• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR ve YORUM

4.1. GÖEM’e Dayalı ÇÖO’nun Akademik Başarı Üzerindeki Etkililiğine İlişkin

Akademik başarı testi, deney ve kontrol gruplarının her birine öntest ve sontest olarak ve uygulama bitiminden altı hafta sonra ise kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Bu teste ait bulgular, araştırma sorularına uygun olarak sırasıyla aşağıdaki gibi incelenmiştir.

1: “DG öğrencileri ile KG öğrencilerinin başarı öntest puanları kontrol altına

alındığında, sontest puanları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?” Şeklindeki

Araştırma Sorusuna İlişkin Bulgular

GÖEM’e göre hazırlanan ÇÖO’nun, ÖİYD’nde öğrencilerin akademik başarılarına etkisini belirlemek amacıyla grupların başarı sontest puanlarına tek yönlü kovaryans (ANCOVA) analizi uygulanmıştır. Kovaryans analizini gerçekleştirmeden önce aşağıdaki dört varsayımın karşılanıp karşılanmadığı sırasıyla test edilmiştir:

İlk varsayımda grupların sontest puanlarının normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için K-S normallik testi ve çarpıklık katsayısı/standart hata (ÇK/sh) ve basıklık katsayısı/standart hata (BK/sh) test edilmiştir. Bu doğrultuda DG (ÇK/sh=-.819, BK/sh=-.840) ve KG (ÇK/sh=-1.873, BK/sh=1.930), DG (K=.142, p=.125) ve KG (K=.130, p=.199) olduğu sonuçlarından yola çıkarak, sontest puanlarının

108

normal dağılım sergilediği, buna göre varsayımın kovaryans analizini karşıladığı söylenebilir.

İkinci varsayımda gruplara ilişkin başarı sontest puanlarının varyanslarının eşit olup olmadığına bakılmıştır. Bunu sağlamak için Levene testi yapılmıştır. Levene testi sonuçlarına göre, varyansların eşit olduğu [F=3.276, p=.075] ve grupların kovaryans analizi için varsayımı karşıladığı söylenebilir. Buna göre kovaryans analizi için gerekli ikinci varsayımında sağlandığı görülmüştür.

Araştırmanın üçüncü varsayımı olan bağımlı değişken ve ortak değişken arasında doğrusal bir ilişkinin olup olmadığı saçılma diyagramı ve Pearson korelasyon analizi ile test edilmiştir. Saçılma diyagramını destekleyecek nitelikte yapılan Pearson korelasyon analizinde başarı öntest puanları ile sontest puanları arasında istatistiksel olarak doğrusal ve anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı test edilmiştir.

Şekil 2. Başarı Puanlarına İlişkin Öntest-Sontest Puanları Saçılma Diyagramı DG ve KG ait öntest ve sontest toplam puanlarına ait saçılma grafiği görülmektedir. Grafik incelendiğinde regresyon doğrularının eğimlerinin birbirlerine yakın olduğu; öntest ve sontest puanları arasında doğrusal bir ilişki olduğu görülürken, grupların başarı öntest puanları ile başarı sontest puanları arasında, pozitif yönde ve

109

anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu (r= ,299, p= .019) ve bu nedenle de öntest ve sontest puanlarının kovaryans analizine uygun olduğu görülmüştür.

Dördüncü varsayım olarak başarı sontest puanları üzerinde “grup x öntest” karşılıklı etkileşiminin istatistiksel olarak anlamsız olduğu görülmüştür [F=1.628; p=.207]. Bu bulguların başarı öntest puanlarına dayalı olarak başarı sontest puanlarının test edilmesine ilişkin hesaplanan regresyon doğrularının eğimleri homojendir denebilir. Bu veriler dördüncü varsayımın da karşılandığı anlamına gelmektedir.

Tüm varsayımlar test edildikten sonra kovaryans analizi uygulanmıştır. Öncelikle DG ve KG’nin başarı öntest puanlarına göre sontest puanlarının betimsel istatistik değerleri Tablo 12’de verilmiştir.

Tablo 12. Grupların Başarı Öntest Puanlarına Göre Düzeltilmiş Sontest Puanlarının Betimsel İstatistiği

Gruplar N X Düzeltilmiş ortalama

DG 30 34.00 33.96

KG 31 30.97 31.10

Toplam 61 32.46

Tablo 12’ye göre düzeltilmiş sontest puanları dikkate alındığında DG X =33.96,

KG X=31.10 puana sahip oldukları görülmüştür. Puanlar arasındaki bu değişimin istatistiksel açıdan anlamlı olup olmadığını belirlemek için kovaryans analizi yapılmıştır. Kovaryans analizi sonuçları Tablo 13’te gösterilmiştir.

Tablo 13. Grupların Başarı Öntest Puanlarına Göre Düzeltilmiş Sontest Puanlarına İlişkin Kovaryans Analizi Sonuçları

Varyansın Kaynağı Kareler Toplamı sd Kareler Ortalaması F p Eta- Kare Güç Öntest(reg) 96.223 1 96.223 5.544 .022 .110 .751 Grup 125.006 1 125.006 7.202 .009 Hata 1006.745 58 17.358 Toplam 1243.148 60

Tablo 13’e göre, grupların başarı sontest toplam puanlarına ilişkin kovaryans analizi yapılmıştır. Başarı öntest toplam puanları kovaryant olarak analize dâhil edilmiş ve grupların başarı sontest toplam puanları arasındaki farkın anlamlılığı test edilmiştir. Başarı öntest puanlarına göre düzeltilmiş başarı sontest puanları arasında anlamlı bir

110

farkın olduğu bulgusuna ulaşılmıştır [F1-58=7.202; p=.009]. DG öğrencilerinin sontest puanlarının KG öğrencilerinin sontest puanlarından istatistiksel olarak yüksek olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.

2: “DG öğrencilerinin başarı testinden aldıkları öntest puanları ile sontest puanları arasında anlamlı bir fark var mıdır?” Şeklindeki Araştırma Sorusuna İlişkin Bulgular

DG’ de yer alan öğrencilerin başarı testinden aldıkları öntest-sontest toplam puanlarının karşılaştırılmasında normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek ve buna bağlı olarak kullanılacak teste karar vermek amacıyla öncelikle K-S normallik testi yapılmıştır. Bu teste göre DG öğrencilerinin başarı öntest (K=.130, p=.200) ile başarı sontest (K=.142, p=.125) puanlarının normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Bu nedenle DG öntest-sontest puanlarının karşılaştırılmasında parametrik bir test olan bağımlı gruplar t-testinin kullanılmasına karar verilmiştir. Sonuçlar Tablo 14’te gösterilmiştir.

Tablo 14. DG Öğrencilerin Başarı Testinden Aldığı Öntest-Sontest Puanlarına İlişkin Bağımlı Gruplar t-testi Sonuçları

N X S sd t p d

DG Öntest 30 8.37 3.855 29 -30.439 .000 .97 Sontest 30 34.00 3.434

Yapılan bağımlı gruplar t-testi sonucunda öntest (X = 8.37) ve sontest (X = 34.00) toplam puanlarının istatistiksel açıdan anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür [t(29)=-30.439, p=.000]. Anlamlı farkın sontest lehine olduğu ve etki büyüklüğünün (d=.97) çok yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir.

3: “KG öğrencilerinin başarı testinden aldıkları öntest puanları ile sontest puanları arasında anlamlı bir fark var mıdır?” Şeklindeki Araştırma Sorusuna İlişkin Bulgular

KG’ de yer alan öğrencilerin başarı testinden aldıkları öntest-sontest toplam puanlarının karşılaştırılmasında normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek ve buna bağlı olarak kullanılacak teste karar vermek amacıyla öncelikle K-S normallik testi yapılmıştır. Bu teste göre KG öğrencilerin başarı öntest (K=.118, p=.200) ile sontest

111

(K=.130, p=.199) puanlarının normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Bu nedenle KG öntest-sontest puanlarının karşılaştırılmasında parametrik bir test olan bağımlı gruplar t- testinin kullanılmasına karar verilmiştir. Sonuçlar Tablo 15’te gösterilmiştir.

Tablo 15. KG Öğrencilerin Başarı Testinden Aldığı Öntest-Sontest Puanlarına İlişkin Bağımlı Gruplar t-testi Sonuçları

N X S sd t p d

KG Öntest 31 7.90 3.409 30 -26.252 .000 .96 Sontest 31 30.97 5.036

Yapılan bağımlı gruplar t-testi sonucunda öntest (X = 7.90) ve sontest (X=

30,97) toplam puanlarının istatistiksel açıdan anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür [t(30)=-26.252, p=.000]. Anlamlı farkın sontest lehine olduğu ve çok yüksek (d=.96) etki değerine sahip olduğu belirlenmiştir.

4: “DG öğrencileri ile KG öğrencilerinin başarı sontest puanları kontrol altına alındığında, kalıcılık puanları arasında anlamlı bir fark var mıdır?” Şeklindeki Araştırma Sorusuna İlişkin Bulgular

GÖEM’e göre hazırlanan ÇÖO’nun öğrencilerin akademik başarılarına etkisini belirlemek amacıyla grupların başarı kalıcılık puanlarına tek yönlü kovaryans (ANCOVA) analizi uygulanmıştır. Kovaryans analizini gerçekleştirmeden önce aşağıdaki dört varsayımın karşılanıp karşılanmadığı sırasıyla test edilmiştir:

İlk varsayımda grupların kalıcılık puanlarının normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için K-S normallik testi ve çarpıklık katsayısı/standart hata (ÇK/sh) ve basıklık katsayısı/standart hata (BK/sh) test edilmiştir. Bu doğrultuda kalıcılık puanları için DG (ÇK/sh=-1.037, BK/sh=-.327) ve KG (ÇK/sh=-.574, BK/sh=-.514) olduğu görülürken, DG (K=.151, p=.077) ve KG (K=.108, p=.200) olduğu sonuçlarından yola çıkarak, kalıcılık puanlarının normal dağılım sergilediği, buna göre varsayımın kovaryans analizini karşıladığı söylenebilir.

İkinci varsayımda gruplara ilişkin başarı kalıcılık puanlarının varyanslarının eşit olup olmadığına bakılmıştır. Bunu sağlamak için Levene testi yapılmıştır. Levene testi sonuçlarına göre, varyansların eşit olduğu [F=.897, p=.348] ve grupların kovaryans

112

analizi için varsayımı karşıladığı söylenebilir. Buna göre kovaryans analizi için gerekli ikinci varsayımında sağlandığı görülmüştür.

Araştırmanın üçüncü varsayımı olan bağımlı değişken ve ortak değişken arasında doğrusal bir ilişkinin olup olmadığı saçılma diyagramı ve Pearson korelasyon analizi ile test edilmiştir. Saçılma diyagramını destekleyecek nitelikte yapılan Pearson korelasyon analizinde başarı öntest puanları ile sontest puanları arasında istatistiksel olarak doğrusal ve anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı test edilmiştir.

Şekil 3. Başarı Puanlarına İlişkin Sontest-Kalıcılık Puanları Saçılma Diyagramı DG ve KG ait sontest ve kalıcılık toplam puanlarına ait saçılma grafiği görülmektedir. Grafik incelendiğinde regresyon doğrularının eğimlerinin birbirlerine yakın olduğu; sontest ve kalıcılık puanları arasında doğrusal bir ilişki olduğu görülürken grupların başarı sontest puanları ile kalıcılık puanları arasında, pozitif yönde ve anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu (r= .181, p= .000) ve bu nedenle de sontest ve kalıcılık puanlarının kovaryans analizine uygun olduğu görülmüştür.

Dördüncü varsayım olarak başarı kalıcılık puanları üzerinde “grup x sontest” karşılıklı etkileşiminin istatistiksel olarak anlamsız olduğu görülmüştür [F=3.980; p=.051]. Bu bulguların başarı sontest puanlarına dayalı olarak başarı kalıcılık puanlarının

113

test edilmesine ilişkin hesaplanan regresyon doğrularının eşit olduğunu göstermektedir. Bu veriler dördüncü varsayımın da karşılandığı anlamına gelmektedir.

Tüm varsayımlar test edildikten sonra kovaryans analizi uygulanmıştır. Öncelikle DG ve KG’nin başarı sontest puanlarına göre düzeltilmiş kalıcılık puanlarının betimsel istatistik değerleri Tablo 16’da verilmiştir.

Tablo 16. Grupların Başarı Sontest Puanlarına Göre Düzeltilmiş Kalıcılık Puanlarının Betimsel İstatistiği

Gruplar N X Düzeltilmiş ortalama

DG 30 25.10 24.85

KG 31 24.48 24.73

Toplam 61 24.79

Tablo 16’ya göre düzeltilmiş kalıcılık puanları dikkate alındığında DG (X

=24.85) ve KG (X =24.72) puana sahip oldukları görülmüştür. Puanlar arasındaki bu değişimin istatistiksel açıdan anlamlı olup olmadığını belirlemek için kovaryans analizi yapılmıştır. Kovaryans analizi sonuçları Tablo 17’de gösterilmiştir.

Tablo 17. Grupların Başarı Sontest Puanlarına Göre Düzeltilmiş Kalıcılık Puanlarına İlişkin Kovaryans Analizi Sonuçları

Varyansın Kaynağı Kareler Toplamı sd Kareler Ortalaması F p Eta- Kare Güç Sontest(reg) 29.207 1 29.207 1.652 .204 .000 .051 Grup .204 1 .204 .012 .915 Hata 1025.235 58 17.676 Toplam 1060.230 60

Tablo 17’ye göre, grupların başarı kalıcılık toplam puanlarına ilişkin kovaryans analizi yapılmıştır. Başarı sontest toplam puanları kovaryant olarak analize dâhil edilmiş ve grupların başarı kalıcılık toplam puanları arasındaki farkın anlamlılığı test edilmiştir. Başarı sontest puanlarına göre düzeltilmiş başarı kalıcılık puanları arasında anlamlı bir farkın olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır [F1-58=.012, p=.915]. Gruplar arasındaki karşılaştırmada anlamlı bir farklılık görülmese de, kalıcılık testi puanlarının ortalamalarına bakıldığında DG’nin kalıcılık puanlarının KG’ye göre yüksek olduğu belirlenmiştir.

114

4.2. GÖEM’e Dayalı ÇÖO’nun ÇÖO’na Yönelik Tutum Üzerindeki