• Sonuç bulunamadı

III. BÖLÜM BULGULAR VE YORUMLAR, GAME OF THRONES'DA

3.3. HANEDANLIKLARIN VE TOPLULUKLARIN KADIN

3.3.2. Essos Topluluklarının Kadını Konumlandırma Biçimi

Game of Thrones evrenindeki bütün toplumlar ve gelenekler arasında bir bağlantı bulunmaktadır. Essos, Westeros‟ta yaĢanan kültürün kökenini oluĢturur. Çünkü Westeros‟ta yaĢayan ırkların neredeyse hepsinin kökeni Essos‟a dayanmaktadır. Dizide, Essos‟la kurduğu bağlantı nedeniyle, sahip olduğu değerler bakımından Essos üzerinden değerlendirilmesi gereken kadın karakterler mevcuttur. Bu nedenle, Essos‟un kadına yüklediği değerlere yer vermek daha doğru bir sonuca varılması açısından önem taĢımaktadır. Bu bağlamda, dizide yer alan Essos toplulukları detaylı biçimde incelenecektir. Bunlar; Dothrakiler, Qarth, Astapor, Yunkai ve Meereen topluluklarıdır. Her birinin öncelikle kültürel yapılanması ve ardından kadını konumlandırma biçimi incelenecektir.

3.3.2.1. Dothrakiler ve Kadının KonumlanıĢı

Dothrakiler, düzlüklerin at efendileridirler. Yenilgiden ve ejderhaların ateĢinden baĢka hiçbir Ģeyden korkmazlar. Valyria kıyametinde ejderha efendilerinin yok oluĢuyla, karĢılarına hiçbir ordunun çıkmaya cesaret edemediği savaĢçı bir topluluk haline gelirler. Çünkü hiçbir ordunun sahip olmadığı cesarete ve savaĢ yeteneğine sahiptirler. Orduları düzensiz olarak nitelendirilir. Her Ģeyden önemlisi de ölmekten asla korkmazlar. At efendileri savaĢırken savaĢ hizası almazlar, kalkanlarının ardında saklanmazlar ve zırh giymezler. Korkusuzca hücum ederler ve bütün savaĢı at üzerinde gerçekleĢtirirler. At süremeyen bir adamın, onuru ve gururu yoktur (https://youtu.be/FaoEQkoBW4c). SavaĢçı özellikleri, yaĢadıkları coğrafya ve sürdükleri güçebe yaĢam tarzıyla Orta Asya Türkleri‟nin değerleriyle benzerlik gösterirler. Ancak son derece oryantalist bir temsil biçimiyle yansıtılırlar.

Yenildikleri tek ordu Lekesizler olmuĢtur. Lekesizler, köle askerlerden oluĢur. Essos‟un en güçlü ikinci ordusudurlar. Paralı askerler altın, Ģövalyeler ihtiĢam, Lekesizler itaat, Dothrakiler ise kan dökmek için savaĢırlar (https://youtu.be/FaoEQkoBW4c). Lekesizler, çocukluklarında köle olarak alınır ve hadım edilirler. Her türlü dayanıklılık testinden geçirilir ve en zayıf yönlerine varıncaya kadar bütün insani duygularından arındırılırlar. Sadece savaĢmak için vardırlar. En az Dothrakiler kadar korkusuzdurlar. Dothrakileri yendikten sonra ihtiĢamlı Ģehirleri korumak için itaat etmeye devam etmiĢlerdir.

Dothraki kadınları, savaĢçı değildirler. Yalnızca üremek ve Ģehvet duygularını gidermek için vardırlar. Diğer toplumlar gibi geliĢkin ahlak kuralları yoktur. Evlilik dıĢı iliĢki yaĢayabilirler, çocukları da olabilir. Soyadları yoktur. Evlilik sadece soyu türemesi gereken kralları khallar için gereklidir. Herkesin içinde seviĢebilirler ve bunun görünmesinden onur duyarlar. Khalı ölen bir kadının yeniden evlenmeye hakkı yoktur. Bütün kadınca vasıflarından uzaklaĢarak, mütevazi bir hayat yaĢamaya mecbur bırakılırlar. SavaĢlarda yağma yapar ve kadınlara tecavüz ederler. Bunu savaĢçılığın ve Dothrakiliğin Ģanından sayarlar. Ancak diğer yandan, sadece gücünü kanıtlayanın ardından giderler. Bu da günü geldiğinde güçlü bir kadının ardından gidebilecekleri anlamını taĢır. Öyle ki Daenerys, sahip olduğu gücü kanıtladığında, tüm Dothraki ırkı koĢulsuz biçimde onun peĢinden gider. Yani denilebilir ki, kendisini ve gücünü kanıtlamayan bir kadın; ataerkinin konumlandırdığı kadın olmaya yakındır. Aksi durumda da bir erkeği alt eden kadın, en güçlü liderdir.

3.3.2.2. Qarth, Astapor, Yunkai, Meereen ve Kadının KonumlanıĢı

Qarth her zaman Qarthlılar‟a ait zengin ve yenilmez bir Ģehir olmuĢtur. Dünyanın iki ucuna açılmayı olanaklı kılan bir konumda bulunması onun zenginliğini sağlayan baĢlıca Ģey olmuĢtur. Sahip olduğu duvarları ve doğusunda bulunan çöl sayesinde de kimsenin fethedemediği bir Ģehir olmuĢtur. Ayrıca Ģehrin büyücüleri de Ģehrin korunmasında etkin bir rol oynamıĢtır. Limanlarıyla, doğudan gelen eĢsiz ürünleri Özgür ġehirler‟e ve Westeros‟a ulaĢtırmıĢtır. ġehir, On Üçler adı verilen bir yönetim kurulu tarafından yönetilir. Ġçlerindeki daimi üyeler yalnızca

Ölümsüzler Sarayı‟nda yaĢayan büyücülerdir ve diğerlerinden daha fazla nüfuza sahiptirler. Korunan duvarların ardına misafir almanın koĢulları oldukça ağırdır. Misafirlere kefil olan adam, yaĢanacak olası bir sorunda bunun bedelini canıyla öder (https://youtu.be/q5ECjFoRhf0).

Köle Körfezi‟ni oluĢturan Ģehirlerin kökeni Eski Ghiscari Ġmparatorluğu‟na dayanır. Ghiscari dünyanın bilinen en eski toplumu ve kültürünü oluĢturur. Ġmparatorluğun simgesi olan Harpy heykellerini dünyanın bilinen her köĢesine dikmiĢlerdir. Bu heykel, dizide bütün Köle Körfezi Ģehirlerinde görülür. Ġmparatorluğun kültürel değerlerinin en önemli yansımasıdır. Ghiscari‟yle beraber köle tacirliği bir sanat haline gelmiĢtir. Köle efendileri, etraflarındaki piramitler gibi zenginleĢip yükselmiĢlerdir. Ghiscari‟den geriye Astapor, Yunkai ve Meereen gibi koloniler kalmıĢtır. Ghiscari Valyrialılar tarafından yıkıldığında, Meereen Ghiscari geleneklerini olduğu gibi devam ettiren tek Ģehir olarak kalmıĢtır (https://youtu.be/FaoEQkoBW4c). Meereen, zincir ve kırbaç seslerini duymayan biri için adeta bir cennettir. Meereen‟i köleler inĢa ederken, sahipler daima keyif sürmüĢlerdir. Her türlü Ģey için uygun bir köle daima vardır. Hizmet etmek, savaĢmak, eğlendirmek, dövüĢtürmek ya da Ģehvet dürtüsünü doyurmak... Köleler, insan olduklarını unutarak yaĢayan varlıklardır.

Qarth, Astapor, Yunkai ve Meereen Ģehirleri, görünüm, yönetim yapısı ve paylaĢtıkları değerler bakımından Mısır medeniyetini anımsatmaktadır. Örneğin; Qarth Ģehri son derece zengin ve ihtiĢamlı bir Ģehirdir, içinden Nil Nehri‟ni andıran bir nehir geçmektedir. Meereen Ģehri, Mısır‟daki piramitlerin bir benzerine sahiptir. Ġstisnasız olarak zengindirler; insanların fiziksel özellikleri, giyim ve davranıĢ biçimleri Mısır medeniyetindeki efendi görüntüsünü yansıtmaktadır. Sıradan halk diye bir kavramları yoktur. Toplum soylular ve kölelerden oluĢur. Köle ticaretini legal olarak sağlarlar ki köle ticareti, varlıklarının en görünür ifadesidir. Kendilerini yaĢayan bütün toplumlardan daha köklü ve üstün görmek gibi bir durumları da vardır. Kadınlar, yalnızca Ģehvet duygularını gidermek ya da kendilerine hizmet etmek için vardırlar. Köle kadınlar efendilerinin isteklerini yerine getirmekle yükümlüdürler. Soylu kadınlarsa yalnızca soylu erkeklerin soyunu sürdürmek için vardır. Yabancı insanlarla yalnızca alıĢveriĢ ya da çıkar iliĢkisi kurmak için bir araya

gelirler. Daenerys ise, bütün bu Ģehirleri fethetmiĢ, köleliği sonlandırmıĢ, geleneklerini tamamen yok etmiĢ ve kendi toplumsal yönetim anlayıĢını daimi kılmıĢtır. Kendilerini yüce, iyi ya da bilge olarak tanımlayan sahiplerin çarkını, Daenerys parçalamıĢtır. Boyun eğmemiĢ, boyun eğdirmiĢtir (https://youtu.be/GV4na cGvAEc).

3.4. DĠZĠDEKĠ KADIN KARAKTERLER VE BENĠMSEDĠKLERĠ