• Sonuç bulunamadı

4.2. Araştırmanın Nitel Bulguları

4.2.1. Dijital Hikâye Uygulama Aşamaları

4.2.1.1. Dijital hikâye hazırlama öncesi

Bu alt temada, öğrencilerin dijital hikâye hazırlamadan önce yaptıkları çalışmalar; öğrenci görüşmelerine, araştırmacı alan notlarına ve yazma etkinliklerine göre yorumlanarak değerlendirilmiştir. Bu tema altında 4 farklı kod elde edilmiş ve bu kodlar ve frekansları Tablo 31’de gösterilmiştir.

Tablo 31.

Dijital Hikâye Hazırlama Öncesi Alt Temasına İlişkin Kodlar ve Frekansların Dağılımı

Kodlar

f

(kod sayısına göre)

1. Yazma öğretimi 16

2. Seminer 15

3. Uygulama indirme 14

4. Etkinlik 13

Öğrencilerle yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen kodlara göre şu sonuçlara varılmıştır:

Tablo 31’de belirtilen kodlara bakıldığında, dijital hikâye hazırlama öncesinde, öğrencilerin 16’sı yazma öğretimi; 15’i seminer; 14’ü uygulama indirme; 13’ü ise

etkinlik çalışmalarının yapıldığını ifade etmiştir. Dijital hikâye hazırlama öncesi Dijital hikâye hazırlama süreci Dijital hikâye hazırlama sonrası

Araştırmacı, dijital hikâye anlatımıyla ilgili çalışmalar yapmış olan bir uzmandan dijital hikâye anlatımı üzerine eğitim almıştır. Sonra araştırmacı, deney grubu öğrencilerine 1 hafta (12 saat) boyunca dijital hikâye anlatımının tüm aşamalarını anlatmış ve bilimsel çalışmalarda kullanılan farklı dijital hikâye örnekleri gösterilmiştir. Dijital hikâye semineri süreci araştırmacı günlüğünde şu şekilde ifade edilmiştir:

Önce öğrencilere: “Dijital hikâye nedir bilen var mı?” diye soruldu. Öğrencilerin hepsi “hayır” cevabını verdi. Sonra dijital hikâyenin tanımı ve ne işe yaradığı anlatıldı. Öğrencilere dijital hikâyenin tüm aşamaları anlatıldı ve daha sonra dijital hikâye örnekleri gösterildi. En sonunda da öğrencilerin daha iyi anlamaları için örnek bir dijital hikâye çalışması yapıldı. Böylece öğrencilere dijital hikâye semineri verildi (28.02.2019 saat 13.40).”

Öğrenciler, seminer sürecinde dijital hikâye anlatımıyla ilgili tüm basamakları slayt, video ve akıllı telefon uygulaması üzerinden görmüştür. Öğrencilere verilen seminer çalışmalarının yapıldığına ilişkin fotoğraflar aşağıda yer almaktadır.

Fotoğraf 1. Dijital Hikâye Semineri

Dijital hikâye semineriyle ilgili öğrencilerin görüşme sorularına verdiği cevaplar şu şekildedir:

Hocamız, bize dijital hıkaye anlattı. Slaytla anlattı. Ben yeni bir şiy öğrendim Ö1(E).

Hocamız bizlere hıkaye anlattı. Nasıl yazarız biz öğrendik. Videolar gösterdi. Sonra ııı dijital hıkayeyi anlattı hepimize Ö3(E).

Öğrenciler, dijital hikâye anlatımıyla ilgili seminerin slayt ve videolar eşliğinde verildiğini ve yeni bir şey öğrendiklerini ifade etmektedir.

Seminer sürecinde, öğrencilere akıllı telefondan dijital hikâyelerin yapıldığına ilişkin bilgiler verilmiştir. Dijital hikâyeyi akıllı telefondan oluşturma süreci, araştırmacı günlüğünde şu şekilde ifade edilmiştir:

Öğrencilerin Android sistemli telefonuna Power Director adlı uygulama yüklendi. Sonra bu uygulamanın kullanımına ait seminer verildi. Araştırmacı, akıllı telefonun ekran görüntüsü tahtaya yansıttı. Power Director adlı uygulamayı açarak örnek bir dijital hikâye hazırladı (28.02.2019 saat 14.40).

Öğrencilere Power Director uygulamasının nasıl kullanılacağına ilişkin bilgiler verilmiş ve uygulamalı örnekler gösterilmiştir. Power Director uygulamasının kullanımına ilişkin fotoğraf aşağıda yer almaktadır.

Fotoğraf 2. Power Director’ün Tanıtımı

Akıllı telefondan uygulama tanıtımıyla ilgili öğrencilerin görüşme sorularına verdiği cevaplar şu şekildedir:

Telfonlarımıza Puwur Direktor’ü indirdik. Hepimiz hiycanlandik. Yeni bir şiyler öğrenecektik. Telfondan dijital hıkaye nasıl yapılır öğrendik Ö7(E).

Hucamız dijital hıkaye nedir güsterdi. Akıllı tilfona uygulama yüklettik Ö2(K).

Yukarıda yer alan öğrencilerin verdiği cevaplarda öğrenciler, telefondan dijital hikâyenin yapılışını öğrendiklerini belirtmiştir. Akıllı telefondan dijital hikâyenin nasıl yapılacağını öğrenmek öğrencileri heyecanlandırdığı görülmektedir.

Araştırmanın ilk haftasında öğrencilerin yazma becerilerini ölçmek amacıyla yazma çalışması yapılmıştır. Öğrencilerin yazma çalışmaları araştımacı tarafından yazılı anlatım rubriğine göre değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda öğrencilerin büyük çoğunluğunun dil bilgisi ve kompozisyon yazma bilgilerinde eksiklik olduğu görülmüştür. Bu bağlamda öğrencilere kompozisyon yazma kuralları anlatılmıştır. Bu süreçler araştırmacı günlüğünde şu şekilde ifade edilmiştir:

Öğrencilere kompozisyon yazma kuralları anlatıldı. Yazmaya başlamadan önce, yazma sırasında ve yazma sonrasında neler yapmaları gerektiği anlatıldı. Bu anlatılar, slayt ve etkinlikler üzerinden gerçekleştirildi (04.03.2019 saat: 14.35).

Uygulama öncesi ve uygulama esnasında öğrenciler ile Gazi Üniversitesi

TÖMER Yabancılar İçin Türkçe Öğretim Setindeki (B1 ve B2) kitaplardan yazma ve dil

değerlendirilerek yaptığı noktalama yanlışları tespit edilmiş ve öğrencilere noktalama kuralları anlatılmıştır. Bu durum araştırmacı günlüğünde şöyle ifade edilmiştir:

Öğrencilerin noktalama yanlışları tespit edilerek öğrencilere noktalama işaretleri konusu anlatıldı. Noktalama işaretlerinden nokta ve virgülün üzerinde daha fazla duruldu. Ders kitabındaki sayfa 53 ve 57’deki noktalama etkinliği yapıldı (04.03.2019 saat: 15.15).

Noktalama işaretlerine yönelik etkinlik fotoğrafları aşağıda yer almaktadır.

Fotoğraf 3. Noktalama Etkinliği

Yazma çalışmaları, dil bilgisi ve noktalama etkinliklerinin yapılmasıyla ilgili öğrencilerin görüşme sorularına verdiği cevaplar şu şekildedir:

Kumbozisyon nasıl yazılır bilmiyorduk oğrendik. Giriş, gelişme, sonuç yazmayi oğrendik. Siz bize dil bilgisi anlattınız Ö4(K).

Yazmamızı geliştirmemiz için hocamız bize dersler anlattı. Biz de çok şükür dinledik. Ve hocamızı mahcup itmedik. Bize dil bilgisinden konular anlattı. Eee.. etkinlik yaptik. Dersleri iyi dinledik. Eee.. noktalamayı öğrendik Ö6(K).

Biz noktalama öğrendik, yazma kurallar öğrendik, etkinlik yaptık Ö7(E).

Öğrenciler önceden kompozisyon yazmada güçlük çektiklerini ve kompozisyon yazmayı bilmediklerini; ders takviyelerinden sonra bazı kompozisyon kurallarını öğrendiklerini ifade etmiştir. Yine öğrenciler, dil bilgisi ve noktalama kurallarıyla ilgisi etkinlik yaptıklarını ve bu kuralları öğrendiklerini ifade etmiştir.

Sonuç olarak öğrenciler dijital hikâye semineri aldıklarını ve dijital hikâyenin ne olduğunu öğrendiklerini ifade etmektedir. Öğrencilerle yapılan etkinlikler doğrultusunda, yazım bilgisi ve noktalama kuralları gibi konularda öğrencilere bilgiler aktarıldığı ve öğrencilerin de bu bilgileri öğrendiği görülmektedir.