• Sonuç bulunamadı

Uyum indeksi

Kabul edilebilir uyum

İyi uyum Yükseköğretimde Hizmet Kalitesi Ölçeği

Uyum Değerleri 2,211 AGFI .85 ≤ AGFI ≤ .90 .95 ≤ AGFI ≤ 1.00 0,89

GFI .90 ≤ GFI ≤ .95 .95 ≤ GFI ≤ 1.00 0,91

NNFI .90 ≤ NNFI ≤ .95 .95 ≤ NNFI ≤ 1.00 0,97

NFI .90 ≤ NFI ≤ .95 .95 ≤ NFI ≤ 1.00 0,96

CFI .90 ≤ CFI ≤ .95 .95 ≤ CFI ≤ 1.00 0,98

RFI .90 ≤ RFI ≤ .95 .95 ≤ RFI ≤ 1.00 0,95

IFI .90 ≤ IFI ≤ .95 .95 ≤ IFI ≤ 1.00 0,98

RMSEA .05 ≤ RMSEA ≤ .08 .00 ≤ RMSEA ≤ .05 0,049

140

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

Uluslararası Skal Ödülü almış turizm rehberliği eğitimi veren yükseköğretim kurumlarının hizmet kalitesinin turizm rehberliği öğrencileri tarafından nasıl değerlendirildiğinin ortaya çıkarılmasını amaçlayan çalışmanın bu bölümünde araştırma sonuçlarına ve önerilere yer verilmektedir.

5.1. Sonuç

Ankete katılan katılımcılar daha çok erkek öğrencilerden oluşmaktadır. Ankete katılanların çoğu 17-19 ve 20-22 yaş aralığındadır. Bunun nedeni araştırmanın yapıldığı üç üniversitede de 1. ve 2. sınıf olmasıdır. Bununla birlikte Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde 3. sınıfta bulunmaktadır. 17-19 ve 20-22 yaş aralığı da 1., 2. ve 3. sınıf öğrencilerine denk gelmektedir. 4. sınıfın ise sadece Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde bulunmasından dolayı 23 yaş ve üzeri öğrenci az sayıdadır.

Ankete katılan turizm rehberliği öğrencilerinin büyük çoğunluğu Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde öğrenim görmektedir. Bunu Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi takip etmekte ve en az öğrenci sayısı Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi’ndedir. Bunun nedeni ise; Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde 1., 2., 3. ve 4. sınıf turizm rehberliği öğrencileri, Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde 1., 2. ve 3. sınıf turizm rehberliği öğrencileri ve Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde ise 1. ve 2. sınıf turizm rehberliği öğrencileri bulunmaktadır. Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi 1998-1999 yılından beri Turist/Turizm

Rehberliği bölümünde eğitim verdiği için de öğrenci sayısı daha fazladır. Ancak

Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi 2013, Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi ise 2014 yılından beri Turizm Rehberliği bölümünde eğitim vermeye başladığından öğrenci sayısı daha azdır.

Ankete katılan turizm rehberliği öğrencilerinin büyük çoğunluğu 1. ve 2. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Bunun sebebi ise yukarıda da belirtildiği gibi hem araştırma yapılan söz konusu üç üniversitede 1. ve 2. sınıf öğrencilerinin bulunması hem de Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği bölümünde 1. ve 2. sınıflarda II.öğretim programının bulunmasıdır.

Ankete katılan turizm rehberliği öğrencilerinin büyük çoğunluğunun Uluslararası Skal Ödülü hakkında bilgisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bununla

141

birlikte büyük çoğunluğu öğrenim gördüğü fakültenin de Uluslararası Skal Ödülü aldığını bilmediği görülmektedir.

Ankete katılan turizm rehberliği öğrencilerinin büyük bir çoğunluğu öğrenim gördüğü fakültenin Uluslararası Skal Ödülü aldığını bilmediği için bu durum üniversite tercihlerini de büyük oranda etkilemediği sonucuna varılmıştır.

Ankete katılan turizm rehberliği öğrencilerinin büyük bir çoğunluğu öğrenim gördüğü fakülteyi 5. ve daha sonraki tercih sırasında seçtiği görülmektedir.

Araştırmada ortaya çıkan diğer sonuçlardan biri de turizm rehberliği öğrencilerinin büyük bir çoğunluğunun anadolu lisesi mezunu olmasıdır. Turizm ile ilgili liseden mezun olan öğrenci sayısı oldukça azdır. Mezun olunan lise türünde diğer cevabını veren turizm rehberliği öğrencilerin çoğu da düz lise mezunlarından oluşmaktadır. Anadolu öğretmen lisesi ve yurtdışındaki özel liselerden mezun olan öğrenci sayısı da oldukça azdır.

Araştırmada ankete katılanların yükseköğretim kurumlarındaki hizmet kalitesinden orta düzeyin üzerinde memnun oldukları ortaya çıkmıştır.

Araştırmada demografik özellikler ile yükseköğretimde hizmet kalitesi boyutları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla analizler yapılmıştır. Demografik özellikler ile kurumun idari yönü boyutu arasında yapılan analiz sonuçlarına göre; cinsiyet ve yaş değişkenleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanamamıştır. Bununla birlikte kurumun idari yönü boyutu ile ankete katılan turizm rehberliği öğrencilerinin öğrenim gördüğü fakülte ve öğrenim gördüğü sınıf arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.

Demografik özellikler ile kurumun akademik yönü boyutu arasında yapılan analiz sonuçlarına göre; cinsiyet, yaş, öğrenim görülen fakülte ve öğrenim görülen sınıf değişkenleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.

Demografik özellikler ile kurumun imajı boyutu arasında yapılan analiz sonuçlarına göre; cinsiyet, yaş ve öğrenim görülen sınıf değişkenleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanamamıştır. Bununla birlikte kurumun imajı boyutu ile ankete katılan turizm rehberliği öğrencilerinin öğrenim gördüğü fakülte arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.

Demografik özellikler ile erişilebilirlik boyutu arasında yapılan analiz sonuçlarına göre; cinsiyet, yaş, öğrenim görülen fakülte ve öğrenim görülen sınıf değişkenleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemektedir.

142

Demografik özellikler ile kurumun sunduğu diploma programları boyutu arasında yapılan analiz sonuçlarına göre; cinsiyet, yaş ve öğrenim görülen sınıf değişkenleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanamamıştır. Bununla birlikte kurumun sunduğu diploma programları boyutu ile ankete katılan turizm rehberliği öğrencilerinin öğrenim gördüğü fakülte arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.

Demografik özellikler ile kurumun fiziki imkanları boyutu arasında yapılan analiz sonuçlarına göre; yaş değişkeni açısından anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Ancak cinsiyet değişkeni açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Bununla birlikte, kurumun fiziki imkanları boyutu ile ankete katılan turizm rehberliği öğrencilerinin öğrenim gördüğü fakülte ve öğrenim gördüğü sınıf arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.

Yükseköğretimde hizmet kalitesi boyutlarının birbiriyle olan ilişkilerini değerlendirmek ve ortaya çıkarmak amacıyla yapılan analiz sonucunda boyutlar arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca bütün ifadelerin birbiriyle olan ilişkisini değerlendirmek amacıyla yapılan korelasyon analizinde de pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

Kurumun idari yönü boyutu ile ilişkisinin en fazla olduğu boyut erişilebilirlik boyutudur. Aynı şekilde kurumun akademik yönü, kurumun imajı ve kurumun fiziki imkanları boyutları ile ilişkilerinin en fazla olduğu boyut erişilebilirlik boyutudur. Erişilebilirlik boyutunun ise en fazla ilişkisinin olduğu boyut kurumun akademik yönü boyutudur. Kurumun sunduğu diploma programları boyutu ile ilişkisinin en fazla olduğu boyut kurumun idari yönü boyutudur. Ayrıca yükseköğretimde hizmet kalitesinde en yüksek korelasyon katsayısına sahip kurumun idari yönü boyutudur.

Araştırmada elde edilen veriler doğrultusunda araştırmanın hipotezleri ve sonuçları Tablo 32’de yer almaktadır.

143