• Sonuç bulunamadı

Tablo 27 incelendiğinde “doğru adımda mutluluğa ulaĢtıran” kategorisinin toplam 4 metafor ve 4 katılımcı (%1.52) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında her metafor bir katılımcı tarafından temsil edilmektedir. AĢağıda katılımcının “doğru adımda mutluluğa ulaştıran” kategorisini oluĢturan metaforu niçin geliĢtirdiğine yönelik gerekçeye yer verilmiĢtir.

“Yön iyi arkadaş gibidir. Çünkü iyi arkadaşlarda bize hep doğru tarafı gösterir. Yön de öyledir.” (A97, EÖ).

(Görüşme A97, KÖ) Yön doğru arkadaş gibidir. Doğru arkadaş seni hep doğru tarafa çeker. Böylelikle başımıza kötü bir şey gelmez.

Yön kavramına iliĢkin kategorilerle ilgili oluĢturulan metaforların gerekçelerine bakıldığında; katılımcılar yön kavramını yol gösterici olan ve doğru yol belirlenebilirse güzele, mutluluğa ulaĢtıran bir unsur olduğu yönünde görüĢler bildirmiĢlerdir.

4.2. Orta Sosyo-Ekonomik Düzeye ĠliĢkin Bulgular 4.2.1. Bölge Kavramına ĠliĢkin Bulgular

Tablo 28

Orta Sosyo-Ekonomik Düzeydeki Katılımcıların “Bölge” Kavramına Yönelik Geliştirdikleri Metaforlar

Sıra

No Metafor (f) %

Sıra

No Metafor (f) %

1 Ağaç 1 0.35 13 Ġnsanın Eli

Kolu 1 0.35 2 Aile 1 0.35 14 Kitaplık 1 0.35 3 Alan 1 0.35 15 Market Reyonları 1 0.35 4 Bayrak 1 0.35 16 Meyve 1 0.35 5 Bilgisayarın Hard Diski 1 0.35 17 Ormandaki Bir Ağaç 1 0.35

6 Bütünün Parçaları 1 0.35 18 Pasta Dilimi 1 0.35

7 Coğrafya 2 0.70 19 Tarla 1 0.35

8 Çok Amaçlı salon 1 0.35 20 Vatan 2 0.70

9 Evimiz 1 0.35 21 Vücudumdaki

Organlar 1 0.35 10 Sınırlandırılması Ġllerin 5 1.75 22 Yapboz 6 2.10

11 Ġnsan vücudu 3 1.05 23 Yaprağın

Damarları 2 0.70

12 Ġnsan 2 0.70 24 YaĢanılan Yer 1 0.35

Toplam 35 100 Tablo 28 incelendiğinde, orta sosyo-ekonomik düzeydeki katılımcılar “bölge” kavramına yönelik 24 metafor geliĢtirmiĢlerdir. GeliĢtirilen metaforların yarısından fazlası (17) yalnız bir katılımcı tarafından temsil edilmektedir. Geriye kalan 7 metafor ise 2-6 katılımcı tarafından temsil edilmektedir. Metafor baĢına düĢen ortalama katılımcı sayısı yaklaĢık olarak 1.5’tir. Bu kavrama iliĢkin metaforların frekans dağılımına bakıldığında en sık kullanılanlar arasında “yapboz” (f = 6), “illerin sınırlandırılması” (f = 5) ve “insan vücudu” (f = 3) gelmektedir.

100 Tablo 29

Orta Sosyo-Ekonomik Düzeydeki Katılımcıların “Bölge” Kavramına Yönelik Sahip Oldukları Metafor Kategorileri

Sıra

No Kategori Adı Metafor

Metafor Sayısı Toplam Metafor 1 Birliktelik Unsuru Olan

Ağaç, Evimiz, Ġnsan Vücudu, Ġnsanın Eli Kolu, Ormandaki

Bir Ağaç, Vatan, Yapboz

7 13

2 Farklılığı Olan

Bayrak, Çok Amaçlı Salon, Ġllerin Sınırlandırılması,

Ġnsan, Kitaplık, Market Reyonları, Meyve

7 7

3 Sınırları Olan

Alan, Bilgisayarın Hard Diski, Pasta Dilimi, Tarla,

YaĢanılan Yer

5 5

4 Belirleyici Olan Yapboz, Yaprağın Damarları 2 3 5 Kapsayıcı Olan Bütünün Parçaları, Coğrafya 2 3 6 Hayat Veren Ġnsan, Ġnsan Vücudundaki

Organlar 2 2

Tablo 29 incelendiğinde, orta sosyo-ekonomik düzeydeki katılımcıların “bölge” kavramına yönelik geliĢtirdikleri metaforlar ortak özellikleri bakımından 65 kavramsal kategori altında toplanmıĢtır. Her metafor katılımcıların yaptıkları açıklamalar doğrultusunda metaforun gerekçesini oluĢturan düĢünce kapsamında gruplandırılmıĢtır.

Kategori 1: Birliktelik Unsuru Olan

Tablo 29 incelendiğinde “birliktelik unsuru olan” kategorisinin toplam 7 metafor ve 13 katılımcı (%4.55) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında en sık kullanılanlar arasında “Yapboz” (f = 5), “insan vücudu” (f = 2) ve "vatan" (f = 2) gelmektedir. AĢağıda katılımcıların “birliktelik unsuru olan” kategorisini oluĢturan metaforları neden geliĢtirdiklerine yönelik gerekçelerine, bazı katılımcılar tarafından geliĢtirdikleri metafora ait resme / karikatüre ve görüĢmeye yer verilmiĢtir.

“Bölge yapboz gibidir. Çünkü yapboz parçaları da bir araya gelerek bir bütün oluşturur. Bölgelerde bir araya gelerek ülkeyi oluşturur. Yapbozun ya da bölgenin bir parçası eksik olduğunda birlik beraberlik sağlanamaz.” (O113, KÖ).

(Görüşme O113, KÖ) Bölge de yapboz da aynı. Küçük parçalar bir araya geliyor tam bir bütün ortaya çıkıyor. Yapbozun bir parçası eksik kalırsa bütünlük sağlanamaz. Ülkelerinde bütünlüğü bölgelerin birbirlerine yardım etmesiyle birlikte hareket etmesiyle olur.

“Bölge insan vücudu gibidir. Çünkü insan vücudunun da aynı ülkelerdeki gibi birbirine bağlı bölümleri vardır. Vücuttaki bu bölgeler birbirine bağlıdır. Kafa bölgemiz, bacak bölgemiz, ayak bölgemiz gibi.” (O72, EÖ).

“Bölge vatan gibidir. Çünkü her karış toprağı Türk'ündür. Bu vatan bölünemez. Bizim bölgemizde bölünemez. Hepimiz her bir farklı bölge tek milletiz.” (O27, EÖ).

102 (Görüşme O27, EÖ) Her bölge vatanın bir parçasıdır. Ülkenin bütün bölgeleri ayrı gözükse de tektir. Vatanın bölünmemesi için bölgelerin bir arada hareket etmesi lazım.

Kategori 2: Farklılığı Olan

Tablo 29 incelendiğinde “farklılığı olan” kategorisinin toplam 7 metafor ve 7 katılımcı (%2.45) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında her metafor bir katılımcı tarafından temsil edilmektedir. AĢağıda katılımcının “farklılığı olan” kategorisini oluĢturan metaforu neden geliĢtirdiklerine yönelik gerekçeye, geliĢtirdiği metafora ait resme / karikatüre ve görüĢmeye yer verilmiĢtir.

“Bölge süpermarket gibidir. Çünkü her bölgeye ait ürünler vardır. Öyle ki sadece bir bölgenin bir ilinde çıkan ürünler vardır. Meyve sebze madenler gibi. Bu farklı bölgelerden gelen ürünlerin pazarlandığı yer süpermarketlerdir.” (O129, EÖ).

Kategori 3: Sınırları Olan

Tablo 29 incelendiğinde “sınırları olan” kategorisinin toplam 5 metafor ve 5 katılımcı (%1.75) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında her metafor bir katılımcı tarafından temsil

edilmektedir. AĢağıda katılımcının “sınırları olan” kategorisini oluĢturan metaforu neden geliĢtirdiğine yönelik gerekçeye yer verilmiĢtir.

“Bölge pasta dilimi gibidir. Çünkü her ikisi de bir kişiye veya bir topluluğa düşen miktarı belirtir.” (O28, EÖ).

(Görüşme O28, EÖ) Bölge pasta dilimi gibidir. Çünkü dilim gibi bölünmüşlerdir. Herkesin payı o dilimdeki kadardır.

Kategori 4: Belirleyici Olan

Tablo 29 incelendiğinde “belirleyici olan” kategorisinin toplam 2 metafor ve 3 katılımcı (%1.05) Ģeklinde oluĢtuğu görülmektedir. Bu kategoride bulunan metaforların frekans dağılımlarına bakıldığında en sık kullanılanı “yaprağın damarları” (f = 2)'dır. AĢağıda katılımcının “belirleyici olan” kategorisini oluĢturan metaforu neden geliĢtirdiğine yönelik gerekçesine yer verilmiĢtir.

“Bölge yaprağın damarları gibidir. Çünkü bölgelerin birbirinden ayrılmasına imkân sağlayan belirleyici çizgiler mevcuttur. Yaprağın damarları da bölgeyi belirten sınırlar gibi yaprağı parçalara böler.” (O66, KÖ).