• Sonuç bulunamadı

130

adam çocukları Sattar isimli bir tüccara satar. Ne olduğunu anlamayan çocuklar ilk başlarda belirgin ölçüde tepki gösterseler de çaresiz bir biçimde olayların içerisine sürüklenirler. Daha sonra Sattar, çocukları bir başka tüccar olan ve aynı zamanda Baduk yetiştiricisi olarak da bilinen Abdullah’ın yanına getirir. Sattar, Abdullah’a çocuklardan yalnızca Jafar’ı satar, Jamal’ı ise beraberinde götürür. Jafar’ı satın alan Abdullah, onu baduklar arasında en deneyimli ve güvendiği Yusuf’a emanet eder. Bundan sonra Jafar, diğer baduk çocuklar gibi Abdullah’ın dükkânında yaşamaya başlar.

Abdullah’ın yanında kaçakçı olarak işe başlayan Jafar, Yusuf’la işe çıktığı ilk gün onların yanından kaçar ve kız kardeşini aramaya koyulur. Kız kardeşini alıkoyan Sattar’ı bulmaya çalışan Jafar, onu bulamadığı gibi tek başına kalır ve akşam olduğunda çaresiz bir şekilde tekrardan Abdullahın dükkânına döner. İçinde bulunduğu durumun farkına varan Jafar, mecburen Abdullah’ın yanında kaçakçı olarak çalışmaya başlar. Bu sırada Abdullah ise baduk olarak çalıştırdığı çocukların kendisini aldatmasına izin vermemekte ve onları kendi kontrolünde tutmaktadır.

Kız kardeşini gizliden de olsa aramaya devam eden Jafar, sınırda kaçakçılık yaparken tanıştığı ve sınırın öbür tarafında bulunan Narruddin isimli arkadaşına kız kardeşi hakkında sorular sorarak bilgiler almaya çalışır. Bir gün dükkâna dönen Jafar, Abdullah’ın Khalid adında birisiyle konuştuğunu görür. Khalid, Jafar’ın satıldığı günde burada olduğundan Jafar’ın dikkatini çeker. Jafar, Khalid’in Pakistan’da bir Suudi okulun müdürü olduğunu öğrenir. Ayrıca filmin bir sahnesinde Khalid ile Sattar arasında geçen bir diyalogda Khalid’in küçük kız çocuğu kaçakçısı olduğu anlaşılır.

Bir gün Abdullah, verdiği görevi doğru bir biçimde yerine getiremediği için Yusuf’u azarlar ve ona güvensizlik duyduğundan gece onu boğarak öldürür. Yusuf ise öldürüldüğü gece Jafar’a kız kardeşini bulabilmesi için bazı bilgiler vermiştir. Bunun için Khalid üzerinden Sattar’a ulaşabileceğini, Khalid’i ise Ghafoor aracılığıyla bulacağını anlatmış ve Ghafoor’un yaşadığı yeri söylemiştir. Ertesi gün yine gizlice kardeşini aramaya koyulan Jafar, Ghafoor’un yaşadığı eve gelir. Ghafoor ise Abdullah’ın adamları tarafından dövüldüğünden ve başına başka bela almak istemediğinden Jafar’a yardım etmek istemez. Ancak, Jafar ile aynı köyden olduğunu öğrendiğinde ona yardım etmeye karar verir. Bunun için ikisi, sınırda Sayed isimli adamı aramaya koyulur ama onu bir türlü bulamazlar.

131

Daha sonra sınırda tek başına Sayed’i arayan Jafar, tekrardan arkadaşı Narruddin ile karşılaşır. Narruddin Pakistan tarafında yaşadığından ona Khalid hakkında sorular sorar. Tam bu sırada polisler gelerek Jafar ve diğer kaçakçıları tutuklayıp nezarete atarlar. Jafar, burada birilerinin konuşmalarından Pakistan tarafına nasıl geçileceğini öğrenir ve dükkâna geri döndüğünde bu iş için gerekli paranın Abdullah’da olduğunu görür. O gece Jafar, dükkândan bir miktar para çalar. Tam bu sırada talihsiz bir şekilde dükkânı ateşe verir ve diğer çocukları yangından kurtararak oradan kaçar. Ertesi gün kendisini Pakistan’a götürmesi için Samad adındaki aracıyı bulur ve elindeki tüm parayı ona verir. Aracı Jafar’ı götürürken yolda onu kandırır ve tek başına koyarak kaçıp gider. Jafar ise çaresiz bir şekilde sınırı tek başına geçmeye çalışır.

Sınırı geçen Jafar, doğru Narruddin’in bulunduğu mekâna gider ve orada onu beklemeye başlar. Narruddin’in gelmesiyle Jafar, arkadaşıyla birlikte kız kardeşini aramaya koyulur ve ilk olarak Khalid’in bulunduğu okula giderler. Burada Khalid ile görüşen Jafar, yalan söyleyerek kendisinin Abdullah tarafından gönderildiğini ve Sattar’ı bulması gerektiğini söyler. Khalid’den Sattar’ın adresini alan Jafar, Naruddin’le birlikte tekrar yola koyulur. Mekâna geldiğinde ise Sattar tarafından yakalanır. Ancak çok geçmeden arkadaşı Narruddin tarafından kurtarılır ve tekrardan Sattar’ın peşine düşerler. Sattar ise mekânda bulunan kız çocukları kıyıya getirerek Suudi’lere satmak üzeredir. Bunu gören Jafar, kız kardeşinin de karşı kıyıda olduğunu düşünür ve kızların bindirildiği gemiye gizlice girerek karşı kıyıya doğru yol alır.

Filmin son sahnesinde ise Abdullah’ın eve gelmesiyle Jamal’ın burada olduğu görülür. Jamal’ı kendisine alan Abdullah, onu üzgün görünce kardeşi Jafar’ı bulmak için elinden geleni yaptığını ama onun kendisine karşı geldiğini ifade eder. Yine de tekrar arayacağını söyleyerek Jamal’ı sakinleştirmeye çalışır ve film Jamal’ın hüzünlü görüntüsüyle sona erer.

3.5.1.2. Filmin Konusu

Film, yetim kalan iki kardeşin çaresizlik içerisinde düştükleri durumu ve ülke sınırındaki kaçakçılığı anlatmaktadır. Filmde Jafar ve Jamal adında iki kardeş, babalarını kötü bir kaza sonucu kaybettiklerinden ve köyde kuraklıktan dolayı kimse kalmadığından çaresiz bir şekilde evlerinden ayrılırlar. Sonrasında kaçakçı

132

tüccarların eline düşen iki kardeş, birbirlerinden ayrı koyularak farklı yaşantılara sürüklenir. Bu durum, Jafar’ın bir baduk olarak sınırda kaçakçılık yapmasına yol açarken Jamal’ın ise yetişkin bir erkeğe satılmasına sebebiyet vermektedir.

Yaşanılan bu süreçte Jafar, her ne kadar kız kardeşinden ayrı olsa da onunla olan duygusal bağını asla koparmaz ve bulduğu her fırsatta onu arayarak bulmaya çalışır. Bu nedenle birçok zorluklara katlanan Jafar, en sonunda baduk olarak çalıştığı Abdullah’ın yanından kaçarak arkadaşı Narruddin ile birlikte kız kardeşini aramaya koyulur. Ancak, kaderin kör talihi onu her seferinde kız kardeşinden daha da uzaklaştırmaktadır. Öyle ki, filmin son sahnesinde görüldüğü üzere Jamal’ın en başından beri Abdullah’ın evinde yaşadığı anlaşılmaktadır.

3.5.1.3. Filmdeki Çocukların Karakter Analizi

Davranışsal Özellikleri

Sessiz bir kişilik yapısına sahip olan Jafar, filmde genel olarak suskun yönüyle dikkat çekmektedir. Ancak, kendisinden ayrılan kız kardeşini aramak için her türlü kişi ile irtibata geçmekte ve buna yönelik çaba sergilemektedir. Okuma- yazma bilmemesi, onu sosyal hayat içerisinde nasıl hareket etmesi gerektiğine yönelik sağlıklı karar verememesine sebep olmaktadır. Diğer taraftan kız kardeşine olan bağlılığı davranışsal anlamda onu, kız kardeşini bulmak yönünde istekli ve her türlü zorluğa göğüs gerecek şeklinde göstermektedir.

Davranışlarına cinsiyet açısından bakıldığında babası öldüğü için kız kardeşini sahiplenen bir erkek karakter figürü sergilemektedir. Her erkek çocuk gibi o da kız kardeşinin kendisinden koparılmasına belli ölçülerde karşı çıkmakta ve buna mani olmaya çalışmaktadır.