğu modeli meslek hayatlarında kullanacakları yönünde görüş bildirirken, zaman zaman kullanacağını ve kararsız olduğunu belirtenler olduğu sonucuna varılmıştır. Derslerinde kullanacağını belirten öğrencilerin, daha çok modelin verimli öğrenme sağlaması, öğretimi detaylandırması ve farklı öğrencilere hitap sağlaması yönünde görüş bildirdikleri görülmüştür. Ayrıca öğreticiye-öğrenene sunduğu rahatlık, bilgi ve beceri aktarımda farklılık sağlaması ve problem çözme yeteneği geliştirmesi özelliklerinden dolayı da modeli kullanacağını ifade

172

etmektedirler. Öğrenci görüşlerine bakıldığında, öğrencilerinin çoğunun modeli meslek hayatlarında kullanacaklarını ifade etmesi, Tanyeri’nin (2004) gerçekleştirdiği tez çalışmasının sonuçlarıyla benzerlik göstermektedir. Tanyeri’nin (2004) çalışmasına göre öğretmenler Gagné’nin öğretim aşamalarının web destekli öğretim için uygun bir pedagojik yapı oluşturduğunu belirtmişlerdir. Alanyazında yapılmış diğer çalışmalara bakıldığında, Gagné’nin öğretim durumları modelinde yer alan aşamaları temel alarak tasarlanan bilgisayar destekli öğretim ortamlarının öğrencilerin derste bilgiyi transfer etme ve diğer bilişsel beceriler yönünden performanslarının arttığını göstermektedir (Özkök, 2010; Gündüz ve Sünbül, 2004). Bu bağlamda gerek bu çalışmadaki öğrenci görüşleri, gerek alanyazındaki diğer çalışmaların sonuçları değerlendirildiğinde, internet ve bilgisayar temelli çalışmalarda GÖEM’in kullanılması öğretimi detaylandırma, performansları arttırma, bilgi ve beceri aktarımında transferi sağlama noktasında katkı sağladığı görülmektedir.

 Araştırmada, öğrencilerin görüşlerine bakıldığında GÖEM’in yararları ile ilgili olarak öğrenme ile ilgili yararlar, öğrenci ile ilgili yararlar ve diğer yararlar olduğunu düşündükleri sonucuna varılmıştır. Öğrenme ile ilgili yararlar temasında en çok modelin öğrenme de kalıcılığı sağlaması, ayrıca öğrenmeyi sağlaması, öğrenmeyi değerlendirmesi ve öğrenmeyi somutlaştırması yönünde görüş bildirdikleri görülmektedir. GÖEM’e göre dersin belirli aralıklarla tekrar edilmesi ve bilgilerin gerçek durumlarda kullanılmasına yönelik uygulama ve alıştırmaların yaptırılması faydalı olmakta (Gagné ve Briggs, 1974; Kruse, 2009, Akt: Menzi, 2012) ve bu durum başlı başına kalıcılığı ve transferi sağlama basamağında yer almaktadır. Yine modelin değerlendirme basamağına atıfta bulunan öğrenci görüşleri olduğu da görülmektedir. Modelde bahsedilen değerlendirme, hedeflenen öğrenmenin gerçekleşip gerçekleşmediğinin göstergesi davranışın ortaya çıkmasıdır. Ortaya çıkan bu davranış bir anlamda öğrenme ürününün değerlendirilmesidir (Açıkgöz, 2000:126). Öğrenciye sağladığı yararlar da ise, öğrencide özgüven oluşturması, öğrenciyi aktif hâle getirmesi, çok sayıda öğrenciye hitap etmesi, öğrencide merak duygusu uyandırması ve bireysel farklılıkları dikkate alması yönünde görüş bildirdikleri görülmektedir. Öğrenme, öğretmenin yaptıklarından çok öğrencilerin kendi

173

yaptıkları ile oluşur. Bu nedenle öğrenmede öğrencinin aktif katılımı gerekir. Aktif katılım ise öğrencinin daha önceki öğrenmelerinin sağlamlığına ve onları kullanabilmesi durumuna bağlıdır (Karaağaçlı ve Erden, 2008). Yine öğrenci görüşlerine bakıldığında, modelin özgüven oluşturmasından bahsedildiği görülmektedir. Burada bahsedilen özgüven, iç özgüvendir. İç özgüven kişinin kendisinden memnun olma kendisiyle barışık olmasına dair olan inancı ve bu konudaki hissettikleridir (Özbey, 2004: Akt. Yarımkaya, 2013). Bu bağlamda GÖEM, kendi öğrenmelerini gerçekleştirebilme olanağı tanıdığı öğrenenlerin özgüvenlerin artmasına da olanak tanır denebilir. Yine bireysel farklılıkları dikkate almasının yanında, grupla öğretim modellerinden biri olan GÖEM, çok fazla öğrenciye hitap etme noktasında da öğrenci görüşlerini desteklemektedir. Diğer yararlar da modelin aşamalı bir model olması, öğretmen-öğrenci iletişimini arttırması ve hedeflerden haberdar etmesinin yararlarından olduğu yönünde görüş bildirdikleri görülmektedir. Gökdemir (2009), hedeflerden haberdar olan öğrencinin süreçteki rol ve konumunu daha iyi belirlediğinden ve ona göre vaziyet aldığından bahsetmiştir.

 Araştırmada, öğrencilerin görüşlerine bakıldığında GÖEM’in sınırlılıkları ile ilgili olarak model ile ilgili sınırlılıklar, öğretici ile ilgili sınırlılıklar ve öğrenci ile ilgili sınırlılıklar olduğunu düşündükleri sonucuna varılmıştır. Model ile ilgili sınırlılıklarda, en çok modelin uygulanması için çok fazla zaman gerektiğini belirtirlerken, her konuya uygun olmayacağına ilişkin sınırlılıklarla ilgili görüş bildirdikleri de görülmektedir. Öğretici ile ilgili sınırlılıklarda ise, en çok öğretmenin iş yükünü arttırmasından bahsettikleri ayrıca öğretmenin modeli kullanamamasından kaynaklanacak sıkıntılar olacağı yönünde görüş bildirdikleri görülmektedir. Öğrenci ile ilgili sınırlılıklarda ise yeni bilgilerin eski bilgileri unutturabilmesi ve ön bilgilerin farklı olmasından kaynaklı sınırlılıklar olabileceği yönünde görüş bildirdikleri görülmektedir.