• Sonuç bulunamadı

4.4. Ders İmecesi Uygulama Sürecine İlişkin Bulgular

4.4.12. Dördüncü Ders İmecesi Değerlendirme Toplantısı

8 Ocak Cuma günü ders bitiminde öğretmenler ve araştırmacı zümre toplantı odasında toplandı.

Araştırmacı ilk olarak bugünkü dersin genel olarak nasıl geçtiğini sordu.

Esra Öğretmen: Genel olarak verimli ve çocukların merakla ve eğlenerek takip ettikleri, aktif katılım gösterdikleri bir ders oldu. Benim için de güzel bir deneyimdi. Derste yapılan deneyler öğrencilerin derse aktif katılımlarını ve keyif alarak öğrenmelerini sağladı. Ders öncesi planlan kazanımları verebildiğimizi düşünüyorum. Ders öncesi konunu detaylı ve emek harcanarak hazırlanması derste işimi kolaylaştırdı. Nerede ne yapacağımı bilmek derste daha rahat hareket etmemi sağladı. Verilmek istenen kazanıma ulaştığımızı düşünüyorum. Derste her şey yolundaydı. Ders içerisinde öğrenciler eleştirel düşünme becerisi ve araştırma, sorgulama becerisini kullanmaya gayret etmişler; öğrenmede aktif rol oynamışlardır. Umarım sizler için de böyledir. Sizin görüşlerinizi de merak ediyorum. Nasıldım, yanlış yaptığım bir yerler var mıydı?

Araştırmacı: Esra öğretmenim amacımız senin öğretmenliğini eleştirmek değil tabi ki her birimiz kendimize göre doğruyu yapıyoruz ve iyi öğretmenleriz. Amacımız yaptığımız planın ne kadar etkili olduğu. İşe yarayıp yaramadığı ya da öğrencilerin o derste alması gerekeni alıp almadığı ile alakalı. Bence de gayet başarılı bir ders oldu. Gözlemlerim sonucu derste aksayan bir yer olmadı. Dediğin gibi öğrencilerin eğlendiğini görmek güzeldi. En çok da hep beraber bir şeyler yaparak öğrenmeleri süreci olumlu etkiledi. Sınıfın atmosferini değiştirdi. Öğrencilerin hâkim olduğu bir dersten daha güzeli olamaz. Bunu görmek bile yetiyor.

Tuğba öğretmen: Ben de dersi başarılı buldum. Öğrenciler derse aktif katıldı ve istenilenleri başarıyla yaptı. Öğretmenim de planı hiç sorunsuz uyguladı. Deneyler basit ve kolay yapılmasına rağmen çok keyifliydi ve işe yaradı.

Gökçe öğretmen: Özellikle fen derslerinde hazırlık yapmak gerekiyor. Hazırlıksız derse gelirsek hiçbir şey yapamayız. Deney yapmak ayrı bir beceri işi. Aslında bizler her hafta zümre toplantısı yapıp o haftanın derslerini planlıyoruz ama bu şekilde değil. Daha çok kazanımlara bakıp hangi kaynaktan işleyeceğimize karar veriyoruz ve hangi kaynaklardan soruları ödev vereceğimize. Aslında iş bölümü yapıp her birimiz bir dersin etkinliklerini hazırlasak sonra toplantıda birbirimizle paylaşsak daha sağlıklı olur.

Araştırmacı: Çok güzel bir fikir. Sizin böyle bir imkânınız var. Her hafta bir kere toplanıp zümre çalışması yapıyorsunuz. Devlet okullarında toplamda yılda iki kere zümre toplantısı yapılıyor, çoğu da kâğıt üzerinde kalıyor. Yani bir dönemde bir kere zümre toplantısı yapılıyor. Sizde daha farklı. Bunu avantaja çevirebilirsiniz. Dediğin gibi yapılabilir.

Latife öğretmen: Şimdi yaparız gibi geliyor ama yine sınav stresine ve konuları yetiştirme telaşına girince yapmaktan vazgeçeriz. Sorun sistemsel öğretmeni nasıl yönlendirirsen öğretmen öyle yapar. Sistem bizi bu şekilde ders işlemeye yönlendirse biz de işleriz. Bizden ne isteniyorsa bizlerde onu yapıyoruz.

Araştırmacı: Çalışma şartlarımız, eğitim sistemimiz, belki idarecimiz bizim üzerimizde baskı oluşturabilir fakat eğitimde önemli kuramlar var. Bizler öğretmeniz sistemin ne istediği ya da kurumun ne istediği değil bizim ne yaptığımız daha önemli bence. Biraz daha idealist olabiliriz.

169

Hani derler ya ‘nerede o eski öğretmenler’ diye. İşte o eski öğretmenler sistemin ne dediğini değil bildiğini yapıyordu. Yoktan var edip öğretmeyi biliyorlardı. Bizler de yapabiliriz. İşimiz bu.

Tuğba öğretmen: Vallahi öğretmenim doğru söylüyorsunuz. Bir yerden sonra aynı şeyleri yapıp duruyoruz, kendimizi eleştirmiyoruz ve yaptığımız doğruymuş gibi geliyor. Bugünkü etkinlikte bizler de keyif aldık. Aslında ne yapılması gerektiğini biliyoruz ama yapmıyoruz. Tek yapmamız gereken dersten önce öğrencilerin öğrenmelerini sağlayıcı etkinlikler hazırlamak. Yani derse çalışmak. Araştırmacı: Zaten bizim uygulamamızın ismi de buradan geliyor ‘lesson study’. Yani derse çalışarak gir, diyor. Bugünkü dersimi çalışamadım, elektrikler kesikti, sular akmıyordu bahanelerine yer yok.

Araştırmacı: Vermek istediğimiz kazanımlara ulaştığımızı düşünüyor musunuz?

Esra öğretmen: Görme olayının gerçekleşmesi için ışığın gerektiği ve ışığın doğrusal yolla yayıldığını öğrencilerimiz deneyerek ve gözlemleyerek öğrendiler. Ders öncesi planlanan kazanımlara ulaştığımızı düşünüyorum. Dersin yeterli olduğunu düşünüyorum. Aynı konuyu tekrar anlatmayacağım. Bir sonraki kazanımdan devam edeceğim.

Diğer katılımcı öğretmenler de dersin amacına ulaştığı ve vermek istediği kazanımları ulaştığı yönünde görüş bildirdiler.

Araştırmacı: Bu derse ilişkin planlamada revize etmek/iyileştirmek istediğiniz noktalar var mı? Varsa nelerdir?

Tuğba öğretmen: Gözlemlerimden yola çıkarak dersin başarılı olduğunu söyleyebilirim. Öğrencilere, bugünkü dersle ilgili sorular sorsam hepsi cevaplayabilirler. Konuyu çok iyi anladılar ve aktif katıldıkları için öğrendiler.

Esra öğretmen: Öğrencilerimin eğlenerek öğrendiğini görmek çok güzel. Küçücük bir deney bile onları heyecanlandırıyor. Sadece bu imkânı verdiği için bile uygulama çok başarılı, değiştireceğim bir yanı bulunmuyor. Sadece her ders bu şeklide araştırılarak ve zümre öğretmenleri ile birlikte ciddiyetle hazırlansa her şey bambaşka olur.

Öğretmenlerin dördüncü Ders İmecesi uygulama dersinin yeterli olduğu görüş birliğiyle karara bağlanmış olup ‘Ders İmecesi’ uygulaması burada son bulmuştur. Bugünkü kazanımları içeren Ders İmecesi uygulama dersinin amaca ulaştığı öğrencilerin alması gerekeni aldığı ve uygulamanın yeterli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Der imecesi içerisinde gönüllü görev alan her öğretmenin sınıfında uygulama dersi yapılmıştır. Dönem sonuna yaklaşıldığı için bundan sonraki haftalar öğretmenlerin genel tekrarlar yapacağı ve karneleri hazırlayacağı belirtilmiştir. Öğretmenlerle kurulan whatsapp grubu, facebook gibi sosyal medya arkadaşlıkları ile her zaman iletişim kurulabileceğini ihtiyaç duyduklarında buralardan iletişime geçilebileceği söylenmiştir. Öğretmenlerin ihtiyaç duyması halinde tekrardan yardımlaşabileceklerini, yine bir Ders İmecesi ekibi kurularak çalışılabileceği kararlaştırılarak uygulamaya son verilmiştir.

170

4.5. Ders İmecesi Sürecinin Katılımcı Öğretmenlerin Öğretim Becerilerine Katkısına