• Sonuç bulunamadı

Tablo 31 incelendiğinde “farklılığın ifadesi” kategorisinin toplam 10 metafor ve 10 katılımcı (%2.70) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında her metafor bir katılımcı tarafından temsil edilmektedir. AĢağıda katılımcının “farklılığın ifadesi” kategorisini oluĢturan

106 metaforları neden geliĢtirdiklerine yönelik gerekçelere, bazı katılımcılar tarafından geliĢtirilen metafora ait resme / karikatüre ve görüĢmeye yer verilmiĢtir.

“Coğrafi Konum diş teli gibidir. Çünkü diş teli de coğrafi konum da farklı duyguları içinde barındırır. Dişimin teli normalde benim için iyi bir şeydir. Ancak görüntüsünden nefret ediyorum. Aynı şekilde coğrafi konumu iyi olan bir yer de o ülke için iyidir. Fakat konumu iyi diye diğer devletlerin gözü oradadır.” (O80, KÖ).

(Görüşme O80, KÖ) Coğrafi konumu dişlerimin teline benzettim. Çünkü dişlerimin teli normalde benim için faydalı bir şey. Yoksa annemler taktırmazdı. Ancak ben görüntüsünden rahatsızım. Aynı şekilde konumda öyledir. Belki sizin çok güzel bir toprağınız var. Bundan mutluluk duyacağınıza diğer kişilerin burada gözünün olması nedeniyle sevinemiyorsunuz bile.

“Coğrafi Konum ekvator ve kutuplar gibidir. Çünkü kutuplar soğuk ekvator sıcaktır. Dünyadaki konum farklılıkları arada böyle farklılıklar oluşmasına sebep olmuştur.” (O69, EÖ).

“Coğrafi Konum zenciler ve beyazlar gibidir. Çünkü dünyanın değişik yerlerindeki farklı farklı insanlar vardır. Bu coğrafi farklılıklardan kaynaklanır.” (O63, KÖ).

(Görüşme O63, KÖ) Coğrafi konumumuz bizim çok farklıdır. Çünkü yüz ölçümümüz çok geniş olduğu için farklı farklı insanları içerisine alır. Bu insanların farklılığı konumlarından dolayıdır. Aynı beyaz ve zenci insanların farklılıkları gibi.

Kategori 2: Önem Belirleyen

Tablo 31 incelendiğinde “önem belirleyen” kategorisinin toplam 5 metafor ve 6 katılımcı (%1.62) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında en sık kullanılan “Ġstanbul” (f = 2)’dur AĢağıda katılımcının “önem belirleyen” kategorisini oluĢturan metaforu neden geliĢtirdiğine yönelik gerekçesine yer verilmiĢtir.

“Coğrafi Konum İstanbul gibidir. Çünkü İstanbul stratejik açıdan çok önem gösteriyor. Fethi bile çağ kapatıp çağ açtırmış.” (A120, EÖ).

Kategori 3: Yol Gösteren

Tablo 31 incelendiğinde “yol gösteren” kategorisinin toplam 4 metafor ve 5 katılımcı (%1.35) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında en sık kullanılan “yol tarifi” (f = 2)’dir. AĢağıda katılımcının “yol gösteren” kategorisini oluĢturan metaforu neden geliĢtirdiğine yönelik gerekçesine yer verilmiĢtir.

“Coğrafi Konum yol tarifi gibidir. Çünkü bir kişiye bir yere nasıl gidebileceğimizi sorduğumuzda bize belli sokak, mahalle, cadde gibi yerleşim isimleri verir. Bizde bu bilgilerden yararlanarak istediğimiz yere ulaşırız. Haritalarda ise meridyen ve paralellerden yararlanarak bir ülkenin ya da bir kara parçasının yerini bulabiliriz.” (O113, KÖ).

Kategori 4: Soyutluluğu Olan

Tablo 31 incelendiğinde “soyutluluğu olan” kategorisinin toplam 2 metafor ve 3 katılımcı (%0.81) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında en sık kullanılanı “koordinat” (f = 2)’dir. AĢağıda katılımcıların “soyutluluğu olan” kategorisini oluĢturan metaforu neden geliĢtirdiğine yönelik gerekçeye, katılımcı tarafından geliĢtirilen metafora ait resme / karikatüre yer verilmiĢtir.

108 “Coğrafi konum koordinat gibidir. Çünkü bir yerin koordinatlarını bilmek demek o yerin coğrafi konumunu bilmek demektir.” (O117, KÖ).

(Görüşme O117, KÖ) Koordinatlar konum buldurmada en önemlidir. Onlar bulmak biraz kafa karıştırıcı ama bulursak nerede olduğumuzu bulabiliriz demektir.

Kategori 5: Belirleyici Olan

Tablo 31 incelendiğinde “belirleyici olan” kategorisinin toplam 2 metafor ve 3 katılımcı (%0.81) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında en sık kullanılan "derece" (f = 2)'dir. AĢağıda katılımcının “belirleyici olan” kategorisini oluĢturan metaforları neden geliĢtirdiklerine yönelik gerekçesine yer verilmiĢtir.

“Coğrafi Konum derece gibidir. Çünkü yer bildiriminde derece gibi şeyler karşımıza çıkıyor ve biz elimizdeki GPS aletleriyle onları buluyoruz.” (O93, KÖ).

Coğrafi konum kavramına iliĢkin kategorilerle ilgili oluĢturulan metaforların gerekçelerine bakıldığında; katılımcılar coğrafi konum kavramını genel olarak farklılıklar arz eden, önem belirleyen ve yol gösteren bir kavram olarak değerlendirmiĢlerdir. Ayrıca coğrafi konum kavramına ait gerekçelerde katılımcılar coğrafi konumu, soyutluluk ifade eden ve belirleyici olan bir kavram olduğu Ģeklinde görüĢ beyan etmiĢlerdir.

4.2.3. Çevre Kavramına ĠliĢkin Bulgular

Tablo 32

Orta Sosyo-Ekonomik Düzeydeki Katılımcıların “Çevre” Kavramına Yönelik Geliştirdikleri Metaforlar Sıra No Metafor (f) % Sıra No Metafor (f) % 1 Ağaç 2 0.62 12 Ġnsan 2 0.62

2 Akciğer 2 0.62 13 Ġnsanın Midesi 1 0.31

3 Anne 1 0.31 14 KaralanmıĢ Kâğıt 1 0.31

4 ArkadaĢ 1 0.31 15 Mutluluk 1 0.31

5 Ayna 1 0.31 16 Oksijen 2 0.62

6 ÇalıĢkan Öğrenci 1 0.31 17 Orman 1 0.31

7 Çuha Çiçeği 1 0.31 18 Öğretmen 1 0.31

8 Doğa 2 0.62 19 Temizlik 1 0.31

9 Evimiz 5 1.55 20 Vücudumuz 1 0.31

10 Halka 1 0.31 21 YaĢam Alanı 2 0.62

11 Ġç Organlarımız 1 0.31

Toplam 31 100

Tablo 32 incelendiğinde, orta sosyo-ekonomik düzeydeki katılımcılar “Çevre” kavramına yönelik 21 metafor geliĢtirmiĢlerdir. GeliĢtirilen metaforların yarısından fazlası (14) yalnız bir katılımcı tarafından temsil edilmektedir. Geriye kalan 7 metafor ise 2-5 katılımcı tarafından temsil edilmektedir. Metafor baĢına düĢen ortalama katılımcı sayısı yaklaĢık olarak 1.48’dir. Bu kavrama iliĢkin metaforların frekans dağılımına bakıldığında en sık kullanılanlar arasında “evimiz” (f = 5), “doğa” (f = 2) ve “akciğer” (f = 2) gelmektedir.

Tablo 33

Orta Sosyo-Ekonomik Düzeydeki Katılımcıların “Çevre” Kavramına Yönelik Sahip Oldukları Metafor Kategorileri

Sıra

No Kategori Adı Metafor

Metafor Sayısı Toplam Metafor 1 Gösterilen Öneme Bağlı Olan

Ağaç, Akciğer, Evimiz, Ġç Organlarımız, KaralanmıĢ Kâğıt,

Temizlik

6 11

2 Vazgeçilmez Olan

Akciğer, Doğa, Halka, Ġnsan, Ġnsanın Midesi, Oksijen, Orman,

YaĢam Alanı, YeĢil Alan

9 10

3 Huzur Kaynağı Olan

Çiçek, GüneĢ, Hazine, Huzur, Karabük, Mutluluk, Sevdiklerinin Yanında Olmak

110 Tablo 33 (devam)

4 DeğiĢime Açık Ağaç, ArkadaĢ, Ayna, ÇalıĢkan

Öğrenci, Çuha Çiçeği, Oksijen 6 6

5 Öğretici Olan Ġnsan, Öğretmen 2 2

Tablo 33 incelendiğinde, orta sosyo-ekonomik düzeydeki katılımcıların “Çevre” kavramına yönelik geliĢtirdikleri metaforlar ortak özellikleri bakımından 4 kavramsal kategori altında toplanmıĢtır. Her metafor katılımcıların yaptıkları açıklamalar doğrultusunda metaforun gerekçesini oluĢturan düĢünce kapsamında gruplandırılmıĢtır.

Kategori 1: Gösterilen Öneme Bağlı Olan

Tablo 33 incelendiğinde “gösterilen öneme bağlı olan” kategorisinin toplam 6 metafor ve 11 katılımcı (%3.41) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında en sık kullanılanlar arasında “evimiz” (f = 5) ve "iç organlarımız" (f = 2) gelmektedir. AĢağıda katılımcıların “gösterilen öneme bağlı olan” kategorisini oluĢturan metaforları neden geliĢtirdiklerine yönelik gerekçelere yer verilmiĢtir.

“Çevre evimiz gibidir. Çünkü evimizi nasıl temiz tutarsak çevremizi de temiz tutmalıyız. Her ikisi de bizden kendilerini temiz tutmamızı ister.” (O27, EÖ).

(Görüşme O27, EÖ) Çevreyi evimize benzettim. Her ikisinde de yapmamız gereken temiz tutmaktır. Temiz tutarsak hem çevre hem de evimiz bize teşekkür edecektir.

“Çevre iç organlarımız gibidir. Çünkü insanı bir organı ağrıdığında her bir organı bu ağrıdan etkilenir. Çevre de bu yüzden bir insanın organlarına benzer. Çevremizi teniz tutmazsak bizde bu olaylardan etkileniriz.” (O97, KÖ).

(Görüşme O97, KÖ) Çevre de iç organlarımız da aynıdır. Çünkü benim bir yerim ağrıdığında ve hastalandıysa diğer organlarıma da sıçrayabilir. Çevre deki durumda böyledir. Dışarıya pislik atarsak o pislik orada mikrop üretir ve bu mikroptan diğer canlılar etkilenir.

Kategori 2: Vazgeçilmez Olan

Tablo 33 incelendiğinde “vazgeçilmez olan” kategorisinin toplam 9 metafor ve 10 katılımcı (%3.10) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında en sık kullanılanlar arasında “Doğa” (f = 2) gelmektedir. AĢağıda katılımcının “vazgeçilmez olan” kategorisini oluĢturan metaforu neden geliĢtirdiğine yönelik gerekçeye, bazı katılımcılar tarafından geliĢtirilen metafora ait resme / karikatüre ve görüĢmeye yer verilmiĢtir.

“Çevre doğa gibidir. Çünkü çevre ile doğa birbirine benziyorlar. Çevrede doğada bünyesinde; bitkiler, ağaçlar, su gibi olmazsa hayatın zor geçeceği ürünleri bünyelerinde bulunduruyorlar. ” (O31, EÖ).

“Çevre orman gibidir. Çevrenin güzelliklerini daha iyi anlayabilmemiz ve onun güzelliklerinden faydalanabilmemiz için yeşil alana ihtiyacımız vardır. Çevreye bu

112 alanları sağlayacak olan şey ormanlarımızdır. Ormansız çevre olumsuz hayat koşulları oluşturur.” (O7, KÖ).

Kategori 3: Huzur Kaynağı Olan

Tablo 33 incelendiğinde “huzur kaynağı” kategorisinin toplam 2 metafor ve 2 katılımcı (%0.62) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında her metafor bir katılımcı tarafından temsil edilmektedir. AĢağıda katılımcının “huzur kaynağı olan” kategorisini oluĢturan metaforu neden geliĢtirdiğine yönelik gerekçesine yer verilmiĢtir.

“Çevre anne gibidir. Çünkü insanlara bir anne şefkatiyle yaklaşır. İnsanların onunla oynamasına izin verir. Kollarını açar. Her ikisi de bizi mutlu eder. Huzur verir.” (O63, KÖ).