• Sonuç bulunamadı

Bu araştırma ile ilgili sormak istiyorum. Devamında bu sorular sorulurken anket ce- vaplandırılırken eşler veya çocuklar hastaların yanında mıydı ve teknoloji ile ilgili veri paylaşımının başkalarının eline geçebileceği konusunda bir aydınlatma yapıldı mı? Çün- kü gördüğüm kadarıyla anket sonucunda yüksek güvenilirlik bilgisayarda depolanması konusunda. Bir de en majör olanlarından birisi de eşlerimiz yanınızda olsun ifadesiydi. Anket cevaplandırılırken yanlarında mıydı? Buna cevap vermemiştiniz onu merak edi- yorum.

Uzm. Hülya Urfa

Evet yanlarında birçoğunun ya çocuğu ya da birinci derece akrabaları vardı ya da eşleri vardı. Anketi doldururken hatta hiçbir şekilde rahatsızlık duymadılar. Bu yönden sıkıntı yaşamadık biz açıkçası hani aileler talep bile etmediler yani hasta doldururken eşimin çıkması gerekiyor ya da öbür hasta, ki beşli yatak servis odaları vardı 5li ya da 4lü. Buna rağmen bir sıkıntı yaşamadı hastalar. Bunu da zaten değerlendirmek adına anketimizde vardı onu da sunarken belirtmiştim rahatsızlık duymadıklarına dair.

Okan Dursun

Ama bu soruya cevap verirlerken eşleri yanındaydı zaten.

Uzm. Hülya Urfa

Birçoğunun evet yanındaydı ve eşlerinin özellikle kimin olmasını istersiniz diye sordu- ğumuzda özellikle eşlerini belirttiler olmayanlar da.

Katılımcı

Ben de bu konuyla ilgili olarak özellikle yatan hastaların seçilmesinin bir sebebi var mı? Çünkü ayakta hastalar değil de yatan hastalar seçilmiş. Bir de şu açıdan söylüyorum işte doktora güven hemşireye güven sakıncası yoktur gibi sorular yatan hastalarda sağlık alanı içerisinde bir mahcubiyet ve oradaki bir şey içerisinde minnettarlık duygusu daha üst düzeyde olacağı için bu soruların cevaplandırılmasında belki ayakta hasta açısından farklı yanıtlar alınabilir diye düşünüyorum. Bunun özellikle yatan hasta seçilmesinin bir şey var mıydı?

Uzm. Hülya Urfa

Bize evreni alırken direkt yatan hastalara odaklandık açıkçası. Özel bir sebebi yok. Sade- ce bu alanda çalışmak istedik.

Dr. Erdem Birgül

Bir de işin herhalde kültürel tarafına da bakmak lazım. Yani asansörde iki doktor konu- şuyorken hastaların bilgileri paylaşabiliyor da duymaması gereken kişiler duyuyor ama bir de şu taraftan bakalım ama o 5 kişilik odada herhalde her bir hasta diğer hastanın durumu hakkında en ince ayrıntısına kadar bilgi sahibi oluyor. Yani işte belki polikliniğe baksak da poliklinikte bir arada oturan hastalar da birbiri hakkında gereğinden fazla bilgi sahibi oluyorlar. Bu da herhalde bir kültürel tarafı ama dikkat etmemiz gerektiği de aşikâr.

Uzm. Hülya Urfa

Maalesef bizim çalıştığımız ortamlar yani Çapa ve Cerrahpaşa çok eski binalar ve bu binaların vermiş olduğu dezavantajlardan birisi de bu. Yani daha önceden daha kalaba- lıkmış ama şu anda 6 ya da 5. Ama nasıl söyleyeyim bu indirgenmeye çalışılmış Çapa ve

Cerrahpaşa’da ama dediğim gibi kalabalık odalar da vardı maalesef.

Dr. Onur Çeçen

Gerçekten bu veri kaydı açısından görevde olan kişilerin güvenilirliğinin en düşük ol- ması sebebiyle aslında Sağlık Bakanlığı sistematiğinin tam tersini gösteriyor. Yani Sağlık Bakanlığı veriyi kaydedecek kişide tıbbi sekreterleri aslında temellendiriyor ve olabildi- ğince de hekimin kendi tıbbi işlem süreçlerine odaklanmasını hedefliyor. Bu çalışma- mızda sözel olarak konuşmalarınızda bu düşüklüğünün sebeplerini dair bir niteliksel bir şeyler söyledi mi? Örneğin hekimlerin kadrolu çalışması taşeron şirketlerde çalışan tıbbi sekreterler varlığı ya da veri kayıtlarını yapan kişilerin varlığı gibi. Biz onlara daha çok güveniyoruz onlar çakılı insanlar, diğerleri daha informal sektörler modunda çalışıyorlar gibi bir duygu var mıydı yoksa bu sebep sadece hekimin daha güvenilir olması mı yoksa başka sebepler de var mı sizin sözlü konuşmalarınızda?

Uzm. Hülya Urfa

Bunu biz fark ettik açıkçası. Anketimizi dolduran hastaların çoğu ilkokul mezunuydu ama tabi ki bunların arasında üniversite mezunları da vardı. Ama biz istatistiksel olarak anlamlı bir dağılım bulamadık. Ama hekime dair özel bir güven var. Yani bütün bu sağ- lık ekibi bir kenara hekim bir kenaraydı. Hani özel bir sebebi açıkçası biz bunu sadece gözlemledik doldururken. Hemşire bu tarafta ya da tıbbi kayıt yapan arkadaş bu tarafta değil de hekim doğrusunu bilir, hekim doğru şeyi yaptı diye bir görüş vardı. Başka bir sebebi yok açıkçası. Biz fark etmedik ya da bulamadık diyelim. Bu çalışma planlanırken her iki üniversitede de servislerde maalesef tıbbi sekreterlik yok. Her iki üniversite hasta- nemizde de servislerde tıbbi sekreterlik bölümü olmadığı için anamnezleri ve değişik pa- rametreleri işleyen servislerde çalışan hemşire ya da hekim arkadaşlar. Dolayısıyla devlet hastanelerinde gördüğümüz servislerdeki tıbbi sekreterlik hizmeti olmadığı için biraz da ondan kaynaklanıyor direk belli kişilere yönelim. Teşekkür ederim.

Dr. Hasan Oğan

Bugün kapanışta esasında bu kongrenin değerlendirilmesi ile ilgili bir başlığımız var, orada bu kongrenin olumlu ya da olumsuz yönleri ya da bundan sonra neler yapılması gerekir şeklinde. Fakat bu oturumu görünce bunu biraz öne çekmek istedim. Şöyle ki, özellikle bu kadın arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum.

Biz çalışma grubu olarak üç dört yıldan beri bu süreci devam ettiriyoruz ama ilk kez sözlü sunumları bu kongreye koyduk ve bu kongrede sözlü sunumlar az sayıda geldi. Az sayıda derken beklentimizin altında geldi. Esasında bizim istediğimiz bu tür sözlü bildirilerin ya da bu tür çalışmaların bu kongrelere daha fazla gelmesi ve daha fazla yer alması. Onun için bu çalışmalardan dolayı bu arkadaşlarımı tek tek tekrar kutluyorum. Gerçekten hepsi çok özverili ve burada olan birçok arkadaşımızdan da özellikle öğretim üyesinden bu tür çalışmaları teşvik etmesi ve bundan sonra bu kongrelere de bu tür çalışmaların daha da ağırlıklı olarak gelmesi. Çünkü arkadaşımın dediği gibi gerçekten

bu alanda yapılmış çalışmalar da yok. Yani biz biraz teorik konuşuyoruz çoğu şeyi ama birçok çalışma bilimsel çalışmalar önümüzü daha rahat görmesine yarayacak. Ben tekrar sizi tebrik ediyorum.