• Sonuç bulunamadı

Tablo 39 incelendiğinde "davetkar olan” kategorisinin toplam 4 metafor ve 4 katılımcı (%1.36) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların

frekans dağılımlarına bakıldığında her metafor bir katılımcı tarafından temsil edilmektedir. AĢağıda katılımcıların “davetkâr olan” kategorisini oluĢturan metaforları neden geliĢtirdiklerine yönelik gerekçelerine yer verilmiĢtir.

“Turizm hac ziyareti gibidir. Çünkü dünyanın her yerinden farklı dilden farklı milletlerden insanlar bir amaç uğruna aynı Kâbe'yi ziyaret eder gibi çeşitli geziler yaparlar.” (O59, EÖ).

Kategori 5: Fayda Sağlayan

Tablo 39 incelendiğinde “fayda sağlayan” kategorisinin toplam 2 metafor ve 2 katılımcı (%0.68) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında her metafor bir katılımcı tarafından temsil edilmektedir. AĢağıda katılımcıların “fayda sağlayan” kategorisini oluĢturan metaforları neden geliĢtirdiklerine yönelik gerekçelerine yer verilmiĢtir.

“Turizm google gibidir. Çünkü turizm bölgelerinde her çeşit insan her çeşit hediyelik eşya ya da ne ararsan bulabilirsin. Google da öyledir ne yazarsan çıkar.” (O79, EÖ).

Turizm kavramına iliĢkin kategorilerle ilgili oluĢturulan metaforların gerekçelerine bakıldığında; katılımcılar turizm kavramını genel olarak klasik anlayıĢlar içeren unsurlar olduğu yönünde görüĢler bildirmiĢlerdir. Ayrıca turizm kavramına ait gerekçelere bakıldığında katılımcılar turizmi, tarihi ve kültürel değerleri bünyesinde barındıran, finansal getirileri olan, faydalı, bilgi sağlayan, davetkâr olmayı akıllara getiren bir kavram olduğu yönünde görüĢler bildirmiĢlerdir.

4. 2. 7. Ġklim Kavramına ĠliĢkin Bulgular

Tablo 40

Orta Sosyo-Ekonomik Düzeydeki Katılımcıların “İklim” Kavramına Yönelik Geliştirdikleri Metaforlar Sıra No Metafor (f) % Sıra No Metafor (f) % 1 Bitkiler 1 0.41 15 Ġnsan 5 2.05

2 Bukalemun 1 0.41 16 Ġnsanın duyguları 1 0.41

3 DeğiĢen mimikler 1 0.41 17 Kelebek 1 0.41

128 Tablo 40 (devam)

5 Doğa 1 0.41 19 Rahata yönelmek 1 0.41

6 DüĢüncelerimiz 1 0.41 20 Rüzgârgülü 1 0.41

7 Farklı duygular 1 0.41 21 Saat 1 0.41

8 Farklı Ģehirler 1 0.41 22 Sobalı oda 1 0.41

9 Gelenek ve Görenekler 1 0.41 23 ġans 1 0.41

10 Giyilen Kıyafetler 1 0.41 24 Takvim 1 0.41

11 GökkuĢağı 3 1.23 25 Yiyeceklerimiz 1 0.41

12 Hava durumu 1 0.41 26 Yükseklik 1 0.41

13 Huyumuz 1 0.41 27 Yüz ifadeleri 1 0.41

14 Ġnsan Kıyafetleri 2 0.82 28 Zaman 1 0.41

Toplam 41 100 Tablo 40 incelendiğinde, orta sosyo-ekonomik düzeydeki katılımcılar “Ġklim” kavramına yönelik 28 metafor geliĢtirmiĢlerdir. GeliĢtirilen metaforların tamamına yakını (24) yalnız bir katılımcı tarafından temsil edilmektedir. Geriye kalan 4 metafor ise 2-7 katılımcı tarafından temsil edilmektedir. Metafor baĢına düĢen ortalama katılımcı sayısı yaklaĢık olarak 1.47’dir. Bu kavrama iliĢkin metaforların frekans dağılımına bakıldığında en sık kullanılanlar arasında “mevsimler” (f = 7), “insan” (f = 5) ve “gökkuĢağı” (f = 3) gelmektedir.

Tablo 41

Orta Sosyo-Ekonomik Düzeydeki Katılımcıların “İklim” Kavramına Yönelik Sahip Oldukları Metafor Kategorileri

Sıra

No Kategori Adı Metafor

Metafor Sayısı

Toplam Metafor

1 Farklılığın Ġfadesi

Bitkiler, DeğiĢen Mimikler, DüĢüncelerimiz, Farklı Duygular, Farklı ġehirler,

Gelenek ve Görenekler, GökkuĢağı, Huyumuz, Ġnsan

Kıyafetleri, Ġnsan, Ġnsan Duyguları, Mevsimler,

Sobalı Oda, ġans, Yiyeceklerimiz, Yükseklik,

Yüz Ġfadeleri

17 23

2 DeğiĢimin Ġfadesi

Bukalemun, DeğiĢim, Doğa, Ġnsan, Kelebek, Rahata

Ermek

Tablo 41 (devam)

3 Sürekliliğin Ġfadesi

Giyilen Kıyafetler, Mevsimler, Saat, Takvim,

Zaman

5 6

4 Bilimin Ġfadesi Hava Durumu, Rüzgârgülü 3 4

5 Belirleyici Olan Ġnsan Kıyafetleri,

Mevsimler 2 2

Tablo 41 incelendiğinde, orta sosyo-ekonomik düzeydeki katılımcıların “Ġklim” kavramına yönelik geliĢtirdikleri metaforlar ortak özellikleri bakımından 5 kavramsal kategori altında toplanmıĢtır. Her metafor katılımcıların yaptıkları açıklamalar doğrultusunda metaforun gerekçesini oluĢturan düĢünce kapsamında gruplandırılmıĢtır.

Kategori 1: Farklılığın Ġfadesi

Tablo 41 incelendiğinde “farklılık ifadesi” kategorisinin toplam 17 metafor ve 23 katılımcı (%9.43) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında en sık kullanılanlar arasında “mevsimler” (f = 4), “gökkuĢağı” (f = 3) ve “insan” (f = 2) gelmektedir. AĢağıda katılımcıların “farklılığın ifadesi” kategorisini oluĢturan metaforları neden geliĢtirdiklerine yönelik gerekçelerine, bazı katılımcılar tarafından geliĢtirilen metafora ait resme / karikatüre ve görüĢmeye yer verilmiĢtir.

“İklim insan gibidir. Çünkü insanlar bazen sevinirler bazen sinirlenir kızarlar. Kızınca kimse yanında durmak istemez. İklimde öyle bazen sıcak olur bazen soğuk. Soğuduğunda fırtına da yaparsa bir anda herkes havadan soğur.” (O113, KÖ).

130 (Görüşme O113, KÖ) İklim insan gibidir. İnsanlar ruh hallerine göre bazen sevinir bazen üzülürler. İklimlerde öyledir. Bazen çok sıcak bazen çok soğuk.

“İklim mevsimler gibidir. Çünkü iklimler dünyanın farklı noktalarında farklı farklıdır. Mevsimlerde iklimler gibidir. Güney yarım küre yaz iken kuzey yarım küre de kış mevsimi yaşanır.” (O47, KÖ).

“İklim gökkuşağı gibidir. Çünkü gökkuşağında farklı farklı renkler vardır. İklim de bölgeden bölgeye farklılaşır.” (O66, KÖ).

Kategori 2: DeğiĢimin Ġfadesi

Tablo 41 incelendiğinde “değiĢimin ifadesi” kategorisinin toplam 6 metafor ve 8 katılımcı (%3.28) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında en sık kullanılan “insan” (f = 3)' dır. AĢağıda katılımcının “değişimin ifadesi” kategorisini oluĢturan metaforu neden geliĢtirdiğine yönelik gerekçesine yer verilmiĢtir.

“İklim insan gibidir. Çünkü insan doğduğundan bebektir. Yıllar insanı büyüyerek geliştirir. Gelişim aynı zamanda değişimi de beraberinde getirir. İklimlerde böyledir. Yıllar iklimin de karakterini değiştirmiştir. Günümüzde küresel ısınma sera etkisi gibi kavramlar türemiştir.” (O103, EÖ).

Kategori 3: Sürekliliğin Ġfadesi

Tablo 41 incelendiğinde “süreklilik gösterebilen” kategorisinin toplam 5 metafor ve 6 katılımcı (%2.46) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında en sık kullanılan “mevsimler” (f = 2)' dir. AĢağıda katılımcının “sürekliliğin ifadesi” kategorisini oluĢturan metaforu neden geliĢtirdiklerine yönelik gerekçeye katılımcı tarafından geliĢtirilen metafora ait resme / karikatüre ve görüĢmeye yer verilmiĢtir.

“İklim mevsimler gibidir. Çünkü her yerin iklim koşulları farklıdır. Karabük ve başka illerde yaz kış sonbahar ilkbahar mevsimleri vardır ve her sene üç ayda bir diğerine sıra gelir bazı yerler de vardır ki sürekli kış sürekli yazdır.” (O56, KÖ).

(Görüşme O56, KÖ) İklim mevsimlere benzer. Bazı yerler vardır sürekli kış yaşanır orada. Mesela kutuplarda insanlar hep kışı görürler. Ama ülkemizde öyle değil. Dört mevsimi de yaşayabiliyoruz.