• Sonuç bulunamadı

4.2. Araştırmanın Nitel Bulguları

4.2.1. Dijital Hikâye Uygulama Aşamaları

4.2.1.2. Dijital hikâye hazırlama süreci

Bu alt temada, dijital hikâye hazırlama süreciyle ilgili öğrenci görüşlerini içeren cümlelere, araştırmacı alan notlarına, yazma çalışmalarına, yazma etkinliklerine ve

sürece yönelik nitel değerlendirmelere yer verilmiştir. Bu tema altında 9 farklı kod elde edilmiş ve bu kodlar ve frekansları Tablo 32’de gösterilmiştir.

Tablo 32.

Dijital Hikâye Hazırlama Süreci Alt Temasına İlişkin Kodlar ve Frekansların Dağılımı

Öğrencilerle yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen kodlara göre şu sonuçlara varılmıştır:

Tablo 32’de belirtilen kodlara bakıldığında, dijital hikâye hazırlama sürecinde öğrencilerin 14’ü senaryo yazma; 13’ü düzeltme, 11’i konu seçimi, 10’u seslendirme, 8’i

video yapma; 7’si görselleştirme ve müzik; 6’sı da tekrar yazma ve prova çalışmalarının

yapıldığını belirtmiştir.

Uygulama sırasında öğrenciler, araştırmacı tarafından önceden hazırlanmış ders kitabına bağlı yazma konuları seçmiştir. Sonra öğrenciler tarafından yazılan senaryolar toplanmış ve araştırmacı tarafından yazılı anlatım rubriğine göre değerlendirilmiştir. Değerlendirilen yazma çalışmaları öğrencilere tekrar verilerek yapılan yanlışların düzeltilmesi istenmiştir. Bu süreçler araştırmacı günlüğünde şöyle anlatılmıştır:

Öğrencilere hikâye konuları verildi. Sonra öğrencilerin yazdığı senaryo yazma çalışmaları tekrar toplandı. Toplanan çalışmalar, araştırmacı tarafından incelenerek düzeltildi. Düzeltme kâğıtları tekrar öğrencilere verildi. Sonra öğrencilere yaptığınız yanlışları gözden geçirip tekrardan yazın, dendi. Öğrenciler, kâğıtlarında düzeltmeler yaparak tekrar yazdılar (11.03.2019 saat: 13.40).

Öğrencilerin ilk yazdığı ve sonra düzeltme yaptığı yazma çalışmalarına ilişkin fotoğraflar aşağıda yer almaktadır.

Kodlar

f

(kod sayısına göre)

1. Senaryo yazma 14 2. Düzeltme 13 3. Konu seçimi 11 4. Seslendirme 10 5. Video yapma 8 6. Görselleştirme 7 7. Müzik 7 8. Tekrar yazma 6 9. Prova 6

Fotoğraf 4. Yazma ve Düzeltme Çalışmaları

Yazma ve düzeltme çalışmalarıyla ilgili öğrencilerin görüşme sorularına verdiği cevaplar şu şekildedir:

Iıı.. hocamız hepimize kunu verdi. Önce düşüncelerimi bir bir kağıda yazdım. Sonra sinaryoyu düzgün sinaryo yazdım. Iıı.. hucamız kuralları yanlış yaptığımızı süyledi. Biz tikrar tikrar düzelttik. Iıı yazmam çok gelişti Ö8(K).

Önce hıkayeye konusu seçtim. Eee.. hocamız her hafta yeni hıkaye konusu yazdırdı. Konu seçtik ve düşündüm yazabileceklerimi yazdım. Iıı sonra hocamız bize düzeltti. Bir de yeniden yazdık. Iııı.. sonra yazdiklarımıza çalıştik Ö10(K).

Bu bulgulara göre öğrencilerle yazma ve düzeltme çalışmaları yapılmıştır. Öğrenciler, yazma çalışmalarının yazma becerisine olumlu katkılar sunduğunu ifade etmiştir.

Uygulama sırasında öğrenciler, senaryoya son şeklini verdikten sonra dijital hikâye oluşturma basamaklarından ses kaydı alma, görselleri toplama, uygun müzik ekleme ve video tasarlama çalışmaları yapmıştır.

Öğrencilere, seslendirme yapmadan önce yazdıkları senaryolarla ilgili 15 dakika süre verilerek prova yapmaları sağlandı. Böylelikle öğrencilerin ses kaydı esnasında, okuduklarını vurgu, tonlama ve telaffuz kurallarına uygun bir şekilde okumaları sağlandı. Prova ve ses kaydı çalışmaları araştırmacı günlüğünde şöyle anlatılmıştır:

Öğrencilerin ses kaydı alınmadan önce her öğrenciye prova yapmaları için on beşer dakika süre verildi (11.03.2019 saat: 14.20). Öğrencilerin yazdıkları hikâyelerin seslendirilmesi için uygulama yapılan merkezde sessiz ve kullanılmayan bir sınıf ayarlandı. Öğrenciler, araştırmacıyla beraber sırayla sınıfa geçtiler ve sonra öğrencilerin sesleri kayıt altına alındı. Ses kaydı sırası bekleyen diğer öğrencilerden yazdıkları senaryoya çalışıp prova yapmaları istendi. Öğrenciler, böylece yazdıkları hikâyelerin seslendirmelerini sessiz bir sınıfta yaptılar. Öğrencilerin sesleri kayıt altına alırken akıllı telefondaki ses kayıt uygulaması kullanıldı (12.03.2019 saat: 13.40).

Ses kaydı çalışmalarıyla ilgili öğrencilerin görüşme sorularına verdiği cevaplar şu şekildedir:

Once hıkaye kunusu seçti. Hucamız her hafta yeni hıkaye kunusu yazdırdı. Eee.. kunu seçtik ve düşündüm yazabileceklerimi yazdım. Iıı sunra hucamız bize düzeltti. Bir de yeniden yazdık. Eee.. sunra yazdıklarımıza çalıştık. Okuduk. Hucamız ses kaydi alınacak pirova yapın, dedi. Sessiz bi odaya hucayla gittik. Sesimiz aldı Ö7(E).

Dijital hıkayeye bir konu siçerek başladım. Konuyu düşündüm sonra hıkaye yazdım. Hıkayelerimiz ııı.. hocamız düzeltti. Düzeltmişi tekrar yazdık. Sislendirmeler yaptık Ö9(E).

Bu bulgulara göre öğrencilerin seslendirme çalışmaları esnasında yaptığı telaffuz hatalarını görmesi, vurgu ve tonlamaya dikkat etmesi, öğrencilerle konuşma becerilerine yönelik çalışmalar yapıldığını göstermektedir. Ayrıca öğrenciler, prova çalışmalarının yapılmasından dolayı daha düzgün seslendirme yaptıklarını ifade etmiştir.

Öğrenciler, seslendirmeler bittikten sonra dijital hikâyenin diğer aşamaları olan görselleştirme, müzik ve video tasarlama bölümüne geçmiştir. Buna göre:

Öğrencilere akıllı telefondan görseller ve müzik nasıl indirilir ve indirme yaparken telif hakları konusunda bilgiler verilmiştir. Öğrencilere görselleri aramadan önce listeleme yapmaları ve öncelikle kullanmak istedikleri görselleri araştırıp sıraya koymaları istenmiştir. Öğrencilerden görselleri, hikâyenin akış şemasına uygun olarak telefondaki uygulamanın dosyalama kısımlarına yerleştirmeleri istenmiştir. Yine öğrencilerden dijital hikâyelerine uygun fon müziği bulurken kendi isteklerine, zevklerine göre müzik bulmaları tavsiye edilmiştir.

Dijital hikâye oluşturma aşamalarından görselleştirme, müzik ve video tasarlama çalışmalarıyla ilgili öğrencilerin görüşme sorularına verdiği cevaplar şu şekildedir:

(…) Sonra fotografı ve muziği bulduk. Eee en sonda da hıkayelerimizi akıllı tilfonda birleştirdik. Resimleri fotografları sıraya koydum ve fidyo yaptim Ö11(E).

Hucamız bize futoğrafı ve muziği nasıl seçeriz gösterdi. Yeni şeyler öğrendik. Sonra hepsini yaptık. Bunları sıraya kuyduk. Vidyo hazırladık. Eee benim vidyom oldu Ö8(K).

Bu bulgulara göre öğrenciler, hikâye hazırlama aşamalarını gerçekleştirmiş ve bunu yaparken yeni şeyler öğrendiğini ifade etmiştir. Bu bağlamdan hareketle

öğrencilerin görsel aramada, müzik bulmada ve video tasarlamada yaratıcılık özelliklerinin ortaya çıkması sağlanmıştır.

Sonuç olarak bu alt temada öğrenciler, dijital hikâye oluşturma süreçlerini yaptıklarını ifade etmiştir. Bu süreçlerden ilk olarak senaryo yazma çalışmaları, sonra sırasıyla senaryosuna uygun görselleştirme, müzik bulma, video tasarlama aşamalarını yaptıklarını ifade etmiştir.