• Sonuç bulunamadı

II. BÖLÜM: FİLMLERİN GÖSTERGEBİLİMSEL İÇERİK ANALİZİ

2.1. Komşum Totoro

2.1.2. Filmin Özeti

Mei 4 yaşında, Satsuki 9 yaşında iki kardeştir. Anneleri hasta olduğu için bütün bakımlarını babaları üstlenmiştir. Arkeoloji profesörü olan babaları ile birlikte annelerinin yattığı hastaneye daha yakın bir eve taşınırlar. Bu taşınma annelerinin tedavisi için olsa bile, kızlar için eğlenceli bir oyun gibidir.

Kırsal bir bölgede olan evleri bir ormanın hemen yakınındadır, evleri de bu ormanda yaşayan dev kafur ağacının yanındadır. Taşındıkları ev oldukça eskidir ve bakıma ihtiyacı vardır. Onları ihtiyar komşu teyze karşılar ve onlara temizlik ve yeni evlerine alışma sürecinde yardımcı olur. Küçük kızlar yeni evlerini keşfederken küçük siyah ve uçuşan yuvarlaklarla karşılaşırlar. Küçük olan Mei onlara toz tavşancığı adını verir.

İki kardeş bir yandan yeni evlerini keşfetmekte bir yandan da ev temizliği ve taşınma konusunda babalarına yardımcı olmaktadırlar. Bu süreçte Satsuki babasına ve kardeşine annelik yapmaktadır. Mei ise hayal kurarak bol bol yaramazlık yapmaktadır. Bir yandan da ablasını taklit etmekte ve onun gibi okula gitmek istemektedir. Kendisi de bir çocuk olan Satsuki zaman zaman bu sorumluluklarının yanında bir yandan da okula devam eder. İki küçük çocuk yeni evlerine ve köylerine alışırken arada sırada da babalarıyla birlikte yakındaki bir hastanede tedavi gören annelerini ziyarete giderler. Her gittiklerinde annelerini olan bitenden haberdar ederler.

46 Satsuki’nin okulda olduğu günlerden birinde Mei, bahçede gördüğü küçük tavşancıkları takip ederek bahçedeki gizli bir geçitten Kafur ağacının kovuğuna düşer. Orada Totoro adını verdiği baykuş tavşan panda karışımı dev bir yaratıkla tanışır. Hiç korkmadan arkadaşlık ettiği dev ve yumuşak bu sessiz varlıkla oynarken babası ve ablası da onu aramaya çıkar. Onu gizli korulukta yerde uyurken bulurlar. Hayal ile gerçek arasında gidip gelen Mei yaşadıklarının gerçek olduğu konusunda babasını ve ablasını ikna etmeye çalışır fakat onları kendisine güldürür. Mei’in üzülmesi üzerine çocuklarının hayallerine ortak olan baba bu durumu anlayışla karşılar ve kafur ağacına gidip çocukları ile birlikte meyve göz kulak olduğu için teşekkür eder. Çocukların ilk gördüklerinde dikkatlerini çeken kafur ağacı ile tanışması bu şekilde olur.

Satsuki bir gün okuldayken, kardeşi ihtiyar teyze ile beraber okula gelir. ablasının arkasından ağlamış ve okula gelmek istemiştir. O günü okulda ablası ile birlikte geçiren Mei oldukça mutlu olur. Okul çıkışı kızlar yağmura yakalanırlar ve budist Jizu tanrı heykelinin sığınarak ondan yardım isterler. Bu sırada ihtiyar teyzenin torunu olan Kanta onlara şemsiyesini ödünç verir hemen arkasından onlar da ödünç aldıkları şemsiyeyi geri götürürler. Dönüşte otobüs durağında babalarını beklemeye giderler. Bu sırada hava kararır ama bekledikleri babaları bir türlü gelmez. Babalarını beklerken Mei’in kafur ağacının kovuğunda tanıştığı Totoro yanlarına gelir. Satsuki buna çok sevinir ve babalarının şemsiyesini ona ödünç verir. Totoro da onlara bir hediye paketi içinde meşe palamutları hediye eder. Totoro Kedi Otobüs’e binerek şemsiyeyi de alıp gider, hemen arkasından da babaları gelir. Kedi Otobüs yumuşak ve dev bir otobüstür ve Totoro’nun kendisi kadar inanılmazdır. Kızlar heyecanla dans ederek gördüklerini babalarına anlatırlar. Babaları bunu sorgulamaz ve onların sevincine ortak olur.

Ertesi gün kızlar meşe palamutlarını bahçelerine dikerler. Aynı gece kızlar uyurken Totoro ve yavru tavşancıklar kızların bahçesine gelir tohumların etrafında şemsiyeyle birlikte dans etmeye başlar bunu fark eden kızlar da bu dansa katılır ve tohumlar büyüyerek diye bir ağaca dönüşür. Bütün bu olanlar rüya ile gerçek arasında gidip gelir. O gece kızlar Totoro’yla birlikte gökyüzüne, kafur ağacının tepesine uçarak gezintiye çıkar. Sabah uyandıklarında tohumlar dev bir ağaç değildir fakat az da olsa büyümüşler dir.

Yaz sıcakları başladığında Satsuki’lerin evine bir telgraf gelir. Telgraf annelerinin yattığı hastaneden babalarına gelmiştir. Babaları evde değildir bu yüzden Satsuki babasını arayıp haber verir. Annelerinin hastanesinden gelen telgraftan dolayı oldukça endişelenirler ve karamsarlığa düşerler. Olanlardan etkilenen Mei kucağına sıkı sıkı bastırdığı komşu teyzenin

47 verdiği mısırı annesine götürmek için evden ayrılır. Bunun farkına geç varan ablası da komşularla birlikte Mei’in peşine düşer. Bütün köy seferber olur, her yeri ararlar fakat bulamazlar. Köylüler buldukları bir ayakkabıdan dolayı Mei’in göle düşmüş olmasından şüphelenirler fakat korkulan olmaz.

Nihayetinde Satsuki’nin aklına Totoro’dan yardım istemek gelir ve kafur ağacından gidip kendisini Totoro’ya götürmesini ister. Kafur ağacı bu isteğini yerine getirir ve Satsuki Totoro’yu bulup yardım ister. Totoro uçarak kafur ağacının tepesine yükselir ve Kedi Otobüs’ü çağırır. Kedi Otobüs Satsuki’yi Mei’in yanına götürür. Tüm bunlar olurken Totoro’yu, Kedi Otobüs’ü ve Satsuki’yi kimse görmez. Sonunda Mei’yi bulurlar, Mei tarlaların arasında kaybolmuştur ve Jizu heykellerinin yanında oturmaktadır. Kardeşler hasret giderdikten sonra Kedi Otobüs’e binip annelerinin hastanesine uçarlar. Kızlarının telefonunu alan baba çoktan hastaneye gitmiştir. Annelerinin iyi olduğunu bir ağacın tepesinden izleyen kızlar mutlu bir şekilde köylerine dönerler. Onlar için endişelenen komşularıyla beraber evlerine dönerler.

Belki de çocuklar meraklarını ve düş dünyalarını kışkırtan babalarının onları avutmak için kurguladığı fanstastik ve eğlenceli oyuna uyum sağlarlar ve merakla araştırırlar. Soyut işlemler dönemine henüz geçmemiş dört yaşındaki Mei’le bu dönemden henüz çıkmış olan ablasının aynı kurgusal oyunda buluşmasında Satsuki’nin en az babası kadar güçlü olan hayal dünyasının etkisi vardır. (Miyazaki, 1988)

2.1.3. Filmin Göstergebilimsel Analizi