• Sonuç bulunamadı

Celal ġardan‟ın Genel BaĢkanlığı (1973–1977)

Belgede TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ TARİHİ (sayfa 100-104)

3- TÜRK EĞĠTĠM DERNEĞĠNĠN TARĠHSEL SÜREÇTE YAPTIĞ

3.1 TÜRK EĞĠTĠM DERNEĞĠ’NĠN ĠLK YILLARINDA; YÖNETĠM

3.4.1 Celal ġardan‟ın Genel BaĢkanlığı (1973–1977)

Celal ġardan 1933 yılında Ankara‟da doğmuĢ, 1951‟de Ankara Atatürk Lisesinden, 1955 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve Ġktisat bölümünden mezun olmuĢtur. 11.08.1955 tarihinde TeftiĢ Kurulu'na girmiĢ, 1960-1961 yılları arasında Ġngiltere'de staj yapmıĢtır. 1963 yılında Devlet Plânlama TeĢkilâtı'nda, 1965-1968 yıllarında Ġktisadi Devlet TeĢekküllerini Yeniden Düzenleme Komisyonu'nda görev almıĢ; Eylül 1968-Mayıs 1969 tarihleri arasında da A.B.D. Connecticut Üniversitesi‟nde Vergi Ġdaresi ve Organizasyon Metod konularında eğitim ve araĢtırma yapmıĢtır. Ekim 1970'te T.C. Emekli Sandığı Genel Müdür Yardımcılığı görevine getirilmiĢtir. Ekim 1975'te SSK Genel Müdür Yardımcısı olmuĢ, 1976 yılında SSK Genel Müdür Vekilliği yapmıĢ, Nisan 1980'de Genel Müdür BaĢyardımcısı olmuĢ ve Ağustos 1981'de emekli olmuĢtur. Halen, özel sektörde yöneticilik yapmaktadır (MMD, 2008)

18 Kasım 1973 tarihinde yapılan 34. Genel Kurulda ġardan‟ı baĢkan olarak seçen Yönetim Kurulu Ģu isimler oluĢmuĢtur (TED, 1974-A):

BaĢkan: Celal ġardan (T.C. Emekli Sandığı Genel Müdür Yardımcısı) BaĢkan Vekili: Cahit Aydoğan (Tüccar)

Genel Sekreter: Kaya Demirkan (SayıĢtay BaĢdenetçisi) Genel Sayman: Tevfik Mengü (Bürokrat)

Üye: Arif Ağar (ĠnĢaat Yüksek Mühendisi) Üye: Ayhan Bilgütay

Üye: Nurkut Ġnan (Ankara Üni. Hukuk Fak. Öğretim Üyesi)

Üye: Ġbrahim Ortaç (Ġskenderun Demir Çelik Fabrikası DıĢ ĠliĢkiler ġefi)

Üye: Selami Sargut (Öğretim Üyesi)

Üye: RüĢtü Yüce (ĠnĢaat Yüksek Mühendisi)

Celal ġardan‟ın baĢkanlığı döneminde; 1630 sayılı Dernekler Kanunun 53. maddesi gereğince, Derneğin adında “Türk” kelimesinin kullanılması için daha önceki dönemlerde yapılan giriĢim olumlu sonuçlanmıĢ ve Bakanlar Kurulunun 10.01.1974 tarih ve 7/7710 sayılı kararı ile “Türk” kelimesinin kullanılmasına izin verilmiĢ ve karar 21 Ocak 1974 tarih ve 14775 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıĢtır

(TED, 2008-A). Böylece 1946 yılından beri kullanılmakta olan “Türk Eğitim Derneği” ismi resmileĢmiĢtir.

TED kolejlerinin müdürleri ve yöneticileri ile ġube temsilcilerinin katılımıyla 23 – 24 ġubat 1974 günlerinde Genel Merkezde bir koordinasyon toplantısı düzenlenmiĢtir. Toplantıda bazı kolejlerin cari masraflarındaki artıĢ sonucunda beliren bütçe açığının Genel Merkez tarafından karĢılanması ve Ana Tüzüğün 44. maddesinde öngörülen Genel Merkez payının verilmek istenmemesi eğilimi ortaya çıkmıĢtır. Ankara Koleji Vakfı Yönetim Kurulu ile yapılan görüĢmeler sonucunda Ankara Kolejinin geleceğinin güvence altına alınması için Vakıf Senedinin sözü edilen maddesinin değiĢtirilmesine karar verilmiĢtir. 1974–1975 öğretim yılından itibaren Erzurum Kolejinin lise kısmının da açılmasına izin verilmiĢtir. Fakat Kolej idaresinin personel aylıklarını dahi ödeyememesi üzerine Kolej binaları Türkiye Emlak Kredi Bankasına ipotek ettirilerek borçların ödenmesine karar verilmiĢtir. MEB müfettiĢlerinin de olumsuz raporları ve okulun denkliğinin kaldırılması sonucunda Genel Merkez Yönetim Kurulu 1967 yılından beri eğitim-öğretime devam eden Erzurum Kolejinin kapatılmasına karar vermiĢtir. Yönetim Kurulu ayrıca 1974 – 1975 eğitim-öğretim yılından itibaren Ereğli Kolejinin ilk kısmının açılması için gerekli izni vermiĢtir ve birinci ve üçüncü sınıfları öğrenime baĢlamıĢtır. TED Kayseri Koleji 1974 – 1975 ders yılı içinde son yıllarda gösterdiği baĢarılara devam etmiĢ ve öğrenci mevcuduyla oranlandığında en çok yabancı öğretmene sahip Kolej durumuna gelmiĢtir. Mezunlarının üniversiteye giriĢ sınavlarındaki baĢarıları basına aksedecek seviyede baĢarılı olmuĢtur (TED, 1974 - A).

9 Kasım 1975 tarihinde yapılan 36. ve 17 Ekim 1976 tarihinde yapılan 37. Genel Kurulda Celal ġardan baĢkanlığındaki Yönetim Kurulu üyeleri büyük ölçüde korunarak göreve devam etmiĢtir. Dolayısıyla Celal ġardan baĢkanlığında dört yıl göreve devam eden Yönetim Kurulu TED tarihindeki en istikrarlı Yönetim Kurullarından birisi olmuĢtur.

18 Mayıs 1975‟te toplanan Olağanüstü Genel Kurulda bütün TED kolejlerinin vakfa dönüĢtürülmesi kararı alınmıĢtır. Bazı belgeleri tamamlanamamıĢ

olan TED Karadeniz Ereğli Koleji hariç diğer kolejlerin vakfa dönüĢtürülmesi iĢlemleri 1975 yılı içersinde tamamlanmıĢtır. Ayrıca, Ana Tüzükte yapılan değiĢikliklerle yurtların yönetimi de Ģubelerden alınarak direk Genel Merkeze bağlanmıĢtır. Ġstenilen düzeyde olmayan Antakya Öğrenci Yurdu ve binası kiralanarak daha fazla gelir getireceği düĢünülen Ġzmir Öğrenci Yurdunun Genel Merkez tarafından kapatılmasına karar verilmiĢtir (Ballar, 2004).

17 Ekim 1976 tarihinde yapılan 37. Genel Kurula sunulan Yönetim Kurulu raporunda; Derneğin yapısında günün koĢullarına uygun değiĢiklik yapıldığı, Derneğin iĢletmecilikten kurtarıp, gerçek fonksiyonuna kavuĢturacak ve eğitim hayatına katkıda bulunacak giriĢimlere baĢlandığı ifade edilmiĢtir. Bunun ilk adımı olarak “Eğitim ve Bilim” adlı iki ayda bir yayımlanacak bir dergi çıkarılmaya baĢlanmıĢtır (Ballar, 2004).

Erzurum ve Ceyhan ġubeleri bir süredir Genel Kurul toplantılarını yapmamıĢlar ve hiçbir çalıĢma içersinde olmamıĢlardır. Yasa ve Ana Tüzük hükümlerine uymamıĢ olmalarından dolayı bu iki Ģubenin Genel Merkez Yönetim Kurulunun 18.07.1977 tarih ve 107 sayılı kararıyla kapatılmalarına karar verilmiĢtir (Ballar, 2004).

3.4.1.1 Türk Eğitim Derneği Bilim Kurulu (1977)

Bu dönemdeki en önemli geliĢmelerden birisi TED Bilim Kurulunun kurulması olmuĢtur. Dernek, Genel Merkezinin iĢletmecilikten kurtarılıp eğitim hayatına katkı sağlayacak giriĢimler yapılmasıyla ilgili kararından sonraki en önemli adımlardan birisi olmuĢtur.

TED Bilim Kurulu, Genel Merkez Kurulunun 11.04.1977 tarihli toplantısında aldığı 65 sayılı kararla TED Bilim Kurulu Yönetmeliğini kabul etmiĢ ve yedi kiĢiden oluĢan bu kurul resmen hayata geçirilmiĢtir. Yönetmeliğe göre 7 kiĢiden oluĢan

Bilim Kurulu Yönetim Kurulu üyelerinin en az beĢinin konularında doktora yapmıĢ olmaları ve bilimsel araĢtırmaya dönük bir görevde bulunmaları öngörülüyordu. Söz konusu 5 kiĢi TED Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından seçiliyor, bir kiĢi Genel Merkez Yönetim Kurulu içersinden belirleniyor ve bir kiĢi de yine Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından bir üye de Sekreter olarak tayin ediliyordu (TED, 1978).

TED Bilim Kurulu, TED Eğitim Bilim ve Hizmet Ödüllerinin dağıtılmasında seçici kurul olarak görev yapmaya baĢlamıĢ ve bilimsel araĢtırmaların yapılmasında, Derneğin eğitimle ilgili yapılan uygulamalara karĢı tavrının saptanmasında önemli görevler yüklenmiĢtir (TED, 1978).

Temmuz 1977‟de ilk toplantısını yaparak çalıĢmalarına baĢlayan Bilim Kurulun ilk icraatlarından birisi 25 – 26 Ekim tarihlerinde arasında düzenlenen konusu “ Yüksek Öğretime GiriĢ Sorunları” olan TED I. Eğitim Toplantısı olmuĢtur. (TED, 1978).

Eğitim Psikolojisi, Eğitim Bilimi, Eğitim Sosyolojisi, Eğitim Ekonomisi ve Sanayi ĠĢletmesi alanlarından birer kiĢinin oluĢturduğu TED Bilim Kurulu I. Yönetim Kurulu Ģu isimlerden oluĢmuĢtur (TED, 1978):

BaĢkan: Doç. Dr. Süleyman Çetin Özoğlu (AÜ Eğitim Fakültesi, Eğitim Psikolojisi)

BaĢkan Yardımcısı: Doç. Dr. Mahmut Adem (AÜ Eğitim Fakültesi, Eğitim Ekonomisi, Planlaması)

Üye: Yd. Prof. Dr. Mete Tanrıkut (ODTÜ Ġdari Bilimler Fakültesi

Üye: Dr. Ferhan Oğuzkan (AÜ Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimi)

Üye: Dr. Mahmut Tezcan (AÜ Eğitim Fakültesi, Eğitim Sosyolojisi)

Üye: Selami Sargut (TED Genel Merkez Yönetim Kurulu Sekreteri)

Belgede TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ TARİHİ (sayfa 100-104)