• Sonuç bulunamadı

6. ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ DENETİMİ

6.2. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu

6.2.1. Dış denetimi

Yürürlükteki mevzuata göre Bakanlıklar ve Bakanlığa bağlı genel müdürlükler gibi genel bütçe kapsamındaki kamu daireleri, üniversiteler ve diğer özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları, döner sermayeli kuruluşlar; fon şeklindeki kuruluşlar, belediyeler ve il özel idareleri Sayıştay’ın denetim alanı içinde yer almaktadır295.

Bu anlamda, Sayıştay’ın görevleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

• Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının gelir, gider ve mallarını TBMM adına denetlemek,

• Sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak,

• Mahalli idarelerin hesap ve işlemlerini denetleyip kesin hükme bağlamak,

• Kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmak,

293 İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan bağımsız, nesnel güvence sağlama ve danışmanlık faaliyetidir. Bu faaliyetler, idarelerin yönetim ve kontrol yapıları ile malî işlemlerinin risk yönetimi, yönetim ve kontrol süreçlerinin etkinliğini değerlendirmek ve geliştirmek yönünde sistematik, sürekli ve disiplinli bir yaklaşımla ve genel kabul görmüş standartlara uygun olarak gerçekleştirilir.

294 Sayıştay tarafından yapılacak harcama sonrası dış denetimin amacı, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, yönetimin malî faaliyet, karar ve işlemlerinin;

kanunlara, kurumsal amaç, hedef ve planlara uygunluk yönünden incelenmesi ve sonuçlarının TBMM’e raporlanmasıdır.

295 Sayıştay, Sayıştay, Ankara, 2007, s.9.

• TBMM’ye kesin hesap kanun tasarıları hakkında uygunluk bildirimi sunmak, görevlerini vermiştir.

Sayıştay’ın kurumsal yapısı Birinci Başkan, Kurullar, Daireler, Savcı ve yardımcılar, Denetim Grupları ve Yönetim Birimleri’nden oluşturulmaktadır. Birinci Başkan Sayıştay’ın en büyük amiri olup, genel işleyişinden sorumludur. Genel Kurulun başkanıdır.

Genel Kurul, Birinci Başkanın başkanlığı altında tüm daire başkanlarıyla üyelerden oluşur. Genel Kurulun üye tam sayısı 58’dir. Kurul mevcut üye sayısının en az üçte ikisi ile toplanır, mevcudun salt çoğunluğu ile karar verir. Genel Kurul genel uygunluk bildirimlerine son şeklini verir, TBMM’e sunulacak diğer raporları müzakere eder, 832 sayılı Sayıştay Kanun ile kendisine verilmiş olan görevleri yapar ve Birinci Başkan tarafından incelenmesi istenilen diğer konu ve işlemleri görüşerek karara bağlar.

Temyiz Kurulu, 4 yıl için Genel Kurul’ca Daire Başkanları arasından seçilecek 4 Daire Başkanı ile her daireden seçilecek 2 üyeden oluşur. Kurula en kıdemli Daire Başkanı başkanlık eder. Kurul üye tam sayısının en az üçte ikisi ile toplanır, mevcudun çoğunluğu ile karar verir. Temyiz Kurulu Sayıştay dairelerince verilen ilâmların son hüküm merciidir.

Daireler Kurulu, Temyiz Kuruluna seçilen daire başkanları ile üyelerin dışında kalan daire başkanları ve üyelerden oluşur. En kıdemli daire başkanı Kurula başkanlık eder. Kurul üye tam sayısının en az üçte ikisi ile toplanır, mevcudun çoğunluğu ile karar verir. Daireler Kurulu, mali konuları kapsayan yönetmelikler hakkındaki Sayıştay mütalâasını tespit eder, 832 sayılı Kanunla kendisine verilmiş olan diğer görevleri yapar ve Birinci Başkan tarafından incelenmesi istenen konularla işlemleri görüşerek karara bağlar.

Yüksek Disiplin Kurulu, her takvim yılı için Sayıştay Genel Kurulunca her daireden seçilecek birer üye ile daire başkanları arasından seçilecek beş daire Başkanından kurulur. Kurul kanunda belirlenen görevleri yerine getirir.

Memurlar Seçim ve Disiplin Kurulu, iki takvim yılı için Genel Kurulca seçilecek bir daire başkanı, bir üye, bir uzman denetçi veya raportör, baş denetçi ile Genel Sekreterden oluşur. Kurul kanunda belirlenen görevleri yürütür.

Daireler, bir başkan ve altı üyeden oluşan hesap mahkemeleridir. Daire, bir başkan ve dört üye ile toplanır, hüküm ve kararlar oy çokluğuyla verilir. Sorumluların hesap ve işlemlerini yargılamak ve Birinci Başkan tarafından havale edilen konuları karara bağlamak dairelerin görevidir.

Savcı ve yardımcıları, hazine temsilcisi sıfatıyla Savcılık örgüt yapısına dâhildir.

Sayıştay Savcı ve yardımcıları, Birinci Başkanın görüşü alındıktan sonra Maliye Bakanlığınca yapılacak teklif üzerine ortak kararname ile atanırlar. Savcı, hesapların incelemesi ve yargılanması safhalarında iddia ve düşüncesini bildirmek ve kanunda sayılan diğer görevleri yerine getirmekle görevlidir.

Denetim grupları hesapların ve işlemlerin incelendiği ve performans denetimlerinin yürütüldüğü ve denetçilerin görev yaptığı gruplardır. Bu grupların sayıları ve görev alanları ilgili yönetmelik ve Başkanlık tasarrufu ile değişen ihtiyaçlar çerçevesinde belirlenir. Kesin Hesap Grubu uygunluk bildirimleri taslaklarını hazırlamakla görevlidir. Araştırma, planlama, dış ilişkiler ve eğitim gibi denetime destek faaliyetleri, denetim destek grupları tarafından yerine getirilmektedir.

Yönetim Birimleri, DMK’a tabi personelin çalıştığı yönetim birimleri bulunmaktadır. Bu birimler evrak, özlük işleri, kütüphane, yayın işleri, arşiv, satın alma, mali işler gibi destek hizmetlerini yürütür.

1996 tarihinde çıkan 4149 sayılı Kanunla 832 sayılı Sayıştay Kanunu’na ilave edilen Ek 10'uncu madde Sayıştay’a performans denetimi yapma yetkisini ve görevini vermiştir. Bu maddede Sayıştay’ın, denetimine tabi kurum ve kuruluşların, kaynaklarını ne ölçüde verimli, etkin ve tutumlu kullandıklarını incelemesi ve inceleme sonuçlarını bir değerlendirme raporuyla TBMM Başkanlığı’na sunması öngörülmüştür.

MEB ve SHÇEK ÖZER hizmetleri ile ilgili belirlediği politikalar çerçevesinde:

• Denetimin planlanması ve koordinasyonu,

• Mükerrer denetimin önlenmesi,

• Denetimde verimliliğin artırılması,

• Ortak eğitim olanakları gibi hususlar ile karşılıklı olarak denetim faaliyetine ilişkin bilgi ve belgelere ulaşılması konularında dış denetim yapılmaktadır.

İç Denetim Birim Yöneticileri tarafından Kurulların ÖZER hizmetleri ile ilgili belirlediği politikalar çerçevesinde dış denetimle gerekli işbirliği sağlanır. Dış denetim düzenlendiğinde Kurumları’ndaki İç Denetim Birim Yöneticiler ile Sayıştay ilişkiler aşağıdaki çerçevede yürütülmektedir296:

• Sayıştay ile İç Denetim Birimleri arasındaki iletişim ve koordinasyon Birim Yöneticileri tarafından sağlanır.

• İçeriklerinin hassas olma ihtimali nedeniyle, İç Denetim Birimi Yöneticiliği çalışma kâğıtları ancak Sayıştay Başkanı tarafından talep edildiği takdirde Sayıştay’a verilir.

• İç Denetim Birimi tarafından hazırlanarak Üst Yöneticiye sunulan raporların sorumluluğu Üst Yöneticiye aittir. Sayıştay tarafından bu tür raporlara erişim talep edildiğinde bu talep doğrudan Üst Yöneticiye yönlendirilir.

• Kurul tarafından belirlenen ilkeler çerçevesinde, teftiş, soruşturma ve benzer faaliyetleri yürüten diğer teftiş ve denetim birimleri ile gereken işbirliği sağlanır.