• Sonuç bulunamadı

5.3. LOJĠSTĠK ĠġLETME MALĠYETLERĠNĠN GELENEKSEL

5.4.2. Faaliyet Merkezlerinin Belirlenmesi

Faaliyet havuzu ya da maliyet havuzu olarak adlandırılabilen faaliyet merkezleri, birbiriyle aynı ya da benzer nitelikteki faaliyetlerin ortak bir faaliyet çatısı altında birleĢtirilmesini ifade etmektedir. Belirlenen faaliyet merkezlerine ait toplam maliyetler, bu faaliyet merkezinde toplanan benzer faaliyetlerin maliyetlerinden oluĢmaktadır (Deran v.d., 2014: 129). Faaliyet merkezlerinin tükettiği hizmet üretim maliyetlerinin doğru tespit edilmesi faaliyet merkezinde toplanacak benzer faaliyetlerin doğru bir Ģekilde belirlenmesine bağlıdır. Faaliyet merkezleri iĢletmenin faaliyet gösterdiği sektöre göre değiĢiklik göstermektedir. Lojistik sektörüne iliĢkin faaliyet merkezlerini aĢağıdaki gibi sıralamak mümkündür (Manuen, 2000: 56 ve Deran v.d., 2014: 130);  Satın Alma,  TaĢıma,  Depolama,  Paketleme ve Etiketleme,  SipariĢ Verme,

Aves Lojistik ĠĢletmesi hem Ġskenderun hem de Silopi ilçelerinde lojistik faaliyetleri yerine getirmektedir. ĠĢletme, bu ilçelerde gerçekleĢtirdiği faaliyetlerin yanı sıra 5.200 ton küspenin Ġskenderun antrepodan Silopi antrepoya taĢıma faaliyetini de yerine getirmektedir. Ġskenderun ilçesinde Ġskenderun limanına yanaĢan gemiden 5.200 ton küspenin tırlara yüklenmesi, küspeyi taĢıyan tırların Ġskenderun antrepoya taĢıdığı küspeyi boĢaltması, küspenin belirli bir süre burada depolanması ve Ġskenderun antrepodan Silopi antrepoya gönderilmek üzere küspenin tırlara yüklenmesi gibi lojistik faaliyetler gerçekleĢmektedir. Silopi ilçesinde ise 5.200 ton küspenin depolanması, paketlenmesi ve etiketlenmesi gibi lojistik faaliyetler gerçekleĢmektedir. Bu faaliyetleri gerçekleĢtirirken belirli sürelerle birçok iĢçi ve iĢ makinesi küspelerin tırlara yüklenmesi, küspelerin tırlardan boĢaltılması ve küspelerin paket ve etiketlenmesi sürecinde görev yapmaktadır. Aves Lojistik ĠĢletmesi‟ne ait gerçekleĢen faaliyetler dikkate alındığında bu faaliyetlerin, taĢıma, depolama, paketleme ve etiketleme gibi üç temel faaliyet merkezinde toplandığı ve lojistik faaliyet sürecinin toplamda altı aĢamadan gerçekleĢtiği açıkça görülmektedir. Bu altı aĢama faaliyet merkezlerine ve merkez içerisinde gerçekleĢen alt faaliyetlere göre

sınıflandırılmaktadır. Bu altı aĢamayı faaliyet merkezleri ve alt faaliyetler açısından Tablo 5.14‟teki gibi açıklamak mümkündür.

Tablo 5. 14: TaĢıma, Depolama, Paketleme ve Etiketleme Faaliyet Merkezi ve Alt Faaliyetler

TaĢıma Faaliyet Merkezi ve Alt Faaliyetler

Faaliyetler Açıklama

Gelen Küspenin Ġskenderun Limandan Ġskenderun

Antrepoya TaĢınması

1.aĢama (a)

Bu alt faaliyet, gemi ile Ġskenderun limanına gelen 5.200 ton küspenin 20 tır ile 200 seferde Ġskenderun antrepoya taĢınması sırasında gerçekleĢen faaliyet süreçlerini açıklamaktadır.

Malların Ġskenderun Antrepodan Silopi Antrepoya TaĢınması

1.aĢama (b)

Bu alt faaliyet, 5.200 ton küspenin Silopi antrepoya taĢınması sırasında gerçekleĢen faaliyet süreçlerini açıklamaktadır.

Depolama Faaliyet Merkezi ve Alt Faaliyetler

Faaliyetler Açıklama

Küspenin Ġskenderun Antrepoya BoĢaltılması

2.aĢama

Bu alt faaliyet, Ġskenderun limanından Ġskenderun antrepoya taĢınan 5.200 ton küspenin boĢaltılması ve boĢaltım sırasında gerçekleĢen faaliyet süreçlerini açıklamaktadır.

Küspenin Ġskenderun Antrepodan Tırlara

Yüklenmesi

3.aĢama

Bu alt faaliyet, Ġskenderun antrepoda bekletilen 5.200 ton küspenin yükleyici ve iĢçilerle tırlara yüklenmesi sırasında gerçekleĢen faaliyet süreçlerini açıklamaktadır.

Küspenin Silopi Antrepoya BoĢaltılması

4.aĢama

Bu alt faaliyet, Ġskenderun antrepodan Silopi antrepoya taĢınan 5.200 ton küspenin boĢaltılması ve boĢaltım sırasında gerçekleĢen faaliyet süreçlerini açıklamaktadır.

Paketleme ve Etiketleme Faaliyet Merkezi ve Alt Faaliyetler

Küspenin Silopi Antrepoda Paketlenmesi ve

Etiketlenmesi

5.aĢama

Bu alt faaliyet, Silopi antrepoya boĢaltılan 5.200 ton küspenin yükleyici yardımı ile paketleme bandına yüklenmesi ve oradan 50 kg‟lık çuvallara doldurularak etiketlenmesi sırasında gerçekleĢen faaliyet süreçlerini açıklamaktadır.

Küspenin Silopi Antrepodan Tırlara

Yüklenmesi

6.aĢama

Bu alt faaliyet, paketlenmesi ve etiketlenmesi biten 5.200 ton küspenin taĢıma bandı ve çalıĢanlar yardımıyla tırlara yüklenmesi sırasında gerçekleĢen faaliyet süreçlerini açıklamaktadır.

Tablo 5.14‟te taĢıma, depolama, paketleme ve etiketleme ana ve alt faaliyetleri detaylı bir Ģekilde incelenmiĢtir. Aves Lojistik ĠĢletmesi‟nin taĢıma ana faaliyet merkezine ait açıklamalar incelendiğinde, taĢıma ana faaliyet merkezinin, 5.200 ton küspenin belirlenmiĢ olan noktalar arasındaki taĢıma faaliyetinden oluĢtuğu anlaĢılmaktadır. Aves Lojistik ĠĢletmesi‟nin depolama ana faaliyet merkezine ait açıklamalar incelendiğinde, depolama ana faaliyet merkezinin 5.200 ton küspenin depolanması yani belli süreler arasında muhafaza edilmesi sürecini ifade ettiği anlaĢılmaktadır. Aves Lojistik ĠĢletmesi‟nin paketleme ve etiketleme ana faaliyet merkezine ait açıklamalar incelendiğinde, paketleme ve etiketleme ana faaliyet merkezinin 5.200 ton küspenin 50 kg kapasiteli çuvallara paketlenmesi ve etiketlenmesi lojistik faaliyetine iliĢkin sürecini ifade ettiği anlaĢılmaktadır.

5.4.3. Maliyet Etkenlerinin Belirlenmesi

Aves Lojistik ĠĢletmesi, Tablo 5.14‟te verilen faaliyetleri ve bu faaliyetler içerisinde değerlendirilen alt faaliyetleri gerçekleĢtirmektedir. Bu faaliyetler ve maliyet etkenleri Tablo 5.15‟te verilmektedir.

Tablo 5. 15: Faaliyetler ve Maliyet Etkenleri

FAALĠYETLER MALĠYET ETKENLERĠ

Depolama Ana Faaliyeti:

Depolama m2

Paketleme ve Etiketleme Paket Sayısı

TaĢıma Ana Faaliyeti:

TaĢıma TaĢınan Ürün Miktarı (Ton)

Tablo 5.15‟te açıklanan verilere göre Aves Lojistik ĠĢletmesi hizmet üretim maliyetlerini, depolama alt faaliyeti için m2, taĢıma alt faaliyeti için taĢınan ürün miktarı (Ton) ve paketleme ve etiketleme alt faaliyeti için de paket sayısı maliyet etkenini kullanarak dağıtacaktır. Depolama alt faaliyeti hem Ġskenderun hem de Silopi antrepo da gerçekleĢtirilmektedir. TaĢıma alt faaliyeti ilk olarak Ġskenderun limanından 5.200 ton küspenin Ġskenderun antrepoya taĢınması ile baĢlamakta ve Ġskenderun antrepodan Silopi antrepoya taĢınması ile son bulmaktadır. Paketleme ve etiketleme alt faaliyeti Silopi antrepoda gerçekleĢtirilmekte ve lojistik süreç tamamlanmaktadır.