• Sonuç bulunamadı

Dijital Hikâye Oluşturmada Yaşanılan Zorluklar ve Kolaylıklar

4.2. Araştırmanın Nitel Bulguları

4.2.3. Dijital Hikâye Oluşturmada Yaşanılan Zorluklar ve Kolaylıklar

Öğrencilerle yapılan görüşmelerde, dijital hikâye oluşturmada yaşanılan zorluklar ve kolaylıklar temasına uygun 6 farklı ortak kod elde edilmiş ve kodlar dijital hikâye oluşturma aşamalarına göre sıralanarak Tablo 35’te gösterilmiştir.

Tablo 35.

Dijital Hikâye Oluşturmada Yaşanan Zorluklar ve Kolaylıklar Temasıyla İlgili Kodlar ve Frekansların Dağılımı

Kodlar Zorluklar (f) Kolaylıklar (f)

1. Konu seçimi 5 3 2. Senaryo yazma 9 6 3. Seslendirmede 13 2 4. Görselleştirme 9 7 5. Müzik bulma 5 10 6. Video tasarlama 3 13 7. Paylaşma 0 11 8. Hayır 2 0

Tablo 35’te belirtilen kodlara bakıldığında, zorluklar ve kolaylıklar temasında öğrencilerin konu seçiminde 5’i zor, 3’ü kolay; senaryo yazmada 9’u zor, 6’sı kolay;

seslendirmede 13’ü zor, 2’si kolay; görselleştirmede 9’u zor; 7’si kolay; müzik bulmada

5’i zor, 10’u kolay; video tasarlamada 3’ü zor, 13’ü kolay; paylaşmada 11’i kolay olarak görmüştür. Dijital hikâye oluştururken zorlanıyor musun, sorusuna hayır diyen öğrenci sayısı 2’dir.

Dijital hikâye oluşturmada yaşanan zorluklar temasına yönelik bazı görüşme alıntıları şu şekildedir:

Evet, vardı. Ben önceden Iıı.. kendi ses kaydını almadığım için biraz sisimi duymaktan utanıyordum. O işte bir zordu ııı bir zorluktu. Bazen de risim bulmakta zorlanıyordum Ö3(E). Evet, var bazı konular ııı ses almaya olunca sesim tuhaf oluyor. Çunku eee.. çunku tilaffuzum çok iyi değil Ö1(E).

Evet, tabi ki zurlandım. Ben futoğraf bulmakta zorlandım. Ben kulayca bulamıyordum bir de indiremiyordum. Olmuyordu bu yüzden zorlandım. Ancak ilk hıkayemde çuk zurlandım sunradan alıştım. Futograf indirmeyi öğrendim. Bazen de vidyo yapamuyordum işte Ö4(K). Evet, var zorlandığım aşamalar. İçerik beni zorluyordu. Yazarken zorluyordu. Eee.. benim konum seçtikten sonra yazmak benim için zordu Ö5(E).

Yukarıda geçen bulgulara göre öğrencilerin çoğunluğu dijital hikâye oluştururken bazı zorluklar yaşadığı görülmektedir. Öğrencilere en zor gelen aşama seslendirme aşamasıdır. Öğrencilerin bu aşamada zorluk yaşamasının sebebi Türkçe kelime telaffuzunda sıkıntı yaşamlarından ve kelime bilgilerinin eksik olmasından kaynakladığı söylenebilir. Aynı zamanda sesinin kendisine tuhaf gelmesi ve seslendirme yapmaktan utanması da zorluk yaşamasına neden olabilir.

Öğrencilerin yaşadığı diğer zorluklar senaryo yazma ve görselleri bulma veya tasarlamadır. Öğrenciler, yazma ve görselleştirme aşamalarında zorluk yaşadıklarını söylemiştir. Ayrıca, yazmanın zor olduğunu, İnternet’ten görsel arama deneyimlerinin olmadıklarını ve metnine uygun görseller bulmada sıkıntı yaşadıklarını söylemiştir.

Dijital hikâye oluşturmada yaşanan kolaylıklar temasına yönelik bazı görüşme alıntıları şu şekildedir:

Bence en kulay aşaması fon müziği bulmak. Çunku kulayca bulabilirim. Fon müziği bulmak çok zamanımı almıyordu. Fon müziği için sevdiğim müzikler vardı. Iııı.. Arapça ve yapanci müzikler bulmak hoşuma giderdi. Bir de fidyo tasarlamak bana göre kulaydı. Çunku fidyo tasarlarken rahat oluyordu. Futugrafları düzene getirmek benim için kulaydı. Sevdiğim bölüm fidyo tasarlamakta iyiydim. Bazen arkadışlarım bana fidyo nasıl yapılır diye getirirlerdi. Ben de arkadaşlarımın fidyosunu yapardım Ö3(E).

Bana güre en kulay ııı.. ses kaydı yapmak. Çunku Turkçeyi iyi biliyorum. Bu yüzden zorlanamadım. Iıı belki bir de kulayıma giden şey muzik bulmaktı. Muzik benim için önemlidir

Ö4(K).

Benim için dijital hikâyeyi izlenmesini severim. Video tasarlarım. Iııı..Farklı fotograflar bulurum. Benim için kolaydı bunlar Ö5(E).

Dijital hıkayenin kolay aşması baylaşmaktı. Ee.. hıkaye yapardım arkadaşima gösterirdim. Benim için kolaydı. Değişikti. Eee. Bir de kolaydı muzik bulmak Ö6(K).

Hikâye oluştururken en kulay aşama seçilen müzik ve fotografları hikâyeme kullanmaktı. Iıı.. bence çunku hikâye yazılmış olur. Ee.. resimler ve müzikler bulunmuş olur. Sadice benim için en kulay aşama bu aşama. Yani vidyo kulay taslamak benim için güzeldi Ö7(E).

Benim için kulay olan vidyo yaptıktan sonra arkadaşlarıma güstermekti. Çunku beni mutlu ederdi. Sevdiğim bir şey de İndernet’en fun muziği bulmaktı. Yazılarım muzikle ilişkili mi una bakardım Ö10(K).

Dijital hikâye hazırlarken öğrencilere kolay gelen aşamaların en başında video tasarlama aşaması gelmektedir. Öğrencilerin ifadelerden, video tasarladıktan sonra yeni bir ürün ortaya koyduklarından dolayı mutlu oldukları sonucu çıkarılabilir. Bu bağlamda, dijital hikâye etkinliğiyle yeni bir ürün ortaya konulmasının öğrencilerin yaratıcılık becerilerinin gelişimine katkı sağladığı sonucu çıkarılabilir. Aynı zamanda öğrenciler, arkadaşlarının dijital hikâyelerine yardım ettiklerini ifade etmiştir. Bu durum dijital hikâyelerin iş birliği içinde yapılan bir etkinlik olduğunu göstermektedir.

Video tasarlama aşamasından sonra paylaşma aşaması, öğrencilere kolay gelmiştir. Öğrencilerin cümlelerinden yaptıkları videoları paylaşırken mutlu oldukları, zevk aldıkları sonucu çıkarılabilir. Ortaya çıkarılan bir ürünün paylaşılması aynı zamanda olumlu ve olumsuz değerlendirmelere tabi olur. Bu nedenden dolayı öğrencilerin yaptığı paylaşımlar, daha sonra yapacakları dijital hikâyelerine yansımış olabilir. Öğrenciler, ürünlerini ortaya koyarken daha dikkatli, hatalarını bilerek daha özenli davranmış olabilir. Bu durum, öğrencilerin dijital hikâye etkinliklerini değerlendirme rubriğinden her bir etkinlik için aldıkları puanların ortalamalarına bakılarak anlaşılabilir. Yani paylaşma aşaması, öğrencilere her yeni dijital hikâye hazırlamada olumlu dönütler vermiş olabilir.

Yukarıdaki bulgulara göre öğrencilere müzik aşaması da öğrencilere kolay gelmiştir. Öğrenciler, müzik bulurken müziği sevdiğini ve farklı dillerde müzik

dinlediklerini ifade etmiştir. Bu da öğrencilerin dijital hikâye hazırlama sürecine yansımıştır. Bu bağlamda, öğrencilerin müziğe ilgilerinin olduğu ve müzikli etkinlikler yapmak istediği sonucu çıkarılabilir.