• Sonuç bulunamadı

Elazığ medyasının geçmişi oldukça eskidir. Đlk basımevi 1866’da taş baskısı olarak faaliyete geçmiştir. Bu basımevinde basılan ilk eserler Tafsir-i Zübeyr ile Manzume-i Naima’dır. Đlk gazete 1883 yılında Ma’mûretül-Aziz adıyla haftalık olarak yayımlanmıştır. 1926 yılına kadar yayım hayatını sürdüren bu gazeteyi 1818 yılında yayım hayatına başlayan Şark Gazetesi ve 1922 yılında Satvet-i Milliye Gazetesi izlemiştir.

Cumhuriyet dönemi ile birlikte Elazığ’da 1925 yayımlanan ilk gazete Yeni Mafkure Gazetesi’dir. Bu gazetenin sadece 30 sayı çıktığı bilinmektedir. Bu gazeteden sonra 1930’da Elazığ’da ilk günlük gazete olan Turan Gazetesi yayım hayatına başlamış ve cumhuriyet döneminde yayım hayatına devam eden en eski gazetelerden biri olma özelliğine sahip bulunmaktadır (Elazığ Đl Yıllığı 1992:74- 76).

Elazığ kent merkezinde cumhuriyet döneminin başlangıcı ile günümüze kadar geçen zaman diliminde birçok gazete yayım hayatına başlamıştır. Ancak bunlardan bir kısmı geçen süreç içinde kapanmış bir kısmı ise hala yayım hayatını sürdürmektedir. Đl merkezinde 1990’lı yıllara kadar 4 gazete günlük olarak yayımlanmakta iken, bugün 8 gazete günlük olarak yayım hayatına devam etmektedir. Bunun yanında yerel 3 televizyon ve 12 radyo da yayın hayatını sürdürmektedir.

Elazığ’da Anadolu Ajansı, Cihan Haber Ajansı, Đhlâs Haber Ajansı, ATV Temsilciliği, Dünya Gazetesi Temsilciliği ve diğer ulusal gazete ve televizyonların temsilciliği bulunmaktadır. Đlde yerel ve ulusal medya temsilcilerini bir araya getiren Fırat Havzası Gazeteciler Derneği bulunmaktadır (Elazığ Basın Savcılığı Kayıtları: 2006).

Elazığ kent merkezi itibariyle, kitle iletişim araçlarını gruplandırarak kısaca değinmekte yarar görülmektedir.

2.1. Gazete ve Dergiler

Elazığ ilinde 8’i günlük, 8’i haftalık ve 14’ü ise aylık olmak üzere 28 gazete yayımlanmaktadır. Günlük olarak yayımlanan gazeteler; Turan Gazetesi, Uluova, Nurhak, Fırat, Yeniçağ, Günışığı, Elazığ Birlik Haber ve Ayışığı Gazeteleridir. Ayda bir yayımlanan dergi sayısı 2, üç ayda bir yayımlanan dergi

sayısı 8, dört ayda bir yayımlanan dergi sayısı 6, altı ayda bir yayımlanan dergi sayısı 9, yılda bir yayımlanan dergi sayısı 13’tür. Altı ayda ve yılda bir yayımlanan dergilerin çoğunluğu okul dergileridir (Basın Savcılığı Kayıtları: 2006)

YAYIM SÜRESĐ GAZETE DERGĐ

GÜNLÜK 8 - HAFTALIK 8 - AYLIK 12 2 3 AYDA BĐR - 8 4 AYDA BĐR - 6 6 AYDA BĐR - 9 YILDA BĐR - 13

Yayın sürelerine göre gazete ve dergi sayıları. (Basın Savcılığı Kayıtları: 2006)

2.2. Radyolar

Elazığ’da yayın frekansına sahip 12 yerel radyo istasyonu bulunmaktadır. Bu radyolardan 11’i kent merkezinde yayınını sürdürmekte iken biri Kovancılar ilçesinde yayın yapmaktadır. Halen bir radyo ise kapalı bulunmaktadır. Yayın hayatını sürdüren radyolar şunlardır; Harput FM, Elazığ Ezgi FM, Show Radyo FM (kapalı), Radyo 2000, Radyo Klüp, Radyo Elazığ, Yağmur FM, ERT FM, HĐT FM, FM-23, Radyo Hazar, Işık FM radyolarıdır.

FĐRMA ADI RADYOLAR YAYIN ŞEKLĐ

TURAN RADYO TV YAP. VE YAY. A.Ş. RADYO ELAZIĞ YEREL

DORUK RADYO TV YAY. A.Ş. FM-23 RADYO YEREL

BURAK RADYO YAY. A.Ş. HARPUT FM YEREL

DAVET RADYO A.Ş. ELAZIĞ EZGĐ FM YEREL

EKSPRES RADYO TV YAY. AŞ. (KAPALI) SHOW RADYO FM YEREL

ELAZIĞ RADYO KLÜP A.Ş. RADYO KLÜP YEREL

ŞIRA BASIN YAYIN A.Ş. YAĞMUR FM YEREL

ÜLKÜ RADYO YAY SAN A.Ş. ERT FM YEREL

HAZAR RADYO A.Ş. RADYO HAZAR YEREL ELAZIĞ ANADOLU BASIN YAY. A.Ş. RADYO 2000 YEREL

BETÜL RADYO TV YAP. VE YAY. A.Ş. IŞIK FM YEREL

Radyolar (Basın Savcılığı Kayıtları: 2006) 2.3. Televizyonlar

Elazığ kent merkezinde yerel olarak yayınını sürdüren üç televizyon bulunmaktadır. Bu televizyonlardan biri Fırat Üniversitesi bünyesinde yayın yapan Fırat TV’dir. Diğer ikisi özel müteşebbislere ait olan Kanal-23 ve Kanal E televizyonlarıdır (Elazığ Basın Savcılığı Kayıtları: 2006).

FĐRMA ADI TELEVĐZYON ADI YAYIN ALANI

DORUK RADYO TV A.Ş. KANAL- 23 YEREL

TURAN RADYO TV YAP.

VE YAY. A.Ş. KANAL-E YEREL

FIRAT ÜNĐVERSĐTESĐ

ĐLETĐŞĐM FAKÜLTESĐ FIRAT RTV YEREL

Televizyonlar (Basın Savcılığı Kayıtları: 2006)

2.3.1. Kanal E Televizyonu

Türkiye’de özel ulusal televizyonların yayın hayatına başlamasından kısa bir süre sonra birçok ilde yerel televizyonlar kurulmaya başlanmıştır. Kanal E Televizyonu da 1994 yılında Elazığ’da yayın hayatına başlayan yerel televizyonlardan biridir. Kanal E Televizyonu hareketsiz reklâm yayını dışında düzenli yayın akışını 12.00 ile 01.00 saatleri arasında sürdürmektedir. Yaklaşık 25 çalışanı ile Uhf 32’den Elazığ kent merkezi ile birkaç yakın ilçe merkezine ulaşan yayınları ile yerel yayınlarına devam etmektedir. Çalışanların görev dağılımı şöyledir: Teknik servis 2 kişi, muhabir 5 kişi, sunucu 2 kişi, kameraman 6 kişi, seslendirme 2 kişi, montaj 3 kişi, yayıncı 3 kişi, yönetici 2 kişi şeklindedir. (Yağbasan, 2005:85). Haber akışı televizyonun kendi haber toplama ağı (muhabirleri, ilçe temsilcilikleri), internet siteleri, ulusal medya kuruluşlarından sağlanan bilgiler ve diğer yerel medya temsilcilikleriyle yapılan ortak çalışmalar ile sağlanmaktadır.

2.3.2. Kanal 23 Televizyonu

Kanal 23 Televizyonu da 1994 yılında yayın hayatına başlamıştır. Günlük 12 saatlik yayın akışı bulunmaktadır. Yaklaşık 26 çalışanı ile Uhf 25. bant üzerinden Elazığ merkezine ve birkaç yakın ilçeye yayınlarını ulaştırmaktadır. Yayın akışı Kanal E televizyonu ile aynıdır. Çalışanların görev dağılımı şöyledir: Teknik servis 4 kişi, muhabir 4 kişi, sunucu 4 kişi, kameraman 4 kişi, haber merkezi 2 kişi, yayıncı 2 kişi, sekreter 3 kişi, bilgi işlem 1 kişi, montaj 1 kişi, yönetici 1 kişi şeklindedir (Yağbasan, 2005:85). Haber akışı televizyonun kendi haber ajansı ile haber toplama ağı (muhabirleri, ilçe temsilcilikleri), internet siteleri, ulusal medya kuruluşlarından sağlanan bilgiler ve diğer yerel medya temsilcilikleriyle yapılan ortak çalışmalar ile sağlanmaktadır.

2.3.3. Fırat TV

Fırat TV 1993 yılında yayın hayatına başlamıştır. Fırat Üniversitesi Đletişim Fakültesi bünyesinde mesleki bir yayın organı statüsündedir. Çoğunluğu Đletişim Fakültesi öğrencisi olan 11 çalışanı ile günlük 7 saatlik bir yayın akışına sahip olan kuruluş, 500 Watt çıkış ve yaklaşık 30 km’lik bir alana ulaşmaktadır (Yağbasan, 2005:85). Fırat TV resmi kimliği, yayın içeriği ve sınırlı yayın akışı nedeniyle araştırma kapsamı dışında tutulmuştur.

2.4. Tiyatro

Elazığ’da tiyatro faaliyetleri Devlet Musiki Korosu salonunda ve Fırat Üniversitesi bünyesinde bulunan Atatürk Kültür Merkezi olmak üzere 2 salonda sürdürülmektedir.

Đlde Devlet Tiyatrolarının birimi bulunmamaktadır. Tiyatro çalışmaları Elazığ Belediyesi bünyesinde bulunan Elazığ Şehir Tiyatroları ve yine ilde tiyatro amaçlı kurulu bulunan derneklerin destekleri ile sürdürülmektedir. Bunun dışında Devlet tiyatrolarının yurt içi turneleri ve çeşitli organizasyonlar ile getirilerek sergilenen tiyatrolarla ilin bu ihtiyacı giderilmeye çalışılmaktadır.

2.5. Sinemalar

Elazığ kent merkezinde yakın zamana kadar dört büyük sinema salonu bulunmaktayken bu salonlardan biri kültür merkezine, diğeri ise kapatılarak iş

yerine dönüştürülmüştür. Büyük iki sinema salonu dışında bir alışveriş merkezi bünyesinde 4 adet cep sinema salonu bulunmaktadır.

2.6. Đnternet

Đnternet tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla kullanımı artan kitle iletişim araçlarındandır. Kullanım yönüyle gelişmiş ülkelerdeki oranlara ulaşmasa bile etkinliği giderek artmaktadır. Elazığ kent merkezinde bireylerin internet kullanım ihtiyacına cevap vermek üzere faaliyetini sürdüren 64 adet internet merkezi (Đnternet Kafe) bulunmaktadır (Elazığ Belediyesi Ruhsat Birimi kayıtları 06.11.2006, Elazığ). Bunun yanında 271’i okul olmak üzere 329 kamu kurumunda ve 6800 konut ve iş yerinde internet imkânı mevcuttur (Elazığ Türk Telekom Elazığ Đl Müdürlüğü kayıtları, 06.11.2006, Elazığ ).