• Sonuç bulunamadı

4.2. Araştırmanın Nitel Bulguları

4.2.6. Dijital Hikâyelerin Yazma Becerisi Üzerindeki Etkisi

Bu temada, dijital hikâyelerin yazma becerisi üzerindeki etkisiyle ilgili nitel değerlendirmelerde bulunulmuştur. Bu bağlamda öğrencilerle yapılan görüşmelerde

yazma becerisi temasına uygun 8 farklı kod elde edilmiş ve kodların sıralaması frekans sayılarına göre yapılarak Tablo 38’de gösterilmiştir.

Tablo 38.

Dijital Hikâyelerin Yazma Becerisi Üzerindeki Etkisi Temasıyla İlgili Kodlar ve Frekansların Dağılımları

Tablo 38’de belirtilen kodlara bakıldığında, dijital hikâyelerin yazma becerisinde, öğrencilerin 14’ü yazım kuralları; 11’i noktama işaretleri; 9’u dil bilgisi ve

paragraf bilgisi; 8’i cümle bilgisi; 6’sı sayfa düzeni; 5’i başlık; 4’ü de kelime bilgisi

üzerinde etkisi olduğunu belirtmiştir.

Öğrencilerin yazma çalışmaları değerlendirilerek yazım ve noktalama bilgilerinde eksiklik görülmüş ve buna yönelik çalışmalar yapılmıştır. Bu durum araştırmacı notlarında şöyle anlatılmaktadır:

Öğrencilere büyük harflerin kullanımına ait ders anlatıldı ve ders kitabına bağlı etkinlik yapıldı. (05.03.2019 saat: 14.30). Öğrencilere “de” ve “ki” bağlaçları, “mı” soru edatı konusu anlatıldı ve etkinlik yapıldı (05.03.2019 saat: 14.50).

Öğrencilerle ders kitabına bağlı olarak yapılan yazım kurallarına ilişkin etkinlik aşağıdaki fotoğrafta gösterilmiştir.

Fotoğraf 19. Ders Kitabına İlişkin Yazım Kuralları Etkinliği

Kodlar

f

(kod sayısına göre)

1. Yazım kuralları 14 2. Noktalama işaretleri 11 3. Dil bilgisi 9 4. Paragraf bilgisi 9 5. Cümle bilgisi 8 6. Sayfa düzeni 6 7. Başlık 5 8. Kelime bilgisi 4

Yazım kuralları çalışmalarıyla ilgili bazı öğrenci görüşleri şöyledir:

Yazma çalışmaları yaptık, ekleri ve kelimeleri doğru yazıyordum. Her şeyi düzgün yazamıyordum, ekleri düzgün şekilde kuramıyordum. Ancak yazma çalışmaları yaptık, ekleri ve kelimeleri doğru yazıyorum Ö4(K).

Bazı kilime kullanımım iyi değil yanlişti, düzeltim. Eee başka başka bağlaç öğrendim Ö7(E). Ben büyük harfler yanliş kullanırdım. Eee ancak ben şimdi az hata yaparım Ö9(E).

Eee.. ek öğrendik. Yani çok şiyi öğrendik yazmam gilişti Ö10(K).

Öğrenciler, eklerin, kelimelerin ve büyük harflerin yazımıyla ilgili bilgiler öğrendiklerini, önceden yaptığı yazım yanlışlarını daha az yaptıklarını ve yazmalarının daha çok geliştiğini ifade etmektedir.

Öğrencilere noktalama işaretleri anlatıldı. Noktalama işaretlerinden nokta ile virgülün kullanımıyla ilgili daha fazla ders anlatıldı. Noktalama işaretleriyle ilgili ders kitabına bağlı etkinlikler yapıldı (18.04.2019 saat: 14.20).

Öğrencilerle ders kitabına bağlı olarak yapılan noktalama işaretlerine ilişkin etkinlik aşağıdaki fotoğrafta gösterilmiştir.

Fotoğraf 20. Ders Kitabına İlişkin Noktalama İşaretleri Etkinliği

Öğrencilerin noktalama işaretleriyle ilgili görüşleri şöyledir:

Çalışmalar yaptik. Daha kulay yazı yazabiliyorum. Noktalama öğrendik. Iıı.. kural öğrendik

Ö6(K).

Hucamız noktalama işaretlerini anlattı. Ben çok yanliş yapardım. Eee.. hucamız bize anlatti işaretleri. Yazı yazarken dikkat iderim Ö9(E).

Ee.. yazdıklarımız düzeltti tikrardan yazdık. Yanlış noktalamaları düzelttim Ö10(K). Konumu yazdim sonra yanliş noktalama işaretleri gördüm, artık dikkat iderim Ö15(E).

Öğrenciler, noktalama çalışmaları yaptıklarını, noktalama işaretlerini öğrendiklerini, hataları daha önceye göre az yaptıklarını, noktalama işaretlerini kullanırken daha dikkatli olduklarını ifade etmiştir.

Öğrencilere kompozisyon yazma kuralları anlatılmıştır. Ders kitabına bağlı olarak paragraf ve cümle etkinlikleri yapılmıştır. Öğrencilerle ders kitabına bağlı olarak yapılan paragraf ve cümle etkinlikleri aşağıdaki fotoğrafta gösterilmiştir.

Fotoğraf 21. Ders Kitabına İlişkin Cümle ve Paragraf Etkinliği

Ders kitabındaki kompozisyon yazma kurallarına ilişkin etkinlik aşağıdaki fotoğrafta yer almaktadır.

Fotoğraf 22. Ders Kitabına İlişkin Kompozisyon Etkinliği Öğrencilerin paragraf ve cümle çalışmalarıyla ilgili görüşleri şöyledir:

Iıı cümlelerim eksikti. Cümleler çalıştık (…) Cümleleri daha düzgün kurabiliyorum artik. Sunra hucamız bize giriş, gilişme, sunuç paragrafını anlatti. Daha önce bilmiyordum. Artik biliyorum. Yazmam gilişti Ö3(E).

Önce cümliler kurmuyordum, zor oluyordu. Iıı.. şimdi daha iyi cümle kurabilirim Ö5(E). Cümleler kurmak doğru oldu Ö13(E).

Yazmaya başlamadan konuyu kafamda düşündüm. Giriş, gelişme ve sonucu öğrendim Ö14(K).

Öğrenciler, cümle ve paragraf kurmakta zorlandıklarını ifade etmiştir. Öğrenciler, yapılan çalışmalar ve etkinlikler sayesinde cümle, paragraf ve kompozisyon yazma süreçlerinin geliştiğini ifade etmektedir.

Uygulama sürecinde öğrencilere sayfa düzeni ve başlık kullanma kazanımlarıyla ilgili dönütler verilmiştir. Bu konuyla ilgili yapılan çalışmalar araştırmacı günlüğünde şöyle anlatılmaktadır:

Öğrencilere yazma çalışmaları doğrultusunda sayfa düzeni kuralları öğretildi. Öğrenciler, yazdıkları metinlerde başlık kullanmadıkları için öğrencilere başlık kullanma kuralları öğretildi (18.03.2019).

Aşağıdaki fotoğraflar sayfa düzeni ve başlıkla ilgili çalışmalar yer almaktadır.

Fotoğraf 23. Yazma ve Düzeltme Çalışmaları

Öğrencilerin sayfa düzeni ve başlık kullanmayla ilgili görüşleri şu şekildedir:

Yazı yazarken dikkat iderim ve sayfa düzenine dikkat iderim Ö9(E). Sinaryo yazarken başlık kullanmayı öğretti Ö7(E).

Noktalama işaretleri öğrendim ve sayfa düzeni iyi öğrendim Ö8(K).

Hucamız bize satır başını öğretti. Sürekli yanliş yaparım ama şimdi yapmam Ö5(E).

Öğrenciler, sayfa düzenine ve başlık kullanmaya önceki yazma çalışmalarına göre daha dikkat ettiği görülmektedir.

Uygulama süreci içinde öğrencilere kelime çalışması yaptırılmıştır. Öğrencilerin kelime hazinesini arttırmak için kelime listeleri oluşturulmuş ve ders kitabına bağlı kelime etkinlikleri yapılmıştır. Bu bağlamda öğrencilerin görüşleri şöyledir:

Yazma bicerim gelişti. Yeni kilimeler öğrendim Ö2(K).

Hikâye oluştururken evet yazma becerim gelişir. Çunku kilimeleri daha çok öğrendim

Ö7(E).

Yukarıdaki bulgulara göre öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmek için öğrencilere yazma etkinlikleri yapılmıştır. Öğrencilere yazım ve noktalama kuralları; dil bilgisi konuları; kelime, cümle ve paragraf çalışmaları; sayfa düzeni ve başlık çalışmaları yapılmıştır. Öğrencilere yapılan çalışmalar ve etkinlikler, öğrencilerin

yazma becerisi üzerinde etkili olduğu söylenebilir. Özellikle öğrencilerin önceden noktalama işaretlerinde ve yazım kurallarında sıkıntı yaşayıp sonradan düzelttiklerini; eklerin kullanımını daha iyi öğrendiklerini; daha çok kelime öğrendiklerini ifade etmeleri öğrencilerin yazma becerisinin eskiye göre daha iyi olduğunu desteklemektedir.