• Sonuç bulunamadı

Çal ma gruplar n yukar da say etkinlikleri yerel düzeyde yöneti im ilkelerinin uygulama sahas aç ndan güzel bir örnek olu turmaktad r. Özellikle gruplar n konsey arac ile kendi ilgi alanlar nda kentin sorunlar na e ilmeleri ve çözüm üretmeleri yerel kat m aç ndan oldukça olumlu bir geli medir. Ancak sorun, üretilen çözüm önerilerini uygulayacak yönetim, irade ve mali destek yoksunlu udur. leri sürülen öneriler k smen yap labilir olsa dahi genelde yerel yönetim sorunlar zdan kaynaklanan pürüzlerle kar la lmas kaç lmazd r. Bu pürüzlerin bir di er temel sebebi de yönetim yap zda adeta kemikle mi bürokratik yönetim anlay r.

Belediye Kent Konseyi yap lanma ve olu umlar h zl bir ekilde gerçekle tirmi ancak devam nda Kent Konseyi adeta terk edilmi tir. Bunun da en önemli örne i, Kent Konseyi hakk nda yürütülen çal malar n, yaz ma ve di er resmi evraklar n dahi geli igüzel klasörlere serpi tirilmesi ve bu klasörlerinin bulundu u dairenin memursuz ve ilgisiz b rak lmas verilebilir. Kent Konseyi kurulu a amas nda bütün organlar toplam ve organlar gereken kararlar alm r ancak sonras nda al nan kararlar için herhangi bir çaba sarf edilmemi tir.232

Selçuklu Belediyesinin idari birimleri taraf ndan yap lan faaliyetlerin ne kadar Kent Konseyi kararlar ile ilgili oldu u ise tart ma götürmektedir çünkü belediye kent konseyi olmadan da birimleri arac yla normal olan faaliyetlerini yürütmektedir. Yine de faaliyetlerin kent konseyi kararlar ile paralel olmas , örtü mesi ümit vericidir. Örne in E itim, Kültür ve Sanat Çal ma Grubu’nun 2005 tarihinde kabul etti i eylem plan nda “sosyal ve kültürel programlar n yap lmas ” karar yla ili kili olarak Bas n

231

Selçuklu Belediyesi 2007 Y Faaliyet Raporu, ss. 42-46 232

Yay n ve Halkla li kiler Müdürlü ü bu konuyla ilgili bir dizi sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunmu tur.

Önemli olan Kent Konseyi gibi vatanda odakl yerel yöneti im birimlerinin sadece olu turulmas de il, faaliyetlerine ivme kazand lmas ve yurt çap nda yayg nla lmas r.

SONUÇ

Yönetim süreci son yirmi y lda hiç olmad kadar büyük bir de im ve dönü üm içerisine girmi tir. Petrol kriziyle daha da kaç lmaz hale gelen de im 1980 ve 1990’l y llarda akademik, siyasi ve sosyal tart malar n konusu haline gelmi , refah devleti ve klasik yönetim anlay yerini liberal ça a b rak rken, liberal düzen de kendi içinde paradigma de imleri ya am ve süreç yönetimden yöneti ime do ru yönelimi zorunlu k lm r.

Tüm dünyay sard gibi Türkiye’yi de etkisi alt na alan yöneti im süreci, modern ça n sürdürülebilir kalk nma ve toplumsal ihtiyaçlar aç ndan uyulmas gereken öneme ve üne kavu mu tur. Her eyden önce yöneti imin öz mant nda, yayg n olan yer payla ve yerinden yönetim vard r. Yöneti im kavram nda, toplumsal sorumluluklar üstlenecek yeni aktörlerin (ki i, topluluk veya kurum) ortaya ç kmas , bunlar n yeni kat mc mekanizmalarla, mevcut biçimsel aktörlerle (merkezi hükümet, yerel yönetim) birlikte ülkelerin ve kentlerin gelece inde söz sahibi olacak yeni bir 'ortakl k' kurmalar istemi vard r. Türkiye'deki yerel yönetim sisteminin önde gelen ilkelerinden biri kat mc kt r. Kat m yoluyla kentsel hizmetler sunumunda verimlili in, saydaml n aran labilece i beklentisi vard r. Ayr ca karar alma süreçlerini içeren kat mc yöntemlerin yayg nla lmas yoluyla kurulacak 'kentsel ortakl klar n' temsili demokrasiden, kat mc demokrasiye geçi i kolayla rabilece i dü ünülebilir. Kat n ön ko ulu olan vatanda k bilinci ve birlikte hareket etme kültürünün Türkiye'nin her kesiminde tam olarak yerle memi olmas , kat m konusunun yaln zca belli platformlarda gündeme gelmesine ve toplumun geni kesimlerinin konudan ve imkânlardan haberdar olamamas yla sonuçlanmaktad r. Türkiye'nin kültürel yap göz önüne al narak yerli halklar n ve topluluklar n rollerinin tan nmas ve güçlendirilmesine önem verilmelidir. Ya ad klar topraklar ile tarihsel ba lara sahip olan Türkiye'de ya ayanlar n, herhangi bir engel ya da ayr mc kla kar la madan, tüm insan haklar ndan ve temel özgürlüklerden yararlanmalar na yönelik çal malar yap lmal r. Yerli halklar n ve topluluklar n, kendilerini etkileyebilecek kaynak yönetimi ve di er kalk nma süreçleri ile ilgili politikalar n, yasalar n ve programlar n olu turulmas sürecine etkin olarak kat mlar n sa lanmas ile Türkiye' de ya ayan herkesin yapabilir k nmas amaçlanmal r.

Yöneti imi sadece tan mlamak yeterli de ildir. Yöneti imin hangi ko ullarda gerçekle tirilebilir oldu u üzerinde durmak gerekir. Toplumda çok büyük radikal farkl klar bulunuyorsa, bu farkl klar çat malara dönü mü se, yöneti im için uygun bir ortam yoktur. Birbirinin varl kabul eden, etkile meye aç k aktörler aras nda yöneti imin olabilirli i söz konusudur. Bu da ancak Çe itlilik çinde Birlik kavram yla mümkün olacakt r. Çe itlilik çinde Birlik, insan rk n birli i ilkesine dayanarak, ho görü ve karde li i te vik etmekte, dünyan n çe itli kültürel, dinsel ve sosyal sistemlerinin zenginli i ve önemi için takdir duygusunun e itiminin verilmesi gereklili ini savunmakta ve sürdürülebilir bir dünya uygarl na katk da bulunan gelenekleri güçlendirmeyi hedeflemektedir. Yöneti imin ba ar toplumun gereksinmeleriyle aktörlerin kapasiteleri aras nda uyum sa lanabildi i ölçüde gerçekle ecektir. Yöneti imin söylemi henüz geli meye ba lam r. Ba ar olabilmesi yöneti im anlay toplumun her noktas nda üretebilmesine ba r.

Dünyadaki insanlar ve uluslar birbirlerine giderek daha fazla ba ml hale geldikçe, gittikçe yak nla maktad rlar. Dünya üzerindeki yerle imler - köylerden, kasabalardan ehirlere ve metropollere - giderek daha çe itli insanlar n evi haline gelmektedir. Farkl insanlar aras ndaki bu büyüyen kar kl ba ml ve artan ileti im eski dü ünce ve davran yollar za meydan okumaktad r. Bireyler ve toplumlar olarak bu meydan okumaya nas l yan t verece imiz, büyük oranda toplumlar n besleyici, sa lam dokulu ve geli meye aç k m , yoksa konuk sevmeyen, bölünmü ve sürdürülemez mi olaca belirleyecektir.

Yöneti imin sundu u saydaml k, etkinlik, hesap verebilirlik, hukukun üstünlü ü, kat m ve yerinden yönetim ilkelerinin ülkemizde tam olarak yerle mesi ve uygulanmas hususunda hem merkezden hem de yerel yönetimlerden kaynaklanan çe itli sorunlar engel olu turmaktad r.

Her ça da oldu u gibi, yöneti imle birlikte oturtulmas gereken reformlar, sadece akademik camiada tart lmakta ve yine idarecilerin iradeleri ve istekleri oran nda uygulanmaktad r. K sacas vatanda yöneti imin sundu u ilkeler için ciddi eylem ve faaliyetlere giri memekte ve yönetimden de çekinmektedir.

Asl nda en büyük sorun yönetim yap lar n süregelen sorunlar r. Türkiye’de merkeziyetçi yap , yönetimin d a kapal , merkez ve yerel kurulu lar aras ndaki görev, yetki, kaynak ve personel da ndaki adaletsizlik, teknolojik imkânlardan

yararlanamama ve teknolojiden geri kalma olgular gerek merkezde gerekse de yerel yönetimlerde yöneti imin uygulanabilirli i hususunda ciddi s nt lar do urmaktad r. Burada verebilece imiz bir di er önemli neden de demokrasi bilincinin gerek kurumlarda gerekse vatanda lar n zihinlerinde tam olarak yerle memesidir.

Her ne kadar yönetim ve vatanda konusunda bu kadar olumsuz olsak da son llarda gerek merkezden yönetimin gerekse de yerel yönetimin att ad mlar, yap lan reformlar, halk n giderek daha da bilinçlenmesi, at lan her ad n zorunlu olarak bir di er ad gerekli k lmas ve bunun için topyekûn isteklerin artmas yöneti imin özellikle yerel düzeyde uygulanabilirli i aç ndan bizlere umut vermektedir. Zira yöneti im getirdi i ilkeler aç ndan özellikle yerel yönetimlere hitap eden bir kavramd r ve yerel yönetimlerimizin geli mesi topyekûn ülkenin sürdürülebilir kalk nmas , ihtiyaçlar na verimli ve etkin olarak cevap verilmesi kaç lmaz olacakt r.

Yerel Gündem 21’in uygulanmak üzere sundu u projeler hususunda at lan ad mlar, bu ad mlar çerçevesinde yerel kanunlarda yap lan reformlar, yöneti imle ilgili olarak yerel nitelikli proje demokrasisi uygulamalar ve kent konseyleri ülkemizde yerel yöneti imin tam olarak olmasa da giderek yerle meye ba lad n i aretlerini vermektedir. K rdamaya ba layan ve giderek yerle en yöneti im kavram , gerek idarecilerin, gerek sivil toplumlar n ve gerekse de vatanda n konuya daha ilgiyle yakla mas , mevcut idari, ekonomik ve sosyal sorunlar n çözüme kavu turulmas yla iç dinamiklerimiz de dikkate al narak ve bunlarla uyumlu olarak özümsenmesiyle modern yönetim ça nda ülkemiz için de hak etti i yeri alacakt r.

EKLER

EK 1: Selçuklu Belediyesi Kent Konseyi Çevre ve Sa k Çal ma Grubu Toplant Tutana

EK 2: Selçuklu Belediyesi Kent Konseyi E itim, Kültür ve Sanat Çal ma Grubu Toplant Tutana

EK 3: Selçuklu Belediyesi Kent Konseyi Engelli Çal ma Grubu Toplant Tutana

EK 4: Selçuklu Belediyesi Kent Konseyi Sanayici ve Esnaf Çal ma Grubu Toplant Tutana

EK 5: Selçuklu Belediyesi Kent Konseyi Tüketici Çal ma Grubu Toplant Tutana

KAYNAKÇA

AKSOY, inasi, “Yeni Sa ve Devletin De imi”, Kamu Yönetimi Disiplini Sempozyumu Bildirileri, TODA E Yay , Ankara, 1995, ss. 159-173

AKTAN, Co kun Can, Hilmi Çoban, “Kamu Sektöründe yi Yönetim lkeleri”, http://www.canaktan.org/politika/kurum-devyonetimi/aktan-coban.pdf (10.02.2008)

AKTAN, Co kun Can, “ yi Yöneti im Kavram ”,

http://www.canaktan.org/politika/yönetisim/tanim.htm, (17.01.2008)

AKTAN, Co kun Can, Müdahaleci Devletten S rl Devlete, Yeni Türkiye Yay nlar , Ankara, 1999

AKTAN, Co kun Can, “Türkiye’de E-Devlet”, http://www.canaktan.org/politika/e- devlet/turkiyede.htm (04.10.2008)

AL, Hamza, Kamu Yönetiminde Paradigma De imi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yay nlanmam Doktora Tezi, Sakarya, 2002

AL, Hamza, Bilgi Toplumu ve Kamu Yönetiminde Paradigma De imi, Bilim Adam Yay nlar , Ankara, 2002

BADEML , Raci, Kent Proje Vurgulu Eylemli Planlama, Türkiye Kent Kooperatifleri Birli i Yay , No: 4, Ankara, 2001

BALCI, As m, “E-Devlet: Kamu Yönetiminde Yeni Perspektifler, F rsatlar ve Zorluklar”, Kamu Yönetiminde Ça da Yakla mlar, Ed: As m Balc vd., Ankara 2003

BALCI, As m, “Türkiye-AB Perspektifinden Kamu Yönetimi Sisteminin Yeniden Yap land lmas ”, Amme daresi Dergisi, Cilt 38, Say 4, Ankara, 2005, s. 32

BARAZ, Bar , “Yönetim Kurullar n Kurumsal Yöneti im Aç ndan Kritik Önemi: Eski ehir’de Bir Ara rma”, http://iibf.ogu.edu.tr/kongre/bildiriler/17-04.pdf (06.02.2008)

BAYRAKTAR, Gonca, “Yeni Sa Dü üncenin Kamu Yönetimindeki Yans mas Olarak Yeni Kamu Yönetimi Anlay ”, KÖK Sosyal ve Stratejik Ara rmalar Dergisi, Cilt 1, Say 2, Ankara, 1999, s. 5

BAYRAMO LU, Sonay, Yöneti im Zihniyeti Türkiye’de Üst Kurullar ve Siyasal ktidar n Dönü ümü, leti im Yay nlar , stanbul, 2005

BEYD LL , Zülfü, “Katk lar: Yöneti im Ekonomi ve Siyaset li kisi”, http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=905, (17.01.2008)

BUM N, Kür at, Demokrasi Aray nda Kent, Ayr nt Yay nlar , stanbul, 1990

CO KUN, A. Vahap, “Yerel Yönetimler ve Demokrasi”, Türk dare Dergisi, Y l 71, Say 422, Ankara, 1999, ss.100-101, 105

ÇEV K, Hasan Hüseyin, Türkiye’de Kamu Yönetiminin Sorunlar , Seçkin Yay nevi, Ankara, 2001

ÇEV KBA , Rafet Çevikba , “Yerel Yönetimler, levi ve Türkiye’deki Durumu”, Türk dare Dergisi, Y l 67, Say 407, Ankara, 1995, ss. 80-81, 89-94

ÇOKER, Ziya, “Bugünkü Uygulama çinde Merkezden Yönetim-Yerinden Yönetim”, Türk dare Dergisi, Y l 63, Say 393, Ankara, 1991, ss. 2-3

ÇUKURÇAYIR, M. Akif, “ Çok Boyutlu Bir Kavram Olarak Yöneti im”, Ça da Kamu Yönetimi-I, Der: Muhittin Acar, Hüseyin Özgür, Nobel Yay nlar , Ankara, 2003, ss. 259-261

ÇUKURÇAYIR, M. Akif, E.Banu Sipahi, “Yöneti im Yakla ve Kamu Yönetiminde Kalite”, Say tay Dergisi, Say 50, Ankara, 2003, ss. 44-45, 50

ÇUKURÇAYIR, M. Akif, H. Tu ba Ero lu, “Kent Yönetiminde Demokratik Bir Aç m Olarak Kent Konseyleri”, 1. Ulusal Yerel Yönetimler Sempozyumu Program , Sakarya, 2008, ss. 3-4

ÇUKURÇAYIR, M. Akif, Siyasal Kat lma ve Yerel Demokrasi, Yarg Yay nevi, Ankara, 2000

DURSUN, Davut, “Türk Demokrasisinin Demokratikle me htiyac ”, Demokrasi Sorunu ve Türk Demokrasisi, Der: Davut Dursun, ehir Yay nlar , stanbul, 2001, ss. 290-291

EKEN, Musa, “Gizlilik Gelene inden effaf Yönetime Do ru”, Amme daresi Dergisi, Cilt 38, Say 1, TODA E, Ankara, 2005, s. 114

EMREALP, Sadun, Belediyelerde Mali Yönetim, Kent Yay nlar , stanbul, 2003

EMREALP, Sadun, Yerel Gündem 21 Uygulamalar na Yönelik Kolayla Bilgiler ElKitab , Birmat Matbaas , 2005, s.14 http://www.la21turkey.net/_dl/down/yg21/d/YG- 21ElKitabi.pdf. (19.09.2008)

EREN, Veysel, “Kamu Yönetiminde Yeni Me ruluk Temeli Olarak Mü teri Odakl Yöneti im Yakla ”, AÜSBFD, Cilt 58, Say 1, Ankara, 2003, s. 62

EREN, Veysel, Yeni Kamu Yönetimi Anlay (Büyük ehir ve l Belediyeleri Üzerinde Bir Ara rma), Yay nlanmam Doktora Tezi, Adapazar , 2001

ERKAL, Hamza, Yerel Yönetimlerde Yönetime Kat m, Abant zzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi, Bolu, 2006

ERKUL, R. Erdem, “Dünyada Kamu Yönetimindeki Dönü üm ve Türkiye’de Kamu Yönetimi Ö retimine Yans malar ”, http://www.digitaldevlet.net/edevlet.pdf. (04.10.2008)

ERO LU, Feyzullah, Türk Demokrasisi’nin Ç kmazlar , Berikan Yay nc k, Ankara, 2000

ERYILMAZ, Bilal “De im ve letme Yönetiminde Yeni Yakla mlar”, Sakarya Ekonomi Dergisi, Y l 3, Say 12, Sakarya, 2000, s. 31

ERYILMAZ, Bilal, Kamu Yönetimi, Erkam Matbaac k, stanbul, 2002

ERYILMAZ, Bilal, “Yeni Yönetim Anlat n Yerel Yönetimler Üzerindeki Etkileri”, Yerel Gündem 21 çinde, 1999, s. 44

FALAY, Nihat, “Denetim, Verimlilik-Etkinlik-Tutumluluk ve Say tay”, Say tay Dergisi, Say 29, Ankara, 2002, s. 29

FINDIKLI, Remzi, “Yönetimde Aç kl k-Aç k Yönetim”, Türk dare Dergisi, Y l 68, Say 412, Ankara, 1996, s. 105

GÖKÇE, Orhan, Erdal Bayrakç , Yerel Yönetimler Maliyesi, Ders Notlar , Olgunçelik Matbaas , Konya, 2002

GÖKÇE, Orhan, Mehmet Gökü , Önder Kutlu, Kamu Yönetimi Ders Notlar , Dizgi Ofset, Konya, 2002

GÖYMEN, Korel, "Türk Yerel Yönetiminde Kat mc n Evrimi: Merkeziyetçi Bir Devlette Yöneti im Dinamikleri", Amme daresi Dergisi, Cilt 32, Say 4, Ankara, 1999, s. 79

GÖYMEN, Korel, “Türkiye’de Yerel Yönetimler Ve Yöneti im: Gereksinmeler, Önermeler, Yönelimler”, Ça da Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt 9, Say 2, Ankara, 2000, ss. 7-8

GÖZÜBÜYÜK, eref, Yönetim Hukuku, Ankara, 1989

GÜLER, Birgül Ayman, Yeni Sa ve Devletin De imi, TODA E, Ankara, 1996

GÜLER, Birgül Ayman, “Yöneti im: Tüm ktidar Sermayeye”, Praksis Yay , Say 9, -Bahar, Ankara, 2003, ss. 93-116

GÜNDAY, Metin, dare Hukuku, maj Yay nc k, Ankara, 2003

GÜNDO AN, Ertu rul, Kat mc Demokrasi Ba lam nda Yöneti im ve Ba lar Belediyesi Örne i, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yay nlanmam Doktora Tezi, stanbul, 2007

GÜNDO AN, Ertu rul, “Yöneti im”, Yöneti im Dergisi, Cilt.1, Say 1, Aral k 2002, s. 3

GÜZELSARI, Selime, “Neo-Liberal Politikalar ve Yöneti im Modeli”, Amme daresi Dergisi, Cilt 36, Say 2, Ankara, 2003, ss. 20-21

GÜZELSARI, Selime, “Yeni Kamu Yönetimi letmecili i ve Yöneti im Yakla mlar ”, http://yonetimbilimi.politics.ankara.edu.tr/selime.doc (10.02.2008)

HAKTANKAÇMAZ, M. lker, “Türk Kamu Yönetiminde Yöneti imin Uygulanabilirli i”, Amme daresi Dergisi, Cilt 37, Say 1, Ankara, 2004, s. 54

HASANO LU, Murteza, “Küreselle menin Devlet Yönetimine Etkileri”, Say tay Dergisi, Say 43, Ankara, 2001, s. 73

KALAYCIO LU, Ersin, yi Yöneti im ve Yerel Yönetimler, stanbul WALD Akademisi, stanbul, Mart-2003

Kamu Yönetiminde Yeniden Yap lanma:1 De imin Yönetimi çin Yönetimde De im, T.C. Ba bakanl k, Ankara, Ekim, 2003

KARABACAK, Hakan, “Hukukun Üstünlü ü ve yi Yöneti im”, yi Yöneti imin Temel Unsurlar , T.C. Maliye Bakanl Avrupa Birli i ve D li kiler Dairesi Ba kanl Yay , Ankara, Nisan-2003, ss. 73-74

KARAMAN, Zerrin Toprak, ermin Atak, “Kamu Yönetiminde Gizlilik Faktörünün Çevre Korumac Politikalara Etkisi”, Türk dare Dergisi, Y l 11, Say 412, Ankara, 1996, ss. 111-112

KARAMAN, Zerrin Toprak, “Yönetim Stratejilerindeki Geli meler”, Türk dare Dergisi, Y l 72, Say 426, Ankara, 2000, ss. 42-44

KARTAL, Alparslan, Yeni Kamu Yönetimi Anlay n Türkiye’ye Yans mas Olarak Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasar , Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli, 2006

KAYA, Yerel Yönetimler Ara rma Grubu Raporu, TODA E, Ankara, 1992

KELE , Ru en, “Belediye Gelirleri ve Mali Denkle me”, Amme daresi Dergisi, Cilt 5, Say 30, Ankara, 2001, s. 60

KELE , Ru en, Fehmi Yavuz, Yerel Yönetimler, Turhan Kitabevi, Ankara, 1989

KELE , Ru en, Kent ve Siyaset Üzerine Yaz lar, IULA-EMME Yay , stanbul, 1993

KETEN, Mustafa, Türk dare Sisteminde Nas l Bir Reform Yap lmal , Seçkin Yay nevi, Ankara, 1995

“Konya Selçuklu Kent Konseyi Çal malar ”,

http://kto.org.tr/tr/dergi/dergiyazioku.asp?yno=454&ano=52 (05.10.2008)

KÖSE, Ömer, “Yerel Yönetim Olgusu ve Küreselle me Sürecindeki Yükseli i”, Say tay Dergisi, Say 52, Ankara, 2004, s. 5

KÖSEKAHYA, Gamze, “Kat mc k ve yi Yöneti im”, yi Yöneti imin Temel Unsurlar , T.C. Maliye Bakanl Avrupa Birli i ve D li kiler Dairesi Ba kanl Yay , Ankara, Nisan-2003, ss. 35-39

“Kurumsal Yöneti imin Kilit Noktas : nsan”, Kurumsal Yönetim Derne i Ba kan Aclan Acarla Röportaj, http://www.ntvmsnbc.com/news/310264.asp, (17.01.2008)

KUTLU, Önder, Geli mi Ülkeler ve Türkiye’de Kamu Reformu ve Yönetimin Yeniden Düzenlenmesi, Nobel Yay nlar , Ankara, 2004

KUZEY, Pelin, “ effafl k ve yi Yöneti im”, yi Yöneti imin Temel Unsurlar , T.C. Maliye Bakanl Avrupa Birli i ve D li kiler Dairesi Ba kanl Yay , Ankara, Nisan-2003, ss. 1-2

NOHUTÇU, Ahmet, Kamu Yönetimi, Sava Yay nevi, Ankara, 2006

OKTAY, Cemil, Yükselen stemler Kar nda Türk Siyasal Sistemi ve Kamu Bürokrasisi, .Ü.S.B.F. Yay nlar , No: 13, stanbul, 1983

ÖNCEL, Yenal, Mahalli dareler Maliyesi, Beta Yay nlar , stanbul, 1992

ÖZAY, lhan, kinci Bine Kavu urken Gün nda Yönetim, Alfa Yay , stanbul, 1986

ÖZDEK, Yasemin, “Globalizmin deolojik Hegemonyas ”, Amme daresi Dergisi, Cilt.32, Say 3, Ankara, 1999, ss. 26-27

ÖZER, Abdulkadir, Gerçekçi Yöneti im, Varl k Yay nlar , stanbul, 1997

ÖZER, M. Akif, “Küreselle me, Yerelle me ve Yeni Kamu Yönetimi”, Türk dare Dergisi, Say 450, Ankara, 2006, s. 159

ÖZER, M. Akif, “Yöneti im Üzerine Notlar”,

http://www.sayistay.gov.tr/yayin/dergi/dergi3.asp?id=448 (10.02.2008)

ÖZER, M. Akif, Yeni Kamu Yönetimi, Platin Yay nc k, Ankara, 2005

ÖZER, M. Akif, “Yerel Demokrasi, Demokratik Yerel Yönetimler ve Yerel Yönetimlerin Demokratikle tirilmesi Kavramlar n Analizi Üzerine”, Türk dare Dergisi, Y l 72, Say 426, Ankara, 2000, ss. 130-131

ÖZTÜRK, Azim, “Türkiye’de Halk n Yönetime Kat lmas , Mevcut Yerel Yönetim Anlay ve Çözüm Bekleyen Temel Sorunlar”, Türk dare Dergisi, Y l 66, Say 405,Ankara, 1994, s. 49

ÖZTÜRK, Fahri, “Yerel Yönetimler Sorunlar -Çözüm Önerileri”,Cumhurba kanl Devlet Denetlene Kurulu Yay nlar - 1, Ankara, 1996

ÖZTÜRK, Nam k Kemal, “Bürokratik Devletten Etkin Yönetime Geçi : yi Yöneti im”, Türk dare Dergisi, Y l 74, Say 437, Ankara, 2002, ss. 27-30

ÖZTÜRK, Yunus Emre, Yeni Kamu Yönetimi Anlay Ba lam nda Yöneti im Kavram , Türkiye’de Uygulanabilirli i Ve Bir Yöneti im Arac Olarak Yerel Gündem 21 Uygulamas (Mersin Örne i), Selçuk Üniversitesi, Sosyal bilimler Enstitüsü, Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi, Konya, 2005

PALABIYIK, Hamit, “Yönetimden Yöneti ime: Yöneti im, Kentsel Yöneti im ve Uygulamalar le Yöneti imde Ölçülebilirlik Üzerine Aç klamalar”, Yerel ve Kentsel Politikalar, Ed: M. Akif Çukurçay r, Ay e Tekel, Çizgi Kitabevi, Konya, 2003, s. 231 POLAT, Necip, “Saydaml k, Hesap Verme Sorumlulu u ve Denetimin Etkinli i”, Say tay Dergisi, Say 49, Ankara, 2003, s. 71

SAMSUN, Nihal, “Hesap Verebilirlik ve yi Yöneti im”, yi Yöneti imin Temel Unsurlar , T.C. Maliye Bakanl Avrupa Birli i ve D li kiler Dairesi Ba kanl Yay , Ankara, Nisan-2003, s. 26

Selçuklu Belediyesi 2007 Y Faaliyet Raporu

“Selçuklu Kent Konseyi Toplan yor”, Anadolu Man et, 30.04.2005

Selçuklu Kent Konseyi Yönetmeli i

SEZEN, Süleyman, Teori ve Uygulamada Yeni Kamu Yönetimi, Seçkin Yay nc k, Ankara, 2006

SEZER, Abdullah, Emrah K t ve Oya Boyar, Hukuk Devleti, Toplumsal Kat m ve Geli im Vakf Yay , stanbul, Nisan-2003

SEZER, Birkan Uysal “Büyük Devlet-Küçük Devlet Tart mas ”, Amme daresi Dergisi, Cilt 25, Say 2, Ankara, 1992

SOYLU, Hülya, “Etkinlik ve yi Yöneti im”, yi Yöneti imin Temel Unsurlar , T.C. Maliye Bakanl Avrupa Birli i ve D li kiler Dairesi Ba kanl Yay , Ankara, Nisan-2003, ss. 9, 78-79

ENGÜL, Tar k, “ Yerel Yönetim Kurumlar : Yönetimden Yöneti ime”, Ça da Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt 2, Say 3, Ankara, 2000, s. 52

AYLAN, Gencay “Kamu Yönetimi Disiplininde Bunal m Ve Yeni Aç mlar Üzerine Dü ünceler”, Amme daresi Dergisi, Cilt 33, Say 2, Ankara, 2000, ss. 2-3, 10-11

TEKEL , lhan, Belediyecilik Yaz lar , Beta Yay nc k, stanbul, 2002

TEKEL , lhan, Modernite A rken Siyaset, mge Yay nevi, Ankara, 1999

T.C. Ba bakanl k Toplu Konut daresi Ba kanl , Yerel Yönetim ve Demokrasi, stanbul, 2001, s.135.

T.C Ba bakanl k Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlü ü, Türkiye’de Saydaml n Art lmas ve Kamuda Etkin Yönetimin Geli tirilmesi Eylem Plan ve Çal ma Raporu, 12.01.2002 Tarihli Bakanlar Kurulu Prensip Karar , Ankara, 2002

TIKIZ, Cenk, Yerel Yönetimde Denetim, Kent Yay nlar , stanbul, 2002

TODA E, Kamu Yönetimi Sözlü ü, TODA E Yay nlar , Ankara, 1998

TOPÇU, Ferhunde Hay rsever, Küreselle me ve Uluslar aras Çevre Politikalar : Yönetimden “Yöneti im”e Geçi Sorunu, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yay nlanmam Doktora Tezi, Ankara, 2007

TORTOP, Nuri, “Yerel Yönetimlerin Sorunlar ve Yeniden Düzenlenme Gereksinmeleri”, Ça da Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt 10, Say 2, Ankara, 2001, ss. 11-12

UZEL, Esra, Küresel Çevresel Yöneti im ( yi Yönetim), Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006