• Sonuç bulunamadı

Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Güçlendirilmesi

Belgede BURDUR TARIM MASTER PLANI (sayfa 99-0)

BÖLÜM 7. AMAÇLAR VE STRATEJİLER

8.1. AMAÇ VE STRATEJİLER KAPSAMINDA YER ALAN MEVCUT PROJELER

8.2.7. Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Güçlendirilmesi

Proje Konuları ;

-Yavru balık üretiminin yeterli ve sağlıklı yapılabilmesi için gerekli tedbirlerin alınması,

-İlde 991,5 ton/yıl olan mevcut su ürünleri tesisleri kurulu kapasitesi dikkate alınarak ucuz ve kaliteli balık yemi üretim tesisinin kurulması,

-Mevcut tüm su ürünleri üretim kapasitelerinin kullanılabilmesi için yeni tesislerin kurulmasının teşvik tedbirlerinin alınması,

-Daha uzun süreli muhafaza yönteminin sağlanması, üretilen ürünün tüketiminin aylara yayılabilmesi ve fiyat dengesinin kurulabilmesi için şoklama ve depolama tesislerinin kurulması,

8.2.8. Yöreye Uygun Kekik, Salep, Ahududu Gibi Ürünlerin Üretiminin Teşvik Edilmesi

-Kekik, salep, ahududu vs. üretiminin desteklenmesi, kurutma, paketleme tesislerinin kurulması,

8.2.9. Araştırma, Geliştirme Ve Planlama Çalışmalarının Yapılması

Proje Konuları:

-Üretimde rolü yüksek olan kadın çiftçilerin tarımsal ve hayvansal üretim, ürünlerin değerlendirilmesi, hijyen, verimlilik gibi konularda eğitilmeleri,

-Tarımsal arazilerin tamamının tarımsal üretimde verimli olarak kullanılması için gerekli tedbirlerin alınması,

-Süt, et, bal gibi ürünlerin yetiştirme tekniği, işlenmeleri, pazarlanmaları konusunda gerekli araştırma ve eğitimlerin yapılması,

-Çiğ sütlerde tespit edilen aflatoksin M1’in yemlerden bulaşabileceği ihtimalinin yüksek olması nedeniyle Burdur ilinde faaliyette bulunan ve yem fabrikaları ve yem bayilerinde aflatoksin M1 izleme planının uygulamaya konulması.

Aflatoksin M1 : Küf mantarları tarafından üretilen ve bilinen en kuvvetli mikotoksinlerdendir. Hayvanlar tarafından süt, dışkı ve idrarla dışarı atılır. Ülkemizde geviş getiren hayvanların karma yemlerinde 50 ppb, süt ve süt ürünlerinde ise 0,05 ppb kabul edilebilir limit olarak tespit edilmiştir.

Mikotoksin : Çeşitli mantar türleri tarafından sentezlenen, insan ve hayvanlar tarafından alındıklarında öldürücü, akut veya kronik zehirlenmelere neden olan kimyasal maddelerdir.

8.2.10.Burdur'da Tarım ve Gıda Sanayi, Hayvancılık Sektörleri ile ilgili Görüş ve Öneriler

Burdur ili coğrafi konumu ve ikliminden kaynaklanan önemli avantajlara sahiptir .İlin kalkınma stratejilerini planlarken yalnızca ilin gereksinim ve Pazar olanaklarını değil bölge ve Türkiye’nin Pazar olanaklarını ve ihracata yönelik yatırım alanlarını değerlendirerek üreticiyi bu sektörlere yönlendirmek gereklidir.

Burdur da fiğ ,slajlık mısır ,yonca,korunga hayvancılık yapılan ilimizin en önemli yem bitkilerindendir. Anason üretimi arttırılarak sürdürülmelidir.

Hayvancılığa ağırlık verilirken bitkisel üretim gelişme hızı düşük seyretmektedir.

Taze sebze üretimi arttırılarak yaz aylarında Antalya’nın taze sebze gereksinimi karşılanabilir.

Diğer öneriler:

Tahıllar,mısır nohut, mercimek üretimi gereksinimden azdır.

Sürekli artan talep,geniş yurt içi ve yurt dışı Pazar olanakları birim alandan yüksek verim alabilme olanağı ile yüksek gelir alanı olduğundan verimin arttırılması,ısıtmalı seraların yaygınlaştırılması, ihracata uygun üretim yapılması sulanan alanların arttırılması gerekmektedir.

Meyvecilik birim alandan yüksek gelir elde etme imkanı,iklim koşullarının uygun olması nedeniyle önemli bir sektördür. Meyve üretimi için dayanıklı çeşitlerin yetiştirilmesi, depolama,sınıflandırma tesislerinin kurulması ve çeşit farklılığının giderilmesi önerilebilir.

Yağlı tohumlar ülkenin ham yağ açığı olduğu için önem arz eder Tıbbi ve aromatik bitkilere artan talepten faydalanılabilir.

Organik tarım ürünlerine dünya da ve Türkiye de artan talepten faydalanılabilir.

Üreticinin ve tüketicinin bilinçlendirilmesi için eğitim çalışmaları yapılarak organik üretim ile çevre turizm potansiyelinden faydalanılabilir.

Tarıma Dayalı Gıda Sanayi

Burdur da 45 adet ekmek fırını, 3 un fabrikası, 1kadayıf, 3 Kemalpaşa tatlısı İmalathanesi, 2 Makarna Fabrikası,4 Sucuk İşletmesi ,12 adet süt ürünleri fabrika ve mandırası, 5 adet şekerleme,lokum küp şeker imalathanesi3 helva ,1tuz işletmesi,2 Meyve suyu Kola Gazoz Fabrikası2 Baharat ve Kuruyemişçi-2 Turşu imalathanesi1 Gıda ambalaj imalathanesi olmak üzere toplam 111 tarıma dayalı gıda sanayi mevcuttur.

Öneriler

1-Kuru meyve sebze ihraç olanağının varlığı sofralık dışı ürünü değerlendirme imkanı ile önem verilmesi gereken bir alandır. Küçük ölçekli basit kapasiteli maliyeti düşük tesis olanakları yaratılabilir.

Alt Yapı Önerileri

1-Tarıma uygun olduğu halde işlenmeyen tarım arazileri uygun ürün motifiyle değerlendirilebilir.

2-Yeni arazi toplulaştırması projeleri uygulanabilir

3-Pazar durumu göz önüne alınarak üretim deseni oluşturulabilir.

4-Toplam tarım alanlarının olanaklar ölçüsünde sulamaya açılması gerçekleştirilebilir.

5- Sebze ve meyve hali kurulabilir.

6- Tohum üretim ve sertifikasyonu için fakülte ve laboratuvar kurulması (Tohum ıslahı) Üretim Önerileri

Tarımsal ürün işleme tesisleri arttırılmalı

2-Sanayide kullanılacak ağaç yetiştiriciliği teşvik edilebilir.

3-Tıbbi ve aromatik bitkiler açısından zengin olan ilimizde bu ürünlerin üretim ve işlenmesi sağlanabilir.

4-İşletme ve köy ölçeğinde ürün işleme tesisleri kurulabilir.Reçel, turşu ,konserve gibi ürünlerin pazarlanması üretici örgütleri tarafından sağlanabilir.

5-Örtü altı erken fide dikim ve kesme çiçek üretim olanakları değerlendirilebilir.

6-İlimizde ikinci ürün kavun yetiştiriciliği yapılarak eylül sonu ekim başında Pazar olanaklarından faydalanılabilir.

7-Mantar yetiştıriciliği düşük maliyette aile işletmelerinde yapılabilir.

8-İlimizde kuru koşullarda yetişebilecek ürünlerin üretimi teşvik edilebilir.

9-Ülkemizde kaliteli ve yeterli miktarda yem hammadde üretiminin olmamasından dolayı ithal ettiğimiz yemin ilimiz bazında da kaliteli hammadde yeterli mineral katkılarıyla kesif yem üretiminin arttırılması için gerekli çalışmalar yapılabilir.

10-Şaraplık üzüm çeşitleri yetiştirilmesi sağlanmalı

11-İlimizde 2. ürün olarak hıyar yetiştiriciliği teşvik edilmeli HAYVANCILIK

Hayvansal üretim işletmeler için çok çeşitli kazanımlar sağlamaktadır. Bitkisel üretimden elde edilen bazı ana ve yan ürünlerin daha iyi değerlendirilebilmesi, iş gücünün dengeli olarak kullanılabilmesi , riskin azaltılması , işletmelerde nakit akışına devamlılık kazandırması ve işletme üretiminin pazara yönelik duruma getirilmesi ile oldukça önemli bir sektördür. Burdur da hayvancılık önemli bir potansiyele sahiptir.

İlimizde birlik kanalı ile damızlık düve üretimi önemli bir düzeye ulaşmıştır. Dış alımın yasaklandığı 1996 yılına kadar Burdur da 15000 ithal düve getirilmiş olup bu gün kooperatifler, yetiştiriciler Birliği ,üretici ve il müdürlüğü çalışmaları sonucunda toplam sığır varlığının tamamına yakını kültür ve kültür melezi haline dönüşmüştür.

İlimizde sağlıklı yürüyen bir kayıt sistemi vardır. Ilimzdeki 24513 işletmedeki 104793 hayvan kayıt altına alınarak hayvanlar küpelenmiş ve pasaportları çıkartılmıştır.Ayrıca D.S.Y.B. de 10000 hayvanın verim kayıtlarını tutarak soy kütüğü hizmetleri vermektedir.

Burdur da 2003 yılı itibariyle Türkiye geneline satılan damızlık düve sayısı 15000 baş dolayındadır. Bu da Türkiye açısından kayda değer bir değerdir.

Hayvansal üretim Burdur için önemli bir geçim kaynağı niteliğindedir. Et ve yumurta tavukçuluğu yanında üyükaş hayvan yetiştiriciliği bilhassa süt inekçiliği konusunda önemli gelişmeler kaydedilmiş ve üretim miktarları dikkate alınmaya değer boyuta ulaşmıştır.

Bu nedenle organize sanayi bölgesi kurulası alinde kente ve yörenin ekonomik yapısına önemli katkı sağlanmış olacaktır. Böylece üretilen et ve sütü işleyecek entegre tesise daha kolay ulaşılacaktır.

Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışmaları aşlamış olup ilimiz Tefeni içesi Seydiler Köyü hazine arazisinde yer tesisi yapılmış olup tahsis çalışmaları devam etmektedir.

Kooperatifler üst Birliği ve Kooperatif yöneticileri ,Türkiye’nin Hollanda’sı olan ilimizde kaba yem açığını kapatmak, kesif yemin daha az yedirilerek süt üretim maliyetini düşürmek için ortaklarına daha fazla yem bitkisi ekmeleri konusunda çalışmalarda bulunmalıdır.

Ayrıca kooperatifler süt aldıkları işletme sahiplerini bakanlığımız süt tebliği gereğince sütteki bakteri sayısını düşürmesi ve temiz süt elde edilmesi konusunda çalışmalar yapmalıdır.

Özet olarak Burdur hayvancılığının başlıca sorunları:

1-Süt işleme olanakları yetersiz.

2-Yem bitkileri üretim alanı az.

3-Küçük ölçekli hayvancılık ve su ürünleri işletme yapısı hakim.

Gelişmeye Yönelik Potansiyeller

1- İşletmelerin daha yüksek bir kapasite ile pazara girmeleri sağlanabilir.

2- Organik hayvan ve hayvansal ürün üretimi

3- Süt ve yumurta fazlalığı için Pazar olanakları ve bölgesel açık değerlendirilebilir.

4- Kültür balıkçılığı üzerinde durulabilir.

5- Süt teşvik primleri arttırılmalı

6- Hayvanlar da karma yem tüketimi azaltılıp yem bitkisi, küspe ,slaj kullanarak maliyet düşürülmelidir.

7- Yem Bitkisi ekim alanı artırılmalıdır.

8- Yerli ırk hayvanlar melezleme ile verimleri artırılabilir.

Uygulanacak Proje Alanları 1-Modern Sanayi Tesisi 2-Kültür Balıkçılığı 3-Canlı Hayvan Borsası 4-Damızlık İşletme Merkezleri 5-Organize Sanayi Bölgesi

8.3. ÖNCELIKLI PROJELER

Tablo 37: Öncelikli Proje Konusu Önerileri

Program Proje Kategorisi Proje ismi Uygulama

Süresi

Yürütücüler Hayvancılığın

Geliştirilmesi Devam eden:

Yeni Proje Önerileri:

1-Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi 1-Hayvan ırkını geliştirme projesi -Damızlık üretim işletmelerinin

kurulması

-Besi sığırı yetiştiriciliğinin desteklenmesi

2-Küçükbaş hayvancılığı teşvik projesi 3-Arıcılığı teşvik ve hastalıklarla

mücadele

4-Hayvan barınaklarının geliştirilmesi

6 Yıl

Üretiminin Artırılması Devam Eden:

Yeni Proje Önerileri:

1-Çayır-Mera Yem Bitkileri Geliştirme Projesi

1-Bazı ürünlerdeki kota uygulamasıyla boşalan tarım arazilerine yem bitkileri ekilmesi projesi 2-Yem bitkileri tohumu üretiminin

artırılması projesi

1-Kadın çiftçi eğitim projesi (Bu yıl sona erecek olan KAÇEP’ne devam edilmesi)

2-Hayvan beslemede kullanılan yem çeşitlerinin geliştirilmesi, silaj yapım teknikleri ve sap samanın kimyasallarla muamelesi 3-Yayım hizmetlerinde özel sektörün

devreye sokulması

Pazarlama Yeni Proje

Önerileri

1- Pazar bilgi sisteminin oluşturulması 2- Su ürünleri için soğuk hava deposu

1- Yavru balık üretiminin artırılması 2- Balık yemi üretim tesisinin

kurulması

1- Entegre et ürünleri işleme tesislerinin kapasitelerinin artırılması

2- Süt Ürünleri Entegre Tesislerinin kurulması

3- Entegre Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Kurulması 4- Atıl durumdaki yem-süt

fabrikalarına işlerlik kazandırılması 5- Çevreyle uyumlu dericilik işleme

5 Yıl

tesisi kurulması Yöreye özgü

ürünlerin organik olarak üretiminin desteklenmesi

Yeni Proje Önerileri

1-Ekolojik Tarımın özendirilmesi 5 Yıl TKB ve ÖZEL SEKTÖR

Araştırma, geliştirme ve planlama

çalışmalarının yapılması

Yeni Proje Önerileri

1- Kadının tarımdaki rolü 2-Tarım Ürünleri Sigorta Sistemi 3-Tarım deseni, üretim planlaması

oluşturulması

1 Yıl 1 Yıl 10 Yıl

TKB TKB TKB

Kay.:Tarım İl Müd.2004

9. EKLER

EK-1 ALT BÖLGELER

I. Alt Bölge Kaynak Envanteri

1-İKLİM - YAĞIŞ

Burdur ili genel olarak Ege, Akdeniz ve Ortaanadolu arasında bir geçit bölgesi olduğundan farklı bir iklim karakteri gösterir. Yağış bakımından Akdeniz iklimini andırır.

Yıllık 400-600 mm arasında yağış alır. Şubat ayı sıcaklık ortalaması 2,6/5 0C temmuz ayı sıcaklık ortalaması 25 0C'nin altıdadır.

Tarım alanı içerisinde üretim desenine göre arazi dağılımı

Tarla Alanı 56.589 65.50

Sebze 3.956 4.57

Meyve 1.950 2.2

Bağ 1.077 1.2

Diğer(İşlenmeyen+kavaklık+zeytinlik+gül+nadas) 23.046 26.6

4-BİTKİ POTANSİYELİ

Tarla bitkileri ekilişi içerisinde ürün desenine göre arazi dağılımı

Tahıllar 49.36

Endüstri Bitkileri 7.10

Baklagiller 6.49

Yem Bitkileri 4.23

Diğer(Yumrulu bitkiler+Yağlı tohumlu bitkiler) 4.04

Bazı bitkilerin altbölge tarım alanı içinde ekiliş oranları

Şeker Pancarı 3,1

Büyükbaş hayvan varlığı (Sığır) Adet

Kültür 53.832

Toplam Koyun 75.950

Kıl Keçisi 42.890

Bölge Genelinde Hayvansal Üretim Ton

Et (B.baş) (K.baş) 2.515

Deri (B.baş) (K.baş) 11.869

Alabalık 201.2

Bal

6-SU KAYNAKLARI İnşaatı devam eden projeler;

-Karaçal Barajı Sulaması 5.006 ha -Çavdır Barajı sulaması 1.041 ha -Belkaya Barajı sulaması 2.690 ha Pompaj Sistemi sulamaları 445 ha'dır.

Köye Yönelik Hizmetler tarafından ise 336 ha alan sulanmakta olup 1.139 ha alanında sulanması için inşaatlar devam etmektedir.

7-MADEN, MİNERALLER

Rezerv:84.000 ton görünür rezerv -KÖMÜR SAHALARI

Merkez Sultandere alanı 1 km2 Ortalama kömür kalınlığı 1.05-1.15 m Ortalama alt ısı değeri 2.800Kcol/kg (orijinal kömürde)

Rezerv:1.000.000 ton

-SICAK VE MİNARELLİ SU KAYNAKLARI:

-Burdur İnsuyu İçmece Kaynakları:

Burdur-Antalya Karayolu üzerinde olup. İnsuyu Mağarası içinde yer alır. Kaynakların sıcaklıkları 14 C-16 C arasında olup, toplam debileri

0.03 Lt/s. Dir. Kaynaktan yöre halkı içmece olarak yararlanmaktadır.

-Çerçin Maden Suyu:

Burdur Isparta Karayolu üzerinde Gökçebağ sınırları üzerinde içindedir. Kaynak 14 C sıcaklıkta olup, 1 lt/s debiye sahiptir. Sular “Magnezyumlu, kalsiyumlu,bikarbonatlı, sülfatlı sular” sınıfına girer. Maden suyu tadındadır.

-Karakent Sıcak Suyu:

Kaynak 20 C sıcaklıkta olup, 2 lt/s debidedir.

-Yarıköy İçmecesi:

Kaynak 18 c sıcaklıkta olup, debisi 2.5 lt/s dir.

8-TARIM ALET VE MAKİNE

SAYISI

Bölgede toplam olarak 4961 adet traktör bulunmaktadır.Traktörlerin BG'lerine göre dağılımı şöyledir.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 47

Sulama Kooperatifi 45

Su Ürünleri Kooperatifi 5

10-TURİSTİK VE TARİHİ YERLER

İlde bulunan Burdur Gölü’nde her ne kadar balık yasamasa da turist bakımından oldukça önemli olabilecek bir potansiyele sahiptir. Ayrıca Ülkemizde Turizme ilk açılan ve en büyük mağaralardan biri olan İnsuyu Mağarası turizme çok müsaittir. Mağara içinde 9 adet göl vardır ve gezilebilen uzunluğu 597 m dir. Mağaranın 2. kısmı yeni keşfedilmiş olup, çevre düzenlemesi yapılmaktadır.

İçmeler 3 adet olup, bunlar İnsuyu, Gökçebağ, Kumluca’dır Yaylalar, Merkezde Aziziye Köyü, Gölhisar’da Cibyra Antik Kenti çevresi, Böğrüdelik mevkii, Yusufça Kasabası Yaylaları, Merkezde Erenardıç Mesire Yerleri oldukça güzeldir.

Höyükler;

Bilimsel kazı yapılmamış, kaçak kazılarda ortaya çıkan buluntular Burdur Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Kent Yunan Arkaik Dönemine rastlamaktadır.

CBYRA (Kibriya) : Gölhisar İlçesinin Horzum Mahallesinin kuzeydoğusundadır. Pek yüksek olmayan üç tepecik üzerinde kurulmuş bir kent olup, çevresi sağlam surlarla çevrilmiştir.

Kibriya’nın atlarının ve silahşörlerinin meşhur olduğu antik kaynaklarda yazılıdır.

Kentin tarihi Yunan Çağına kadar uzanır. Yeteri kadar ilmi araştırma yapılmıştır. Burdur yöresinin en mamur antik sitesidir. Sitede çeşitli yapıların yanısıra tiyatro da bulunmaktadır.

BUBON : Gölhisar İlçesi İbecik Köyündedir. M.S. II. yy da Roma Devrinde kurulmuştur. Buluntulardan burada antik çağlarda bir bronz heykelcilik okulu ve atölyesi olduğu anlaşılmaktadır.

Diğer Antik Şehir ve Kalıntıları : - Maatra- Merkez Bereket Köyü - Karmasa – Merkez Boğaziçi Köyü - Mallos- Merkez Karacaören Köyü - Sysianoi- Merkez Karakent - Malgasa- Merkez Kavacık Köyü - Olbaso- Merkez Akören Köyü

- Nekropol- Gölhisar-Çavdır Uylupınar Köyü

Tarihi Türk Evrelerine örnek olarak Merkezde Taşoda, Kocaoda, Mısırlılar (Hinnoplı) evi sayılabilir.

Kaleler : Gölhisar’da Hisar (Gölde) Kale ayakta kalmış kaledir.

Hamamlar : Merkezde; Tabak, Baltaoğlu ve Eskiyeni Hamamı

Medreseler : Merkezde; Eskiyeni, Çaykenarı, Kuyu Mahallesi, Demirçarık, Çeşmeci, Kalakınalı, Sadenzade, Cemilbey, Camiikebir, Konak, Karasenir, Pazar, Özgür, Sofuzade ve Ailiefendi

11-NÜFUS DAĞILIMI VE GÖÇ

İlçe sayısı 4

Köy sayısı 83

1990 Yılı sayımlarına göre toplam nüfus

İlçe merkezleri 73.663

Köyler 55.642

TOPLAM 129.305

Bölge nüfusu / İl nüfusu 0,50

2000 Yılı sayımlarına göre toplam nüfus

İlçe merkezleri 83.070

Köyler 50.619

TOPLAM 133.689

Bölge nüfusu / İl nüfusu 0,52

Nüfus artış hızı 0,03

Alt Bölge Kaynak Envanteri

1-İKLİM - YAĞIŞ

Burdur ili genel olarak Ege, Akdeniz ve Ortaanadolu arasında bir geçit bölgesi olduğundan farklı bir iklim karakteri gösterir. Yağış bakımından Akdeniz iklimini andırır.

Yıllık 400-600 mm arasında yağış alır. Şubat ayı sıcaklık ortalaması 0/2,5 0C, temmuz ayı sıcaklık ortalaması 25 0C'nin altıdadır.

2-ARAZİ DAĞILIMI

Tarım alanı içerisinde üretim desenine göre arazi dağılımı

Tarla Alanı 64.336 80.8

Sebze 1.033 1,2

Meyve 8.631 13.4

Bağ 1.481 2.30

Diğer(İşlenmeyen+kavaklık+zeytinlik+gül+nadas) 3.757 5.83

4-BİTKİ POTANSİYELİ

Tarla bitkileri ekilişi içerisinde ürün desenine göre arazi dağılımı

Tahıllar 53.84

Endüstri Bitkileri 12.38

Baklagiller 19.53

Yem Bitkileri 3.36

Diğer(Yumrulu bitkiler+Yağlı tohumlu bitkiler) 1.31

Bazı bitkilerin altbölge tarım alanı içinde ekiliş oranları

Şeker Pancarı 1.7

Büyükbaş hayvan varlığı (Sığır) Adet

Kültür 25.215

Bölge Genelinde Hayvansal Üretim

Et (B.baş) (K.baş) 56

Deri (B.baş) (K.baş) 333

Alabalık 76

Bal 66.8

6-SU KAYNAKLARI

Bölgede D.S.İ. tarafından projelendirilen sulama amaçlı barajlar ve göletler ile sulama yapılan alanlar ; İnşaatı devam eden projeler;

-Değirmendere Göleti sulaması 182 ha Pompaj Sistemi sulaması 740 ha’dır.

Köye Yönelik Hizmetler tarafından ise 915 ha alan sulanmakta olup 502 ha alanında sulanması için inşaatlar devam etmektedir.

7-MADEN, MİNERALLER VE ENERJİ KAYNAKLARI

-MADENLER

Karamanlı,Tefenni ve Yeşilova İlçelerindeki mermer ocaklarından beyaz ve Burdur kırmızısı isimli mermerler çıkarılmakta ve bu mermerler merkez ilçe ve Bucaktaki fabrikalarda işlenmektedir.

Kalite:orta,iyi kalite, Burdur Kahverengi ticari isimli ile bilinir.

Rezerv:40.000.000 tondur -KROM:

-Tefenni-Yeşilova madenleri Tenör: %20-50 Ccr2 O3

Rezerv: Ofiyolitler içinde birçok krom zuhurları (oluşumları) vardır.Rezerv tam olarak belirlenememiştir.

-SICAK VE MİNERALLİ SU KAYNAKLARI -Barutlu Sıcak Suyu;

Tefenni İlçesinin 8 km kuzeybatısındadır.Kaynak suyu 24 C sıcaklıkta olup, 0.27 lt/s debidedir. Sular “Mineralce fakir sular” gurubuna girer. Kaynağın kaptajı yapılarak Tefenni İlçesine kadar getirilmekte, içmece olarak kullanılmaktadır.

-KÖMÜR SAHALARI -Tefenni –Taşpınar Sahası, Kömür yayılım alanı :8.2 km

Ortalama kömür kalınlığı:2.52-7.96m Ortalama kömür derinliği :58.00-292.00m Ortalama alt ısı değeri :1.754 Kcal/kg (Orijinal kömürde)

Rezerv :5.000.000 ton muhtemel, 15.000.000 ton mümkün

8-TARIM ALET VE MAKİNE SAYISI

Bölgede toplam olarak 4480 adet traktör bulunmaktadır.Traktörlerin BG'lerine göre dağılımı şöyledir.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 15

Sulama Kooperatifi 52

Su Ürünleri Kooperatifi 1

10-TURİSTİK VE TARİHİ YERLER

Yaylalar ve Mesine Yerleri;

Kemer’de Bozdağ ve etekleri (Kirazlı Mevkii), Tefenni’de Eşeler Dağı ve çevresi, Yeşilova’da Eşeler Dağı ve Salda Gölü çevresinde yer alan Tınaztepe civarı dağ, kış ve yayla turizmi bakımından oldukça önemlidir. Ayrıca Salda Gölü ve çevresi güzel bir mesine yeridir.

Höyükler;

Yeşilova’da Gençali, Çuvallı, Karaatlı, Yazır, Yarışlı, Dereköy, Düğer Köylerinde bulunan höyükler, Tefenni’de Hasanpaşa, Beyköy, Harmankaya, Yarım, Çamur Höyükleri görülmeye değerdir.

Antik Şehirler ve Kalıntıları ; -Palyatto - Yeşilova Yarışlı Köyü -Takina - Yeşilova Yarışlı Köyü -Tümülüs - Tefenni Yuvalak Köyü

-Üçtepeler Tümülüsleri – Yeşilova Mürseller Köyü

11-NÜFUS DAĞILIMI VE GÖÇ

İlçe sayısı 4

Köy sayısı 67

1990 Yılı sayımlarına göre toplam nüfus

İlçe merkezleri 18.672

Köyler 33.543

TOPLAM 52.215

Bölge Nüfusu / İl nüfusu 0,20

2000 Yılı sayımlarına göre toplam nüfus

İlçe merkezleri 19.083

Köyler 27.895

TOPLAM 46.978

Bölge Nüfusu / İl nüfusu 0,18

Nüfus artış hızı -0,10

III. Alt Bölge Kaynak Envanteri

1-İKLİM - YAĞIŞ

Burdur ili genel olarak Ege, Akdeniz ve Ortaanadolu arasında bir geçit bölgesi olduğundan farklı bir iklim karakteri gösterir. Yağış bakımından Akdeniz iklimini andırır.

Yıllık 400-600 mm arasında yağış alır. Şubat ayı sıcaklık ortalaması 0/2,5 0C, temmuz ayı sıcaklık ortalaması 25 0C'nin altıdadır.

2-ARAZİ DAĞILIMI

3-TARIM ARAZİLERİNİN Tarım alanı içerisinde üretim desenine göre arazi dağılımı

DAĞILIMI Tarla Alanı 7.023 66.11

Sebze 244 2.2

Meyve 360 3.3

Bağ 47 0.4

Diğer(İşlenmeyen+kavaklık+zeytinlik+gül+nadas) 2.948 27.7

4-BİTKİ POTANSİYELİ

Tarla bitkileri ekilişi içerisinde ürün desenine göre arazi dağılımı

Tahıllar 62,33

Endüstri Bitkileri 4,6

Baklagiller 10,03

Yem Bitkileri 4,8

Diğer(Yumrulu bitkiler+Yağlı tohumlu bitkiler) 5,1

Bazı bitkilerin altbölge tarım alanı içinde ekiliş oranları

Şeker Pancarı 0,8

Büyükbaş hayvan varlığı (Sığır) Adet

Kültür 4.814

Toplam Koyun 8.675

Kıl Keçisi 12.670

Bölge Genelinde Hayvansal Üretim

Et (B.baş(K.baş)) 56

Deri (K.baş B.baş) 333

Alabalık 52.2

Bal 222.3

6-SU KAYNAKLARI

Bölgede D.S.İ. tarafından projelendirilen sulama amaçlı barajlar ve göletler ile sulama yapılan alanlar ;

-Ağlasun Göleti sulaması 212 ha -Ağlasun Öteyüz Ovası sulaması 750 ha

Köye Yönelik Hizmetler tarafından ise 85 ha alan sulanmakta olup 384 ha alanında sulanması için inşaatlar devam etmektedir.

7- MADEN, MİNERALLER VE ENERJİ

KAYNAKLARI

Bölgede tespit edilmiş maden, kömür yatakları, mineralli su kaynakları bulunmamaktadır.

8-TARIM ALET VE MAKİNE SAYISI

Bölgede toplam olarak 594 adet traktör bulunmaktadır.Traktörlerin BG'lerine göre dağılımı şöyledir.

9-TARIMSAL AMAÇLI ÖRGÜTLENME

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 11

Sulama Kooperatifi 6

Su Ürünleri Kooperatifi -

10-TURİSTİK VE TARİHİ YERLER

Antik Kentler;

Sagalassus : Ağlasun’un 7 km kuzeydoğusundadır. Akdağ Dağının güneyindeki alçak tepelerin, güneye bakan yamaçlarında kurulmuştur. Oldukça yaygın bir sahayı kaplamaktadır. Yunan Çağında Pisidis’nın başkenti olan kenttir. Kaya mezarlar çoktur.

Yapılar kısmen ayakta kalmıştır. Bunlardan biri de tiyatrodur. Kent Roma Çağında kurulmuştur. Kent gerçekten görülmeye değer özellikleri sahiptir. Ulaşım kolaydır.

Yaylalar ve Mesire Yerleri;

Ağlasun’da Sagalassus Antik Kenti ve çevresi görülmeye ve piknik yapmaya çok müsait mesire yerleridir. Dirmil piknik alanı Burdur’a 125 km mesafede, Fethiye Yolu üzerinde çam ormanı içinde yer almakta olup, soğuk kaynak suları ve güzel manzaraları ile piknik ve kamping yapmaya elverişli bir yerdir.

11-NÜFUS DAĞILIMI VE GÖÇ

İlçe sayısı 2

Köy sayısı 14

1990 Yılı sayımlarına göre toplam nüfus

İlçe merkezleri 9.370

Köyler 9.147

TOPLAM 18.517

Bölge nüfusu / İl nüfusu 0,07

2000 Yılı sayımlarına göre toplam nüfus

İlçe merkezleri 8.911

Köyler 9.275

TOPLAM 18.186

Bölge nüfusu / İl nüfusu 0,07

Nüfus artış hızı -0,01

IV. Alt Bölge Kaynak Envanteri

1-İKLİM – YAĞIŞ

Burdur ili genel olarak Ege, Akdeniz ve Ortaanadolu arasında bir geçit bölgesi olduğundan farklı bir iklim karakteri gösterir. Yağış bakımından Akdeniz iklimini andırır. Yıllık 600 mm.den fazla yağış alır. Şubat ayı sıcaklık ortalaması 2,6/5 0C temmuz ayı sıcaklık ortalaması 25 0C'nin üstündedir.

2-ARAZİ DAĞILIMI

Tarım alanı içerisinde üretim desenine göre arazi dağılımı

Tarla Alanı 18.908 56.9

Sebze 1.123 3.4

Meyve 416.8 1.2

Bağ 230 0.8

Diğer(İşlenmeyen+kavaklık+zeytinlik+gül+nadas) 12.291 37.02

4-BİTKİ POTANSİYELİ

Tarla bitkileri ekilişi içerisinde ürün desenine göre arazi dağılımı

Tahıllar 39.82

Endüstri Bitkileri 1.78

Baklagiller 1.23

Baklagiller 1.23

Belgede BURDUR TARIM MASTER PLANI (sayfa 99-0)