• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 7. E-LOJİSTİK

7.1. Envanter Yönetimi

E-Ticaret lojistik yönetimi (ELM) farklı paydaşları yalnızca müşteriler için değil, aynı zamanda e-ticaret son kilometre teslimatlarına hizmet veren şirketler için de uygun maliyetli teslimatlar için iş birliği yapmaya teşvik etmeyi amaçlamaktadır. E-ticaret için son kilometre lojistiğini yeniden düşünmek için yukarıda belirtilen görüşler dikkate alındığında, e-ticaret lojistik yönetimi (ELM) kavramının son kilometre lojistik verimsizliğiyle başa çıkması önerilmektedir. ELM, farklı paydaşları sadece müşteriler için değil, aynı zamanda e-ticarete son kilometre teslimatları yapan şirketler için de uygun maliyetli teslimatlar için iş birliği yapmaya teşvik etmeyi amaçlamaktadır. ELM konsepti, teslimatları birleştiren, teslimat rotalarını optimize eden ve yükleme platformlarını kullanan perakende bölge yönetimi (RPM) konseptimizden ilham alırken, bir perakende bölgesinde teslimat ve trafik akışının izlenmesine ve izlenmesine yardımcı olmak için dinamik bir görselleştirme ve analiz sağlar. Gerçek zamanlı bölge teslimatının ELM 'deki e-ticaret dağıtım ortamı için ayarlanabildiği dört özellikten oluşur.

ELM konseptine dahil olan paydaşlar:

E-ticaret müşterileri

E-Ticaret Platformu Sahipleri Tedarikçiler

Lojistik varlık sağlayıcıları

Teslimat alıcıları daha önce tartışılan e-ticaret iş modeline bağlı olarak, e-ticaret platformu sahipleri ve tedarikçileri aynı şirkete veya farklı şirketlere başvurabilir. Lojistik varlık sağlayıcıları, serbest sağlayıcılar ya da LSP 'ler olmak, insan gücü, araçlar, depolama alanı gibi ilave kaynak kaynakları sağlamak. ELM, siparişin müşteri tarafından yapıldığı andan teslimatın müşteri tarafından teslim alınmasına kadar olan süreci kapsar.

Ana özellikler aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Konsolidasyon kullanılarak, nakliye maliyetini azaltmak ve kamyon yükünü optimize etmek için aynı anda birden

40

fazla teslimat yapılabilir. E-Ticaret teslimat konsolidasyonu e-ticaret teslimatları genellikle hacimlerde daha yüksek, ancak paket boyutlarında daha küçük olduğundan, aynı veya farklı e-ticaret şirketleri içinde dağıtım konsolidasyonu için fırsatlar vardır.

Birleştirme, bir kümedeki farklı müşteriler için aynı e-ticaret mağazalarından veya bir kümedeki farklı ticaret mağazalarından aynı müşteriye, hatta farklı müşterilere farklı e-ticaret mağazalarından olabilir. Bu şekilde, nakliye maliyetini azaltmak ve kamyon yükünü optimize etmek için aynı anda birden fazla teslimat yapılabilir. Bu strateji, teslimatın gerçekleşmesini sağlarken lojistik maliyetini de azaltır.

Performansa dayalı sözleşme (PBC) performans tabanı sözleşmeleri (PBC'ler) lojistik hizmet kullanılabilirliğini artırır ve lojistik kaynaklarının sahip olma maliyetini azaltır. Teslimat konsolidasyonunda, bir teslimat rotası farklı müşteriler ve şirketler tarafından paylaşılabilir. Sabit lojistik varlıklar veya sabit dış kaynak / kira fiyat sözleşmeleri gibi geleneksel maliyet hesaplaması kullanmak yerine, şirketlerin yalnızca kullanılan lojistik kaynakların miktarını ödemek zorunda olduğu performansa dayalı sözleşme (PBC) kurulabilir. PBC'ler, kat edilen mesafeye, teslimatları gerçekleştirmek için gereken zamana ve hatta boşluğa dayanabilir. PBC'ler lojistik hizmet kullanılabilirliğini artırır ve lojistik kaynakların sahip olma maliyetini azaltır. PBC ile talep üzerine yapılan bir sözleşme, sabit maliyeti değişken bir maliyete çevirir.

Teslimatın ertelenmesi teslimat konsolidasyonu için siparişleri kabul etmek ve teslimatı başlatmak için bir kesme zamanı gereklidir. Bazı müşteriler mallarını hemen almak isteyebilirken, diğerleri beklemeye istekli olabilir. Maliyeti ve kamyon yükünü optimize etmek için, her teslimatın gönderilmesi için mümkün olan en son süre, kamyon kalkışlarının teslimatı erteleme stratejisi kullanılarak belirlenebilir. Bu strateji, gelen teslimat siparişlerini belirli bir süre için geçici olarak tutacaktır. Böyle bir stratejinin kullanılması, daha fazla teslimatın birleştirilmesini sağlar. Strateji, müşterilerin tercih ettiği zaman aralıklarını düşünürken maliyet ve verimlilik arasında denge kurmaya çalışılmaktadır. Erteleme stratejisi, geç teslimatlarla ilişkili riski ve bunun teslimattaki işletme maliyetleri ve gecikmeler üzerindeki etkisini araştırarak, teslimat kamyonlarının gönderilmesi için mümkün olan en son zamanı belirlemek için analitik modeller kullanılarak geliştirilebilir.

41

Dinamik teslimat planlaması ve gerçek zamanlı izleme dinamik planlama ve yönlendirme, müşterilerin taleplerini ve gereksinimlerini (zaman pencereleri gibi) karşılarken filo seyahat süresini optimize etmeye, trafik sıkışıklığını en aza indirmeye ve sonuçta lojistik maliyetini azaltmaya yardımcı olur. Son kilometre e-ticaret teslimatlarını optimize etmek için dinamik zamanlama ve yönlendirme gereklidir. Trafik sıkışıklığı ve kazalar gibi gerçek zamanlı trafik bilgileri, gerektiğinde teslimatın dinamik olarak yeniden yönlendirilmesini veya yeniden programlanmasını sağlamak için dahil edilmiştir.

CBS (coğrafi bilgi sistemi) görselleştirmesi ile birleştirildiğinde, farklı paydaşlar da siparişi ve teslimatı gerçek zamanlı olarak takip edebilecektir. CBS dışında, bu özellik için, paydaşların farklı unsurların ve durumun (yol ve trafik durumu gibi) fazla mesainin değiştiği karmaşık ortamdaki teslimat akışını anlamalarına yardımcı olmak için büyük veri analizi de uygulanabilir. Bu, metin tabanlı verilerde veya manuel işlemler kullanılarak tespit edilemeyen gizli kalıpları, eğilimleri ve korelasyonları tanımlamaya yardımcı olur.

Dinamik zamanlama ve izleme için zaman, maliyet, kesintisi CBS görselleştirmesi mikro görünüm, şehir içindeki son kilometre teslimat rotalarını görselleştirir. Mikro görünümün kapsadığı birkaç küçük alanda tedarik zinciri ve lojistik düğümlerini birbirine bağlar. Makro görünüm, mevcut ticaret şeritleri aracılığıyla sınır ötesi taşımacılığa odaklanır. Günümüz iletişim ve yazılım teknolojisindeki ilerlemeyle, bu dinamik teslimat planlama ve izleme özelliğini şehrin ötesine genişletmek mümkündür. Mikro (şehir), mezo (bölgesel) ve makro (küresel) seviyelerde lojistik verilerinin (rotalar, yerler, seyahat süreleri, maliyet, gerçek zamanlı kesintiler, vb.) CBS görselleştirmesi geliştirilebilir.

Mikro görünüm, şehir içindeki lojistik tesisler (depolar gibi) ve son müşteriler (perakende mağazalar veya müşterilerin evi gibi) arasındaki son kilometrelik teslimat rotalarını görselleştirir. Teslim yolları, teslim alma yerleri, teslim alma süresi pencereleri, teslim yerleri ve teslim süresi pencereleri dikkate alınarak oluşturulur. Farklı son müşteri lokasyonları için döngüsel sefer olasılığı da dikkate alınacaktır. Mezo Görünümü mikro görünümden uzaklaşarak, mezo görünüm, mikro görünümün kapsadığı birkaç küçük alanda tedarik zincirini ve lojistik düğümlerini birbirine bağlar. Mezo görünümü, bu alanlar arasındaki otoyol veya iç koridorlardan yararlanarak bir alandan diğerine uzun mesafe taşımacılığına odaklanmaktadır. Güzergahlar bir veya daha fazla LSP tarafından

42

sunulabilir. Örneğin, mezo görünümü farklı LSP’leri kullanarak Singapur'daki bir depodan Malacca'daki bir aktarma merkezine giden olası yolları görselleştirebilir. Ayrıca güzergahlar için gereken zaman ve maliyeti karşılaştırabilir. Ayrıca güzergahlar boyunca olası aksamaları gösterecek ve en iyi azaltma stratejilerini önerecektir.

Makro görünümü zaman-maliyet kesintisi görselleştirmesindeki son toplu görüş, mevcut ticaret şeritleri üzerinden sınır ötesi taşımacılığa odaklanan makro görünümdür.

Ticaret şeritleri nakliye şirketi olarak hareket eden farklı şirketler tarafından yönetilebilir.

Bu makro görünüm, kaynak ve hedef konum (gerekli geçiş noktaları dahil) arasındaki ticaret şeritlerini görselleştirecek ve analiz edecek ve maliyet, zaman ve aksama açısından en iyi rotayı önerecektir. Kesintiler planlanmamış ve beklenmedik olaylar olduğundan, mal ve malzemelerin normal akışını ciddi şekilde bozabilir. Zaman-maliyet-aksama CBS görselleştirmesindeki aksaklıkların modellenmesi aksaklıkların hazırlanmasına ve azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Çok taraflı teslimat koordinasyonu e-ticaret işi, “Uber benzeri” model veya “Milk run (Döngüsel Sefer)” gibi seçeneklerle sabit maliyeti marjinal maliyete çevirmek isteyebilir. Teslimat için lojistik maliyetini optimize etmek amacıyla e-ticaret işletmeleri, farklı seçenekleri araştırabilir. Geleneksel olarak, tek veya birden fazla LSP, e-ticaret işine sabit bir maliyet getirebilecek teslimatları yapmakla meşguldür. E-ticaret işletmeleri, “Uber benzeri” model veya “Milk run (Döngüsel Sefer)” gibi diğer seçeneklerle sabit maliyeti marjinal maliyete çevirmek isteyebilirler. “Uber benzeri”

model, en az üç paydaş içeren kitle kaynaklı bir dağıtım mekanizmasıdır: Bir e-ticaret platformu sahibi veya tedarikçisi, müşteri veya alıcı ve isteğe bağlı lojistik varlık sağlayıcısı. İsteğe bağlı lojistik varlık sağlayıcısı, talep edildiğinde tedarikçiye teslimat kaynakları sağlar. Teslimat talebi, mevcut ve uygun isteğe bağlı lojistik varlık sağlayıcılarının teslimat işini üstlenebilmesi için başlangıç ve bitiş noktaları, kolinin ağırlığı ve boyutları, müşterilerin teslimat süresi pencereleri vb. gibi temel bilgileri belirtmelidir. Bu model ile teslimatlar müşterinin teslimat süresi pencerelerine göre yapılabilir ve koli takip edilebilir. Bu mekanizma sadece alternatif bir taşıma çözümü olarak değil, aynı zamanda geçici bir depolama çözümü olarak da kullanılmaktadır. Bu mekanizmayı desteklemek için iki temel bileşen kitle kaynak platformu ve kitle kaynak sözleşmesidir. Kalabalık tedariki kolaylaştırmak için, talebi görselleştirebilen, koordinasyonu ve iş birliğini yönetebilen, dinamik bir teslimat programı sunabilen ve tüm

43

paydaşlar için bir etkileşim alanı oluşturabilen bir kalabalık kaynak platformu gereklidir.

Bu platform, lojistik hizmeti talebini mevcut lojistik varlıkların tedariki ile eşleştirmek için Uber mobil uygulaması gibi davranıyor ve kolilerin izlenmesini sağlıyor. Kitle kaynaklı sözleşmeler, üzerinde anlaşmaya varılanları belgelemek için gereklidir.

Kalabalık tedarik mekanizmasındaki paydaşlar arasındaki bu sözleşmelerin, doğadan içeriğe, müşteriden müşteriye ve üründen ürüne değiştiği bilinmektedir. Bununla birlikte, bu sözleşmeler belirli bir paydaş grubu için ne kadar benzerse, grupların kalabalık kaynak bulma mekanizmasına katılımı için giriş engelleri o kadar düşük olur.

“Milk run (Döngüsel Sefer)” konsepti, e-ticaret teslimatlarının teslim alma ve teslimat yerleri boyunca mevcut güzergahları ve ağları olan bir LSP'nin fazlalık kapasitelerinden yararlanır. Bazı LSP'ler, teslimat hacminden bağımsız olarak periyodik olarak hizmet vermeleri gereken rotalara sahip olabilir ve çoğu zaman bu teslimatlar tam kapasitede değildir. E-ticaret işletmeleri, sabit teslimat maliyeti yapısını marjinal veya değişken maliyet yapısına dönüştürmek için yedek kapasitelerden faydalanabilir.

Bununla birlikte, milk run (Döngüsel Sefer) konseptiyle ilgili potansiyel bir endişe LSP'nin tedarikçinin teslim alma konumundan teslimat yerine doğrudan bir yolu olmayabilir. Sonunda koliyi nihai müşteriye teslim etmeden önce birkaç durak transit lokasyondan geçmesi gerekebilir. Teslimatların zamanını ve maliyetini en aza indirmek için, mevcut güzergahları ve ağları teslimat talepleriyle eşleştirmeye ihtiyaç vardır. Bu, en kısa yol yönlendirme sorunu olarak modellenebilir. En kısa yol yönlendirme sorunu, bir grafikteki iki düğüm arasında bir yol bulma sorunudur. Grafik mevcut güzergahları ve ağları, toplu taşıma konumlarını, teslim alma ve teslimat konumlarını temsil eder. Ağırlık, zamanı veya maliyeti veya her ikisini birden temsil edebilir. Amaç, müşteri teslimat süresi pencerelerini karşılamak için, belirtilen süre içinde en uygun teslimat yolunu bulmaktır.

Milk run (Döngüsel Sefer) açısından en kısa yol yönlendirme problemini çözmek için en iyi algoritmayı bulmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Çoklu toplama ve teslimat noktaları CDP'ler, müşterilerin kolilerini istedikleri gibi toplayabilmeleri için konut veya ticari alanların yakınında bulunmalıdır, bu da müşterilerin parsellerin teslim edilmesini beklemelerini azaltır. Başarısız teslimat nedeniyle ek maliyeti azaltmak için olası bir çözüm, birden fazla toplama ve dağıtım noktası (CDP) oluşturmaktır. Paketler CDP'lere bırakılacak ve müşterilere paketlerini toplamaları bildirilecektir. Bu, başarılı teslimat için ek geziler de ortadan kalkacağından,

44

zamandan ve ulaşım kaynağından tasarruf etmenize yardımcı olabilir. CDP'ler, müşterilerin kolilerini istedikleri gibi toplayabilmeleri için konut veya ticari alanların yakınında bulunmalıdır, bu da müşterilerin kolilerin teslim edilmesini beklemelerini azaltır. Mülkiyete ve CDP'ye katılıp katılmadığına bağlı olarak, dört tip CDP vardır. CDP konumu, müşterilerin memnuniyetini korurken e-ticaret lojistiğinin verimliliğini artırmanın önemli bir öğesidir. CDP konumu, müşterilerin CDP konumuna seyahat süresi / mesafesi ile CDP oluşturma ve bakım maliyeti arasında denge kurmalıdır. Bir CDP'nin konumuna karar vermek için, müşterilerin yeri ve müşterilerin talep yoğunluğu gibi çeşitli faktörlerin göz önünde bulundurulması gerekir. İdeal olarak, CDP yeri mal akışına dayanmalıdır. Ayrıca tren istasyonları, otobüs kavşakları veya alışveriş merkezleri gibi ana olanaklara yakın olmalıdır. En büyük müşteri kümesine en kolay erişim ile mümkün olan en düşük kolaylık maliyetlerini sunan bir yer olmalıdır.

Bir CDP ağı kurarken, kaç CDP'nin kurulması gerektiğini, ne tür CDP'lerin kurulması gerektiğini, katlanması gereken maliyetlerin ne olduğunu (sabit veya değişken maliyet) ve kapasiteler ve katma değerli hizmetler gereklidir. CDP'ler müşterilere hizmet vermek üzere kurulduklarından, kümeleri ve yoğunlukları, talep kalıpları ve sipariş davranışları, beklenen hizmet seviyeleri, CDP'nin erişilebilirliği, coğrafi ve çevre özellikleri iyi bir iş modeli ile belirlenmelidir. CDP'lerin yerlerinin belirlenmesi, üzerinde durulması gereken birden fazla faktör nedeniyle kolay bir iş değildir. Talepleri kümelemek ve bir dizi CDP yeri önermek için bir görselleştirme ve analiz aracı, karar vericilerin bu tesisler için uygun yerlerin belirlenmesinde desteklenmesi için kullanılabilir olursa senaryolarını analiz etme esnekliğiyle bir dizi alternatif yerin yeniden incelenmesine yardımcı olur.