• Sonuç bulunamadı

167

sahibi ile tartışmasına sinirlenirken Ali’yi de annesine yardım etmediği için azarlamaktadır. Aynı akşam Ali ile Zehra ders çalışırken, Zehra, anne ve babasına çaktırmadan deftere yazı yazarak Ali’ye ayakkabıları olmadan nasıl okula gideceğini sorar. Bir müddet bu şekilde tartıştıktan sonra Ali, kız kardeşine kendi ayakkabısını değişimli olarak birlikte giyebileceğini söyler. Kız kardeşi ilk başta bu fikri kabul etmese de Ali onu ikna etmeyi başarır.

Abisinin spor ayakkabısını giyip okula gitmeye başlayan Zehra ilk başlarda bu durumdan utanç duysa da daha sonra öğretmenin spor dersindeki söylemi ile bu tutumu değişmeye başlar. Bu süreçte, sabahları okula giden Zehra, öğlen ders bitimiyle koşarak abisi Ali’nin yanına gelmekte ve ayakkabıları ona geri vermektedir. Ali ise ayakkabıları giyip bu sefer kendisi koşarak okula gitmektedir. Kardeşler bu durumu sürdürürken Ali birçok kez okula geç kalmakta ve müdüründen azar işitmektedir. Zehra ise ayakkabı ile yaşadığı sorunlardan ötürü onu daha fazla giymek istememektedir. Ancak, babalarının yeni bir ayakkabı alacak parası olmadığını bildiklerinden kardeşler bu durumu sürdürmeye devam eder. Yine bu süreçte Ali ve Zehra’nın derslerinde başarılı olduğu ve ev işlerinde ailelerine yardım ettikleri görülür.

Bir gün Zehra, okulun bahçesinde diğer kız öğrencilerin ayakkabılarını incelerken kendi ayakkabısının başka bir kızda olduğunu görür ve onu takibe alarak ders sonunda onu evine kadar izler. Aynı gün, kız kardeşinden sonra okula giden Ali, yine geç kaldığı için okul müdürü tarafından velisini çağırması için gönderilir. Büyük üzüntü içerisinde olan Ali, öğretmenin yardımıyla müdüründen son bir şans daha alır. Okuldan sonra Ali ve Zehra ayakkabıyı giyen kız çocuğun evine gider. Burada kendilerini belli ettirmeden aileyi dışardan izleyen kardeşler, ailenin maddi durumunun kendilerinden daha kötü olduğunu görerek ayakkabıyı istemeden oradan ayrılıp eve dönerler.

Okula gitmediği zamanlarda babasına cami işlerinde yardım eden Ali, bir gün babasıyla bahçe işlerinde çalışmak üzere şehrin lüks semtlerine gider. Buradaki yaşam şartları karşısında hayret ve şaşkınlık içerisinde kalan baba ile oğul bahçe işi yaptırtacak bir villa bulmaya çalışır. Ancak uzun sürenin ardından bir sonuç alamayan baba, bir anlamda oğlunun vesilesiyle bir bahçe işi bulur. Daha sonra kazandığı para karşısında büyük bir mutluluk yaşar. Ancak bisikletle eve dönerken geçirdikleri kaza bu mutluluğun bozulmasına yol açar.

168

Yine bir gün okuldan ayrılan Zehra, koşarak ayakkabıları abisi Ali’ye yetiştirmeye çalışır ve tam bu sırada abisinin hediye ettiği tükenmez kalemi düşürür. Kalemi Zehra’nın ayakkabısını giyen Abil isimli kız bulur ve Zehra’nın arkasından seslenerek ona vermek ister, ancak sesini duyuramaz. Daha sonra kalem çok hoşuna gitse de ertesi gün kalemi Zehra’ya verir ve böylelikle aralarında bir dostluk başlar. Bir gün birlikte okula giderken Zehra, Abil’in yeni bir ayakkabı giydiğini fark eder ve eski ayakkabıyı sorar. Abil ise eskidiği için annesinin onu attığını söyler. Zehra bu duruma tepki gösterse de kabullenmekten başka bir şey yapamaz.

Yaşanılan bu süreçte ise Ali, okullararası 3. ve 4. sınıflar için atletizm koşu yarışması düzenlendiğini öğrenir. Her ne kadar yarışa ilgi duysa da sahip olduğu ayakkabı ile buna katılamayacağının farkındadır. Bir gün, yarışmanın 3.’lük ödülünün bir spor ayakkabı olduğunu öğrenmesi, kız kardeşine yeni bir ayakkabı hediye etme fırsatını doğurur. Yarışmaya katılmak için geç kalmış olan Ali, tüm ısrar ve azmiyle kendisini yarışmaya dâhil eder. Daha sonra bu durumu kız kardeşiyle paylaşarak ona yeni bir ayakkabı hediye edeceğini dile getirir.

Yarışmaya katılan Ali, daha önce okula yetişmek için yapmış olduğu koşuşların deneyimiyle kendisini ön sıralara kadar taşımaktadır. Birinciliğe kadar yükseldiğinde ise 3.’lük ödülü olan ayakkabıları kaybetme duygusuyla kendisini birkaç sıra geriye doğru çekmeye ve 3. sırada kalmaya çalışır. Ancak yarışın son anlarına doğru düşerek ön tarafdan birkaç sıra daha kopması ve ilk üç sıranın aynı hizada yarışı sürdürmesi Ali’nin heyecanlanıp telaşa kapılmasına ve var gücüyle koşmasına yol açmaktadır. Bu nedenle Ali farkına varmadan yarışmayı birinci bitirir. Ancak ayakkabı ödülünü kaybettiği için bu duruma hiç sevinememekte hatta üzülmektedir.

Filmin son bölümünde ise beklenmedik bir sürpriz ile karşı karşıya kalınır. Ali, ayakkabıyı kaybetmenin üzüntüsü ve hayal kırıklığı ile eve dönerken, baba Karim, alışveriş yaparken oğlu Ali ve kızı Zehra için ayakkabı aldığı görülür. Bu sebeple çocukların zorluklar karşısında göstermiş olduğu çaba ve doğru davranışlar onlara mükâfat olarak geri dönmektedir.

169 3.5.3.2. Filmin Konusu

Film, bir çift ayakkabı üzerinden iki kardeşin yardımsever, zorlu ve mücadeleci hayatlarını ele almaktadır. Filmde Ali isimli çocuk karakter, kız kardeşi Zehra’nın ayakkabısını kaybettiğinden bu duruma geçici bir çözüm olarak, kendi ayakkabısını kız kardeşi ile paylaşmakta ve bu şekilde iki kardeş okula gidip gelmektedir. Bu süreç içerisinde kendisi ve kız kardeşinin zorlu anlar yaşaması, kimi zaman birbirlerine karşı sitem etmelerine yol açsa da ailelerinin maddi durumu ve birbirlerine olan sevgi bağları bu durumu sürer hale getirmektedir. İçerisinde oldukları bu kısır döngü, bir gün Ali’nin okullararası düzenlenen bir koşu yarışmasında üçüncülük ödülünün bir spor ayakkabı olduğunu öğrenmesi ile değişmeye başlar. Ancak yaşanan talihsizlikler sonucu kardeşlerin bütün hayalleri suya düşer. Bu sırada baba Karimin eve bir sürpriz ile dönecek olması ise aslında bu hayallerin hiç de boş olmadığını göstermektedir.

3.5.3.3. Filmdeki Çocukların Karakter Analizi

Davranışsal Özellikleri

Bir çocuk olarak sessiz, sakin ve uslu birisi olan Ali, genel anlamda aile içerisinde ebeveynlerinin sözünü dinleyen bir davranış sergilemektedir. Filmin başında görüldüğü üzere kız kardeşinin ayakkabısını kaybetmesi onu korku ile karışık bir telaş içerisinde davranmasına ve istemeden de olsa etrafına zarar vermesine neden olur. Bu davranışındaki temel neden ise her çocuk gibi onun da karşılaştığı zor ve korku dolu olaylar karşısında ne yapacağını bilememesi ve bir çıkar yol aramaya çalışmasından kaynaklanır.

Ali’nin bir başka özelliği ise günlük hayatta diğer çocuklarla pek fazla vakit geçirmemesi ve ailesine yardım etmesidir. Buna ilişkin filmde Ali’nin babasına cami ve bahçıvanlık işlerinde yardım ettiği görülür. Ayrıca filmde Ali’nin

Görsel 20. Ali