• Sonuç bulunamadı

2. KAVRAMSAL ÇERÇEVE VE LİTERATÜR TARAMASI

2.2. İlgili Araştırmalar

2.2.2. Dinamik Geometri Yazılımı ile ilgili Yapılan Araştırmalar

Dinamik geometri yazılımlarından özellikle GeoGebra ile yapılan çalışmalar incelenmiş ve öğrencilerin öğrenmelerini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ceylan (2012), Uzun (2014), Kan (2014), Akkoca (2014) ve diğer araştırmacılar tarafından yapılan araştırmalar bunu göstermektedir.

GeoGebra ortamında ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının geometrik ispat biçimini inceleyen Ceylan (2012), bir durum çalışması yaparak yazılımı etkin şekilde kullanabilen 6 öğretmen adayını kullanmış, her öğretmen adayına GeoGebra ortamında çözülmek üzere 3 adet geometrik ispat problemi vermiştir. Öğretmen adayları bu problemleri GeoGebra ortamında aktif olarak çözmüşler ve gerektiğinde kâğıt kalem de kullanmışlardır. Veriler yarı yapılandırılmış klinik mülakat ile toplanmıştır. Elde edilen veriler analiz edildiğinde, GeoGebra’nın kavram ve ilişkileri görselleştirmesi öğrencilerin 3 ispat problemini de doğru bir şekilde oluşturmalarını sağlamıştır. GeoGebra hızlı bir şekilde geri bildirim almayı sağladığı için öğrenciler oluşan hatalarını hızlı olarak görmüş ve düzeltmişlerdir. Bu da onların zaman kazanmasını sağlamıştır. Ayrıca öğrenciler grafik penceresinde oluşturduğu şekilleri cebir penceresinde de (uzunluk, alan gibi) görebilmeleri yaptıkları ölçümlerin doğruluğu veya yanlışlığı hakkında bilgi vermiştir. Öğrencilerin giriş alanına yazdıkları verileri grafik ve cebir pencerelerinde görmeleri de aynı zamanda cebir ve geometri arasında ilişki kurmalarını kolaylaştırmıştır. Öğretmen adayları yazılımda bulunan araçları kullanarak nesneleri hareket ettirmiş, bağımlı ve bağımsız özellikleri kendileri keşfetmiştir. Sonuç olarak araştırmacı programın birçok özelliği kullanılarak öğrencilerin doğru sonuca ulaşabildiklerini ve farklı çözüm yolları deneyerek, geometrik özellikleri keşfetmelerini ve genelleyebildiklerini görmüştür.

Uzun (2014) tarafından yapılan çalışmada GeoGebra’nın öğrencilerin matematik dersindeki akademik başarısına ve geometriye yönelik tutumlarına etkisi incelenmiştir.

28

Araştırmada yarı deneysel model uygulanmış olup deney gurubunda 19, kontrol gurubunda 23 öğrenci bulunmaktadır. Araştırmanın süresi haftada 4 saat olmak üzere toplam 12 saat sürmüştür. Araştırmacı tarafından geliştirilen 28 maddelik başarı testi ve geometriye yönelik tutum testi öğrencilere ön test ve son test olarak verilmiştir. Çalışmada deney gurubuna GeoGebra ile öğretim yapılmış ve kontrol gurubuna ise aynı konuda yapılandırmacı öğretim yöntemi uygulanmıştır. Hazırlanan testlerle toplanan veriler SPSS programıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre her iki guruba da uygulanan yöntemler öğrencilerin akademik başarısını arttırmıştır. Ancak bu artış GeoGebra ile öğretim yapılan gurubun yani deney gurubun lehine olmuştur. Öğrencilerin geometriye yönelik tutum ölçeği sonuçlarına göre ise deney gurubu istatistiksel olarak anlamlı bir başarı göstermiştir.

Kan (2014), 2013-2014 eğitim öğretim yılında 68 ilköğretim matematik öğretmen adayıyla lineer cebir konuları olan vektör, matris cebiri, lineer bağımlılık-bağımsızlık, lineer denklem sistemleri konularında, geleneksel eğitim yapılan gruba göre GeoGebra ile eğitim yapılan grubun başarısını nasıl etkilediğini araştırmıştır. Bunun için ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desenlerden eşleştirilmiş desen kullanılmıştır. Uygulama sürecinde, uygulama yapılmadan önce deney grubuna 2 saatlik GeoGebra eğitimi verilmiştir. Veri toplama sürecinde iki gruba da lineer cebir başarı testi ve ayrıca geometrik temsil ve ilişkilendirme testi uygulanmıştır. Analiz sürecinde ise iki grubun lineer cebir başarı testine göre son test sonuçları arasında anlamlı bir fark olup olmadığı ANCOVA ile ve geometrik temsil ve ilişkilendirme testinin sonuçlarında iki grup arasında anlamlı bir fark olup olmadığı bağımsız örneklem t testi ile belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre GeoGebra ile eğitim gören grup geleneksel eğitim gören gruptan daha başarılı olmuştur. Lineer cebir başarı testinde ayrı ayrı vektörler, lineer denklem sistemleri, lineer bağımlılık-bağımsızlık ve matris cebiri konularında maddelerin erişi puanlarına ait Mann-Whitney U testi sonuçları deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca bağımsız örneklem t testi sonuçları da deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Öğrenciler yazılımın sürgü özelliğini kullanarak bir değer değiştiğinde diğer değerinde ona bağlı olarak değiştiğini görmüşlerdir. Ayrıca GeoGebra ile cebirsel kavramların farklı gösterimlerini görmüşler ve birbiriyle ilişki kurmuşlardır.

Akkoca (2014) tarafından yapılan çalışmada lise matematik öğretmenlerinin geometri derslerinde GeoGebra’yı etkin olarak kullanabilmeleri için bağlamsal içerikli çalışma

29

yaprakları geliştirilmiştir. 2013 yılında hazırlanan lise matematik müfredatında bulunan kazanımlara göre GeoGebra kullanılarak geometri derslerinin işlenmesi teşvik edilmektedir. Çalışma Bilkent Üniversitesi birinci sınıf düzeyinde eğitim görmekte olan 7 matematik öğretmen adayıyla gerçekleştirilmiş ve 63 sorudan oluşan bir anketle öğrencilerden yazılı ve sözlü olarak veri toplanmıştır. Anketten toplanan veriler basit betimleyici istatistik kullanılarak, sözlü veriler ise kategorilere ayrılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre içsel motivasyonu yüksek olanlar ve bilgisayar okuryazarlığı iyi olanlar GeoGebra’yı uygun şekilde kullanabilirler. Ayrıca kazanımlara bütüncül bir yaklaşımla GeoGebra çalışma kağıtları hazırlamak yerine zorluk seviyelerine uygun olarak hazırlanan çalışma kağıtlarının daha etkili ve yararlı olacağı sonucuna ulaşılmıştır.

GeoGebra ile öğretimin 8.sınıf öğrencilerinin dönüşüm geometrisi konusu üzerindeki başarılarına etkisinin araştırıldığı Çetin, Erdoğan ve Yazlık (2015) tarafından yapılan araştırmada 20’şer kişilik deney ve kontrol grupları oluşturulmuş, deney gurubuna 5E modeline dayalı GeoGebra etkinlikleri yapılmış ve kontrol gurubuna ise 5E modeline dayalı ders kitaplarındaki kağıt kesme ve materyal destekli etkinlikler uygulanmıştır. Her iki guruba da 20 sorudan oluşan dönüşüm geometrisi başarı testi ön test ve son test olarak uygulanmış ve araştırma sonucunda deney gurubunun lehine bir sonuç alınmıştır. Yani GeoGebra ile öğrenim gören gurubun daha başarılı olduğu ortaya çıkmıştır.

Coelho ve Cabrita (2015) tarafından yapılan çalışmada simetri konusuna GeoGebra ve Italc yazımları ile kağıt kalem ortamında yaratıcı bir yaklaşım getirilmiştir. Italc yazılımı öğretmenlerin sınıftaki diğer bilgisayarın ekranını görebilme, onlara kendi ekranı gösterebilme ve diğer bilgisayarları kontrol edebilme imkânı veren bir yazılımdır. Yöntemi nitel ve durum çalışması yapılan bu araştırmada 2’şer kişiden oluşan iki grup ve bir kişiden oluşan bir grup 5. Sınıf öğrenciler vardır. Veriler gözlemcinin aldığı notlardan, öğrencilerle yapılan görüşmelerden ve ön test ile son testten oluşmaktadır. Öğrencilere GeoGebra da dâhil olmak üzere bilgisayar kullanma bilgilerini ölçen görüşmeler yapılmıştır. Ardından GeoGebra ve kağıt kalem kullanarak çözülen ön test verilmiştir. Aynı test son test olarak da uygulanmıştır. Öğrencilere 8 seanslık bir uygulama yapılmış, bazı seanslarda kağıt kaleme, bazı seanslarda GeoGebra’ya ve bazı seanslarda ise her ikisine yoğunlaşarak çalışmalar yapılmıştır. Bu sırada sınıf Italc yazılımıyla kontrol edilmiştir. Araştırmanın sonucunda dinamik geometri yazılımı kullanmanın yaratıcılığı artırdığı, kağıt kalemle

30

GeoGebra’nın birlikte kullanılmasının öğrencilerin bilgilerini ve geometri yeteneklerini geliştirdiği görülmüştür. Ayrıca teknolojik ve keşifsel bir öğrenme ortamında farklı yaklaşımlar kullanılmasının öğrencilerin matematik ve geometriye tutumlarının olumlu yönde geliştirdiğini göstermiştir.

2.2.3. Teknoloji Ortamında Problem Kurma ile ilgili Yapılan Araştırmalar